גנים של אישיות?

ruth8can

New member
זה קשור ראשית להשפעה של הקרינה

על מערכת העצבים. אם הקרינה פוגעת במבנה מסוים במוח, אז מן הסתם כן, כמו שבניתוח מוח, או גידול, יכולות בהחלט להופיע הפרעות באישיות (שינוי של האישיות), אובדן ידע מסוג מסוים וכו'. טראומה, בכלל, לגוף, יכולה לגרום לשינויים באישיות. מה שאתה שואל לעניין הקרינה זה העניין הגנטי? השפעה גנטית של הקרינה? כלומר, כזאת שמועברת בתורשה? אני לא יודעת. אולי מישהו יודע יותר בגנטיקה כדי לתת השערות?
 

Levos

New member
הקרינה לא תפגע בזיכרון או אופי

בצורה ישירה. קרינה גורמת למוטציות ולכו יכולה לגרום למוות של תאי עצב רבים שיגרמו לפגיעה ביכולות שיכליות ואף מוות, וכן לגרום לסרטן אשר גם כן יכול לפגוע בחלקים במוח ולהביא לשינוי, באופי פגיעה בזיכרון ומוות. באדם בוגר מוטציות לא יכולות להשפיע במקנה מידה רחב מלבד במקרים של גידול.
 

Levos

New member
נמצאו גנים כאלו

אבל אז נשאלת השאלה מה זו בכלל התנהגות, מה זה אופי? למשל, יש גן האחראי לפרוק אלכוהול. אנשים שהגן הזה אצלם פגום משתכרים בקלות. האם זה התנהגותי או לא? הייתה משפחה של פושעים אשר מצאו בה גן פגום אשר אמור לפרק אנדרנלין. הדבר גרם לרמת אנדרנלין גבוהה מדי ולהתנהגות תוקפנית ואלימה. בין תאומים בעלי מטען גנטי זהה יש סיכוי של 50% שאם אחד מהם חולה בסכיזופרניה, גם השני יהיה חולה. הבעיה היא שקשה לכמת תכונות אופי, וכן בגלל ההשפעה הרבה של הסביבה, בדרך כלל אי אפשר למצוא התאמה ישירה בין התהגות לגנטיקה.
 

שרוֹן

New member
קשה לכמת תכונות,

אז לוקחים בעצם דוגמאות קצה. לוקחים את זה משתי הקצוות: אנשים בעלי תכונה משמעותית דומה, שמחפשים אצלהם דומות גנטית, ואנשים בעלי זהות גנטית, שמחפשים אצלם דומות בתכונות. לסוג הדברים שהבאת אני מתכוונת. מישהי ציינה פה גם מחקר שנעשה על סכיזופרניה. יש לך במקרה קישורים למחקרים הללו?
 

Levos

New member
יש ספר שנקרא "גנטיקה התנהגותית"

אני לא זוכר בהוצאה של מי. מסביר לעומק את כל העניין.
 

Levos

New member
מצטער על העיכוב

הספר הוא: Behavioral genetics/Plomin Robert משנת 1997
 

ruth8can

New member
בטח שלתכונות יש רקע גנטי

אם נסתכל על תכונות הזאבים, בתוך חברתם שהיא תוצר של גנטיקה מסוימת שמשפיע על ההשרדות של גנים מסוימים (שמתאימים לחברה), נראה תכונות ייחודיות לאותה חברה, וכנ"ל לגבי חיות אחרות. איך יכול להיות שלמשהו אין רקע גנטי, זו השאלה שלי. כלומר, איך מחשב יכול לעשות משהו שלא מצוי בו, שהוא לא מתוכנן אליו. כל הדברים הנפשיים למיניהם, אלו דברים שמתרחשים ונקלטים ע"י מערכת העצבים, שבנויה לפי קוד גנטי מסוים. עכשיו, על הבסיס הזה פועלות השפעות סביבתיות, והן יכולות להביא לפעולה - מיצוי או אי מיצוי, של פוטנציאל קיים גנטי. נראה לי הגיוני, לא?
 

ruth8can

New member
יש יש יש , ויש מחקרים

לא יודעת לגבי בידוד של גנים ספציפיים. לגבי מחקרים בבני אדם, יש ויש, וחוד החנית הוא כמובן המחקר בתאומים זהים שגודלו בסביבות שונות. המחקר הכי מרתק, לדעתי, שגם ראיתי אותו בטלוויזיה והוא גם בספר הלימוד במבוא לפסיכולוגיה, הוא על Oskar Shore ואחיו התאום Jack Yufe. ג'ק ואוסקר, תאומים זהים, נולדו לאם גרמניה קתולית ולאב יהודי. ההורים נפרדו בהיותם ילדים קטנים. אוסקר נלקח לגרמניה וגודל ע"י סבתו על אידיאולוגיה קתולית ונאצית (בפירוש כך). ג'ק, לעומתו, גדל אצל אביו היהודי בטרינידד, כיהודי. אוסקר זכה לחינוך נוקשה, עם פליק על כל טעות, ותיאוריות גזע. ג'ק חי חיי נער מאושרים, ים, ספורט וכיף ולמד עם ילדים כושים. בהיותו בתיכון הוא שלח מכתב לאחיו הגרמני (עליו ידע), ובו תמונתו עם חבריו לכתה. אוסקר הזדעדע שאדם לבן לומד עם שחורים, ולא ענה. ג'ק בילה חלק מנעוריו בקיבוץ בארץ. לאחר 31 שנה הופגשו השניים ע"י חוקרים מאוניברסיטת מיניסוטה. כבר במפגש היתה הפתעה מדהימה: השניים היו לבושים בדיוק אותו דבר, עם ג'קט לבן זהה לחלוטין, כולל כפתורים, שכמובן נקנו לא באותו מקום. הסתבר שמאפיינים אישיותיים רבים זהים ביניהם. שניהם תוארו כוכחנים, מתנצחים, אוהבים להיות הכי טובים במה שהם עושים, ועוד. מעניין במיוחד, ששניהם חלקו מוזרויות מסוימות: חיבה לטבילת לחם מחור בחמאה בקפה שחור, קריאת עיתון מהסוף להתחלה, איסוף גומיות על פרק היד (!!!) ותחביב של הפתעת אנשים ע"י התעטשות בקול (בכוונה) במקום ציבורי!!! הפרטים נאספו בצורה מהימנה ע"י החוקרים וזהו מחקר רציני מאוד. מחקר מעניין נוסף התייחס ל"טלפתיה" בין תאומים. שוב, שתי תאומות שהופרדו בלידתן. אחת היתה צריכה לבחור גלויה מבין 5, והשניה, בחדר אחר, אותו דבר. במחקר בין אנשים רגילים (לא תאומים זהים) אחוז ההתאמה בין הבחירות היה 25%. בין שתי התאומות, נתגלתה התאמה של 50% בבחירת אותה תמונה. השאלה - האם מדובר בטלפתיה או אולי במאפייני חשיבה דומים, כתוצאה מגנטיקה, המביאים לבחירת אותה תמונה? וכך פתרו את השאלה: בניסוי שני, הפרופסור בחר עבור התאומה את התמונה, והיא היתה צריכה להתרכז בה. במקרה זה, ההתאמה בין הבחירות שלה לשל אחותה היתה 25% (כלומר, בין האחות לפרופסור). אם כן, כנראה מדובר במנגנוני חשיבה דומים, שאלו כנראה מוטים גנטית. התברר גם, כי דתיות היא דבר המופיע בצורה דומה אצל תאומים שהופרדו, כאשר כל אחד מהם יהיה דתי לכיוון בו גדל.לבוש, תספורת - גם הם מאוד דומים. לעומת זאת, התגלה כי בחירת בן זוג לא תאמה בין תאומים זהים! לבני הזוג מאפיינים שונים, וובן זוג של תאום אחד עשוי שלא למצוא חן בעיני התאום האחר. ובנימה כללית, אני סבורה שלכל התנהגות שהיא יש פוטנציאל גנטי, שהרי לפי הקוד הגנטי נבנה כל המערך הפיזיולוגי שלנו, כולל, כמובן, המוח. השפעת הסביבה על התורשה, כנראה שונה לגבי מרכיבים שונים של האישיות.
 

שרוֹן

New member
אני גם די בטוחה שיש השפעה

רצינית של גנטיקה, ודווקא כן ענינו אותי מקרים של בידוד גנים כמו המקרה עם משפחת הפושעים עם הגן הפגום שגורם בסופו של דבר לעודף אנדרנלין בגוף שלהם. אני מניחה שהבעיה היא שכל תחום בידוד הגנים ומציאת גנים שאחראיים על דברים מסויימים, הוא תחום מחקר יקר, ביחס למחקר אנושי.
 
למעלה