שמעתי אוכל אז באתי
טוב, צרכים מיוחדים זה כאן
אני טבעונית והתזונה שלי מתבססת בעיקר על מזון נא. אני משתדלת לאכול לפי
גישה שנקראת 80-10-10, מה שאומר בגדול תזונה שמתבססת בעיקרה על פירות וירקות טריים, כאשר היחס בין רכיבי התזונה הוא לפחות 80% מהקלוריות מפחמימות, עד 10% שומנים ועד 10% חלבונים (כן, שונה לחלוטין מההמלצות המוכרות). יש בתזונה הרבה התייחסות להרכב הארוחות ולצירופי מזון אופטימליים לעיכול.
אני לא חושבת שזו תזונה מבוססת מספיק מדעית (אבל מה כן?...) או שמתאימה לכל אחד (ובכלל, לא חושבת שone size fits all). אני הגעתי לתזונה הזאת בתקופה שהפכתי מצמחונית לטבעונית, הרבה זמן היא נראתה לי מטורפת וקיצונית אבל משהו בפנים 'דגדג' לי לבדוק, דווקא בגלל שהתזונה שלי היתה לא רחוקה משם יחסית (הכל יחסי... במקביל צרכתי כמויות מחרידות של קפה ואפילו עישנתי).
אני בתהליך מתמיד של חקירה איך להתאים את התזונה הזאת לעצמי, לאורח חיי בכלל ולספורט בפרט.
כשהתחלתי לאכול כך הצלחתי לקיים אותה 'כלשונה' והרגשתי נפלא - מלאת אנרגיות, נגמלתי מסיגריות וקפה, ישנתי טוב (פעם יחידה בחיי, אני הפרעת שינה מהלכת). אני לא יודעת כמה היא השפיעה על הספורט כי הריצה היתה די חדשה בחיי אז. מה שעוד קרה הוא שירדתי באזור ה7 ק"ג, ובמקרה שלי זה לא היה רצוי, קיבלתי הרבה הערות מהסביבה וגם אני לא הרגשתי טוב עם עצמי.
אח"כ דברים התאזנו, עליתי במשקל לשביעות רצוני, אבל אז החל רצף הפציעות והגיעה ההשבתה הגדולה. נעשה לי קשה יותר לאכול רק טרי בחורף ואפשרתי לעצמי לאכול ירקות מבושלים, והתחלתי גם לצפצף על צירופי מזון, מה שעשה לי רע מאוד מבחינת עיכול. בהתחלה ירדתי במשקל, ואז הגיעה עלייה לא קטנה לדעתי (לא נשקלת אבל רואה ומרגישה). העליה היא כנראה תופעת לוואי של הצירופים הגרועים, ובעיקר צריכה מטורפת של תמרים (שזה לא פרי טרי אבל היתה תקופה ממושכת שבה פשוט לא היו פירות, אכלתי תמרים ותפוחים מגעילים).
עכשיו אני סוף סוף מרגישה שבאמת חזרתי לרוץ ומקווה לנצל את תקופת הקיץ לבנות בסיס לא רק לריצה אלא גם לתזונה, ולחפש את האיזונים שלי בתוך המסגרת הזאת.
יאללה, תחזירו לי את הענבים והאבטיחים שלי...
לגבי תוספים - כעיקרון אני לא מתספת, בדיקות הדם האחרונות שעשיתי (מזמן, בתקופה התזונתית הטובה שלי) היו הטובות שהיו לי אי פעם, כולל B12. בתקופת הפציעה, בייאושי ובמסגרת החריגה הכוללת מגבולות התזונה, התחלתי לקחת כורכום וגלוקוזאמין. אני לא יודעת אם הם באמת שיחקו תפקיד בהחלמה או שהם עוזרים בעיקר לחברה שמייצרת אותם... אני מניחה שמתישהו בקרוב אפסיק לקחת אותם.
בספורט, לעומת זאת, אחרי שפשוט לא הסתדרתי עם אוכל בריצה (ולפניה, ואחריה) והגעתי כמה וכמה פעמים לנפילות אנרגיה מפחידות בארוכות, כיום אני צורכת בעיקר ג'לים ואיזוטוני סביב ריצות. שזה מאוד לא הולם-80-10-10 ומאוד מעובד. אבל כרגע זה מה שעובד, ואני חושבת שקודם אעשה סדר עם האוכל ביום יום ואחר כך אגיע לבחון מחדש את התזונה סביב ובמהלך ריצות. אשמח לתזונה פחות טכנית בעתיד אבל כרגע אני הולכת עם מה שעובד בהווה.
הקושי הכי גדול מבחינתי הוא הלוגיסטיקה של 2-3 טיולים לסופר מדי שבוע באורח חיי העמוס. מ-אוד מאתגר. ולמרות הכל, שמחה בבחירה שלי ולא רואה את עצמי הולכת לכיוונים תזונתיים אחרים.