ג'ורנל קלאב - דרישות תזונתיות בספורטאים

tamark4

New member
ג'ורנל קלאב - דרישות תזונתיות בספורטאים

תזונה היא נושא מבלבל ומקור להרבה ויכוחים.
התחושה שלי היא שהנושא הפך להיות בשנים האחרונות מצורך בסיסי למשהו מסובך ובעייתי שדורש הרבה מודעות ותשומת לב. קל להגיע לצריכת קלוריות מספיקה ויותר מכך, אבל בכדי לאכול באופן בריא או פחות מזיק צריך תשומת לב והשקעה.
לפעמים צורת אכילה יכולה להעיד על אמונות ודעות ולהיות חלק מהזהות.

הבאתי שני מאמרים, אחד נייר עמדה של הקולג' האמריקאי לרפואת ספורט, איגוד הדיאטנים האמריקאי והקנדי שמביא המלצות בלבד,
http://www.israelbody.org/תזונת-ספורטאים-נייר-עמדה-של-ארגון-הACSM
מאמר נוסף עם קצת יותר הסברים שתמצתתי כי הוא ארוך מאוד.
http://www.sportweb.co.il/מאמרים/תזונה/דרישות_תזונתיות_להתאוששות_טובה_מפעילות

צריכת האנרגיה בזמן הפעילות הגופנית יכולה לעלות עד פי עשרה מאשר במנוחה וממשיכה להיות גבוהה ב- 10-15% במהלך ה- 24-48 שעות שלאחר הפעילות, בהתאוששות מערכות הגוף מהמאמץ.
הדרישות האנרגטיות של האוכלוסייה הכללית בגילאים 18-50 הן: 2200 קק"ל לנשים ו- 2900 קק"ל לגברים ו/או 37-41 קק"ל לק"ג משקל גוף,שהם פי 1.5 – 1.7 מההוצאה האנרגטית הבסיסית. לעומת זאת, עבור ספורטאים ו/או אנשים פעילים הדרישות עולות לפי תדירות, משך וסוג המאמצים ל- 47-50 קק"ל/ק"ג לספורטאי כוח ומעל ל- 50 קק"ל/ק"ג לספורטאי סבולת ונמצאות בטווח של 3000 - 5000 קק"ל ויותר .

חלבון :
מחקרים רבים ניסו להגיע למסקנות ברורות ומדויקות בהקשר של דרישות החלבון לספורטאים. במחקרים אלו עקבו אחר מאזן החנקן (מדד עיקרי בחקר הדרישות לחלבון) והתוצאות הצביעו על דרישות הנעות מ- 0.94 גר/ק"ג עד ל- 1.67 גר/ק"ג משקל גוף. זהו טווח רחב המושפע מגורמים רבים כגון: רמת אימון, סוג האימון, מאזן האנרגיה, גיל והרכב גוף הנבדקים.
ישנם מחקרים אשר הצביעו על עליה בשחלוף החלבונים בשריר בעקבות אימונים, ולכן שיערו כי לשריר מאומן יכולת קליטה טובה יותר של חומצות אמינו ולכן הוא יעיל יותר ופחות בזבזן - מצב שכאמור עשוי להוריד את דרישות הגוף לחלבון בהמשך. מתוך המחקרים שעסקו במאזן חנקן נמצא כי קיימת הסתגלות לכמות החלבון בתפריט המושפעת מתוספת הפעילות גופנית. כלומר, אנשים פעילים באינטנסיביות קבועה לאורך זמן אינם צריכים בהכרח להוסיף חלבון לתפריטם כדי לשמור על מאזן חנקן. מסתבר כי הצריכה האנרגטית מהווה גורם עיקרי בקביעת מאזן החנקן - כאשר היא נמוכה המאזן שלילי, אך כאשר היא גבוהה המאזן חיובי אפילו אם צריכת החלבון תהיה נמוכה מההמלצה על-פי ה- RDA
באימוני סיבולת אינטנסיבים כאשר יש פירוק רקמת שריר ע"מ לספק דרישות תזונתיות תוספת אנרגיה ממקור פחמימתי תורמת להפחתה בשימוש בחומצות אמינו מהשריר, אפילו יותר מתוספת חלבונים.
למרות שההמלצות לצריכת חלבון לספורטאים, לעיתים גבוהות ב- 100% מההמלצות לאוכלוסייה הכללית. עדיין נמצא כי בפועל צריכת החלבון בקרב אוכלוסיית הספורטאים מגוונת ונעה מ- 0.44 גר/ק"ג עד ל- 3.7 גר/ק"ג כשרוב הספורטאים צורכים בסביבות 2 גר/ק"ג. צריכה גבוהה מדי של חלבון מחד אינה תורמת בהכרח להעלאת מסת שריר אלא דווקא עלולה לגרום להתייבשות משנית, לעליה בהפרשה של אוריאה, לגאוט, לפגיעה בתפקודי כבד, לעליה בהפרשת סידן בשתן, לנפיחות ולשלשול . העלייה בתוצרי הלוואי המופרשים בשתן מהווים עומס על הכליות - מצב היכול להוביל לאי ספיקה כיליתית, מאידך, צריכה נמוכה מדי של אנרגיה ובהכרח גם של חלבון יכולה להוביל לאטרופיה של השריר ולירידה בביצועים (במיוחד אופייני במקצועות ההתעמלות האסתטית).

פחמימות :
ההמלצות לצריכת פחמימות מתחלקות להמלצות לצריכה לפני/אחרי האימון והמלצות הצריכה היומיות לאורך זמן.
ההמלצות לצריכה בסמוך לפעילות: זמינות הפחמימות קריטית בעיקר במאמצי סיבולת (endurance) ארוכים הנמשכים למעלה מ- 90 דקות של פעילות בעצימות גבוהה ובעלת תפקיד מרכזי בפיתוח כוח מתפרץ.
מאחר שמאגרי הגליקוגן בכבד ובשריר מצומצמים, צריכת פחמימות לפני ואחרי הפעילות ובמהלך היום מאפשרת שמירת זמינות הפחמימות לפעילות. מחקרים רבים הגיעו למסקנה כי תוספת פחמימות בשעות שלאחר הפעילות הינה אפקטיבית ביותר להשלמת ולהגדלת מאגרי הגליקוגן בשריר, המהווה תנאי הכרחי בתהליך התאוששותו של השריר. מחקרים הצביעו על כך כי תוספת של 1.2 – 1.5 גר/ק"ג פחמימות מייד ותוך שעתיים מתום הפעילות, מאפשרת השלמת מאגרים מקסימאליות . כמו כן, מחקרים אחרים הצביעו על ירידה בתחושת העייפות ועליה ביכולת הביצועית באימונים ממושכים, כאשר ניתנת תוספת פחמימות לפני ובמהלך הפעילות.
כמות הפחמימות המומלצת בתפריט הספורטאי מגיעה ל- 55-65% מסך כל הקק"ל, והיא אף גבוהה יותר לספורטאי סבולת, ומגיעה ל- 65-70% מסך כל הקק"ל . צריכת פחמימות מעבר ל- 70% מסך כל הקק"ל עלולה לגרום לחסר בצריכת שאר רכיבי התזונה. ספורטאי הצורך כמות גדולה של קק"ל יכול להסתפק ב 45-60% מסה"כ הצריכה כפחמימות. ספורטאי סבולת הצורך תפריט מאוזן מתחת ל- 2000 קק"ל לא יצליח להגיע לכמות הפחמימות המומלצת גם אם יהוו כ- 70-75% מסה"כ הקק"ל .
מתוך סקירת הרגלי הצריכה של ספורטאים שונים נמצא כי מבין ספורטאי סבולת, הגברים בד"כ מצליחים להגיע לצריכה המומלצת של 7.5 גר/ק"ג פחמימות בממוצע ואילו הנשים בממוצע מגיעות ל- 5.5 גר/ק"ג בלבד. השוני הגדול בין נשים לגברים אינו בהכרח מקביל להוצאה האנרגטית היומית ולעומס הפעילות השווה בד"כ. יתכן כי הצריכה האנרגטית הנמוכה בקרב נשים מסבירה את ההתייעלות האנרגטית שגופן עובר לאחר תקופה ממושכת של צריכה קלורית נמוכה.

כיצד אתן מתייחסות (אם בכלל ) להמלצות ?

האם אתן לוקחות תוספים כלשהם ? אלו ? למה ? האם זה בעקבות בדיקות דם ? (מה שנבדק לא בהכרח משקף חסרים )

שתפו בנסיון שלכן - תזונה "מיוחדת" - טבעונות, צמוחונות, דיאטת הרזיה, מגבלות כלשהן . איך משתלב עם פעילות ? האם יש קשיים מיוחדים או יתרונות ?
 

tamark4

New member
אז ככה

יצא לי ללכת לדיאטנית ספורט כדי לוודא שאני אוכלת פחות או יותר בסדר. לא מקפידה במיוחד על מזון מסוים לפני או אחרי אימונים.
כמעט ולא לוקחת תוספים, מאמינה שבאופן כללי נכון לקחת תוספים אבל הרעיון לקחת כדורים מעצבן אותי. לעיתים רחוקות ובאופן מאוד לא עקבי ברזל ו- B12 .

תזונה מיוחדת : אני אוכלת תזונה כמעט נטולת מלח (גרם ליום) בגלל מחלת מנייר. בעבר אכלתי המון מלח, אהבתי את זה מאוד והמעבר היה לא קל, ברגע שמודעים לנושא רואים שבכל דבר יש מלח, בלחם, גבינות, כל דבר משומר כולל סלטים. יש מוצרים מיוחדים דלי מלח, אני כמעט לא קונה משומר, רק טרי ואפילו התחלתי בצוק העיתים לבשל קצת. כתוצאה זו תזונה בריאה למדי. בבית די קל להסתדר ובמסעדות צריך לבחור בזהירות ואם לא אני משלמת על זה ביוקר. במירוצים ארוכים מזהירים ממצב של איבוד מלח, זה קורה בעיקר באולטרות ובעיקר בסביבה חמה, יותר רלוונטי לריצה מלשחיה וכנראה כמעט לא בעייתי בבריכה. חשוב לשתות ע"פ תחושת צמא ולא לדחוף נוזלים בטירוף או ע"פ פרוטוקול. הגוף יודע להתאים את עצמו, הפרשת הנתרן יורדת גם בכליות וגם בזיעה. עדין, נדרשת זהירות מסויימת.
 

perach22

New member
בעקרון אני צמחונית...

מאז שרזיתי שזה בערך 4 שנים, עפ"י שומרי משקל אז די נצמדת לעקרונות שם, לא אוכלת כמעט בכלל אוכל תעשייתי (חומוס אחלה
), הרוב ירקות בכל מני וריאציות, לפעמים דגים, די נדיר חזה עוף ובשר רק אם אני ממש נתקלת במנה נדירה שכדאי לקחת ביס בשביל לטעום, כי בעקרון אני צמחונית ולכן נוטלת B-12 בקביעות, אחרי שלפני עשור זנחתי את העניין ונאלצתי לעבור סט של 12 זריקות שהיה מאוד מאוד לא נעים. אוכלת המון המון קטניות, מעט מאוד מוצרי חלב.
לוקחת מגנזיום כל יום ואחרי ריצה ארוכה בנוסף... ובד"כ יום אחרי ריצה כזו אני מרגישה יותר רעב לפחמימות במיוחד.
באופן כללי לא חושבת שאוכלת יותר או פחות כי שומרת על אותו משקל כבר המון זמן...למרות שכל הזמן אומרים לי שרזיתי, אני חושבת שזה יותר עניין של גוף מעוצב יותר
בגלל הספורט.
מה שכן מאז שהתחלתי לרוץ שזה בערך שנה וחצי, העליתי משקל בערך 2-3 ק"ג שזה כנראה מסת שריר.

חושבת שאוכלת די מאוזן, מרגישה טוב...
ולפעמים גם חטאים... אבל אם לא אחטא איך אגיע לגן עדן???
 
אצלי הנושא בעיתי

בגלל שאני, כמו רבות מאיתנו, הגעתי לספורט מתוך תהליך של הורדה משמעותית במשקל, החשש מהשמנה כל הזמן שם. להערכתי, ועל פי הכתוב, אני אוכלת הרבה פחות מהנדרש, ויותר חשוב, לא לפי מה שמומלץ .
כמו שכבר נכתב כאן בעבר, הכמות הפחותה הובילה דווקא לעצירה ארוכה בהורדה במשקל, עד לפני כחודשים שעומס האימונים עלה והורדתי עוד קצת. יחד עם זאת אני רואה על עצמי עליה מאוד גדולה במסת שריר.

אז אולי השאלה שלי בעקבות הכתוב - איך משנים דפוסי חשיבה? איך לצאת מהפחד ולהבין שאם מספר ועצימות אימונים גבוהה צריך גם לתחזק את הגוף במזון ראוי?

תודה רבה על מאמרים מעניינים, הרבה מאוד דברים כאן לא ידעתי כלל.
 

גברת ע

New member
כלכך מבינה את ההרגשה הזאת של הפחד

גם אני עדין רואה את עצמי כאדם שמן. בראש אני חושבת בראש של אדם שמן (והייתי ענקית פעם), זה מתבטא כשאני הולכת לקנות בגדים ואני אוטומטית הולכת על המידות הגדולות יותר, כקניתי בגד ים הרגשתי בכלל הכי שמנה שבעולם, במקום להיות שמחה שאני יכולה ללכת לחנות רגילה ולקחת כמעט איזה בגד ים שאני רוצה והוא יהיה יפה וטוב עלי, כל מה שעבר לי בראש זה, כמה עוד יש לי לרדת וכמה אני לא עושה מספיק וכמה אני ככה וככה וככה. זה מתבטא גם באוכל שלמרות שאני יודעת שאני לא מסיימת מנות אני עדין לוקחת הרבה ואז כואבת לי הבטן, זה מתבטא בבחירת מאכלים לא תמיד הכי בריאה ונכונה.
מצד שני אני מזכירה לעצמי כל פעם כמה עבדתי קשה וכמה עברתי בשביל להגיע לאיפה שאני היום, ונכון אני לא מושלמת ויש לי עוד לרדת ויש לי עוד להשתפר בספורט ובהכל אבל היי, איפה הייתי ואיפה אני היום.

אני משתדלת לא להשקל הרבה, אחת לחודש-חודש וחצי רק כדי לראות איפה אני עומדת ואני במקביל גם בודקת אחוזי שומן, כי זה יותר חשוב שיירד.

מבחינת המזון בעצמך ראית שבגלל שלא אכלת מספיק נעצרת, וגם אם הוספת אימונים עצימים וירדת עוד קצת זה עדין ייעצר שוב כי את לא מזינה מספיק את הגוף שלך במה שהוא צריך כדי להבנות ולהתחזק, במיוחד אחרי האימונים.

לא יודעת להגיד איך משנים אבל פשוט אולי לזכור שאוכל לא אמור להיות האויב שלנו או לשלוט לנו על החיים אלא לעזור לנו להשיג את המטרות שאנחנו רוצים וגם עוד דרך להנות.
 

tamark4

New member
אנדיאנית

עשית שינוי כל כך גדול. תני לעצמך עוד זמן. זה יבוא.
חוץ מזה את נראית נהדר. אני חושבת שללמוד לשחרר, בכל תחום, זו אחת המשימות הכי קשות.
 
"אצלך" הנושא בעייתי?!

אצל 90% מהעולם המערבי הנושא בעייתי...

ואני מבינה אותך לחלוטין, אני ממש נלחמת בזה עכשיו עם הירידה הדרסטית של ההריון וההנקה, לעבור למוד של "תחזוקה".
מה שלמדתי מהירידה הזאת זה שכשאני מסתכלת במראה, או בתמונות, אני בכלל לא רואה מה יש שם. אני יודעת שרזיתי ממש כי המכנסיים נופלים ממני, וכי המשקל מראה את זה. אבל כשחברות אומרות לי "ממש רזית!" כאילו אין לי מושג על מה הן מדברות. אני מסתכלת במראה ורואה מישהי אחרת לגמרי ממי שהן רואות.
 

גברת ע

New member
אוכללללללל


אצלי אני משתדלת לאכול מסודר, משתדלת להמעיט בפחמימות ולהוסיף חלבונים, מעט מאוד מוצרי חלב, בעיקר לפי חשק והרגשה (פשוט גיליתי שזה עושה לי לא כלכך טוב).
קוראת ומתייעצת בקשר לתזונה עם ובלי ההקשר לספורט.
מה שכן לא תמיד מקפידה ומיישמת את ההמלצות.
אני יודעת שאני לא מגיעה לכמות מספקת של חלבון, לא לתזונה רגילה ובטח שלא ביחס לאימונים.
בתקופה האחרונה קצת שוחרר הרסן, כי פשוט הייתי עייפה מלשמור ולהקפיד ולהזהר, אבל עם זאת עדין הייתי מודעת והקפדתי לא להגזים.
היום אני כבר קצת יותר חוזרת לתלם, במיוחד שהר לעמק ותחרות הקטלבלס לפני.
מבחינת מים משתדלת להגיע ל1.5-2 ליטר ביום + עוד 0.5-1 ליטר נוספים בימים שאני מתאמנת, בשבועות האחרונים התחלתי להוסיף כפית-כפית וחצי של זרעי ציה לבקבוק מים של ליטר וחצי וככה אני שותה.
לוקחת מולטי ויטמין, לא מקפידה כל יום, אבל בימים שאני מתאמנת אני לוקחת לפני או אחרי האימון וגם יום למחרת, זה מולטי ויטמין שמיועד לנשים שהן ספורטאיות (יש תואם לגברים), זה מכיל ברזל, מגנזיום, B12, סידן, אבץ ועוד רשימה של מלא דברים שאני לא זוכרת כרגע.

שורה תחתונה אני אוהבת אוכל ואני לא אוהבת לסבול, אם בא לי משהו מסוים אני אוכלת מה שאני רוצה פשוט בכמויות פחותות ותוך כדי איזון עם דברים אחרים בריאים ומזינים, וכמובן שלא כל היום או כל יום
 

גברת ע

New member
יש לי אבקת חלבון

אבל עדין לא השתמשתי בה, לא ממש סגורה מה ואיך חח
 
פשוט מוסיפים מים

אני הייתי שותה מנה אחרי אימון.
מור הציעה פעם לדחוף גם בננה מעוכה פנימה, טוענת שזה משפר את הטעם.
 

melon

New member
נושא בעייתי

מאוד. אני מתביישת להודות בכמות הזבל בצורת אוכל שאני דוחפת ביום יום.
אם אני אלך לדיאטנית - היא תתעלף. למזלי זה עדיין לא מתבטא בבעיית משקל אבל זה יבוא

התירוץ - חוסר זמן ואנרגיה לארגן משהו. אני תמיד בדרך ל... חוזרת מ... מאחרת ל.... והרבה פעמים מוצאת את עצמי בלי אוכל "ראוי" בסוף אימון
למשל כשרצה בזמן הפסקת צהריים בעבודה, כי זה מתי שאני יכולה (פעמיים שלוש בשבוע) , מקלחת מהירה וחוזרת לעבודה. לפעמים פגישה , לפעמים מישהו מחכה לי כי צריך משהו אז אני אנשנש איזה קישקוש שמצאתי
הרבה פעמים אין לי משהו "מזין" כי לא חשבתי על זה מראש . יותר מדי דברים על הראש.

חשבתי להחזיק איזה תוסף מזין ("אבקת קסמים") שתחזיר לי מה שצריך , אבל אף פעם לא ממש חקרתי לעומק. (המלצות ? )

בתוך הג'גלינג הבלתי נגמר של עבודה-בית-ילדים-ספורט לא מצליחה לתת לזה עדיפות... איך עושים את זה ?
 

INBAL PA

New member
פשוט עושים את זה...

כי זה גם מאותם הדברים שאף פעם לא ייווצר זמן פנוי בשבילם, אם לא לוקחים אותו בכוח.
זה כמו הספורט, שכשאת אמא ועובדת וכו' - זה לא דבר שאת עושה כי יש לך זמן פנוי ומשעמם לך, זה דבר שאת עושה ומשקיעה בו זמן כי זה חשוב וזה עושה לך טוב, וכן, זה בא גם קצת על חשבון דברים אחרים. כמו כל דבר - עניין של סדר עדיפות.
הבנתי שלגוף שלי - רק אני יכולה לדאוג, ואף אחד לא יעשה את זה במקומי. בגלל זה אני עומדת וחותכת לי סלט גם כשזה הדבר האחרון שבא לי לעשות (אבל - אחרי 3 דק' בערך כשיש לי סלט טרי וטעים זה מה זה כיף) ואני מבשלת לי אוכל במוצ"ש אחרי שהילדים הלכו לישון בשביל שיהיה לי לקחת במשך השבוע לעבודה (רק דברים מהירים יחסית,מנות מסובכות שלוקחות שעות נטשתי ברגע שהילדים התחילו להגיע), ואני מחלקת לי למנות, וגם מארגנת ארוחות ביניים,ואחרי זה אני נופלת גמורה - אבל איזה כיף זה במשך השבוע שיש לי אוכל ביתי טעים ובריא, וזה משחרר אותי מהצורך לדאוג למה לאכול (שבדרך כלל מוביל אותי בסוף לאכול דברים לא בריאים שלא עושים לי טוב)
כמובן שאני חכמה גדולה בתאוריה - ובמציאות גם אני נופלת לפעמים, וגם אני לא מספיקה, ולפעמים לא בא לי וזהו, אבל אני משתדלת שזה יהיה החלק הקטן של הזמן. ההרגשה הטובה של אוכל מסודר ובריא - שווה את האקסטרה השקעה...
 

tamark4

New member
רק אם וכאשר ממש חייבים...

כמוני כמוך. (עד לפני כמה חדשים)
 

tamark4

New member
ואגב, אל תבני על אבקת קסמים

נראה לי יותר משמר הרגלים רעים מאשר עוזר.
 
אוכל, קדימה אוכל... וקצת


הבת שלי אומרת שאצלי אי אפשר בלי קצת אידיאולוגיה...
אנחנו חיים בעולם שבו לחלקים נרחבים מהאנושות אין בכלל אפשרויות בחירה. מקורות המזון מוגבלים ואוכלים מה וכמה שיש (אם יש).
הנה משהו מעניין לקרוא בנושא.
במדינת ישראל יש יותר מידי משפחות רעבות, ועמותות הסיוע כורעות תחת הנטל.
אי ביטחון תזונתי משמעו אנשים רעבים. רצ"ב נייר מדיניות בנושא חשוב זה .
ביהדות יש התייחסות לנושא על ידי חוקים כמו " לקט פאה ושיכחה " והמצווה להפריש "מעשר". טוב נעשה אם נאמץ את רוח הדברים גם אם לא את המעשה עצמו.

לקט ישראל זו עמותה הפועלת ברוח זו,
וזה המקום להזכיר גם את לשובע- החביבה על המנהלת שלנו...

היכולת לבחור מה לאכול ממניעים אידיאולוגיים ואפילו בריאותיים היא פריווילגיה שעלינו להודות עליה בכל יום ויום.

ואם נחזור רגע לספורט-
לדעתי ככל שהעיסוק בספורט אינטנסיבי והישגי יותר כך יש להקפיד יותר על תזונה מותאמת.
אם העיסוק בספורט הינו מתון הרי שהעקרונות התזונתיים יהיו דומים להמלצות הכלליות (להוציא מהכלל אוכלוסיות מיוחדות).
לי יש קושי עם אידיאולוגיות מוצקות ונוקשות מידי ועם אנשים הלוקחים כל דבר ברצינות תהומית מידי (מה שלעיתים קרובות הופך אותם לסוג של מסיונרים).
ספורט ואוכל הם מהנאות החיים הגדולות.
לא רוצה שיקלקלו לי אותם.
 
צוחקת על עצמי

שאחרי הפוסט המיסיונרי אני כותבת שאני לא אוהבת מסיונרים...
טוב- הפוסל, במומו פוסל...
 
למעלה