"ריאליטי"
קודם כל אני אבהיר שלא ראיתי את התכנית המדוברת - לא את הפרק האחרון, וגם לא אף פרק. באופן כללי אני בקושי צופה בטלויזיה וגם כשאני כן צופה אז תכניות ריאליטי ושעשועונים הם לא הז'אנר החביב עליי, כך שאולי מה שאני אכתוב הוא לא לחלוטין מדויק. בהינתן כל זאת עדיין דעתי היא שלקחתם את העניין קשה מדי. תכניות ריאליטי, למרות השם שלהם, לא מייצגות את המציאות, וזאת כי:
1. האנשים שמשתתפים בתכניות ריאליטי לא באמת מייצגים את החברה שאנחנו חיים בה. המשתתפים לא נבחרים בהגרלה מבין כל האוכלוסיה בארץ. לתכניות האלו יש מלהקים מקצועיים, שבוחרים את האנשים ה"צבעוניים" ביותר מתוך קבוצה מצומצמת של אנשים שמסכימים להשתתף בתכנית (סלקציה מקדימה - אני מאמין שרוב האנשים לא מעוניינים להשתתף בכאלו תכניות, ומכן שעצם הרצון להשתתף בתכנית כבר מעידה על תכונות מסוימות). למשל, סביר להניח למשל ש"צניעות" היא תכונה שמאוד לא תורמת לרצון של אף אחד להשתתף בתכנית, ולא של המלהק לקחת את המועמד להשתתף בה.
2. הבחירה של הסיטואציות שבהם המשתתפים נמצאים היא לא אקראית, ולא מייצגת את המציאות בשום אופן. אלו הן סיטואציות קיצוניות, שמהונדסות במיוחד על מנת לעודד את המשתתפים להפגין את ה"צבעוניות" שלהם. למשל בתכנית שידוכים, כנראה שינסו לשדך בין שני אנשים שיש פוטנציאל למצבים קומיים באינטראקציה ביניהם. אם יש משימות - כנראה שיבחרו משימות כאלו שעלולת להיות קשות באופן מיוחד עבור המשתתפים שמבצעים אותן.
3. גם לאחר כל זאת, מתבצעת עריכה מגמתית. מבין שעות של צילום נשארים עם פחות מחצי שעה נטו. החלקים המשעממים נחתכים. באופן טבעי משאירים רק את החלקים שבהם המשתתפים הצליחו להפגין התנהגות שתיצור עניין אצל הצופה. את הסדר שבו הקטעים מודבקים לאחר העריכה בוחרים הרבה פעמים בצורה כזו שתתאר את המשתתפים והסיטואציה שבה הם נמצאים באופן מגוחך. לעתים מוסיפים אפקטים קומיים\דרמתיים ופרשנויות של המנחה\קריין שמיועדות ליצור אצל הצופה רושם מסוים.
לסיכום - התכניות הנ"ל לא מייצגות שום דבר מציאותי ואין שום סיבה לכנות אותן "ריאליטי". עכשיו אני אסייג את דברי מעט. אפשר לטעון שהתרבות הנ"ל משמשת כמראה של החברה. כלומר, אפשר לטעון שאם אלו הן התכניות שצוברות רייטינג גבוה, ושאנשים מעוניינים לצפות בהן, זה מעיד על החברה. אז נכון, זה מעיד על החברה שהיא מעוניינת לצפות בתופעות קיצוניות שמתרחשות בה, או ליתר דיוק באנשים אחרים שעושים מעצמם צחוק מול עיני כולם. אבל עדיין זה לא מעיד על כך שהצופים בתכנית מזדהים עם המשתתפים מכיוון שהם מתנהגים כמוהם בסיטואציות יומיומיות. אפשר גם לאמר שהתרבות מעצבת את החברה. גם זה כנראה נכון - סביר מאוד שלתכניות הריאליטי השפעה על ההתנהגות בחברה, אבל אני אישית לא חושב שהדמויות שמוצגות בתכניות הריאליטי הופכות למודל חיקוי עבור הצופה. עד כמה שיצא לי לצפות, ההתנהגות שלהם מוצגת באור מגוחך מספיק בשביל שהצופים לא יקבלו את המסר שזו התנהגות מקובלת ויחקו אותה בחייהם.
נראה לי שעצם ההתייחסות שלכם לתכניות האלו כאל "מציאות מוקלטת" היא לא נכונה. אלו הן תכניות בידור נטו. כמו שאתם מודעים לכך ש"משחקי הכס" זו תכנית בידור שלא מבוססת על המציאות ולא מתיימרת לייצג אותה, כך אתם צריכים להבין שזה המצב גם בתכניות ה"ריאלטי". זהו בידור, והוא מספק שעשוע למי שנהנה ממנו. אם אתם רוצים לראות את המציאות האמיתית, שבו בבית קפה, או על ספסל ציבורי, או באוטובוס, שסתם תלכו לטיול ברחוב ותצפו באנשים שמסביבכם. ככה נראית המציאות.