גמר חתימה טובה וצום קל לצמים!

veredmp

New member
גמר חתימה טובה

צום מועיל לכל מי שצם. זה גם המקום לבקש סליחה מכל מי שפגעתי בו במהלך השנה, אם התעצבנתי או הייתי חסרת סבלנות או סתם דיברתי לא יפה.

Crurifragium

New member
מאיפה הגיע

ה"מועיל" הזה? אני מכיר "צום קל" ליום כיפור, אבל לא נקלתי ב"צום מועיל" ליום כיפור. זה לא מהבחינה ההלכתית, ובד"כ גם לא מבחינה פיזית או נפשית...

pRimaVeriTaVIV

New member
בשנים האחרונות אנשים גילו

שצום קל זה לא ממש רלוונטי, כי כל הפואנטה של הצום היא לסבול

Crurifragium

New member
זאת לא הפואנטה

הפואנטה היא לא "לסבול", הפואנטה היא יותר בכיוון של "לא להנות". בלי אוכל, בלי שתיה, בלי סקס, בלי נעליים נוחות (טכנית סנדלים, אבל המטרה הסמנטית אמורה להיות ברורה), ובלי סיכה (בשמן? לא לגמרי ברור לי הרעיון, אבל אני מניח שזה היה יותר הגיוני בזמנו). אלו דברים שנהנים מהם (או נהנו מהם בזמנו), הדברים הטובים בחיים (או שהיו בזמנו), ודברים שאם אתה עושה אותם אז פחות סביר שיהיה לך זמן או רצון למחשבות פנימיות על מעשיך וההתנהגות שלך, ואולי גם יותר סיכוי שתחשוב שהחיים דווקא טובים אז מה זה משנה. הרעיון בברכה של "צום קל" היא לא שהצום יהיה לגמרי קל. היא שתעבור את הצום בשלום (בלי לאבד הכרה, לחלות, לסבול יותר מדי, וכו').

בעצם ענית על השאלה

לא אומרים קל כי אתה לא רוצה שיהיה קל, צריך לסבול על החטאים, אתה אמור להתענות ולכפר על החסדים... נשאר משהו מלימודי יהדות

Crurifragium

New member
איך עניתי?

אומרים קל, המשמעות של קל בהקשר זה פשוט שונה מהמשמעות של קל בשימוש היומיומי הנפוץ יותר. אם נשאר משהו מלימודי היהדות, את אמורה לדעת מה הכוונה של צום קל בהקשר זה, ושמאוד לגטימי לאחל צום קל. אבל צום יעיל?

אתה מסבך את החיים

לא אומרים צום קל, כי הצום לא אמור להיות קל, אתה אמור להתענות ברגע שהצום מסתיים וה' מכפר על עוונות
מועיל

Crurifragium

New member
אני תמיד מסבך את החיים

זה בהגדרות התפקיד. אומרים צום קל, כי בהקשר של צפי מצום, הוא כן אמור להיות קל. את לא אמורה להתענות מאוד, המטרה היא לא לענות אותך. מועיל בהקשר הזה לא עובד בתור איחול, כי אין לך בזה אלטרנטיבות. צום יכול להיות לא קל. למשל אם אכלת ושתית המון לפני הצום, יש לך כאב בטן בערב, בבוקר את שוב רעבה ממילא, ובארוחה אחרי הצום שוב התחלת יש לבלוס ושעה אחרי זה ממש התחרטת, אז לא לגמרי היה צום קל (דוגמא להדגיש שזה אפילו לא חייב להיות עקב הצום עצמו). אבל אם כל צום שנעשה כשורה מזכה במחילה על החטאים והעוונות, אז זה לא איחול. "שתהיה לך שנה עם יום הולדת" ? "שיהיה לך סופ"ש בלי יום שלישי באמצע" ? "הארוחה החגיגית שלך, שתהיה לך עם אוכל" ? "מצאת עבודה חדשה? יופי. אני מקווה שתהיה לך עבודה עם משכורת" ?

Crurifragium

New member
אני מסכים

אבל למה *כן* מתכוונים? זה מה שלא ברור לי. מה התועלת, שמוצדק לאחל למישהו, או מישהי, "צום מועיל" בשבילה?

pRimaVeriTaVIV

New member
הרזיה ../images/Emo8.gif

למרות שלפעמים משתמשים בזה בלי קשר להרזיה, סתם כי זה השתרש

Crurifragium

New member
אבל זה לא מועיל להרזיה

רוב האנשים שיודעים שהם הולכים לא לאכול במשך יום שלם, יאכלו לפני תחילת הצום ארוחה הרבה יותר גדולה, עם ערך קלורי הרבה יותר גבוה. ואחרי סיום הצום, עקב הרעב, אותו דבר. תוסיף את זה לירידה ברמת הפעילות הגופנית (אנשים שלא אוכלים יום בד"כ יסתובבו פחות, ויעשו פחות פעילות פיזית), ובסה"כ לא הרווחת כלום, אפילו אם שינוי של יום אחד כן היה יכול להיות משמעותי (והוא די זניח בכל מקרה). בנוסף, ביום הצום לא אוכלים ארוחת בוקר אחרי שמתעוררים משינה. מעשית (כדאי לדעת לכל מי שמנסה לא לאכול ארוחת בוקר ממילא מתוך מחשבות על הרזיה) מה שקורה כשלא אוכלים תוך פרק זמן קצר מהתעוררות הוא שהגוף נכנס למצב רעב/חוסר, שבו צורכים פחות קלוריות. כלומר באותו יום, עם אותה רמת פעילות, ואותן שאר הארוחות, עם ארוחת בוקר עם חלבונים (ואפילו גם פחמימות) תרזה יותר (או תשמין פחות) מאשר אם היית מוותר על ארוחת הבוקר לגמרי. או, בקיצור, אנשים לא מרזים מצום יום כיפור. הוא לא יעיל להרזיה.

Crurifragium

New member
100%

פלוס מינוס (טוב, רק מינוס) סטיית תקן קטנה עד כדי זניחה מבחינה סטטיסטית. גם מישהו שאף פעם לא אוכל ארוחת בוקר, יאכל ארוחת ערב רגילה לגמרי לפני תחילת הצום, וארוחה רגילה לגמרי אחרי, יאבד כמות קלוריות שהיא לא מספיק משמעותית בשביל להרזות ממנה כאקט חד פעמי.

veredmp

New member
זה הגיע כשכל פעם שאמרתי

"צום קל" מירב צעקה עלי. הרבה יותר קל לכתוב "צום מועיל" מאשר לקבל את הצעקות של מירב

Crurifragium

New member
תגידי למירב

שבמקום לצעוק עליך ובכך להפגין את בורותה ואת חוסר הבנתה את המשמעות והמטרה של מה שאת אומרת, היא צריכה ללמוד על מה מדובר.
חוץ מזה, אפילו אם היא הייתה צודקת, לצעוק על מישהו שמאחל צום קל... זה עוד פגיעה במישהו. זה די מפגין פיספוס של המטרה של כפרה על חטאים, אם היא מבצעת חטא כדי לנזוף במישהי שלדעתה לא לוקחת מספיק ברצינות את הרעיון של לכפר על חטאים.
בכל אופן אני מקווה שהיה למירב צום קל.

למעלה