דילמה מהותית בענייני אתיקה

אמילי79

New member
דילמה מהותית בענייני אתיקה ../images/Emo124.gif

שאלה עקורנית וחשובה מאד שמציקה לי המון, אשמח לדעתכם הדחופה בנושא. עו"ד עובד כשכיר במשרד, במסגרת התיקים שהוא מטפל בהם עבור "הבוס" תיק של עזבונות. העו"ד מטפל בהכל ובוספו של יום מונה הבוס כמנהל עזבון של המנוח ביחד עם העו"ד בצד השני. הסכום שבעזבון מסתכם בכמה מליוני שקלים... הסכם השכ"ט עם הלקוח יוצא 25% מכל סכום שיהיה... עוברים הימים וניתן אישור ראשוני לחלוקה ראשונית של כספים ללקוחות/ היורשים. חלק מהכסף (סכום נכבד) משוחרר לטובת הבוס שהינו מנהל עזבון וחלקו השני עובר לטובת מנהל העזבון השני.. כל אחד מהם "גוזר את הקופון שלו" בגין שכ"ט ונשארה יתרה "נכבדת" שהינה למעשה כספים השייכים ללקוח. היתרה הזו נשארת בשלב הזה אצל הבוס..כי "ככה הבוס החליט" הבוס לא טורח להודיע ללקוח שהכסף כאן, הכסף צובר ריבית ומן הסתם בסופו של יום יתן ללקוח את הכסף בעוד הרבה זמן אחרי שיצבור ריבית (והבוס ייקח אותה לכיס) וללקוח יציג את זה כאילו "רק לפני מספר ימים הגיע הכסף..." ויתן לו קרן בלבד. העו"ד השכיר נאכל מבפנים על ההתנהלות ה"לא הגונה " בלשון המעטה, הבוס רמז בעדינות לא להגיד כלום ללקוח... העו"ד השכיר יודע על כל זה ולא יודע מה לעשות... העו"ד השכיר גם מודע לכללי האתיקה שנוגעים להעברת כסף ששיך ללקוח.. שם רשום שצריך להעביר את הכסף "תוך זמן סביר"... שבועיים זה סביר? ומה אם זה יתארך לחודשיים? (זה מה שהבוס עשה כדובר בפקדון שהופקד ביהמ"ש וחיכה כאן חודשיים לפני שאמרו ללקוח שהגיע חזרה הפקדון) ומה אם אותו בוס מחזיק כספי מזונות שנגבים בהוצל"פ ומגיעים למשרד? מה אם ידוע לעו"ד השכיר שמדובר למעשה ב"הנחיה" של הבוס לשתוק. מה לגבי המסירות? נאמנות של עו"ד השכיר רק למשרד או גם ללקוח? החוסר הגינות של הבוס תדבק גם בשכיר ? מה הייתם עושים במקום השכיר? אשמח לתגובתכם בהקדם
 
עליי לציין..../images/Emo4.gif

מבלי להיכנס לפרטי המקרה הספציפי, שמעתי על עוד כמה עורכי דין שמעכבים אצלם כספי לקוחות. כמובן שבעיניי הדבר אינו ראוי. העו"ד מרוויח עוד קצת כסף על חשבון הלקוח, בעזרת הריבית, ומנצל הלכה למעשה את אמונו ומבטחו של הלקוח בו ובמקצועיותו. אין לי מושג כיצד הייתי נוהגת שכן למזלי עוד לא נתקלתי בבעיה מקרוב (אני עובדת עם אנשים ישרים כסרגל). כמו כן אין לי ספק שאם זו מדיניות אצל עו"ד מסוים, ולא עשה כך רק במקרה בודד, הרי שאם עו"ד שכיר יעיר לו על כך שוב ושוב, ימצא עצמו מפוטר. אכן שאלה קשה. אני לא מאלה שמסוגלים להעלים עין, אז....
 

אמילי79

New member
ואם נצא מנקודת הנחה

שעניין הפיטורין פחות מטריד את השכיר מאשר המצפון הנקי שהוא מבקש לעצמו. ונניח גם שעו"ד לא יחשוש "להעלות את המשרד על טיל" אם אכן יפוטר בפועל, מה היית אומרת לבוס אם אכן היית צריכה להתמודד במצב כזה? איך היית מעבירה את המסר שאת לא מוכנה לקחת חלק במשחק הזה?
 
אני ישירה..../images/Emo9.gif

הייתי יוזמת שיחה ואומרת שנתקלתי בתופעה והיא לא מתיישבת עם המצפון והמוסר הפרטי שלי ומקשיבה להסברים. במקרה שזו דרך חיים, הייתי מסתלקת..
 
אתיקה

אני מודה שאין לי כוח להתחיל לחפש בכללי האתיקה, אבל למיטב זכרוני, עו"ד רשאי להחזיק בכספים המגיעים ללקוחו, אם הוא לא מאתר את הלקוח או שהלקוח מבקש ממנו לעשות כן. במקרה כזה על עוה"ד לפתוח חשבון נאמנות ולהשקיע את הכספים במסלול שצובר פירות, ובסופו של דבר להעביר ללקוח את כל הסכום - הקרן והפירות, בניכוי העלות של ניהול החשבון. לגבי מה כדאי לשכיר לעשות - זה מלכוד 22, לא? כל אחד יפעל לפי ראות עיניו ולפי צו ליבו.
 

אמילי79

New member
מה לגבי חבות אישית של העו"ד השכיר

אם הוא רשום ע"ג יפויי הכח ואם הוא מטפל בלקוח במהלך העבודה (למעט עניין של כסף) האם זה לא מטיל עליו חבות אישית בדיוק כמו של הבוס?
 
למעלה