בעיה במשפט ביידיש

חייםלוי

Member
מנהל
בעיה במשפט ביידיש

הסיפור של יצחק באשעוויס מעשיות פֿון הינטערן אויוון מתחיל במשפט: "אין דרויסן איז געהאַט אָנגעפֿאַלן אַ געדיכטער שניי. איזה מין מבנה זה געהאַט אָנגעפֿאַלן?

מענדעלע

New member
השווה לאנגלית: had fallen

מעולם לא שמעתי אומרים כך בדיבור, ובאידיש המקובלת בסביבתי - גם לא בכתיבה. אבל נתקלתי במשפטים כאלה פה ושם.

אָנגעפֿאַלן = מתקפה, התנפלות,

במובן הזה, סופה, השתוללות. הייתי מתרגם : "בחוץ השתוללה סופת שלגים עזה"

מה עם "אָנגעפֿאַלן געוואָרן" ?

אם אתה מבין את זה אתה צריך להבין גם את המשפט שלך.

גאטליעב

New member
יש הרבה שאומרים כך...

והמובן הוא מלעיל. יש אומרים: האט געשנייט, ויש אומרים: האט געהאט געשנייט. או למשל המשפט ´מישהו אמר לי´, יש שיאמרו: ער האט מיר געזאקט, ויש שיאמרו: ער האט מיר געהאט געזאגט...

מענדעלע

New member
ייתכן שיש הבדל במשמעות

"עס האָט געשנייט" - ירד שלג. "עס האָט געהאַט געשנייט" - ירד שלג לפני מאורע אחר שגם הוא היה בעבר ("ווען איך בין אויפגעשטאַנען אינדערפרי, האָב איך געזען אַז עס האָט געהאַט געשנייט"). אני משער שזהו ההבדל, אבל אני לא בטוח. שמא נועם יאיר את עינינו?

אכן אתה צודק

בירור שערכתי בעניין הזה העלה את הפרטים הבאים: לא ביידיש המדוברת ולא בזאת הכתובה משתמשים בצורת עבר זאת. אלא מאי? בשביס-זינגער כן משתמש בו כדי לתאר עבר רחוק קונקרטי. מכיוון שמבחינה דקדוקית האפשרות הזאת קיימת הרי שמותר היה לבשביס לעשות כן למרות שאף- אחד אחר מוכר לא עשה זאת קודם. אולי נקרא לביטוים כאלה: באַשעוויסיזם

1haam

New member
תענוג להתבשם מהידע של כולכם

ביידיש. יש לי עוד הרבה ללמוד.

TAMNUNA1

New member
אחד העם נכון זו התחושה../images/Emo110.gif

המלווה אותי גם, שיש לי לא רק הרבה ללמוד, אלא שאני כמעט ולא יודעת כלום. אז לפחות אתה לא האחרון בכתה. החברה כאן ידענים גדולים וחלקם הגדול נולדו לתוך זה. מכל מקום, האמת שאני מרוצה מההתקדמות שלי לא שואפת להיות גדולה ביידיש אבל רוצה לדעת לכתוב. מאז שאני "ביידישה פארם" הקריאה שלי השתפרה מאד, ובעיקר הבנת הנקרא. מודה, המון פעמים ממש לא מבינה את הניואנסים, אבל החלטתי שזה לא יפריע לי...אולי בעתיד אבין יותר. תרבות הפנאי שלי מלאה והנישה הקטנה הזאת של היידיש כמו שהיא, במינון הקיים, עושה לי טוב. אילו לא היו לי 8 זרועות לא הייתי מספיקה כל כך הרבה אחד העם! לפחות את מה שאתה כותב תמיד אני מבינה ונהנית אני מוכרחה לציין שיש לך חוש הומור נפלא. תתאר לך שאת כל המגילה הזאת הייתי צריכה לכתוב ביידיש או וי..... הייתי צריכה לבלות כל הלילה בכתיבה איטית..... ובושה לתוצאה. נכון זה נראה כהתנצלות? שיהיה.

חייםלוי

Member
מנהל
תמנונה אין לך מה להתבייש. הרי שפה

זה שינון וקריאה. ככל שאת קוראת יותר, גם בפורום תדעי יותר. וכידוע לא הבישן לומד.

TAMNUNA1

New member
חיימק´ה ווס ערצאך???../images/Emo110.gif

ככה את יושב בשקט......ערב המלחומה???? תודה על העדוד אתה מקסים...כבר אמרתי מיניתי אותך לאדווקאט שלי כאן בפורום.....ולא ידעתי שבחרתי בטוב.....חחחחחח.

TAMNUNA1

New member
חיים לוי אולי כותבים ככה../images/Emo110.gif

ווס ערצאעך או ערצאך תקן אותי

חייםלוי

Member
מנהל
כותבים וואָס הערט זיך

חיים לוי היה כתב תפוס בתפוז אז נאלצתי לכתוב את השם בצמוד.

חייםלוי

Member
מנהל
אם הייתי גר בבברית המועצות אולי

הייתי כותב כך. וואָס קען איך טאָן אַז איך וווין אין ישראל?

למעלה