דיכוי בוגדים

יש לי הרבה מה להגיב

אבל אני רק אומר שלדעתי, המונח "מדינה דמוקרטית בריאה" מכיל סתירה פנימית.

קצת סדר

זוהי הודעה ששלחתי בפורום אחר בתגובה לנושא: במדינה דמוקרטית המדינה לקחה לעצמה מונופול על הפעלת אלימות והעבירה אותו לידי כוחות הבטחון. מכיוון שישנם מקרים שבהם מסיבה כלשהי המשטרה אינה יכולה לסייע לאזרח שנקלע למקרה בו מאויימות זכויותיו (הזכות לרכוש במקרה של שוד, חופש הדעה במקרה של סרבנות) ניתנת לו ע"י המדינה זכות להפעלת אלימות בשם "הגנה עצמית". בישראל של ימינו כוחות הבטחון אינם מפעילים את סמכותם על אנשי "יש גבול" ובכך הם פוגעים בזכותי הבסיסית לחופש הדעה (הממשלה שנבחרה אינה יכולה לבצע תפקידה כי אנשי "יש גבול" מנסים לכפות את דעת המיעוט שלהם על הרוב). במאמר מוסגר, כאשר ילדות בנות 14 פוגעות בחופש הדעה ע"י חסימת כבישים אין למערכת המשפט בעייה לשלוח אותן לכלא עד תום ההליכים. לאחר בחינה מחדש של המקרה ובהנחה שהארוע כפי שמופיע באתר התנועה באמת קרה החלטתי שאכן יש פה סכנה ל"מדרון חלקלק" ומסיבה זו בלבד אני נגד הפעלת האלימות כפי שתוארה. חליפת המיילים שלי עם אנשי "יש גבול" ממשיכה ואוסיף ואעדכן כאן בהתפתחותה. הערה: הפיקוד העליון הינו שר הבטחון הנבחר ולא הרמטכ"ל.

סבבה יא בבה

אנשים עשו מדמוקרטיה עגל של זהב. דמוקרטיה זה שלטון העם, ז"א שלטון הטיפשים. אף אחד לא באמת רוצה שמישהו מהשוק, או לחילופין, צפון תל אביב או חברון, יקבע לו מה לעשות. לא כי לא צריך לקבוע לבנאדם גבולות, אלא כי את הגבולות והחוקים צריכים לקבוע אנשים שיודעים מה הם עושים. ולאחר החפירות הממושכות שעשיתי כרגע, על משמעות הדמוקרטיה בעידן הפוסט מודרני, בו להאמין שהעולם מונח על מגדל של צבים ענקיים נחשב הגיוני לפחות כמו להאמין שלעם מסויים יש זכות על ארץ מסויימת, אהמ אהמ, נגיע לנקודה: נ-נ-י-ח ואבותיי לא קנו את חברון, שכם וה-ר ה-ב-י-ת בכסף, נ-נ-י-ח והערבים לא יודעים את זה, נ-נ-י-ח והזכות לחופש הביטוי היא הגיונית... אני עדיין מצפה מאנשים משכילים כמו... אמממ.. כמוכם... לא לצאת נגד המדינה שלכם. לא לצאת נגד האנשים שמונעים מדי יום את המוות ש-ל-כ-ם. תפסיקו לחשוב על הנרטיב של הערבים, הנרטיב של האו"ם, הנרטיב של קונדוליסה רייס והנרטיב של ילד סנוב בן 18 מרמת השרון שחושב שצבא זה פויה ונשק זה "כל כך שנות ה90'", ותתחילו לחשוב בהגיון: גם אם נראה לכם שהצבא עושה דברים לא טובים, לעשות לו דה לגיטימציה (אפילו דמוניזציה) זה הדבר הכי אידיוטי שאפשר לעשות בתקופה כזאת. זכויות האדם זה חשוב, ביטחון המדינה יותר. שבת שלום.

אבל כן שוטפים את דעותינו באוניברסיטה...

אתה לא יודע לאן נכנסת, ג'וני...:) פה זה לא וודסטוק, פה זה בר אילן, פה גם כיום שוטפים את דעותיך באוניברסיטה :) לדוגמא, בשיעור ביולוגיה מלמדים על אבולוציה של הגוף (ולא של הנפש) ובשיעור תרמודינמיקה (לכימאים) מסבירים לך שדארוויניזם זה למעשה קונספירציה. Imagine all the people.... sitting in the Yeshiva.... -אחת שמזשמן כבר הפסיקה להתווכח:)

בטח שיש כאן כפייה

אילו הם היו מצליחים לגרום למסה גדולה של אנשים לסרב לשרת בשטחים וע"י כך הם היו גורמים לשינוי החלטת ממשלה (לטענתם תכנית ההתנתקות נובעת בחלקה מהסרבנות שלהם) אזי הם הצליחו ע"י הפרת חוק לכפות את דעתם על שאר הציבור. אם אתה אומר "אלה רק פלאיירים" אני יכול לומר "אלה רק חסימות כבישים". העניין הוא שעבר חוק/החלטת ממשלה שצריך לבצע אותה כלשונה או לנסות לשנותה בצורה דמוקרטית. להגיד "שוברים את הכלים ולא משחקים" הורס את הדמוקרטיה. אם אני אחלק פלאיירים שכתוב עליהם צריך לרצוח את X אני אשלח לכלא ובצדק. הדמוקרטיה נותנת לאזרחים כלים רבים כדי לשנות החלטה: הפגנות, בחירות וכו'. ברגע שאתה חורג מהכלים הללו ע"י הסתה לביצוע פשע (סירוב פקודה, רצח) או ע"י פגיעה פיסית כמו ניקוב צמיגים (ותפסיקו את הקטע הזה עם החומצה, לא היה שום דבר כזה) אתה צריך ללכת לכלא. כמובן שגם קיצוניות לכיוון השני אינה הוגנת, ראה מקרה הילדות בנות ה-14.

אבולוציה נקודה. בלי התנצלויות על זה

שזה לא תואם את סיפור הבריאה (הכוונה הייתה שבלימוד פרק האבולוציה חזר והודגש שהאבולוציה היא של הגוף בלבד) אתה מתעלם מכך שיש חובת ישיבה בקורסי יהדות (מזל שבלי תופסני עפעפיים), שברבים מהם מלמדים אותך את חוקי היהדות כאילו אתה לומד משפטים וכמובן מסבירים לך שוב ושוב (לא נגיד שטיפת מח...רק מסבירים שוב ושוב ושוב) למה ואיך להיות "יהודי טוב". שלא לדבר על קורסים כמו תורה ומדע, חובת הצניעות חוק דתיים שלובים ועוד ועוד שהופכים את האוניברסיטה שלנו למקום הקסום שהינה. בכלל, אני באמת אוהבת את בר אילן ולא צריך להגזים...אף אחד לא טען שהיא פאשיסטית.. רק שהיא "משכנעת באינטנסיביות". סופשבוע רגוע :)

דמגוגיה זולה :\

הבעת ביקורת על השלטון? מקובל. אפילו לעבור על החוק, במקרים קיצוניים בלבד כמובן, זה כמעט הכרחי, אם אתה באמת רוצה בטובת המדינה. אבל מפה ועד להסתה לסרבנות, והפצת שקרים ותעמולת שוק (מי פה ראה את הפרסומות ל"פרופיל חדש" בוואלה?) יש הרבה מרחק, וקצרה היריעה (והזמן! עוד 3 שעות שבת!) מלהסביר זאת. דבר ראשון, דמוקרטיה היא טימטום כי היא זו שהביאה לנו את המנהיגות העקרה- מה לעשות, מסעודה משדרות, חליל אבור ג'פאר מטול כרם ואפילו מו"ר הרה"ג פרופ' יצחק רבין שליט"א (ראש מחלקתינו הצנועה), לא באמת יודעים מה טוב בשביל המדינה. חופש הביטוי, זכויות אדם, חופש הדת ועוד דברים טובים שאתה דוגל בהם, לא תלויים ישירות בדמוקרטיה, הם יכולים גם להתקיים במונרכיה (חוקתית!) ואפילו בצורה יותר טובה (ושוב, גם כאן קצרה היריעה וסבלנותי מלהרחיב), ומי שלא מאמין בזה, אני מאחל לו לחיות בימות המשיח, ולראות במו עיניו ("מה!? משיחיסט?! לך מפה! מדבר לי על משיח! דתי פנאט!" תודה.). ועוד הערה קטנה על דמגוגיותך: הערות אישיות אינן נהוגות בוויכוחים בין אנשים שמכבדים את עצמם (לא את האדם השני, את עצמם!), לכן איני מקבל בעין יפה את הערתך לגבי ידיעותיי (או חסרונן), רק אגיב, שההבדל הבולט והמרכזי ביותר בין "דמוקרטיה" ל"דמוקרטיה ישירה" הוא עוד 5 אותיות בשם, ודי לחכימא...

המשך תכתובת

המשך:שלום גיא, לא ברור אם גם אתה סטודנט למשפטים. אם כן, הדבר מטריד במיוחד. נראה גם שאינך מכיר כלל את פעילותנו. קראת פעם פרסום שלנו ? את זה זוהר חילק: http://www.yeshgvul.org.il/docs/yesh.pdf ה"הסתה" שמופיעה שם היא "הסתה" לא לבצע פשעי מלחמה, שלהזכירך, מנוגדים גם לחוקי מדינת ישראל. האם לא לימדו אותך בפקולטה את הסעיפים ההומניטריים של אמנת ז'נבה, שישראל התחייבה להחיל בשטחים? האם לא לימדו אותך שרצח, עינויים והתעללות מנוגדים לחוק הפלילי הישראלי, שחל גם על ישראלים בשטחים? מעניין שהנראטיב של "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" (וחוגים מקורבים) מטיל השתק (ה' מנוקדת בסגול) על קורבנות מעשי לינץ', אבל רק במקרים מסוימים. חברי הפורום לעולם לא יטילו השתק כזה במקרה של מי שחילק פלאיירים בעניין סירוב לפנות התנחלויות ונקלע בשל כך ללינץ' (מה שמעולם לא קרה, אגב) אנחנו לעומתך סבורים שלכל אדם יש זכות להלין אם מעשה לינץ' מבוצע בו. אפילו ליגאל עמיר. עופר יש-גבול תגובתי: עופר שלום, אינני סטודנט למשפטים אלא לפיסיקה. על אף זאת, אני יודע לסנן את השקרים המופצים בעלונכם (מדינת ישראל לא אישררה את אמנת רומא והיא אינה תקפה בשטחה, אמנת ז'נווה הרביעית עוסקת בעימותים בין מדינות, ישראל התנדבה להחיל חלקים ממנה גם בשטחים המשוחררים, ה"חוק הבינלאומי" אינו נכלל בקודקס מדינת ישראל ולכן הוא אינו תקף בה, מדינות באירופה מנסות לבטל את סמכותן לשפוט אזרחים זרים ועוד). מעניינת טענתכם בנוגע ללינץ' במתנגדי ההתנתקות. אם אתם טוענים שלא בוצע לינץ' במתנגדים, ככוה"נ לא צפיתם בסרטים הבאים שמראים התעללות ברורה של שוטרים במפגינים שקטים (יש לי עוד עדויות אם תרצו) http://www.yadkatif.com/h-video-alimut.htm גם אני נפגעתי בזמן ההתנגדות להתנתקות, פעמיים נתלשו סרטים כתומים מאנטנת מכוניתי שהפסיקה לפעול עקב כך. רק לשם סקרנות, לאחר שנתן זאדה רצח אזרחים בשפרעם בוצע בו לינץ' כשהוא כפות ומנוטרל, לאחרונה נשמעות קריאות להעמיד לדין את מבצעי הלינץ' באשמת רצח. מהי דעת ארגונכם בעניין? האם תתמכו בהעמדה לדין של מבצעי הלינץ' או לא? והם השיבו (ו"עלו" עלי)שלום גיא, האם ייתכן שאתה חבר במנסה? מפני שבתגובתך, שים לב היטב,יש כשלים לוגיים. ראשית, אף אחד לא ביקש ממך להסכים עם תוכן העלון. זה לא הנושא. שנית, לא סתרת אף טענה שלנו (בית הדין בהאג רלבנטי גם לישראלים, ביחס למעשיהם במדינות אחרות, כמו לבנון). שלישית, ברגע שישראל הסכימה להחיל סעיפים מאמנת ז'נבה בשטחים, אין צורך להוסיף דבר בעניין. רביעית, חוקים בינלאומיים בהחלט נכללים בחוקי ישראל, כולל אותה אמנתז'נבה שהיא חלק מפקודות מטכ"ל. אבל כל אלה זוטות. האם אתה מבין שקראת בהודעתך לבצע לינץ' בבני אדם? רוממות החוק הישראלי בפיך וקריאה למעשה לינץ' - גם בפיך. נדמה לי שמגיעה לזוהר התנצלות ממך ! אגב, מתוך סקרנות, יש לך קרוב משפחה שהוא היסטוריון צבאי? עופר נ"ב אלימות שוטרים בישראל, גם רצח אזרחים (אוקטובר 2000) אינה לינץ', אלא עניין אחר. אנחנו נגד כל מעשה לינץ'. אמרנו לך. אם מערכת המשפט תחליט לא להעמיד לדין אף אחד בפרשת זאדה, זו תהיה מן הסתם החלטה שמסתמכת על דעה ולפיה יהיה זה צבוע להעמיד לדין במקרה כזה כששוטרים שהרגו אזרחים, ויש נגדם חשדות כבדים לרצח, מהלכים חופשי. זו הערכתי לגבי מניעיהם, לא נושא לויכוח עמי

ושוב,

כיאה לפוסט מודרניסט מובהק, אתה מעדיף להתייחס אליי ולהשתלשלות הוויכוח במקום להתייחס לנושא הויכוח עצמו, שבו, לשיטתך, אין לאף אחד (גם לא לך!!!) שום סיבה להעדיף את ה"אמת שלך" על פני "האמת שלי". זה מרתק אותי כל פעם מחדש, כיצד אנשים נאורים, חכמים, משכילים, מדענים, אנשי רוח ואידיאות גבוהות, בוחרים לסיים כל וויכוח מרהיב בהפסד טכני (או ניצחון, היינו אך...), ע"י טיעון פוסט מודרניסטי כזה או אחר. פעם זה "האמת שלי היא לא האמת שלך", פעם זה "איש באמונתו יחיה" והפעם, בצורה חכמה מאוד יש לציין, שלפת את מאמר חז"ל המפורסם והגאוני, והפעם כדי לתקוף את מניעיי במקום את דעותיי. שבת שלם, מלאה אור, שמחה וקוונטים.

סבל רב בא לעולם מהטענה שלך

כל מהפכן דמיקולו הצדיק את עצמו ש"קשה לשכנע אזרחים". קשה? אפשרי! מה שאינו אפשרי הוא עברה על החוק תוך כדי. רוצה לשכנע אנשים שחוק העישון מיותר - סבבה, לצאת מהשטחים? אין בעיה. אבל, אם אתה רוצה לבטל את חוק העישון ע"י כך שאתה מדליק סיגריה בפאב ועובר על החוק - עליך להיענש. אם אתה רוצה לצאת מהשטחים ומנסה לגרום לכך ע"י סרבנות - עליך להיענש. אין לי בעיה עם המטרה של "יש גבול". הם רוצים לצאת מהשטחים ולחזור לקווי 67'. זוהי דעה מקובלת ולגיטימית. הבעייה היא הדרך בה הם בחרו לעשות את זה: עבירה על חוק העונשין.

חחח

הוא איבד מהאובייקטיביות שלו כי אתה התייחסת אליי במקום לדעות שלי. אני לא רודף וויכוחים ו/או דיונים, למרות שזה די מעניין, ואם יותר לי לציין, גם מעט מהנה. אני חושב ששנינו הצגנו את דעתנו, ואם יש לך משהו להוסיף אני אמשח לשמוע.

והערה לגוף הדיון:

הבאת דוגמה לחוק כזה, אינה פוטרת אותך מההוכחה שהחוק שעליו נסוב הויכוח הוא כזה. למען האמת, זה אף מקשה עליך. אני לא מנסה לאתגר אותך להוכיח זאת, אני רק טוען שהודעתך האחרונה אין בה הוספה לדיון כלל.

אין לא יכול

יש יושב בכלא. פעולות צה"ל בשטחים חוקיות ע"פ הדין הישראלי ולכן סירוב לבצען הוא פשע.

לא!

אני אגיב מהסוף להתחלה, ככה זה יותר מסתדר: א. אני לא סתם אומר: אני, ורוב מוחלט של החברים שלי מהישיבות ומבני עקיבא וכו' וכו' (הבנת את הרעיון.....) כן היו מתגייסים. אני בטוח בזה. ולמה הם היו מתגייסים? כי הם כ-ן מוכנים להקריב את החיים שלהם תמורת כמה מאות שקלים עלובים בחודש כדי להגן על החיים של האחים שלהם. כי הם מרגישים חובה ד-ת-י-ת להגן על עם ישראל ועל ארץ ישראל. אלו הדברים שעליהם חונכנו. ב. בקשר לפרופיל חדש: אני בטוח (אל תבקש הוכחות.. אני פשוט בטוח...) ש80% לפחות מהמשתמטים (לא אלו שבאמת יש להם בעיות, אלא אלו שמחפשים בעיות וממציאים כדי להוריד פרופיל או לא יודע מה) לא משתמטים מאיזו סיבה אידיאולוגית גבוהה, אלא מתוך עצלות. כי הם חושבים שזה בזבוז של 3 שנים מהחיים שלהם להגן על אנשים שהם לא מרגישים אליהם שייכות. בדור של פוסט לאומיות, בו זכויות הפרט הוא ערך אבסולוטי, אף אחד מהם לא מסוגל להעריך מה מדינת ישראל מספקת לו. מה היא אומרת בשבילו. חוץ מזה, שאני בטוח שרובם לא היו מתנגדים לעבור מפה לארץ אחרת. מבחינתם זה קצת מבאס שהם נולדו יהודים, ובארץ ישראל. "פרופיל חדש" ודומיהם זה עצלות, אנוכיות אגואיזם וכפיות טובה, במסווה של מוסריות טהורה וצודקת. ג. אני אתן דוגמה מחיי: אחרי ההתנתקות, היו הרבה ב"ציבור שלי" שאמרו "אין לנו חלק ונחלה בצבא הגירוש לישראל". היו מעטים שאף לא התגייסו (למרות שהרבה מהמעטים האלו בסוף כן התגייסו...). גם בקשר לשחיתות- המון אנשים מאוכזבים קשות מהשחיתות בשלטון, מבג"צ, מאילי ההון וכו' וכו'. אבל הפיתרון שעומד לנגד עיניהם הוא לא "לשבור את הכלים", אלא לקחת אחריות. לא רוצה לראת צבא שמגרש? לך תהיה קצין ותילחם על עמדתך! שופטים מושחתים? לך תלמד משפטים, תהיה שופט ותראה לכולם מה זה משפט צדק! פוליטיקאים שרק דואגים לכיסא שלהם? קום, ותוביל שינוי מבפנים! לשבור את הכלים אף פעם לא עוזר. מהפכות נועדו להכשל, ובמקרה הטוב הן מעוררות אחריהן שינויים מדודים, מבפנים. כך גם "יש גבול" ודומיהם- יש לכם טענות? תשמיעו אותן! רואים קילקול? תפגינו! אבל לעודד סרבנות? לשבור את הצבא? זה כמו ילד קטן שרוצה לבנות מגדל מקוביות לבנות... מתחיל לבנות ולבנות, ובאמצע משתרבבות לו קוביות כחולות. במקום להוציא את הקוביות הכחולות, הוא הורס את כל המגדל. טיפש. הצבא לא מושחת. אולי יש בו אנשים רודפי כסף, או כבוד או שניהם, אבל להגיד שהצבא מושחת ומנסה להנציח מצב של מלחמה זה איוולות והסתה. וכמו שאמרתי, נותן פתח אידיאולוגי לכאורה לאנשים שסתם לא בא להם לשרת.

תדובה על תגובה (וכו')

א. תקרא לי פשיסט, תקרא לי לאומני, הכל סמנטיקה. טוב למות בעד ארצנו זו לא קלישאה אלא עובדה מוגמרת. וואלה, אני לא חושב שהכל בצבא הוגן וכיף, אבל אני חושב ש95% מהדברים שם (גם ה"משפילים" לדבריך) הם הכרחיים. תקרא לי מיליטנט, אבל אי אפשר להקים פה (וב-א-מ-ת שתסלחו לי על המילה) צבא של כוסיות. "המפקד, אבל השק הזה מאוד כבד! אני מרגיש השפלה שאתה מבקש ממני להרים אותו" וכד' אלו משפטים מגוכחים. גם אם אתה לא רואה את המטרה בכל דבר, אל תסיק ישר שהיא אינה קיימת. (אני לא טוען שתמיד היא קיימת, אבל זה שווה את הסיכון...) 56% מכל מחזור בצה"ל מוצא את עצמו בחוץ? תאמת, לא נשמע לי הגיוני.. בכלל... אבל נזרום. האווירה הישראלית בשנים האחרונות הורידה מערכו של צה"ל. וזה חבל. לעשות בדק- בית מקיף על הארגון זה סבבה, אבל אתה לא תגרום לשום בדק בית ע"י עידוד סרבנות. ב. זה נותן שקט למצפון שלהם. ירון אומר לעצמו "אל תדאג ירוני, אתה לא סתם עצלן ואגואיסט, יש לך סיבות מוצדקות! אתה לא הולך לצבא רק כי אתה דואג לחברה הישראלית!". בולשיט. שיכנוע עצמי. אני לא מאמין בגרוש שיש מישהו שבאמת חושב שסרבנות זה דרך לעורר את הצבא להיות יותר מוסרי. ג. לא לתקן את העולם, אלא לגרום לאנשים לתקן את העולם. אתה תהיה שופט, הוא יהיה פוליטיקאי... זה מטרה לטווח רחוק... מאוד רחוק.. אבל זו דעתי- מהפכות לא יובילו לשום דבר... אה, ולא ראיתי שליחות בשירות הצבאי שלי... בעיקר כי עוד לא היה לי אחד.

נכון

הצבא הוא הגוף היחיד במדינה, והמקום היחיד שבו אני מרשה לעצמי לוותר על זכויותי במעט, ולבצע פקודות גם אם אני לא מבין את תכליתן. זוהי לא אמונה עיוורת במערכת, כי ברור שבמערכת יש פגמים- כי כולנו בני אנוש. זוהי ענווה. הידיעה שרוב הסיכויים הם, שיש מטרה גם לסדר הקפדני שדורשים ממני בהליכה ברחוב (שהגופיה לא תציץ ממתחת לחולצה למשל...). במעט הפעמים שבהן אין הצדקה לפקודה כלשהי, אני אבצע בכל זאת, רק בשביל הסיכוי שאני, הקטן, לא מסוגל לראות את כל התמונה, אבל במקרים חריגים, מאוד חריגים, אני אלחם על עמדתי. "הצבא הוא כנראה הגוף החיד בעולם שבו מסתתרת מטרה נעלה"??? בטח! כן! מה מטרה נעלה יותר מלהגן על משפחתך, על האחים שלך, החברים שלך? אז יגידו לך להכניס חולצה למכנסיים כחלק מתהליך כולל של סדר ומשמעת, שברור לך שמשפיע מאוד בשדה הקרב. אנשים מפחדים משינויים, זה נכון, אבל זה עדיין לא אומר שכל שינוי שמפחדים ממנו הוא טוב. אתה שוב נופל קורבן לאיוולות הפוסטמודרניזם. מילת המפתח בדברים שלך היא "אינדיוידואליזם". זו מילה יפה מאוד שמסתתר מאחוריה משהו מכוער בהרבה: אגואיזם. בני האדם החליטו לפני כמה אלפי שנים שיהיה קל בהרבה לחיות את החיים אם יחיו בקבוצה. אחד צד, אחד מבשל, אחד שומר... היום קצת שכחו את העיקרון הזה. מטרת הצבא היא לא לשרת את האדם. לפחות לא את האדם שבתוכו. מטרת הצבא היא להגן על החברה. בתור חברה שחיה במלחמה מתמדת כבר 69 שנים, מגיע לח-ב-ר-ה לדרוש מהאדם 3 שנים מחייו. לא רוצה? מעדיף לפעול בדרכים לא קונבנציונליות? אתה טפיל. אתה עול על החברה. חוקי הצבא הם לא ערך עליון, המוסר (מבחינתי: המוסר האלוקי) הוא הערך העליון. אבל הצבא בהחלט נמצא מעל רוב המקרים של חופש הביטוי, חופש התנועה (כן! הצבא מכניס אותך לכלא אם אתה מסכן אותו ע"י אי ציות לפקודה, חסרת חשיבות ככל שתהיה), ועוד... חוקי הלאום נועדו "ליישר קו" עם המוסר האנושי, ולנסח אותו בצורה ברורה, אז אל תשתמש שוב בדמגוגיה ותגיד "חוקי הלאום" כדי לנסות לשוות למדינת ישראל אופי פשיסטי.

למעלה