תגובה
לגישה התועלתנית יש יתרונות וחסרונות, ונדמה לי שאתה נופל פה דווקא לתוך אחת מהמלכודות היותר מסוכנות שהיא יכולה להציב. אני מדבר על כך שהתועלתנות (Utilitarianism, אסכולה בפילוסופיה של המוסר שמציבה כאידיאל את מרב האושר למרב הפרטים) מתעסקת בחיזוי של תוצאות מעשייך, שבמקרים מסוימים יכול להיות מאוד לא מדויק. אם אני אקח דוגמה הפוכה, אז אני יודע במידה גבוהה יחסית של וודאות שאם נערה בגילנו תהפוך לצמחונית ותתמיד בכך לכל אורך חייה, זה יסייע לירידה בביקוש לבשר ומכאן גם לירידה בהיצע, שמשמעה הצלת בעלי חיים, ועל כן אני יכול להמליץ לה על הבחירה הזו כבחירה מוסרית. עם זאת, במקרה שלנו לדעתי, בו אתה בוחן האם הסירוב של נער זה או אחר יביא ליותר תועלת לסיום הכיבוש או ליותר נזק על ידי פגיעה בהסכמיות החברתית, אתה מתעסק בספקולציות בעלות וודאות נמוכה מאוד, כמעט כאוטית. אני לא טוען שזאת שגיאה לנהוג כך, ואולי זה הרע במיעוטו, אבל חשוב לפחות לשים לכך לב. הדוגמה הקרובה אליי ביותר לנער "אשר נקרע מצפונית" היא אני עצמי. האם העובדה שישנם ימנים שמסרבים תרמה להחלטתי לסרב, או חיזקה אותה באיזה-שהיא צורה? לא. אני כיום נמצא בקשר עם מספר רב של תומכות סרבנות מהצד השמאלי של המפה ומעולם לא שמעתי מישהי מעלה טיעון על פיו גם ימניות פוגעות בהסכמיות החברתית, ועל כן גוברת הלגיטימציה שלה לסרב. אדרבה, הטיעון היחיד שאני מכיר בדיון בעד ונגד סרבנות שמאל הנוגע לסרבנות ימין, הוא הטיעון שלך. מדוע עליי להניח שבצד השני של המפה זה אחרת? גם אם נניח שישנם נערים שהעובדה שישנם סרבני שמאל היא שתטה עבורם את הכף לטובת סירוב, האם עליי לפסול את האפשרות שישנם נערים ימניים, המקבילים לך, שיחליטו לא לסרב על מנת שלא לעודד את סרבנות השמאל (במקרה כזה, ככל שתופעת הסרבנות משמאל רחבה יותר, כך הטיעון תקף יותר)? דרך אגב, האם קראת פסיקה של רב בעד סירוב המסתמכת על הפרת ההסכמיות החברתית על ידי השמאל? מוטב להסתמך על כתביו של ספי רכלבסקי (רכלבסקי הוא עיתונאי אשר ערך למעלה מעשור סדרת תחקירים הנוגעים למהפכה המשיחית ביהדות וכתב על הנושא ספר שנוי במחלוקת בשם "חמורו של משיח") מאשר לא להסתמך על דבר. הוא בכל זאת מגבה את דבריו היטב. לא הכללתי דבר על כל הציבור הדתי, אלא דיברתי רק על הזרם המשיחי בתוכו, שאכן יש לו תפיסה הלכתית בה השיקול של שחיקת ההסכמיות החברתית על ידי השמאל משחק תפקיד קטן מאוד. להזכירך מדובר בקבוצה שהרבנים שלה פסקו פסיקות שהובילו במישרין לרצח רבין. להזכירך המתנחלים האידיאולוגיים התחילו כפורעי חוק, ומטרתם הייתה מלכתחילה ועודנה לשלול את האפשרות המעשית לחלוקת הארץ. להזכירך התפיסה המשיחית מתחלקת לג' עיקרים: אלף, אנחנו הגאולה השלישית ממנה אין חזרה. בית, עיקר ההתקדמות לגאולה מתבטא בכמות הארץ בה אנו שולטים. גימל, לשלטון המדינה ולצבא אין ערך משל עצמם, אלא לפי מעשיהם בעניין תהליך הגאולה. נקודה. חבל להיות כמו הקופים הסיניים ולאטום את העיניים והאוזניים, בעיקר כשמתעסקים בחישובים תועלתניים רגישים. אתה טוען שאנחנו הסרבנים כבר עשינו את שלנו ואנחנו יכולים להפסיק. אני מניח שאם היינו מדברים לפני תכנית ההתנתקות אז היית פוסל את גם את האפשרות לשינוי הראשוני הזה, והיית טוען שאנחנו לא צריכים לסרב מלכתחילה. אז אחרי שאני אומר לך, הנה, שינינו קצת, לא הבאנו לשינוי המיוחל אבל הוכחנו שאנחנו מפעילים לחץ שהממשלה צריכה לנקוט צעדים כדי לנטרל, אז אתה אומר שזה השלב שבו אנחנו צריכים לפרוש? לדעתי זה בדיוק השלב שבו אנחנו צריכים לשנס מותניים, לשמור על המומנטום ולהרחיב את השורות. אין שום בסיס לטעון שתנועת סרבנות שתמשיך להיות רלוונטית לא תוכל לגרום בסופו של דבר לשינוי אליו אנו חותרים, שהוא סיום הכיבוש, ולא תכנית גטאות כזו או אחרת. הרי אווירה כללית היא לא דבר שמרגע שנוצר הוא נשאר מעצמו, אלא יש צורך לתחזק אותה ולקיים אותה. צפייה על דרכי ההתמודדות של הממסד עם קבוצות הסרבנים השונות כל פעם מחדש רק משדרות כמה הוא חושש, כמה הסרבנים משפיעים בגדול. לוייסגלס אין אינטרס לשקר לטובת הסרבנים, עם זאת גם בראיונות ברדיו לאחר הראיון ב"הארץ" הוא הדגיש את ההשפעה של הסרבנים על מדיניות הממשלה. מכיוון ששרון כידוע לא נוהג להתראיין, יש די והותר סיבות טובות לחשוב שוייסגלס שימש לו כפה. אפשר להניח שהסרבנים שינו יותר מהמפגינים בכיכר, מחלקי המנשרים או מדביקי הסטיקרים, כמו שחלקם של הסרבנים היה גדול בשינויים חברתיים וסיום מלחמות במקומות שונים בעולם בתקופות שונות בהיסטוריה. אנחנו לא ממציאים את הגלגל. אולי התחושה שהסרבנים כבר עשו את שלהם נובעת מכך שכרגע אין סרבני שירות בכלא, ואת סרבני השטחים כבר סופרים במאות. אבל זה לא אומר שצריך להפסיק לסרב, ההיפך. זה אומר שצריך לבחון את המפה ולראות כיצד אנחנו יכולים לחזק את ההד של תנועת הסרבנות ולהשפיע. כיום כמו שאתה יודע מתארגן מכתב סירוב חדש שאני מקווה שייצור הד מחודש סביב הנושא ויגבה את הדור החדש של הסרבנים המוצהרים ויעלה אותם על סדר היום. אתה יכול לקנטר את ההשפעה של הסרבנים באמצעות טיעונים פסימיים, אבל אני יכול להגיד לך שכבר קרוב לארבעים שנים יש כיבוש, כבר חשבו שהוא הולך להסתיים עוד רגע, כבר הפגינו ומחו והצביעו ועשו הכול. תחשוב על זה, היית יכול להיוולד ולחיות את כל חייך פעמיים החל מהרגע בו הכיבוש התחיל עד היום. אני לא מקבל את נקודת ההנחה שלך (יומרני למדי לקרוא לה עובדה, בהתחשב בכך שהיא ספקולטיבית בטיבה). אין שום סיבה להיות בטוחים שהכיבוש יסתיים בשנים הקרובות, משום שאין שום סיבה להיות בטוחים שהכיבוש יסתיים כאשר יהיה רוב פלסטיני בין הים לירדן. יום אחד יהיה רוב יהודי, יום למחרת יהיה רוב פלסטיני, לא בטוח שתשים לב כשזה יקרה. בעיה תהיה אם הפלסטינים יפרקו את הרשות וישנו את הדרישה שלהם ממדינה לזכות הצבעה, אבל הם יכולים לעשות את זה כבר היום, ואכן יש אינטלקטואלים פלסטינים שטוענים שעל השרים לעשות זאת. אין לפלסטינים שום סיבה מיוחדת לחכות עד היום שבו הם יהיו רוב כדי לשנות את האסטרטגיה שלהם. לדעתי אלא אם כן יהיה שינוי תפיסתי דרמטי, גם אחרי שהם יהיו רוב הם יעדיפו את הדרישה הריאלית למדינה משלהם, מאשר להילחם נגד טחנות רוח עבור דרישה שהיהודים הציונים לא יכולים להסכים לה. זה שהיהודים הופכים למיעוט מספרי לא אומר שהם נעלמים מהמשוואה, או מפסיקים להיות הצד החזק בה. בקשר לאפשרות השנייה, היום המשטר שישראל מנהלת גרוע לדעתי עשרות מונים ממשטר האפרטהייד, מכל בחינה שהיא. אני סבור שמרבית הפלסטינים היו מתחלפים ללא מחשבה שנייה עם השחורים בדרום-אפריקה המופרדת. ומדוע זאת נקודת אל-חזור? קטונתי מלנבא האם תנועת הסרבנות יכולה להיות מספיק גדולה וקולנית על מנת להקדים את סיום הכיבוש, ואולי למנוע קטסטרופה. אני עדיין חש מחויבות לנסות. וחשוב לזכור תרומה נוספת של הסירוב מעבר לשאלה האם הוא יתרום לסיום הכיבוש- עד שהכיבוש יסתיים, יהיה לפחות חייל כובש אחד פחות.