תשובות...
בקשר לשאלה הראשונה, אם אתה מתכוון לסטילי"ם, התשובה היא כן. משמע, כמעט כל מי שסיים את הגיבוש (ע"פ חבר שלי) גם עבר אותו. רק אם אתה ממש שונא אדם, לא מסתדר עם אנשים וטיפוס לא נעים באופן כללי, אתה לא עובר. עוד עניין זה שמי שכבר מגיע לשם בדר"כ רוצה להיות שם, כי הוא סימן את השירות בתור לוחם סטי"ל בעדיפות גבוהה עד גבוהה מאוד בשאלון העדיפויות שלו. בקשר לשאלה השנייה, האופי די שונה. דבורים עושים בעיקר בטשי"ם בים, שזה אומר מעקב אחרי ספינות חשודות, שמירה על חופים מפיגועים ומניעת הברחות החוצה ופנימה. הפעילות היא גם בים התיכון וגם באילת. אופי הפעילות הוא מאוד מאוד תלוי מצב. אני משער שעכשיו יש הרבה יותר עניין מאשר בתקופה של שקט. הסטילי"ם כמעט שלא עושים בטשי"ם, למעט מקרים מיוחדים של התרעות מדוייקות. בגלל שאנחנו לא במלחמה עכשיו, הסטילי"ם עושים בעיקר אימונים, די ארוכים (להיות כמה ימים בים באופן רצוף) ואינטנסיבים למדי. ההבדלים, לדעתי, נובעים בעיקר מהתפקידים השונים ומכמות האנשים שמשרתים על כלי השייט. כלומר, על הדבור יש ממש מעט אנשים, ולפי מה שאני מכיר, המון המון רעל. התפקיד הוא גם פחות טכני, כי יש פחות מערכות אלקטרוניות להפעלה. יש גם פחות דיסטאנס בין המפקד לפקודים, בגלל הקרבה. בסטי"ל, לעומת זאת, יש הרבה יותר אנשים, הרבה יותר תפקידים ויותר מערכות מתחוכמות להפעלה. ככה שיכול להיווצר מצב של פחות "יחד" בין האנשים, אבל זה בדר"כ לא קורה, כי אתה בכל זאת נמצא איתם 3 שנים כל יום, כל היום. לדעתי (אני קצת משוחד, כמובן) שווה בהחלט לשרת שם. שירות מעניין, אנשים טובים, ותנאים מצויינים. אולי אתה לא תרוץ הרבה, ולא תישן באוהל באיזו דיונה על החול, אבל תעשה שירות מעניין, מגוון, ובהחלט תורם. אני, באופן אישי, ממליץ.