דיווח מהמועדון.

מיכי 10

Member
דיווח מהמועדון.

היינו שלושה עשר הערב, כולל שני האורחים שלנו מקנדה, שלשמחתנו הגיעו שוב לביקור. (אגב, הם כִּבדו אותנו בעוגיות המיוחדות, בצורת עלה עץ אדר, שהוא סמלהּ הלאומי של קנדה). :)

האמת שחששתי מההרצאה של עודד, כי הוא הכין חומר על נושא רציני מאד, ובעיני קצת "מפחיד".
אבל החששות התבררו כמיותרים!
שוב נוכחנו לדעת שיש לנו בעיה עם המקרן: למחשבים הניידים החדשים אין חיבור שמתאים למקרן הישן. אז כיוון שעודד קיבל מהמרכז רק כבל שלא התאים אף הוא, הוא ביקש שנתקדם ונשב קרוב אליו, והראה לנו את המצגת ישירות מהמחשב שלו. וכך הוכנסנו בנועם ובנחת אל נושא ההרצאה.

הנושא עסק ברעיון הישן-חדש של אזרחות עולמית, במסגרת של פדרציה עולמית. עודד אומר שהאידיאל ההומאניסטי הזה מאפשר לנו לבחון באופן ביקורתי את המציאות החברתית-פוליטית שאנו חיים בה, ואת המגמות ההיסטוריות שהוליכו אליה.
ההרצאה היתה בנויה בצורה מעולה: הוא התחיל בתמונה משפחתית שלו עם דינה ועם משפחתה בלונדון, כשהם הגיעו לשם ללימודים לפני כשנה וחצי. אחרי זה הראה לנו עוד תמונות מעטות, כולל של צמחייה ירוקה, והסביר לנו קצת מה קורה לטבע במזג האוויר של אנגליה. קיבלנו גם רקע על האוניברסיטה (השלישית בחשיבותה בבריטניה, אחרי אוקספורד וקיימברידג') בה עודד למד ודינה לִמדה (משהו מהמקצוע שלה - אנתרופולוגיה). זו אוניברסיטת L.S.E. - בית הספר לכלכלה ולמדע המדינה של לונדון, שסמלו הוא בעל החיים בונה.

עודד הכין מצגת מרשימה; יפה, ברורה ומסודרת מאד. הוא הכין לעצמו רק חצי עמוד של מילות מפתח, כנראה, ושידר בקיאות מלאה בחומר ונינוחות רבה, ועמד בלוח הזמנים שהקצבנו לו בצורה מושלמת!
אני לא יכולה לומר שהבנתי את הכל, אבל הבנתי הרבה יותר ממה שציפיתי מנושא כזה, ואפילו רשמתי לעצמי קצת תזכורות. כולל את העובדה שהוא הקים עם עוד מישהו או מישהי עמותה חדשה בשם "עולם אחד".

תודה, עודד, והיה שווה לחכות עד היום.

**~**~**~**~**~**~**~**~**
לשיעור למתחילים בהדרכתו של ג'אן פיירו, הגיעו הערב ששת התלמידים החדשים. גם עודד הסתקרן, והורשה להישאר, ונראה לי שהוא נהנה. :)
שוב היה שיעור מלא הצחקות של ג'אן פיירו, אשר מנסה להספיק ללמד כמה שיותר חומר, וכל זאת בלי להבהיל את התלמידים. כי הזמן לא פועל לטובת הקורס הזה, שעקב אילוצים שונים, התחיל בתאריך מאוחר מאד.
לכן גם יתקיים השיעור הבא באופן חד פעמי בביתו, כי מרכז ביכורי העתים ייסגר בשבוע הבא כבר בשבע בערב, בגלל פתיחת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל.

ג'אן פיירו חילק עוד קבוצות של דפים עם שיחות, דקדוק ותרגילים שונים.
אגב, הוא סיפר לנו שהוא ואנטון, המנהל של Esperanta Retradio המציאו מילה חדשה, שהם העבירו לאקדמיה לאספרנטו:
במקום סמארטפון, שהוא טלפון נייד ומחשב במכשיר אחד, הם הציעו את המילה: kompufono

לי היא נראית באמת יפה וקולעת!

תודה מיכלי!

שמחתי על ההזדמנות לשתף ברעיונות החתרניים שלי, ואני שמח שהתקבלו בהבנה ועוררו מחשבה!

Eldad S

New member
תודה רבה!

לצערי, לא יכולתי להגיע הפעם.
מיכל, לא יכולתי לצפות לדיווח מעניין ועדכני יותר מזה.
חן חן!
&nbsp

מיכי 10

Member
ĥo ve, נפלה לי טעות קטנה ומרגיזה בעריכה.

את המשפט "וכך הוכנסנו בנועם ובנחת אל נושא ההרצאה." כתבתי אחרי הקטע עם תיאור התמונות הראשונות שראינו, וההסברים על ביה"ס ההגבוה לכלכלה. שם מקומו!
כשערכתי, העברתי אותו בטעות לקטע הקודם. Pardonon.

יואפ 13

New member
ההרצאה המעניינת של עודד

הקשבתי בסקרנות ובעניין רב להרצאה של עודד. כבר מזמן התרשמתי ממנו שהוא דואג לגורל כדור הארץ שלנו ולאנושות כולה.
לצערי אני לא יכולה לתאר את בני יבשת אפריקה שנלחמים זה בזה כבר שנים רבות ואת השוודים למשל, תחת "עולם אחד". יש כל כך הרבה ניגודים בין התרבויות השונות והעמים השונים שמרכיבים את העולם, לפעמים גם באותה מדינה, למשל בבלגיה ובקנדה. וגם אצלנו - במדינה הקטנה שלנו שבה פלגים שונים לא מסכימים על שום דבר.
כמו שאמרתי לעודד אחרי ההרצאה, צריך משהו או מישהו מחוץ לכדור הארץ, חיזרים אולי, או מטאור, שיאיימו על העולם שלנו ואז כל האנושות תתאחד נגד "האורח" הלא קרוא.
נצרכת עבודה רבה ושנים רבות רבות עד שחזונו של עודד ועוד של רבים אחרים בעלי כוונות טובות, יתגשם. חבל.

DoronModan

New member
אם תרצו, אין זו אגדה

אני מסכים איתך שהחזון נראה רחוק כיום. לפעמים חזון שהנראה רחוק מאוד - אנשים נוטים לומר 'זה לא ילך'. באותו הרגע החזון נגוז. כדאי לחשוב על זה.
אספרנטו יכולה לעזור. ייתכן שזה לא מספיק, אבל מה אנחנו, האנשים הקטנים, ממילא יכולים לעשות לשם כך? לדבר אספרנטו בינינו. זה מעט, אבל זה המקסימום שרובנו יכולים לעשות.

יואפ 13

New member
בקשר לאספרנטו,

אתה צודק, אספרנטו זה צעד קטן לקראת חזון גדול. אם תשים לב רק אנשים מיוחדים במינם, משוגעים לדבר, שינו את העולם. לא תמיד לטובה. למשל: ישו, פרויד, מרקס וכו', הרצל במה שנוגע לנו.
בינתיים לצערי, האספרנטו לא תופס תאוצה, מעטים בעולם דוברים אותה, ועוד יותר מעטים פעילים עבורה. אפשר להתנחם בכך שלדת הנוצרית לקח 500 שנה מהזמן שנוסדה עד שנקלטה על ידי מליונים. אז יש לנו תקווה, אמנם לא בצורה הרצחנית שהנצרות בחרה בה.

DoronModan

New member
ודוגמה שאני אוהב - ארתור רובינשטיין

הפסנתרן שהוא היום סמל לאמנות הפסנתר הפך למגה-כוכב רק בגיל... 50!
זה לא שהוא לא היה פסנתרן מופלא עוד קודם, למעשה כבר מילדותו, אבל עד גיל 50 הוא ניגן בכל מיני מקומות בעולם כפסנתרן מן השורה, בלי להיות מפורסם.
הדוגמה שלך עם הנצרות טובה. אבל יש בה גם אזהרה. אני חושב ש-500 שנה זה זמן מספיק ארוך לרעיון... כדי שבמהלכו הוא ידעך. מה החזיק את הנצרות? האמונה היוקדת. בלעדיה היא היתה מתפוררת.

יואפ 13

New member
גם זה נכון,

תלוי עד כמה אנשים מסורים לרעיון מסוים. הנצרות הפכה בסופו של דבר כלי לדיכוי ורצח המונים.
אין סכנה שהאספרנטו תהפוך לכזו, אבל אתה צודק רעיונות יפים יכולים גם לדעוך.

DoronModan

New member
אין סכנה שאספרנטו תהפוך לכזו...

זה מה שאמרת - שאספרנטו לא תהפוך כמו הנצרות, כלי לדיכוי ורצח המונים.
אז המשוררת האספרנטית האהובה עלי, קריס אונגר כתבה שיר מצמרר בדיוק על זה, שבו היא שואלת 'האם ניתן לסמוך'? ומגיעה בסופו למסקנה לא מרנינה.
לצערי, למרות שקריס במלוא אונה, ורק בת כ-55 להערכתי, לא כותבת כמעט היום, אבל הספיקה להוציא בשנות ה-90 ספר, שבאיכותו עולה על מאות ספרי שירה שנכתבו וייכתבו באספרנטו. (ויליאם אולד הכריז עליו כאחד מ-10 הספרים שהוא בוחר באספרנטו).
הנה השיר. יש בו הרבה מילים קשות, אבל יש בו כמה שורות נוקבות מאוד.
שווה להתאמץ.

Ĉu eblas fidi?

Ĉu eblas fidi en ĉi mond’ cinika
pri la konfes’ de l’ verdaj pioniroj,
ke lingvo nia estos pli efika
peranto de l’ homamo aŭtentika?
(Eĉ Esperante vundas vortrapiroj.)
Ĉu eblas fidi en ĉi mond’ cinika,
ke temas nur pri fuŝo komunika,
ke savo venos el vorteliksiroj?
Ĉu lingvo nia estos pli efika
amilo aŭ armil’ ekonomika,
servanto de la mondkomerckonspiroj?
Ĉu eblas fidi en ĉi mond’ cinika,
ke ne okazos miso politika
kaj novaj sangaj vicoj de martiroj
se lingvo nia estos pli efika?
Ĉar homoj restas speco malamika,
ĉar fero venkas super pacsopiroj,
ne eblas fidi en ĉi mond’ cinika,
ke lingvo nia estos pli efika.

מיכי 10

Member
אתה אדיב ונדיב.

תמיד "נותן" לאנשים ולנשים הנחות יפות בגיל.

"Krys Williams, antaŭe konata kiel Krys Ungar, origine nomata Krystyna Bottrill (naskiĝis en 1954)..."

DoronModan

New member
הנחה של 6 שנים. *לי* זה עולה יותר

יפה שנכנסת לקרוא עליה. ניסית לקרוא את השיר? לא נורא, יכול להיות שזה עדיין קשה מדי בשבילך.
הנה כאן היא מזכירה אותי, אם כי לא בשמי, באתר של BBC
What is your experience of Esperanto?
Krys Williams from Nottingham
I learned E-o in the mid 1980s and soon became part of the literary scene, even down to having a book of poetry published in Belgium under my previous surname of Ungar. All this was a wonderful contrast to my scientific background and I had many wonderful experiences as a result. I even conducted a romance purely in E-o for about 12 years :)) At school, I was hopeless at languages, but E-o gave me the key to understanding how languages work, so much so that I now earn my living as a freelance medical translator, translating out of six languages into English. Sadly, with the death of romance and the pressures of life, I more or less lost contact with the movement although I was hunted out of my lair by someone from Israel last year in order to do a telephone interview in E-o which was broadcast at a meeting in Israel.

http://www.bbc.co.uk/voices/multilingual/esperanto.shtml

מיכי 10

Member
הוא שאמרתי, שאתה נדיב.

ho ve אם ג'אן פיירו יראה שאתה מביא קטע בשפה שהוא אוהב לשנוא.

לא. ראיתי שזה קשה מדי בשבילי, מה גם שאני ממש ממש לא אוהבת שירה.
אבל אם זכרוני אינו מטעני, אתה הלחנת ושרת שיר (או יותר מאחד) שלה. לא?

שיר(ים) של וויליאם אולד, אני יודעת שהלחנת ושרת, ובמיוחד את השיר שלו memoro, אני אוהבת מאד.

למעלה