טיזר לגירוי הבלוטות... (לא מתאפק..)
פסח, מצה וללא מרור - מי שרוצה יכול ליהנות אפילו ממצות השמש שקעה לה לפני כמה דקות. השקיעה המרהיבה נצפית מצדו המערבי של הבית במלוא הדרה, למעט השלב האחרון של ההחלקה האיטית ונהדרת כל כך של כדור הזהב הזה למעמקי הים הכסוף. לפני כשעה, העיר אותי צליל הטלפון מתוך תנומת היופי שלאחר ארוחת הצהרים בעוד קרני השמש הנעימים מלטפים אותי בהציפם את חלל הבית. ש', אותה אני מכיר בינתיים רק דרך האינטרנט, העירה אותי כדי לספר לי כי היא חושבת עלי (ואיזה בוסט לאגו?) ובהשפעתי גם היא החליטה שמוטב לשטוף כלים לאחר ארוחת הצהרים, ולא להזניח את הכלים בכיור. (תאמין? יצא לי לדבר אתה כמה פעמים ולמשך ככמה שעות, ועוד בטרם התראינו, כבר הצלחתי לפרט את תמצית ה"אני מאמין" שלי – והיא כבר מושפעת לטובה). ש' עושה רושם טוב ואנחנו נדברנו להיפגש, בקרוב מאד. היא ספרה לי כי היא עומדת לצאת וכי כרגע אכלה עוגה כשרה לפסח. "אין דבר", עניתי והחלטתי לספר לך מה אני מעדיף לעשות ממצות בפסח. אני לא, ממש לא שומר כשרות. לא בפסח כמו גם לא בשאר ימות השנה אבל מקפיד תמיד לפני החג לרכוש חבילת מצות קטנה. השנה היו לי קשיים רבים לבחור מבין המוטאציות השונות של מצות, שעמדו לבחירה על מדפי הסופרמרקט. רכשתי שלושה סוגי מצות, אחת מהחבילות, לשמחתי מהסוג הסטנדרטי ללא תוספות "העשרה". התחרות בשוק גורמת לחידוד היצירתיות של יצרני המצות אפילו, וזו מביאה למדפים מצות שבמפורש נראות כמצות לכל דבר ועניין אך אזהרה המנוסחת בעדינות רבה, מבהירה כי על אוכל מצה זו אין חלה מצוות "מצה" בפסח. יעני חארטה לכל דבר ועניין מהבחינה הדתית. אז הנה שני דברים טובים וקלים להכנה ממצות רגילות ללא תוספת ביצים, או סיבים תזונתיים וכד'. ש' אכלה עוגה כשרה לפסח ואני רצתי להכין לי עוגה לא כשרה לפסח אך עשויה ממצות. כל שעשה את העוגה שלי לא כשרה הוא טבילתן של המצות ביין נסך (זה שהוא כל כך טוב ולכן אסור על היהודים). טבול 4-5 מצות ביין אדום מתוק עד כמה שאפשר (הכי מתוק שאני מכיר הוא יין "מרסלה" שיוצר ביקבי כרמיזן בבית לחם, אך לא צריך ואפילו רצוי שלא להרחיק לכת עד כדי כך). הטבילה צריכת להיות בכלי שטוח ולא עמוק מדי ורק בכדי לגרום למצות להתרכך כמעה ואין כוונה שינטפו יין. העבר מצה אחת למשטח קשיח כגון קרש חיתוך, ומרח שכבה דקה מאד אך אחידה של חמאה על פני כל שטח המצה. (הוצא את החמאה מהמקרר מראש ודאג לריכוכה לפני כן). על פני שכבת החמאה, מרח בנדיבות ממרח שוקולד המשמש בדרך כלל למריחה (שוקולד "השחר" שאני משתמש בו – הולם מאד את הצורך הזה). הנח על גבי מצה זו את המצה הבאה וחזור על מריחת החמאה והשוקולד וחוזר חלילה. תן לעסק לנוח במקרר כשעה. כל שנותר הוא לבצע חיתוך ה"עוגה" בצורה יפה. השתמש בסכין חדה שחוממה קלות, ובצע את המצות לאורך קווי הפרפורציה לקבלת 4 רצועות. את הרצועות חתוך בזהירות לשתיים-שלוש חתיכות שוות והנה לך מספר מנות עוגה. אם תצליח לחתוך את הרצועות בחיתוך אלכסוני ליצירת מעויין – זכית! יש לך כעת "פצצת אנרגיה" מתוקה ועתירת קלוריות – בתיאבון! ואיך תעבור את חג הפסח ללא "מצה בראיי"? כל מי שדם פולני זורם בעורקיו, או מי שנושא לפחות מספר גנים שמוצאם שם, מכיר את פשטידת פירורי המצות שהיו אבותינו אוכלים בתיאבון בחג הפסח. עיקרה של פשטידה זו, הוא מיחזור שברי מצות או שימוש במצות שעתידות להיזרק בלאו הכי. והנה הדרך להפיק תועלת ואפילו ליהנות ממצות ולא רק בפסח. בקערת פלסטיק שבור ארבע, חמש מצות לפירורים קטנים אך לא לקמח מצה. צוק עליהם חלב בכמות שתיספג כולה ולא תותיר עודפים. הוסף 50 גרם חמאה מומסת (לא רתוחה) או במצב צבירה קרוב לנוזלי. בזוק טיפ-טיפת מלח ושתי כפות סוכר. פזר צימוקים לפי הטעם. שבור אל תוך הקערה שתי ביצים גדולות או שלוש בינוניות וערבב קלות את התוכן כולו לקבלת עיסה לחה והומוגנית. חמם מחבת משומנת קלות על אש בינונית. צוק את תוכן הקערה אל המחבת רק כאשר המחבת חם. פזר בכף עץ את העיסה בצורה שווה לקבלת שכבה אחידה של פשטידה עגולה. לאחר מספר דקות תבחין כי שולי הפשטידה משחימים קלות. זה הזמן להניע את המחבת ביד מיומנת כדי להפריד את הפשטידה מהמחבת ללא ניתוקה או שבירת צורתה (מה שיעיד כי הקדמת לפני שהצד התחתון התקשה דיו שלא לדבר על האמצע). משהפשטידה נעה בחופשיות ושוליה שחומים, נסה להציץ לאמצע ואם גם שם הצבע השליט הוא חום, הפוך את הפשטידה בתנועה אחת זריזה (רצוי בתנופה באוויר כפי שעושה טבח מיומן, אך גם בצורה סטנדרטית תוך שימוש בכף עץ הולך) ותן לפשטידה לנוח על צידה הזה ולהתגבש היטב. בתוך שולש דקות יש לך פשטידה אשר נאכלת בעודה חמה והמהדרין זורין עליה סוכר בעת ההגשה (מנה יכולה להיות משולש המכיל רבע פשטידה). רק זכור כי: "מצה בריי" - מצה, מבוטאת בצ' צרויה ובריי, ב' דגושה ור' פתוחה.