ג'ורנל קלאב - מבט מגדרי על תקצוב הספורט בישרא

tom696

New member
ג'ורנל קלאב - מבט מגדרי על תקצוב הספורט בישרא

(מעלה את הפוסט כמה שעות לפני כי מחר צפוי להיות יום עמוס מאד)

הרקע לפוסט הזה הוא נייר עמדה של מרכז אדווה* שנקרא "משנות את חוקי המשחק: מבט מגדרי על תקצוב הספורט בישראל" שנכתב על-ידי ולריה סייגלשפר ופורסם בנובמבר 2012.

הדו"ח מביא שלל נתונים הנוגעים להשתתפות של נשים ונערות בענפי הספורט השונים, דרכי התקצוב, הקריטריונים והנהנים מהם. מתוך מגוון הנתונים שבדו"ח אני רוצה להדגיש את הקריטריונים לזכאות לתמיכה תקציבית על-ידי מועצת ההימורים ואיך הם מנציחים את המצב הקיים של חוסר השוויון.

תקצוב וקריטריונים לתקצוב

תקציב הספורט בישראל מורכב משני גורמים ציבוריים עקריים – מנהל הספורט ומועצת ההימורים.

מינהל הספורט – מתקצב תחומי פעילות שונים בשנת 2010 הנתח הגדול ביותר הוקצה לפעולות ותמיכה בספורט ועמד על יותר מ-77 מיליון ש"ח. אחד הפרויקטים היותר מוכרים של מינהל הספורט הוא פרויקט אתנה.
מועצת ההימורים – מתקצבת איגודים, אגודות ומרכזי ספורט בהתאם לאמות מידה שקבע משרד הספורט. תקציב של כ-170 מיליון ש"ח בשנה מתוכם 68% מיועדים לענפי לספורט קבוצתי, 31% לענפי ספורט אישיים ו-1% לספורט נכים.

קריטריונים לזכאות לתמיכה:

1. הישגיות - מיקום הענף בליגה הבינלאומית, והישגים בינלאומיים.
2. מדד מספרי - מספר הספורטאים הרשומים באיגוד, מספר הנבחרות ומספר הליגות בענף.
3. עלות הענף - עלות הציוד הנדרש לפעילות הענף, עלות שכירת המתקנים הנדרשים לפעילות הענף והיקף הפעילות הבינלאומית של הענף;
4. אהדת הענף בציבור - מתייחס בין השאר למספר המשתתפים בענף, למספר צופים בענף, למספר התחרויות, ולסיקור הענף במדיה;
5. מקצועיות - מספר ההכשרות והשתלמויות של מנהלי האיגודים, והמאמנים, מספר המאמנים בינלאומיים, פרסום בינלאומי.

משקלם של המדד המספרי ואהדת הענף בציבור ביחד הוא 50% ואילו יתר הקירטוריונים מתחלקים ב-50% הנותרים.

קריאה ביקורתית

• השאלה הוא שעל בסיסה מתקיים הדיון – ספורט לאלופים או ספורט לאלפים. האם זה בכלל תפקידה של המדינה לתקצב ספורט כזה?
• האבסורד בקריטריונים, הביצה והתרנגולת – במצב הקיים יותר גברים עוסקים בספורט ומתעניינים בספורט מנשים. אלו הם שני הקריטריונים המשמעותיים ביותר בזכאות לתמיכה ממועצת ההימורים ולפיכך קביעת שני הקריטריונים האלו כמשמעותיים ביותר מנציחה את המצב הקיים.
• אישי מול קבוצתי – על אף שהישגי הספורטאים הישראלים בולטים יותר בספורט האישי על פני הספורט הקבוצתי הספורט הקבוצתי מקבל תקציב גדול הרבה יותר באחוזים. יתר על-כן עבור מדינה בעלת אוכלוסיה קטנה יחסית הסיכוי למצוא מספר ספורטאים הישגיים שירכיבו יחד קבוצה מוצלחת קטן משמעותית מהסיכוי מצוא ספורטאי עילית אחד.
• הישגיות – ככל שיש מספר קטן יותר של משתתפים כך הסיכוי להיות בטופ גדל. בהנתן מספרן הנמוך של הנשים המשתתפות בענפים השונים ייתכן כי מתן משקל רב יותר לקריטריון ההישגיות היה מתמרץ ספורטאיות בענפים קטנים להגיע להישגים גבוהים יותר ומפצה על קוטן הענף שבא לידי ביטוי בקריטריונים של מספר המשתתפים והמתעניינים.

סיכום

אם רוצים לקדם את העיסוק של נשים בספורט יש מה לעשות גם בגבולות התקציב הנוכחיים. להבדיל מטענות כי התקציבים אינם מספיקים במקרה זה מדובר בהחלטה שמנציחה את הפערים ומשמרת את המצב הקיים באופן מבני. יתר על כן, עידוד של אוכלוסיות נוספות להתעניין ולעסוק בספורט יכולה להגדיל את העוגה ככלל ולא רק להקטין את העוגה לענפים המתוקצבים יותר כיום.


* מרכז אדווה - מכון לחקר החברה הישראלית הבודק את השוויון והצדק חברתי בישראל
 
תם. מעניין וחשוב! 48 שעות. בואו נקרא אתכן

 
בהתייחסות לנקודות שהעלית

לנקודה הראשונה. התשובה מה"בטן" היא בוודאי שכן. תפקידה של המדינה לתקצב גם ספורט עממי וגם תחרותי. במציאות המורכבת שבה "שמיכת התקציב" קצרה וכולם מושכים בה זה לא תמיד אפשרי ואז כמו בכל דבר נכנסת מערכת שיקולים וסדרי עדיפויות.
לגבי האבסורד בקריטריונים- אני מסכימה איתך. עם זאת ייתכן שהדבר העיקרי שמנציח את המצב זה דעות מוקדמות וחינוך. גם בנייר העמדה כתוב "עומרית עדן ינילוב, מנהלת פרויקט אתנה, סבורה שאחד הקשיים המרכזיים בהגדלת מספר הנערות שעוסקות בספורט תחרותי נובע מתפיסות חברתיות אודות ספורט ונשיות. בהשפעת תפיסה חברתית הגורסת שספורט תחרותי אינו “נשי”, נערות רבות בגיל ההתבגרות נרתעות מלעסוק בספורט תחרותי, מיוחד בענפי כדור". אז אם מדברים על תפקידה של המדינה- נראה לי שזה יותר בתחום החינוכי- תגבור שעות חנ"ג בבתי הספר וגני ילדים, עידוד ילדות להתנסות בענפי ספורט שונים במסגרת מערכת החינוך כפי שקיים במדינות אחרות, ולא להשאיר את זה לחוגים שבוחרים ההורים.
אישי מול קבוצתי- אני מסכימה שבאישי יותר קל להתבלט. במדינת ישראל לא גברים ולא נשים יכולים באמת להיות מקצוענים ללא דאגות פרנסה. עצוב שכל שחקן כדורסל או כדורגל מרוויח יותר מספורטאי מצטיין המייצג אותנו בעולם. בעיני זה בהחלט טעון תיקון. לא ייתכן שספורטאי כמו נינה פקרמן יתחנן לחסויות.
הישגיות זה "ביצה ותרנגולת". יש כסף ותנאים- יש אפשרות להתקדם ולהצטיין. יש מצויינות- מקבלים יותר תקציבים וחו"ח. במדינה חסרת סבלנות כשלנו רוצים קודם את ההצטיינות. אח"כ, אולי, מקבלים כסף. אין סבלנות לתת ולהשקיע ולחכות שהמצטיינים ייצמחו לאורך שנים בטח בענפים קטנים ואיזוטריים יותר. אבל כשיש מדליה כולם מטלפנים וקופצים על הפודיום...

מכיוון שמדובר במרכז אדווה אי אפשר בלי להתייחס לקידום הספורט באוכלוסיה הערבית, שם המצב של הנשים גרוע הרבה יותר...
 
אי-שיוויון מגדרי

במסגרת הוראת האזרחות, הוחלט לפני כחמש שנים להוסיף לבחינה העיונית גם עבודת חקר קבוצתית על "בעיה אזרחית". בשנה שעברה מקדתי את תלמידי בנושא "אי שוויון מגדרי", כאשר כל קבוצה בחרה היבט אחר של אי-שוויון זה.

אחת הקבוצה בחרה את הנושא של אי שוויון בתקצוב הספורט בישראל. העבודה כוללת סקירה עיונית בה העלו נתונים בדוגמת נייר עמדה זה, ערכו ראיונות עם אנשים להם גישה לנושא ולבסוף היו צריכים להציע דרך לפתרון/צמצום הבעיה וכאן הם "נתקעו". היה להם מאוד קשה למצוא רעיון לפתרון. הם התווכחו וכעסו ורבו והתלבטו. הם הרגישו ש"אין מצב לשנות את זה" דבר שהעציב אותי מאוד.

התחושה שלי שמעבר להנצחת פערים מגדרים כללים בין המינים, הקיימים בתחומי חיים שונים, בכל הקשור לספורט מדובר בבעיה לה שני צדדים: מצד אחד כפי שהצגת קיים פער משמעותי ביותר בתקצוב, ומצד שני קיים פעם גדול בהשתתפות נשים ונערות במקצועות ספורט – כפי שכתבת דילמת "הביצה והתרנגולת".

האמונה שלי ששינוי בתחום זה יבוא מלמטה למעלה "Bottom-up", העלאת המודעות בקרב נשים, עידוד נערות להתמיד בחוגי ספורט, הצגת מודלים להזדהות וכדומה. כבר כיום ניתן לראות את האחוז ההולך הגדל של משתתפות במרוצים, משחים וטריאתלונים. זאת אומרת לנסות להתחיל את השינוי גם לפני הקצעת המשאבים בתקווה שבסופו של דבר השינוי יגיע גם אל מקבלי ההחלטות שיראו את התמונה העולה מהשטח.
 

tom696

New member
מה עושים מכאן?

מעבר לנושא של דימוי הגוף דווקא בסוף נייר העמדה יש כמה רעיונות יפים על מה עשו בכל מיני מקומות באירופה, לא מסכימה שאי אפשר לשנות.

הבוקר חשבתי על הנושא שאת אמרת שאולי תעלי בז'ורנל קלאב סביב דיון שמתנהל כרגע בארה"ב -
http://www.americanthinker.com/blog/2013/12/fat_barbie_and_other_liberal_toy_oddities.html

בהקשר של האזרחות - אפשר גם לטעון שבחלוקה הנוכחית יש צדק חלוקתי כי יותר אנשים בסך הכל נהנים מהתמיכה הזו (אוהדים + ספורטאים)
 
שאלת השוויון היא תמיד מורכבת

ההגדרה במקרה הזה לפי מה שכתוב בפוסט שלך היא:
"שוויון זה מתבטא בשלושה רבדים – השתתפות, מלגות ותנאים. בפועל על כל קבוצת כדורסל של גברים על המוסד להמציא קבוצת נשים, על כל מלגת אתלט חייב המוסד להמציא אתלטית להעניק לה מלגה זהה וכיוצא בזה."
זה שוויון אבסולוטי שמתעלם מהבדלים אובייקטיביים, ומתנאים משתנים.

בעידן ה"פוסט פמיניסטי" מדברים על "שוויון בערך ושוויון בהזדמנויות" ולאו דווקא על שוויון אבסולוטי, מה שמביא אותי להסכים איתך ש "מה שאני רוצה לטעון זה שיכול להיות ששוויון עולה כסף ויכול להיות גם ששוויון פירשו פשוט לפרוש את התקציבים אחרת ולחלק את העוגה שונה".

אין ספק שזה משפט שמתאים מאד לכל הנושא שהעלית כאן.
הפוסט הזה גם מחדד את מה שכתבתי על אחריות המדינה בעיקר בתחומי החינוך והחשיפה.
אני מחזקת את הטענה שלי שכהורים הבוחרים חוגים לבנות שלנו לעיתים גם הבחירות שלנו סטריאוטיפיות ומושפעות מהחינוך שלנו ומהמציאות הסביבתית (כמו לאיזה חוג כל החברות מהגן הולכות) ואולי תפקידה של המדינה לחנך גם אותנו.
 

מור שלז

New member
נושא מרתק! תודה תום


קראתי את נייר העמדה, והאמת שאחת הדברים שעניין אותי והתחברתי אליו יותר מהכל היה הציטוט הזה:
עומרית עדן ינילוב, מנהלת פרויקט אתנה, סבורה שאחד הקשיים המרכזיים בהגדלת מספר הנערות שעוסקות בספורט תחרותי נובע מתפיסות חברתיות אודות ספורט ונשיות. בהשפעת תפיסה חברתית הגורסת שספורט תחרותי אינו ”נשי“, נערות רבות בגיל ההתבגרות נרתעות מלעסוק בספורט תחרותי, תפיסה חברתית זו מתעלמות מהתרומה של עיסוק במיוחד בענפי כדור בספורט להתפתחות האישית של נערות. מחקרים רבים מצביעים על כך שפעילות ספורטיבית תורמת לביטחון העצמי, לדימוי הגוף, לתקשורת הבינאישית ולפיתוח מיומנויות כמו מנהיגות, אחריות ועבודה בצוות )Sever, 2008; Bernstein & Galily, 2008, בורוביץ, 2012(. החל משנת 2012 פרויקט אתנה יקצה יותר משאבים לשינוי עמדות בקרב הציבור בכלל ונערות בפרט אודות ספורט ונשים

אני חושבת שאנחנו כנשים נפגעות פעמיים מהתפיסה החברתית הזו שגורסת שספורט זה "לא נשי". התפיסה הזו מרחיקה נשים רבות מהספורט, מונעת מהם מצד אחד את האושר והסיפוק, ומצד שני מחדדת עוד יותר פערים מגדריים בכלל, מעצם העובדה שספורט הוא כלי נהדר וחשוב שתורם לנו המון בכל האספקטים. מעבר לכל מה שמופיע בציטוט שהבאתי למעלה, אני יכולה להעיד על התחום שלי, הניהול, שיש הרבה מחקרים שמראים שמנהלים שעוסקים באופן קבוע בספורט הם מנהלים טובים יותר ומצליחים יותר. לגבי באופן חד משמעי אני יודעת שהפכתי למנהלת טובה יותר, רק כשהכנסתי את הספורט באופן קבוע, כגורם מאזן, כלי מצויין להתמודדות עם לחצים, והמקום שלי לחשוב בצורה צלולה וברורה ולהביא רעיונות חדשים (יש לנו שורה של פטנטים בשלבים שונים של אישור שחלק גדול מן הרעיונות שמאחוריהם הגיתי במהלך ריצות).
ולכן בשורה התחתונה: לא רק שהתפיסה הזו מנציחה את האפליה, אלא שהיא אפילו מחדדת אותה.

וכדי לא להיות גסת רוח, ולהתעלם מן הכיוון שבחרת להביא כאן תום: לפחות לגבי קריטריון ההישגיות - אני מאוד מסכימה. אני רואה למשל בתחום האופניים - כשיש החלטה ברורה להשקיע במי שיש לו סיכוי טוב יותר להתברג בצמרת העולמית - וכתוצאה מכך משקיעים בנערות ובנשים.
 

tom696

New member
גרייט מיינדס - את ויערה

לגבי הרישא של הסיפא - אני אשמח לכל כיוון שהדיון הזה יתפתח.

אני כמובן מסכימה איתך שיש פה אפליה והחלשה כפולה ומכופלת והשאלה היא מה עושים מכאן הלאה במובן הציבורי ואיך כפרטים מנסים לנטרל את ההשפעה על זה עלינו.

במקור במקור אני מהרוגבי (והמכדורעף בגיל הרבה יותר צעיר אבל זה זניח) ואחת ההחלטות שגרמו לי מפח נפש הוא בחירת ענפי הכדור לתקצוב של הועד האולימפי. אז נבחרו שני ענפי גברים ושני ענפי נשים - כדוריד ורוגבי גברים (שעושים חיל), כדורסל וכדור-מים נשים (שלא שמעתי על שום תזוזה שם). התכול בא בדיוק מהמקום שלא הרגשתי שבחרו את הענפים עם הכי הרבה סיכוי להתברג בצמרת העולמית (בעיניים שלי גם אם נניח רוגבי נשים וכדורמים נשים הם שקולים ובוחרים את הרוגבי בגברים אז בואו נרים כבר את כל הענף כמקשה) אלא בחירה שרירותית לא ברורה.
 
הקריטריון החסר

אני לא בטוחה איך לנסח את זה, אבל אם אחד הקריטריונים היה "קידום החברה", אז ברור שהיו מתקצבים נשים יותר, כדי לקדם שוויון.

כלומר, צריך להכניס קצת ערכים ולא רק מספרים לתיעדוף.
 
אולי בעצם לא

אולי זה הערך היחיד. כי למה אנחנו מתקצבים ספורט בכלל, כחברה, אם לא בגלל מה שהוא נותן לנו כחברה?
 

tom696

New member
מה שהוא נותן לנו זה הרבה דברים

והבחירה איך / מה לתקצב בפנים זה הבחירה בערכים.
 
הבעיה בקריטריון כזה

היא שהוא סובייקטיבי מידי. מי יקבע איזה תחום מקדם יותר מאחר? נשים בכל הענפים או בענף מסוים? ומה עם מגזרים אחרים?
בסופו של דבר הקריטריונים חייבים להיות מדידים ואוביקטיביים ככל שניתן , וגם אם עושים איזושהיא "אפלייה מתקנת" היא צריכה להיות ברורה ומוגדרת.
ככל שהקריטריונים יותר מופשטים כך יש יותר מקום לפוליטיקה ושחיתות.
 

melon

New member
נושא מעניין

האם לתקצב ספורט.
התשובה היא כן . ואני אסביר למה לדעתי.
ספורט הוא מה שנכלל אצלי תחת הכותרת של "תיק תרבות". יש אומנים, יש הסטוריונים, יש יוצרים צעירים,יש ספורטאים מוכשרים.
אף אחד מהם הוא לא בהכרח יעיל, "יצרני". ז"א לא מכניס כסף אבל הוא חלק מהפזל שנקרא "תרבות". ובסופו של דבר להרכב התרבותי יש השפעה על הסביבה שאנחנו חיים ועל מי אנחנו.

אחרי ההצלחה המסחררת בענף הג'ודו , נרשם גידול ברישום לתחום, הרבה "יעל-ארדיות" קטנות ו"אורנים" צעירים עלו על המזרון. חלקם נשר וחלקם נשאר. כך שבסופו של דבר השקעה בספורט אלופים זה דבר שיכול להניב שינוי. להפוך ילדים פעילים למבוגרים פעילים מתוך תפיסת הספורט כדבר חשוב תרבותית ולא רק ברמה האישית.

לגבי נשים בספורט -אני אשאל שאלה שהיא לכאורה לא קשורה אבל כן : למה נשים מיוצגות פחות במקצועות מדעיים ובמתמטיקה ?
לא ברור אבל בגדול מדובר ב3 סיבות אפשריות :

1) הבדלים שנובעים מיכולות - הוכח שלא
2)הבדלים שנובעים מאפלייה נשית - נכון חלקית. כשנושא המצב המשפחתי הוא המשמעותי
3)הבדלים שנובעים מבחירות שונות של נשים, העדפות אישיות וסגנון חיים - וכאן זה לדעתי מתחבר לנושא מספרן הנמוך של נשים בספורט השגי.
מדובר בעיסוק תובעני , מלחיץ , יש גם הרבה פוליטיקת - ספורט , זה עלול להתנגש עם תוכניות משפחתיות עתידיות ואולי החברה משדרת מראש - עדיף שלא להשקיע בזה, תחביב זה יופי.

(מי שרוצה להרחיב - אפשר לעשות חיפוש "מדוע נשים מיוצגות פחות במקצועות מדעיים ובמתמטיקה?")

בנימה אישית - אני חיה כרגע במדינה שבה ספורטאים הם גיבורי תרבות. זה נראה לי מוזר, לא לעניין ואפילו,מודה, טיפה רדוד בהתחלה. אבל מבחן התוצאה - הילדים שלי פעילים מאוד ספורטיבית , יותר ממה שאני הייתי אי פעם.
אז ברור לי שזה עניין של תקציבים , אבל גם עניין תרבותי כנראה.
 

tamark4

New member
האם זו אפליה ?

ע"פ הנתונים חד משמעית נשים נהנות פחות מההקצבה הניתנת לספורטאים. כמו כן פרוייקט אתנה גרם לשינוי מגמה (חיובי) .
לא בטוחה אם זו אפליה. יתכן שזה הצורך והביקוש וגם עם חינוך וחשיבה קצת אחרת לא נגיע לשוויון כי הוא מלאכותי.
כיום יש בארץ שוויון הזדמנויות, ומעבר לכך יש דוגמאות יפות של התעקשות על שילוב ספורטאיות דתיות או ערביות ונסיונות יפים לאפשר להן להתחרות בתנאים שלהן.

ספורט לאלפים או ספורט לאלופים ?
אני חושבת שהמדינה (או הרשויות המקומיות) צריכה להשקיע בתשתיות - פארקים עם מתקני כושר, אצטדיונים בערים גדולות, מגרשי כדורסל וכדורגל טובים והכי חשוב בריכות שחיה. להשקיע באיתור (חוגי ספורט, נגישות של מאמנים לילדים מוכשרים). אלפים לא מייצגים את המדינה ומכיון שאין ארוחות חינם אני אסירת תודה שהמדינה לא מתעניינת בתחביבי ובאורח חיי.
לגבי אלופים, בעצם הגדרת האלופים הספורטאי עבר כמה וכמה מסלולי מכשולים, יתכן שעידוד לאלפים היה עוזר ליותר אלופים פוטנציאלים להגיע ויתכן שלהפך, זו אחת המסננות. לאלוף יש את האש הפנימית שמקדמת אותו. ברגע שהוכחת את עצמך המדינה יכולה וצריכה לסייע, ולסייע באופן שויוני.

לגבי הקריטריונים, נהניתי לקרוא שקיימים קריטריונים והם נראים לי סבירים למדי. היות וחלק מהמימון מגיע ממועצת ההימורים, וספורט הוא גם סוג של בידור אני לא בטוחה אם אפשר או נכון לשנות את החלוקה בין ספורט קבוצתי ואישי.
בענפי ספורט אישיים אני חושבת שהיצוג המגדרי של ספורטאי צמרת הוא די שוויוני. נראה לי הרבה יותר בעייתי להוציא לתחרות מספר שווה של שחינים ושחיניות מאשר לעבוד ע"פ קריטריונים של זמני מינימום או ניקוד ענפי. כנ"ל לגבי הישגיות - אם המשמעות היא להשקיע בספורטאית שברמה מקומית היא אלופה אבל לא עמדה בקריטריון בינלאומי, בגלל גודל הענף, זו החלטה בעייתית.

בקיצור, מאמר מעניין.
 

tamark4

New member
אהמ..

אני לא יודעת אם אחוז הנשים בספורט בכלל ובספורט תחרותי בפרט יהיה שווה לאחוזן באוכלוסיה. אני באמת חושבת שגברים רוצים את זה יותר - בוודאי בתלות בחינוך וסביבה וגם כי... ככה. זה כמו שאת ואני חושבות על נשים חרדיות שהן חיות בסביבה מאוד מגבילה ופטרנליסטית וחלקן בכלל לא רואות את זה כך, כולל נשים חכמות שרואות את העולם בצורה מפוקחת. אני לא אומרת שאין אפליה, אני לא בטוחה אם יש.
 
למעלה