דוליטל - המשך שירשור

אני אשאל אחרת

אם אין דת בעולם - האם אתה יכול לקבוע שמשהו בעולם הוא טוב לך או רע לך ?

אני לא יודע את טיבם של הדברים

באשר אין לי מספיק ידע מסביב. אני יכול להביט באומנות ושהיא תמצא חן בעיניי אבל אני לא יכול להגיד איך היא ביחס לשאר. אני מוגבל בידע שלי. זה כמו שתשאל מה יותר גדול X או 7. אז עכשיו אתה רואה שבע וזה מספר חיובי אבל יש לידו X וזה משנה את כל התמונה. אינך יכול לבחור.

לכן שאלתי

מהו ערך בשבילך.
אני אסתפק גם בתשובה של מה נותן טעם לחייך, או מה נותן לך סיפוק.
וכן כיוצא בזה.

אני עונה לך בשאלות

ולא כללתי בשאלה שלי את המילה 'ערך'. עכ"פ ערך הוא משהו שאתה בוחר בו, וזה לא בהכרח זהה עם מה שנותן לך סיפוק או טעם לחייך וכיו"ב. אני חותר לכך שעקב בורות - איננו יכולים מבחינה טכנית לבחור. את טיב אותה בורות אינני יכול לתאר באופן ממצה אבל דומני שאין חולק על בורתינו שהיא לנו עובדה חיה. וממנה יוצא שאיננו יכולים לבחור. יש יותר מדי נעלמים במשוואה הזו.

לכן אני פונה אליך אישית,

ושואל אותך מה נותן טעם לחייך שלך.
וזאת לדעתי צריכה להיות נקודת המוצא שממנה תוכל הלאה לפתח ולהתפתח הלאה,
כי מה שאתה אוהב היום, מחר ישעמם אותך ותרצה משהו יותר גבוה.

אינני חי לאור אהבות ושנאות

אפשר לומר במובן זה שאין טעם לחיי. אבל על כורחי אני חי.

אולי הנאות קטנות

סיפוקים קטנים, לאו דווקא איזה אקסטזה מדהימה.
אם נהנית ממשהו, כגון מבדיחה טובה, מאוכל טוב, ממראה נהדר, ממוזיקה , ממאמר מאלף. עזרת למישהו. פתרת בעיה, ועוד ועוד. כל אלה עשויים להאיר את חייך, ככל שיופיעו לעתים יותר קרובות, כמו שאמר הרמב"ם בהקשר אחר.
צריך רק לזהות אותם.

אבל אסור

להנות מ

לא נכון

אסור להנות שלא לשם שמיים. אבל הנאה שהיא תוצר לואי ללימוד היא ממילא אינה בשליטתך (אני מתכון שאתה לא לומד בשביל להנות אלא זה תוצר לואי) ולהיפך אנו נדרשים לעבוד את השם בשמחה. ויש אומרים שזה חטא לא לשמוח בעבודת ה'.

ויש עבדו את ה' בשמחה

ויש לוּלֵי תוֹרָתְךָ שַׁעֲשֻׁעָי אָז אָבַדְתִּי בְעָנְיִי. ועוד ועוד.
יש איזונים ויש דעות שונות ולא מה שמתאים לאחד מתאים לשני, אפרופו האייטם הקודם. ובכלל מי שאומר לך אין טעם לחיי לא תכניס לו קצת שמחה? הרי זה פיקוח נפש.
ומאידך אולי את הברסלבים יש להרגיע קצת.

תורתך שעשועיי זה סבבה

חביבי אתה מדברת איתי פסיכולוגית ואני מנסה לאמור אמירה פילוסופית, ברמה עקרונית. יש איזה קצר בתקשורת. התחושה שלי שצריך להמשיך במועד קצת יותר מאוחר.

למעלה