"גבר סקסי" אויף ייִדיש ?

קערבאלע

New member
אז אולי

א רייצנדיקער מאנספארשוין [A RETSNDIKER MANSPARSHOYN] אדער א רייצנדיקער מאנצביל [אגב ניט אלץ וואס מע קען אויסדרוקן אין יידיש לאזט זיך איבערזעצן אויף עברית און פארקערט, פארשטייט זיך, אויך -- אבער דאס איז דאך במילא אן אלטער און גוט-באקאנטער אמת...]

../images/Emo45.gif

כמעט מושלם. אַ רייצנדיקער מאַנספּאַרשוין - (איש מעורר תשוקה) – אכן מדגיש את העניין המיני שהגבר הזה מעורר. הבעיה היא בהיבט השלילי שיש בביטוי זה לעומת הביטוי "גבר סקסי".

fanti

New member
../images/Emo171.gif../images/Emo3.gif../images/Emo4.gif;- )אז קיינען וועיס נישט

און איך וועיס נישט וי זאגטמען אה סקסישער מאן אין יידיש .. האב איך געקלונגען צו מיין טאטע זאל לעבן ביז אונדערט און צוואנציק יאר און געפרעגט... זיין ענטפער איז געווען זעייער פאשעט .. דאן איז נישט געווען אזא ווארט ... וואס פאר אה סקס איז דאן געווען ..? אס איז פאשעט נישטו אזה ווארט . בקיצור , באותם ימים בהם דיברו אידיש , לא היה מושג הנקרא סקס, לכן , לדעתו לא קיימת מילה כזו. סוף פסוק !!! אה פיינער מענטש כנראה היה המקסימום ...

ויבאלד יידיש שטאמט פון

דייטש, דארף מען טרעפן די נאנסטע זאץ אויף דייטש, און דאס וועט זיין אידיש.

כמה מילים על סקס ביידיש

יש כמה וכמה מילים וביטוים שמתארים "סקס". עוד ידובר על זה באחד הימים, הנושא רחב מאוד ומעניין מאוד אך אין לי זמן כרגע. רק אזכיר כמה ביטוים: 1. סעקס 2. געשלעטס-באַציִיונגען 3. תשמיש-המיטה 4. בײַשלאָפֿן 5. מאַכן די מיצווה 6. משַמש זײַן 7. פּאָרעווען 8. פֿאַרקער 9. מעשׂהווען (מילה שהמצאתי לפני כחצי שנה ו"קעצעלע" תעיד) ואני לא יכול להתאפק מלספר לכם שבחדר ובישיבה בהם למדתי קראו לאיבר המין: וווּ מע טאָר נישט, ולא לשכוח את הדיאלקט הפולני-הונגרי VI M´TUR NISHT. אין סדר בביטוים שהבאתי הם רק לצורך ההתרשמות. יש עוד הרבה ביטוים, כשיגיע הזמן אולי אכתוב מאמר על זה.

עס איז דא אגאנצע ליסטע

פון נעמען פאר "פון וווּ מע טאָר נישט". אן איינע פון די ישיבות ואו איך האב געלערנט האט מען איהם גערופן "יואל´יש..."

yaely2

New member
מנהל
עס הויבט און צו ציקן ../images/Emo68.gif

שלום, לפני שאכתוב את דעתי על המשפט "גבר סקסי" ביידיש אני רוצה לספר משהו בנושא האסור. אימי סיפרה לי שבתור נערה היא שמעה שיחה בין אימה שלה (סבתי) לחברותיה. הן הסכימו כולן ".. אז מען דארף חתונה מאכן א מיידל ווען זי הייבט און צו ציקן" (כשמתחיל לדגדג לה). שאלה אימי, שלא הבינה מאומה בעיניינים אלה "מה זה צו ציקן" השיבה לה אימה פשוט מאוד ווען זי ווערט צוואנ-ציק (20) איין און צוואנ-ציק וכו.. ב. יידישיסט, אצלנו היו אומרים "זי איז געשלאפן מיט אים, או ער... מיט איר ג. לדעתי סקסי פרושו מושך, ולא אחד בעל ביצועים מעולים. לכן לדעתי צריך לתרגם "הציעדיקער מאן" מה דעתכם יעל

yaely2

New member
מנהל
מחפשת את תגובותיכם בנרות ../images/Emo16.gif../images/Emo16.gif

שלום, באמת קשה עם השרשור הזה, גם אני לא רואה את כל ההודעות יעל

../images/Emo108.gifנשאל את המומחים

אני מציעה לפנות ליהודיה היקרה ד"ר רות ורסטהיימר, המומחית העולמית לענייני סקס.

מה דעתכם

יצר הרע ביידיש הינו ביטוי שמשתמשים בו כדי לומר תאווה . תשוקה . ייצר הרעדיק הינו הבטוי הקרוב ביותר לסקסי. יידישיסטית

אַ שוועסטערקע ../images/Emo2.gif

פתאום שמתי לב להודעה חדשה שלך, איזה שם מצחיק יש לך - אני חייב להגיד לך. נכון, אומרים ביידיש "זיַיַן יצר-הרע איז גרויס" וכו´, אבל בעיקר במובן שלילי. שלשום שמעתי ממישהו בקיאה בשפת היידיש (אולי היא תכתוב כאן) שהציעה את הביטוי "שיין ווי יוסף-הצדיק", וזה מוצא חן בעיני. מהיכן את יודעת יידיש ? ברוכה-הבאה
מייִדישיסט. את זוכה ליחס מיוחד, ככה זה במשפחה.

למעלה