דשא מלאכותי ומשק המים
היי לילי אמנם משק המים שלנו מצבו בכי רע, אך השפעת הגינות הפרטיות עליו היא כל כך מזערית... זה לא שאני מטיפה לתכנן גינות טרופיות ולעודד בנית בריכות מים, אבל צריך גם לקחת את הדברים בפרופורציה! צרכני המים העיקרים במדינה הם החקלאות והתעשיה (וגם במחיר נמוך מאוד). כאשר היה ניסיון בפוליטיקה לאסור עלינו להשקות , הניסיון הזה נעצר בגלל תועלתו האפסית!!! אפילו צמצום בגינון הציבורי לא ישפיע יותר מידי על משק המים כמו ביטול ענפי חקלאות "אוכלי מים" (ולא נכנס כאן להשלכות פוליטיות או ערכיות, בבקשה) דשא מלאכותי הוא יתרוני מאוד באזורים ציבוריים בהם יש להוסיף את עלות התחזוקה (גננים, מערכות השקיה והבלאי שלהם - כולל גנבות ), אולם הוא בפרוש לא משתווה לדשא טבעי בגינון הבייתי. יש גינות שעשועים אשר מרופדות במשטחי גומי נפלאים , אך עדיין לא היית שמה אותם בגינתך!!! המשטח איננו רך ובולם זעזועים כמו דשא טבעי, ואיננו נעים כמותו!! זו אמנם גם שאלה של טעם, אך נסי לשבת קצת על המשטח ותחליטי בעצמך מה בין עקרונות תיאורטיים לצרכים מציאותיים. (אני מוצאת, אישית, שזה משטח ש"לא בא לך" לשבת ולהשתרע עליו!) למרות מה שנשמע (כאילו אני מעודדת להתעלם ממשק המים החבוט שלנו..) הייתי ממליצה למי שרוצה לצמצם את צריכת המים של גינתו, לתכנן או לתכנן מחדש את הגינה: 1. להוסיף יותר משטחים מרוצפים (אבן טבעית או ריצוף של "גלוסקא", למשל.) 2. לפזר באיזורי הגינון חיפויי קרקע שונים המקטינים את התאיידות המים. 3. לבחור, עד כמה שניתן בצמחיה שאיננה דורשת השקיה רבה ומתאימה לאקלים שלנו. 4. להקטין את שטחי המדשאה למינימום. (כל אחד וצרכיו. אני רציתי לוותר לגמרי אך בעלי רצה דשא בשביל הילדים... והוא צדק) 5. להשקות בטפטוף, כמובן, תוך תכנון מדוייק לגבי צריכת המים השונה של הצמחים. וסתם דוגמא לסיום: שטח הגינה שלי הוא כ-400 מ"ר נטו. אולם יש לי רק 70 מ"ר דשא. יש הרבה ריצוף טבעי ו"מרצפות של פעם" של גלוסקא בפינות ישיבה שונות ושביל רחב מאבן. רב הגינה היא גינה "יובשנית" ומורכבת מצמחיה מדברית ואוסטרלית. ישנם 6 קוי השקיה לפי צריכות המים השונות והקרקע מחופה חצץ ואבני לקט. באיזור המדשאה יש עצי צל (ובעוד כמה אזורים גם) ועם הזמן יהיה לי מן מיקרו אקלים שיקטין את התאיידות המים ואת הצריכה של הגינה. למרות משטח הדשא הקטן יחסית, הגינה שלנו נחשבת מאוד יפה ומיוחדת ואין אדם שלא עוצר להתעניין בצמחיה המיוחדת ובמראה המאוד ארצ ישראלי של הגינה.