גורמה דיאטטי (?)

גורמה דיאטטי (?)

והפעם בפינה לשיפוטכם, נסיונותי לבשל ארוחה שעומדת בכללים של דלת שומן וקלוריות, וגם בסטנדרטים של גורמה. יש כמה קשיים בנסיונות האלה: 1. מציאת תחליפים למרכיבים כמו שמנת מתוקה, שמן (בכמויות גדולות), וכדומה. 2. שימוש בשיטות הכנה שמתאימות לחומרי הגלם מחד, ולמגבלות הדיאטה מאידך. 3. אחת הבעיות המרכזיות, שבעייני נובעת מתפיסה לא נכונה היא, שאנשים חושבים שאוכל דל שומן וקלוריות הוא חסר טעם. זה נכון ששומן מוסיף הרבה עושר לטעם, אבל הוא בהחלט לא תנאי לעושר כזה. 4. יש עוד אנשים בבית, והם לא צריכים לשמור על גיזרתם, ולא צריכים לסבול מזה שאני כן. אז ככה - קודם כל ביליתי קצת בשוק החביב עליי (צ'לסי מרקט, למי שמכיר את מנהטן), וקניתי מבחר ירקות, פירות, פסטה טריה, דג וצדפות. תוך כדי קניות התגבשה במוחי הארוחה - פשוטה ולא כבדה. המרכיבים המרכזיים - red snapper טרי טרי, מחנות הדגים המעולה שבשוק, פטוצ'יני טרי, פטריות שיטאקי טריות, בצל יבש, ג'ינג'ר, למון גראס, צ'ילי(cayenne), יין אדום, לימון ותפוז. red snapper בתנור עם רוטב חריף - מתוק: דג אחד שלם, במשקל של כ - 2.5 פאונד לימון אחד פרוס לפרוסות בעובי בינוני כף חמאה כוכב אניס אחד עלה דפנה יבש מלח ים פלפל שחור גרוס טרי שתי שיני שום חתוכות לקוביות קטנות חורצים לאורך הדג שלושה חריצים עמוקים, מניחים בכל חריץ פרוסת לימון ומעט חמאה. מפלפלים וממליחים את הדג. מניחים בבטן הדג את עלה הדפנה, כוכב האניס וחלק מהשום. את החלק השני מפזרים מעל הדג. אופים 35 דקות בתנור שחומם מראש ל - 350 מעלות פרנהייט. בינתיים מכינים רוטב: 4 שיני שום בינוניות קצוצות לקוביות 1 קאיין טרי מנוקה מגרעינים וקצוץ לקוביות (טיפ - לשמן את האצבעות לפני שעובדים איתו, זה עוזר למנוע תאונות חריפות...) 2 גבעולי למון גראס חתוכים לטבעות דקות (רק החלק הלבן) אינץ' ג'ינג'ר מקולף חתוך לקוביות (טיפ לקילוף - להשתמש בכפית ולגרד בעזרתה את הקליפה, כאילו הכפית היא קולף ירקות) 2 כפות גרידת לימון 2 כפות גרידת תפוז 1/2 כוס יין אדום 1/2 כוס מיץ תפוזים טרי כפית קורנפלור מומסת בחצי כוס מים 2 כפיות סוכר חום כהה פלפל שחור מלח ים כוכב אניס אחד במעט שמן זית מטגנים את הג'ינג'ר, השום, הלמון גראס והקאיין (הכנסתי אותם בסדר הנ"ל לסיר). מוסיפים את גרדת הלימון והתפוז, מטגנים מעט תו"כ ערבוב, ומוסיפים את מיץ התפוזים והיין. מביאים לרתיחה עדינה, ואז מנמיכים את האש, מוסיפים את כוכב האניס והסוכר החום ומצמצמים. לפני ההגשה מוסיפים את הקורנפלור המומס במים, מערבבים היטב, ונותנים לרוטב להתבשל עוד כמה דקות להסמכה. בדיעבד - הרוטב יצא סמיך מדי, הייתי מוותרת על הקורנפלור. שופכים את הרוטב החם על הדג החם ומגישים. פטוצ'יני ברוטב בצל ופטריות: 300 גרם פטוצ'יני טרי 300 גרם פטריות שיטאקי טריות, חתוכות לרצועות בעובי 4 מ"מ 2 בצלים גדולים חתוכים לחצאי טבעות דקות כף חמאה 2 כוסות ציר ירקות פלפל שחור מלח ציר הירקות בא להחליף את המרכיב המסורתי במנה כזו - שמנת מתוקה. מטגנים את הבצל בחמאה, עד שהוא מתקרמל ומתרכך מאוד, מוסיפים את הפטריות ומקפיצים כמה דקות. מכסים ונותנים לפטריות להתבשל מעט. מוסיפים את ציר הירקות, מתבלים, ומניחים לזה להתבשל כרבע שעה, עד שהנוזלים מצטמצמים ומתקבל רוטב סמיך מספיק. מבשלים את הפסטה, ומעבירים לסיר עם הרוטב. מוסיפים מעט ממי הבישול של הפסטה (כ 150 מ"ל בכמויות שציינתי). מבשלים שתי דקות ביחד, ומעבירים לכלי הגשה. הסתפקנו בקינוח פשוט הפעם - אבטיח טרי. המרת מתכוני עוגות היא הרבה הרבה יותר מורכבת כי יש קושי רב יותר למצוא תחליפים ראויים. בפעם הבאה.

terroir

New member
יש עוד?

הרגלת אותנו לתיאורי ארוחות ארוכים הרבה יותר (או שגם בזה יש קיצוצים)
שנדע אם להתייחס כבר או לחכות...

terroir

New member
והמתכונים פרי פיתוח שלך?

או שמא התבססת על מתכונים "מהספרים" ובחרת לשנות חלק מהמרכיבים כדי להתאים אותם לצרכייך? (וסליחה שאני שואל שאלה שקשורה לסקר בעצם)...

תשובות לכולם

1. התבססתי על ספרים בעיקר כדי ללמוד על טכניקות המתאימות לחומרי הגלם שבהם השתמשתי. למשל, גיליתי שרד סנאפר אוהב להאפות בתנור, בגלל תכונות הבשר שלו. השאר אילתורים שלי. 2. לגבי השומן - בוקה צודק לחלוטין לגבי איזון של כמויות שומן במתכונים איכותיים. זו מטרה אישית שלי לצמצם למינימום ההכרחי את השומן באוכל שלי, מסיבות רפואיות ולא רק דיאטטיות. אני מסרבת לעבור לתחליפים דלי שומן כמו מרגרינה וחמאה קלה, לכן אני חייבת לצמצם כמויות, אבל - כן השתמשתי בחמאה ושמן זית במתכונים שהעליתי! פשוט פחות. הכל עניין של איזון וכמויות. אני מסכימה מאוד עם בוקה גם לגבי טכניקות - בישול כמו שאני צריכה להתמקד בו כרגע דורש הרבה יצירתיות בהקשר של טכניקות. נקודה חשובה קשורה לזה - שימוש בכלים מתאימים ומאיכות טובה. למשל - מחבתות טפלון איכותיות, סירים שיכולים לעבור בין הכיריים לתנור, וכו'. 3.אני חייבת להודות שדי התהלבתי מהעניין של שימוש בצירים ברטבים לפסטה, זה פשוט טעים. הטעם של הפסטה הטריה לא הלך לאיבוד, כמו שקרה לי לא פעם עם רטבים מסורתיים יותר, כמו כאלה המבוססים על שמן זית או שמנת. 4. החוויה של האוכל חשובה לא פחות מהטעם שלו, ובהקשר הזה הארוחה היתה מוצלחת - זה נראה טוב, הריח טוב, ובהחלט לא נתן תחושה של אוכל דיאטטי. 5. ההפרעה הלימונית שלי התרחבה - למון גראס הוא בהחלט מרכיב שאני מוצאת את עצמי משתמשת בו יותר ויותר במתכונים שונים. יש בו משהו מרענן, חמוץ - מתקתק. ומאז שאני בניו יורק - התפתחה לה בלי שארגיש הפרעה חדשה - פטריות. קרמיני ופורצ'יני בעיקר, אבל כל מה שנכנס למשפחה הולך... 6. טרואר - אני לא רוצה לתפוס מקום על השרת עם התאורים שלי...זו היתה ארוחת צהריים פשוטה וטעימה. את התאורים אני משאירה לארוחות המורכבות יותר - אלה שלוקחות שלושה ימים להכין.

terroir

New member
אז כפתיח - כל הכבוד ../images/Emo45.gif

והשאלה המתבקשת שלי היא - רשימת מרכיבי הרוטב "מבקשת" טכניקה של "גאסטריק" (את אפילו הזכרת אותה לפני עמוד או שניים אם אני לא טועה), אבל לא בה בחרת. תמהתי למה.

גסטריק למיטב ידיעתי מתבסס על קרמל

וחומץ. לא רציתי לשלב חומץ ברוטב, ולא רציתי להשתמש בכמויות גדולות של סוכר. רציתי לשמור על הטעמים המקוריים של הג'ינג'ר והלמון גראס, ולאזן קצת את החריפות של הצ'ילי.

terroir

New member
גסטריק: צמצום של נוזל חומצי וסוכר

עד למרקם סירופי - קרמלי. הנוזל החומצי יכול להיות באמת חומץ, אבל מיץ תפוזים עונה גם להגדרה, וכנ"ל לגבי הסוכר, שיכול להיות גם דבש. ולא צריך מהם כמויות גדולות. אני לתומי ציפיתי למצוא צמצום של מיץ התפוזים והסוכר החום לגסטריק, ואז הוספתו לרוטב שמתבסס על היין ועל שאר החומרים (בבישול קצר, נפרד מהכנת הגסטריק, כדי לשמור על הטעמים המקוריים של הג'ינג'ר והלמון גראס). סתם מחשבה שעלתה לי בראש למקרא הרכיבים במתכון שלך.

לגסטריק יש מרקם ריבתי מעט

ואני הלכתי לכיוון יותר נוזלי. הצמצום היה במטרה ליצור טעם מרוכז יותר. כפי שאמרתי - הוספת העמילן היתה טעות, בדיעבד. אהבתי את הגסטריק כשמשולבים בו פירות, אני לא חושבת שהייתי מכינה אותו בשביל רוטב על בסיס שורשים. אני חושבת שלמון גראס הוא עדין מכדי לשלב אותו בגסטריק.

bouquet garni

New member
גורמה דיאטטי

תרשי לי להביע הערכה על הרצון שלך (ועל הישום) של דיאטה ללא פריכיות אורז
אני חושב שהכיוונים והעקרונות שתיארת נכונים ויביאו בסופו של דבר לדיאטה נכונה. תרשי לי להעיר ולהוסיף. קודם כל זה נכון שאף אחד לא אמר ששומן קשור לגורמה ולדעתי מנות גורמה אינן מתאפינות בכמויות שומן גבוהות אלא כמויות שומן מדויקות ומאוזנות עם שאר המרכיבים במנה. האמת היא שיש הרבה סוגים של שומנים, חלקם מזיקים בתנאים מסוימים וחלקם חיוניים והניסיון לקחת מנות גורמה ולהחליף בהם את מה שנראה שמן הוא לא תמיד הפתרון. אם אני לוקח לדוגמא את הפטוציני שעשית אז הפטוציני עצמו קרוב לודאי שיהיה משמין יותר מאשר השמנת. ישנן הרבה מנות פסטה שלא מבוססות על שמנת ויכולת לעשות אחת מהן במקום לקחת מתכון שמבוסס על שמנת ולהחליף את השמנת. העקרון שכתבת - "חיפוש טכניקות הכנה שונות" לדעתי זה כיוון התפתחות מעולה שימוש באידוי, בישול בנוזלים poaching , ואפיה בתוך ניר פרגמנט או אלומניום. לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות והשליטה בהם חשובה. לדוגמא השיטות האלה מתאימות יותר לירקות, דגים ופירות ים מאשר בשר. מה דעתך ?

ranlevy

New member
דווקא אהבתי את הרעיון עם השמנת

בתור אחד המוזרים שלא אוהב רטבי שמנת לפסטה, הרעיון להשתמש בציר ירקות מצומצם נשמע לי רעיון מעולה. וחוץ מזה, ח"ח על היוזמה והביצוע. בהחלט יש מקום לגורמה שעונה לקריטריונים שנתת, אם כי אני מסכים עם בוקה-גרני שדל-קלוריות לא אומר בהכרח דל-שומן. באותה מידה הוא צריך להיות דל-פחמימות ובעצם - דל-הכל. אבל זה כבר נושא לדיון אחר. -- רן.

bouquet garni

New member
אני אנסה להסביר

אין לי בעיה עם רוטב לפסטה שמבוסס על ציר ירקות, להיפך אני חושב שרטבים ללא שמנת, אם נעשים בצורה מוקפדת ברוב המקרים טעימים יותר (דעה אישית). הבעיה שיש לי היא עם הרעיון של לקחת מתכון מבוסס שמנת ולשנותו במקום לקחת מראש מתכון שלא מבוסס שמנת. לדעתי עדיף לחפש את אותם מתכונים שלא מבוססים על הרבה שומן או הרבה פחמימות מאשר לקחת מתכונים המבוססים על שומן ולמצא תחליפים.

הבנתי, לא הבהרתי את עצמי נכון

לא עשיתי המרה של מתכון קיים, פשוט חיפשתי שילובים לא קלאסיים. הבסיס שלי היה פטריות - רציתי פטוצ'יני עם פטריות, וחיפשתי דרכים לא שגרתיות להכין רוטב כזה.

ענת סלע

New member
רוטב הדג

בעוד שמיץ לימון או חומץ היה מגביר את הצורך בסוכר, דבש או שמן זית, הבחירה ביין האדום, כמרכיב חומצי ברוטב, מעולה בעיני. צימצום של היין (מראש) היה מפחית עוד את הצורך בסוכר. (-עוד פחות חומציות). אני הייתי מוסיפה שמן זית, על מנת לקבל מעין ויניגרט חם, בעל מרקם כזה שיעטוף את הדג ובכך נמנעת סופית מהשימוש בקורנפלור. במקרה של צמצום נכון של היין - הורדת רמת החומציות- כמות שמן הזית הנחוצה די קטנה.

תודה על ההצעות

השתמשתי במעט שמן זית לטיגון כל מרכיבי התיבול. הרעיון לצמצם את היין קודם כל כך הגיוני, לא מבינה איך לא עשיתי את זה ככה! ואת צודקת, זה הכי דומה לוויניגרט מאשר לכל דבר אחר. וויניגרט מבושל.

ענת סלע

New member
שאלה בנוגע לרוטב הפסטה

אני מניחה שבנית על בישול הפסטה (עמילן) עם הרוטב כחומר הקשירה לרוטב?

כן, וגם על הוספת מי הבישול של הפסטה

לתוך הרוטב. בישלתי אותם ביחד מעט מאוד זמן. גם מיעוט השמן ברוטב עוזר להצמדות של הרוטב לפסטה.

למעלה