גאסטפו (חלק I)
הסרן עמד בכניסה למחנה אשוויץ-בירקאנו, פה ושם נראו כתמים של שלג שעמד עוד למרות השמש שנראתה בשמיים, חומה פשוט לא הספיק. הסרן הידק את מעילו וסידר את כומתת כוח האו"ם התכולה שלו על ראשו, מנסה שתגונן עליו מעט מהרוח הקרה. במורד כביש הגישה הקפוא המקביל למסילת הרכבת המחלידה נראה ג´יפ האמר שחור מתקרב לעבר המחנה. הג´יפ נכנס למגרש החניה הסמוך לגדר ועצר. סגן צעיר יצא בזינוק מהג´יפ ופסע לעבר הסרן שחייך ונע לאומתו. כאשר הגיעו למרחק מטר זה מזה הסגן נעצר, הצדיע והושיט לסרן תיקית מסמכים, הסרן הצדיע חזרה ולקח את התיקייה. הוא עיין בה קצרות ואז הביט בסגן "סגן קלאוס ברינג?" שאל הסרן "כן המפקד." "אני סרן קארל פאולוס, ברוך הבא למחנה 12, בירקנאו, אני אהיה החונך שלך פה. בוא, אני אעשה לך סיור." הסגן הנהן והם פסעו מבעד לשער הכניסה, מצלמת ווידאו קטנה עקבה אחריהם בעוברם. המחנה נפרש לפניהם. לא נראתה קרקע, הכל מכוסה בטון מזויין כשסביב נראה סבך של צריפים רעועים בנויים מעץ ואסבסט עם ארובות יבשות מלבנים. המסילה שנראתה מבחוץ המשיכה פנימה כשלאורכה חמש סוללות נ"מ. ריח עז של צוואה וגופות חרוכות עמד באוויר, הסגן העווה בפניו. "אל תדאג." אמר הסרן. "מתרגלים." "כמה זמן המחנה פועל כבר?" "ארבע שנים, מאז הפיגוע באנדרטה, כשהממשלה הפולנית החליטה שמסוכן מדי להחזיק את המקום הזה כאתר תיירות, מילא לא הגיעו הנה הרבה אנשים עוד." "היה פה אתר תיירות?" שאל הסגן לא מאמין. "כן," אמר הסרן בידענות. "בהחלט, זה היה מחנה עבודה והשמדה הרבה לפנינו, לפני יותר ממאה שנים, במלחמה העולם השניה, סיפרו לי פעם מה הלך פה, לא זוכר, זה כנראה לא היה כזה חשוב." הם פסעו לאורך המסילה. "בכל מקרה, אחרי שסגרו את המקום, מישהו במטה הכללי הגיע למסקנה שאפשר להחזיר את המקום הזה לתחלית המקורית שלו אבל למטרה טובה יותר." "אז מה פרוטוקול העבודה?" "יש משלוח פעם בחודשים בערך, לא צפוי אחד בזמן הקרוב אז אל תדאג, כשאחד יגיע אומר לך מה לעשות. כרגע יש כשבעת אלפים מהם במחנה, מחולקים לשש תת מחנות, אנחנו מסופחים לתת מחנה 4." הוא הצביע על אזור מגודר שכל הצריפים בו היו מאסבסט. "אין הרבה עבודה, הרובוטים מפקחים עליהם בזמן עבודה והאוכל והמחשב מחליט את מי לשלוח להמתה, מדובר על בערך תשעים בשבוע מהאזור שלנו. רוב העבודה שבה אנחנו מעסיקים אותם היא עיבוד מתכות, הם פָיֽרוֹיִם, זה אומר יכולים לייצר חום או אש, ולרוב הם עושים עבודה טובה, רק צריך לשמור קצת על משמעת, פה ושם לעשות הוצאה להורג של אחד מהם שמתעצל או להוריד גף לאחד מהם אם הוא מתחיל לתפוס תחת." "זה לא קצת... מוגזם?" "בכלל לא." אמר הסרן בתדהמה ועצר, הסגן עצר גם הוא. "אני לא יודע מה סיפרו לך בקורס ההכנה אבל אתה צריך להבין משהו. אומנם רובם נראים אנושיים, אבל הם לא, אל תשלה את עצמך. זה שהם נראים כמוני וכמוך עדין לא הופך אותם לאנושיים." "אבל הם עדין בני אדם." לחש הסגן, לא בטוח במיוחד באמיתות דבריו. הסרן גיחך. "היצורים האלו? בני אדם? אל תצחיק אותי. הייתי פה מאז שפתחו את המחנה ולפני זה הייתי במחנה 2 בשוויץ. אלו לא בני אדם, הם אפילו לא קרובים להיות בני אדם, הם יצורים מעוותים ומקוללים ואם תשאל אותם הם יודו בזה. יש פה ושם כמה מהם, מהזקנים יותר שרואים את התפלצות שהם כדבר טוב, אבל הם נדירים, כבר לא רואים הרבה מהם, הרגנו את רובם, אלו ששרדו את המלחמה." הסרן חידש את פסיעתו והסגן מיהר אחריו. "לא תהית פעם מי התחיל את המלחמה עם הג´יז´נודרס? אלו לא היינו אנחנו וגם לא הג´יז´נודרס, אלו היו הם." הסרן הצביע על קבוצת עבודה בצד השנים של הפסים. "הג´יז´נודרס נחתו בניו יורק, מי יודע מה הם רוצים, ככול שאנחנו יודעים הם באו להציע לנו את הפיתרון לרעב בעולם. אבל המעוותים האלו תקפו אותם, הג´יז´נודרס ראו את זה הכרזת מלחמה, מי יודע למה הינו יכולים להגיע אלמלא הם." הסרן נאנח. "נחזור לנושא, התפקיד שלנו פה הוא בעיקר תחזקתי, לשמור על המכונות ולדאוג שהדיירים לא יעשו צרות." "ואם הם עושים?" "במקרה הזה פשוט יורים בהם. שלוש יריות, לראש, ללב ולגזע המוח, זה בדרך כלל הורג אותם, אם לא, אז זורקים אותם לתנור, מזה הם לא יוצאים. בחור, מה שאנחנו עושים פה זה עבודת קודש. אתה היית רוצה שילדיך יגדלו לעולם שיצורים כמותם מהלכים בו? כשכל רגע אחד מהם עשוי לאבד שליטה ולהרוג את כל מי שבסביבה. שהדם שלהם יתערב בדם האנושי ויוביל לתפלצות גרועות יותר? אנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו, חייבים לשלוט בהם, או שהם ישמידו אותנו." "אני מבין." "לא אתה לא. עד שלא תראה ממש מה הם אתה לעולם לא תבין. מה שראית בסירטונים של מרכז הדרכה, זה כלום, אתה תראה אותם במציאות אתה תבין כמה הם מסוכנים. כשהגעתי ממחנה 2 הייתי בדיוק כמוך, תמים, חושב אותם ללא הרבה יותר מבני אדם שקצת נדפקו בגנים, שם היו מקרים קלים, אנושיים כמעט. אבל אחרי חודש פה הבנתי את המצב לאושרו. עד שאתה לא מדבר איתם... רואה מה הם יכולים לעשות, אתה לעולם לא תבין איזו סכנה אדירה לאנושות הם מציבים." הם הגיעו לשער בגדר התיל, הסרן נעצר. "כאן אנחנו." הצהיר, השער נפתח והם פסעו פנימה. "עכשיו לך לאכול משהו, זאת היתה נסיעה ארוכה. חדר האוכל שם." הוא הצביע על בניין בטון גדול. "אכלתי משהו בדרך." השיב הסגן. "ואני רוצה להתחיל בעבודה." "חייל טוב," גיחך הסרן. "בטח היית חניך מצטיין בקורס." "הייתי." ציין בגאווה. "עשר בכל תחום." הסרן חייך. "בוא, תיפגש את המפקד, הוא ירצה לראותך." הוא הוביל אותו למבנה בטון קטן יותר, בעל דלת פלדה וניגש להקיש על הדלת. "מי זה?" נשמע קול. הסרן ציין את שמו. "תיכנסו." השיב הקול. הדלת נפתחה והם פסעו פנימה. בפנים, מאחורי מכתבה ישב סא"ל. "ברוך הבא." אמר לסגן. "אני מקווה ששירותך פה יהיה מהנה ומרתק. שבו." אמר וסימן על השולחנות שלפניו. "הסרן הסביר לך על עבודתנו פה?" "בקווים כללים." אמר הסגן. "ואת החשיבות הספציפית?" "את זה הבנתי קצת פחות." הודה הסגן בחשש קל. "אם כל הכבוד המפקד, עברתי הכשרה מאוד ארוכה על היצורים האלו, ואני עדיין לא חושב שהם מסוכנים כל כך כדי להצדיק השמדה ישירה. בכל זאת, הם עדין קצת אנושיים." "לא הם לא." הסביר הסא"ל. "למורת הדימיון החיצוני, אנחנו יותר קרובים, גנטית, לברווזן האוסטרלי מאשר אליהם. הם לא אנושיים, הם לא מתימרים להיות אנושיים, הם אפילו לא טורחים להתנהג כמונו..." "צריך לחקור אותם." קטע אותו הסגן. "עם כל מה שאנחנו יודעים עליהם, אנחנו לא יודעים איך למנוע את התופעה." "נכון, אבל להשאיר אותם בסביבה למטרות מחקר... זה פשוט מסוכן מדי." נאנח הסא"ל. "הם חיות, אבל לא מהסוג שאתה יכול לשחרר לטבע או לשים בגן חיות..." הוא נעצר. "מושתל אצלך מכשיר קשר תת עורי?" שאל. "ציוד סטנדרטי." אמר הסגן. "אני רוצה שתפגוש אחד מהם פנים אל פנים, לבד, תנסה לדבר איתו. נראה אם אחרי השיחה עדין תחזיק באותן דעות. אל תדאג, אנחנו נלווה אותך בקשר כל הזמן ונזעיק את הרובוטים אם יתפתחו צרות." "מי הוא?" שאל הסגן. "אתה תראה." אמר הסא"ל. "פשוט תצא, רובוט מחכה לך בחוץ ללוות אותך." הוא קם, הצדיע ויצא מהדלת. בחוץ המתין לו רובוט נוגש קל בעל זחלים וזרוע אחת עליה היתה מצלמה וטיזר. הרובוט סימן והם החלו ללכת. ===== הבטתי עליהם, הרובוט החל לנוע והסגן אחריו. עקבתי אחריהם במבטי, באותו רגע לא ידעתי על מה הם שוחחו קודם. באותו רגע, פשוט ראיתי משהו שהיה שונה, משהו שלא כרגיל. הלכתי אחריהם במרחק ביטחון. קיוויתי שהם לא יבחינו שאני עוקב אחריהם, גבי עוד כאב מעשרים מלקות להם נידונתי לפני יום בעקבות עיכוב הטור לאוכל, הסוהר העליל עלי. הם פסעו מסביב לצריפים, חשש התגנב לליבי לאן הם פוסעים. מרחוק כבר יכלתי לראות את יעדם, זה היה צריף עץ קטן שישב על הגדר בין תת המחנה הזה לצמוד עליו, הצריף של המרפא. הם הגיעו לדלת, הרובוט סימן והסגן פתח את הדלת ונכנס, חששתי מהגרוע ביותר, המרפא היה נחוץ לנו יותר מאוויר לנשימה... אם הגיע זמנו... =====