בעקבות הרלח הנורא של אריק קרפ

בעקבות הרלח הנורא של אריק קרפ

בדיון שעלה בין החברים לעבודה התברר שרבים ( מידי ) לא היו מתערבים, אצל חלק מהם זה לא בגלל אי רצון לעזור. חלק חששו ממצב בו הם מתערבים בשלב מוקדם יחסית שקורבן התקיפה "במצב טוב" התוקפים מסכנים אותם והם אולי חמושים, אולי לוחמים טובים פוגעים קשות בתוקפים ואולי הורגים אותם. החשש שלהם הוא שבמקרה כזה הם יואשמו בסעיפים שונים ויאמר להם " למה לה התקשרם למשטרה " מה אומר החוק על מצבים כאלה?

תשובה

הגנה עצמית על-פי חוק העונשין מוגדרת כדלהלן: "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שהיה דרוש באופן מיידי כדי להדוף תקיפה שלא בדין שנשקפה ממנה סכנה מוחשית של פגיעה בחייו, בחירותו, בגופו או ברכושו, שלו או של זולתו; ואולם, אין אדם פועל תוך הגנה עצמית מקום שהביא בהתנהגותו הפסולה לתקיפה תוך שהוא צופה מראש את אפשרות התפתחות הדברים". לא ברור לי מהן הנסיבות הספציפיות של השאלה? אם אפשר לפרט יותר הדבר יואיל לתשובה ממוקדת יותר. לא מובן לי מה זאת אומרת "להמתין" למצב שקורבן התקיפה יהיה במצב גרוע יותר בכדי להצדיק התערבות? מדוע צריך להתערב אם רוצים לעזור? אני מניח שהם רוצים להפריד ואז במידה והם מותקפים הם כנראה טוענים להגנה עצמית. שים לב כי יכול ויטען כנגדם מדוע לא הזמינו משטרה? מדוע לא המתינו לבואה? אם היה להם זמן להמתין אזי היה להם זמן לברוח? או שלא מדובר במצב דחוף שכזה? האם ההתערבות הייתה לצורך "הצלת חיים"? האם התוקפים היו חמושים? ובמה? כמה הם היו? על-סמך מה הם החליטו להתערב? בקשת עזרה של החבר המותקף? מה צעק? מה ראו? ועוד ועוד.... בהעדר תיאור ספציפי קשה מאוד לתרחש את קשת הפעולות המותרת.

למעלה