בריאה או אבולוציה?

buber

New member
בריאה או אבולוציה?

ביום רביעי הקרוב ייערך באוניברסיטת תל אביב מפגש בין-דתי בנושא אבולוציה ובריאה. כולכם מוזמנים. מצורפת הזמנה לפרטים.

אבוקדו23

New member
יכול להיות שאני סתם ציני מדי

אבל שלושה אנשים משלושת הדתות המונותאיסטיות המתבססות על סיפור בריאת העולם שבתנ"ך מדברים על אם האדם נברא או התפתח אבולוציונית? למה נראה לי שאני אנחש את המסקנות? אבל בסדר, נשמע מעניין בכל זאת :)

buber

New member
נדמה לי

שאתה מנחש נכון...אבל חלק מהעניין הוא עצם המפגש בין בני דתות שונות ובין דעות (כולל המאמינים האדוקים באבולוציה) ולא רק התוכן לבדו. אישית אין לי עמדה באשר לתיאורית האבולוציה לבינתיים מכיוון שאני לא יודע מספיק דברים על הנושא בשביל לחוות עליו דעה. אבל לפחות אני רוצה לדעת מה כל אחד חושב ומדוע.

SilentMike

New member
אז מה שאתה אומר הוא:

שזה מפגש של בריאתנים שנערך באוניברסיטת תל-אביב כדי לשוות לבריאתנות מעמד מכובד של תחום אקדמי. טוב, זה לא חידוש באסטרטגיה.

שרל לי

New member
לשוות לעצמם..? אסתרטגיות..?

מה, לדעות שאינן מתרייליסטיות אין מקום בין כותלי האוניברסיטה. הייתי מצפה מאוניברסיטה להיות פתוח לדעות וגם ל- ...דתות שונות. (בסה"כ יש הרבה דתיים בעולם, שאינם יהודים).

SilentMike

New member
לדעתי יש להשאיר למדע את אשר למדע.

ודתות ראויות להיחקר כדתות. אין זה ראוי להתייחס לתיאוריות דתיות באשר לטבע העולם אשר הופרכו כתיאוריות מדעיות (או שלעולם לא הוחשבו ככאלה), כאילו הן מהוות הסברים מדעיים חלופיים. הבריאתנות היא תנועה פוליטית/דתית ששמה לה למטרה מוגדרת לקעקע תיאוריה מדעית שאינה מוצאת חן בעיניה בעזרת פרסום שקרים ותעמולה דתית, תוך הונאת הציבור לחשוב שמדובר בויכוח מדעי אמיתי.

שרל לי

New member
זה אמנם נראה ככה

שהם שמו לעצמם מטרה, ולכן לדעתי אם יש להם רק טענות הפורכות את האבולוציה, אזי אין לדיון כזה הכותרת תחת השם `אבולוציה או בריאה`. אבל אם יש באמתכתם גם הוכחות לוגיות לבריאתנות, אז למה לסתום פיות, להיפך, בריא לנהל דיון כזה.

SilentMike

New member
בריא לנהל דיון הגון.

לא בריא לנגח פוליטית את המדע ולנסות להשפיע עליו בעזרת לחץ דעת קהל וכוח פוליטי. מדע אינו תחרות פופולאריות ולבטח לא תחרות ב-"מי צועק הכי חזק". הדיון המדעי בנושא מת ונקבר לפני מאה שנים. הרעש שהם עושים היום מפריע לקיומו של דיון אמיתי בשאלות הבוערות של האבולוציה.

סלע 1

New member
בשביל זה קיים התחום הקרוי תיאולוגיה

יש באוניברסיטה "חקר המקרא", וישנם גם סוציולוגים החוקרים את הדת. אין קשר ל"מטיריאליסטיות". כל עוד מדובר בדיציפלינה מדעית, יש לה מקום של כבוד בין כתלי האוניברסיטה. ברגע שמדובר באמונה דתית שאין דבר בינה לבין מדע, ישמחו לחקור אותה בפקולטות המתאימות, אבל לא מעבר לכך.

שרל לי

New member
העניין הוא

שהבריאתנים טוענים שבאמתכתם טענות לוגיות שהעולם היה בהכרח נברא ע"י בורא, ולמעמד הר סני ואמיתות התורה ועוד. לכן דעתי שכל עוד הדיון מתבסס על לוגיקה ומספרים (סטטיסטיקה והסתברות), יש לו מקום.

סלע 1

New member
כל עוד הדיון מתבסס על ראיות מדעיות

וטיעונים ברמה המדעית, אכן יש לו מקום. אני מסכים לחלוטין. כל הטיעונים לכאורה של הבריאתנים שניתן להתיחס אלהם באופן מדעי אכן נבדקו במסגרת אקדמית ונמצאו לא תקפים. דוגמה לכך היא הטיעונים לגבי "מאובנים שנמצאו לא בתקופתם הגיאולוגית המתאימה". אנשי מדע גם התיחסו לדוגמאות ל"מערכות לא פריקות" והראו את המסלולים האבולוציונים שכפי הניראה יצרו את העין או את קרום הרירית בקיבה. מה שנותר זה בעיקר טיעונים ברמה הרטורית להם לא ניתן להתיחס באופן מדעי.

תן לי לנחש

הם הראו את זה בציורים מדהימים,תמיד אמרתי שאבולוציוניסטים מתבזבזים פה, הם יכלו היו להיות ציירים גדולים יותר מפיקאסו.

שרל לי

New member
נשאר בדעתי שיש מקום לדיון

ומודה שהוא קצת שונה ממה שקובל במדע, ושיש פה פן של רתוריקה

buber

New member
נשמע שאתה

בטוח שאפשר מראש להמעיט בערך הדברים שהם יאמרו גם בלי לשמוע מה שהם יאמרו. אבל אם אתה רוצה שעמדותיך יהיו מבוססות ולא רק ישקפו דעות קדומות נראה שעליך גם להתמודד עם ההשקפות הנגדיות, להקשיב להן, להכירן ולהשיב מדוע אין בהן ממש. אני עצמי מודה שאין לי מספיק ידע כדי שאוכל לשפוט, וגם אחרי שאשמע אותם יהיה עלי לשמוע את דעות המתנגדים, דבר שמצריך קצת לימוד והשקעה.

SilentMike

New member
הרשה לי להסביר.

טוב, יכול להיות שכיוונתי התקפה מוצדקת למטרה לא מוצדקת. אני באמת לא יודע מה יהיה בכנס שם. יכול להיות שיהיו שם גם תומכים באבולוציה. ובכלל, זה נראה כדיון תיאולוגי ולא מדעי, מה שהופך אותה באמת למשהו שאין טעם להתלונן לגביו הרבה. הבעיה עם הבריאתנות היא כזו. מדובר בתפיסת עולם שבאה ממקום דתי אמוצינלי, אבל כהסבר לקיום החיים נדחית לחלוטין ע"י אנשי המדע. זה יוצר בעיה, כי הרבה אנשים למדו להעריך את המדע ככלי לבחינת המציאות. והציבור שהולך מאחוריהם היום עשוי לפרוש לכיוון של דתות ליברליות יותר -שלא לומר אתאיזם- אם הם לא יצליחו לערער את הפרדיגמה המדעית הזו. אז האנשים האלה, שלא יכולים למצוא תמיכה מדעית להבליהם, מנסים להמציא אותה. איך? הם פשוט בוחרים בפתרון האמריקני הידוע של "לזרוק כסף על הבעיה". הם מוצאים כל מיני אנשים איזוטריים וכל מיני מאמינים משכילים מדעית, ושוכרים אותם כדי "להפריך" את האבולוציהץ הם מקימים להם "מכונים למחקר הבריאה", עוזרים להם לפרסם ספרים "מדעיים", ובאופן כללי משקיעים הרבה מאוד כסף והשפעה פוליטית כדי לנסות ולגרום לציבור האמריקני (וגם הישראלי כתופעת לוואי) להאמין בכזב לפיו יש פה עימות מדעי אמיתי. התקווה היא לנצל את העובדה שרוב האמריקנים הם נוצרים מאמינים שרוצים להאמין בתנ"ך, כדי לגרום לשינוי "מבחוץ" בתפיסה המדעית. כלומר לפלוש פלישה מכוונת לעולם המחקר מכיוון הדת והפוליטיקה. אני מכיר את הטיעונים הבריאתניים, ולא רק שאין בהם כלום שמזכיר מדע, מה שיש בהם הוא הרבה יותר גרוע ממה שאין. הם מלאים בשקרים, הטעיות, עיוותים, כשלים לוגיים וכו'. מהבחינה המדעית אפילו להעמידם בהתמודדות מול התפיסה המדעית יהיה בגדר כבוד מוגזם לטיעונים דתיים/פוליטיים כאלה. יש מדע, ויש שאינו מדע, והבריאתנות אינה מדע.

גם האבולוציה היא לא מדע.

לפחות לא מאקרו - אבולוציה מעולם לא הוכחה. זה אפילו לא תיאוריה. מה ההבדל? בריאתנות מנסה להוכיח שיש תכנון כזה בעולם שהוא לא יכול להיווצר במקרה. בעצם האחת(בריאתנות) מנסה להפריך את השנייה(אבולוציה) והשנייה(אבולוציה) מנסה להוכיח את עצמה. אבל בדרך שגורמת לי לגחך, וגם למדענים מהשורה הראשונה(איינשטיין, ניוטון.) שניהם זה אמונות טהורות, אבל יש את האמונה הטהורה והאמיתית שנובעת משיקולים שיכליים והשנייה משיקולים יצריים. אלה שטוענים שהעולם התפתח במקרה ואין מכוון, הם עושים 1+1, כי אם יודו שיש מכוון אז יש מכך השלכות, אני בטוח ואני דיברתי עם כמה אנשים, אם אותו מכוון, אותו כוח עליון שיצר את היקום לא היה משאיר הוראות או לא היה מגביל את האדם בשום צורה שהיא, לא הייתם מוצאים כופר אחד. כמו שתולעת אמר, זה עניין פסיכולוגי.

SilentMike

New member
אין לי מושג מאיפה הבאת את זה.

איינשטיין לא גיחך על האבולוציה. ניוטון בטוח לא גיחך מפני שהוא היה מת כבר יותר מ-200 שנה כשדרווין פרסם את מוצא המינים. אז הנה השקרים הכי שקופים נחשפו. נמשיך? "אבולוציה לא הוכחה" תיאוריה אי-אפשר להוכיח. טבעה של תיאוריה (Theory) היא שתמיד ניתן, עקרונית, להפריך אותה. אחרת היא היתה משפט (Theorem). לעומת זאת לתיאוריית המוצא המשותף -מה שאתה קורה לו "מקרו-אבולוציה"- יש ים של ראיות מאובנים, ויקום של ראיות גנטיות. האבולוציה הניאו דרוויניסטית היא תיאוריה מדעית, המספקת הסבר טבעי לבעיית קיום החיים. הבריאתנות היא תנועה דתית/פוליטית המנסה להילחם בעובדות בדרך של רטוריקה ושקרים. לא שזה משנה, אבל האבולוציה מקובלת על רוב מוחץ בקרב המדענים, ועל יותר מ-99% מהביולוגים. ופה מדובר רק על המסגרת הניאו-דרוויניסטית. ועל "עובדת האבולוציה", כלומר על המוצא המשותף, יש קונצנזוס רחב עוד יותר. כל ההאשמות והפיכות הכיוון כלפי העוסקים במדע הן בדיחה. האבולוציה היא תורה מדעית שעלתה לדרגת עובדה לכל דבר בשל הראיות המכריעות. מה שקורה עכשיו הוא מלחמה פוליטית עם אנשים שלא נעימות להן ההשלכות (אין בכך ביקורת על כל הדתות, אלא רק על אלה שמסרבות להכיר בעובדות).

איינשטיין

איינשטיין האמין בכוח עליון שמסדר את היקום, הוא כינה את האלוקים "אינטילגנציה אינסופית" , כמובן שהוא ראה את האלוקים שונה מאיך שרואים אותו החרדים, אבל עדיין הוא לא האמין שמשחק קוביות יצר את היקום.

SilentMike

New member
ראשית כל תיקון:

ניוטון לא מת 200 שנה לפני פרסום מוצא המינים, אלא 130 בערך. בקשר לאיינשטיין. יש לשים קץ לשקרים שמופצים על איינשטיין. איינשטיין השתמש במילה "אלוהים" כדי לתאר את החוקיות של הטבע, ולא התכוון לשום דבר שמזכיר אפילו במרומז אל פרסונלי כמו זה שאתה מתכוון אליו. מספר ציטוטים שתרגמתי: "התחושה הדתית שנתקלים בה כאשר חווים את הניתנות להבנה הלוגית של יחסי הגומלין העמוקים היא שונה למדי מסוג ההרגשה שאנשים בד"כ קוראים לה דתית. זו יותר תחושת פליאה למראה התבנית המתגלה ביקום החומרי. היא אינה מובילה אותנו לקחת את הצעד של המצאת ישות אלוהית בדמותנו -ישות דמויית אנוש אשר יש לה דרישות מאיתנו ואשר יש לה עניין בנו כפרטים. אין כאן לא רצון ולא מטרה, ולא צורך, רק הוויה טהורה. מסיבה זו, אנשים מסוגנו רואים במוסר עניין אנושי טהור, העניין החשוב ביותר בספירה האנושית." -אלברט איינשטיין. "[בתגובה למכתב השואל על תפיסותיו הדתיות] זה היה, כמובן, שקר שקראת אודות אמונותי הדתיות, שקר שחוזרים עליו בשיטתיות. איני מאמין באל פרסונלי, ומעולם לא התכחשתי לכך, אלא הבעתי זאת בבירור. אם יש בי משהו שיכול להיקרא דתי אזי זוהי ההערצה חסרת הגבולות למבנהו של העולם ככל שהמדע שלנו יכול לגלותו." -אלברט איינשטיין.
"I cannot conceive of a personal God who would directly influence the actions of individuals, or would directly sit in judgment on creatures of his own creation. I cannot do this in spite of the fact that mechanistic causality has, to a certain extent, been placed in doubt by modern science." -Albert Einstein​
אני מניח שאתה פשוט בלתי-מיודע ולא שקרן, ולכן אני מצפה לכך שתחזור בך מהצהרתך.

למעלה