דת כהפרעה נפשית

תיקתקית

New member
בוא נעשה קצת סדר

אני לא מבינה ולא מכירה את כל רמות החרדה וההפרעות הנפשיות (מקלות עד כבדות). עם זאת, אני חושבת שניתן אינטואטיבית להבחין באמת בין התנהגות שמהווה "מענה נפשי לצרכים מסויימים" כפי שאמרה יפה סופרגירל, לבין התנהגות אובססית קומפלסיבית שאני מבינה שהיא "עיוורת" יותר. יבוא מישהו מתחום הפסיכולוגיה וייתן לנו קצת מושגים, בבקשה

בעיקרון, OCD מוגדר../images/Emo22.gif

כטקסים שייחודיים רק לאדם עצמו, ולא לתת התרבות שהוא חבר בה. הרי בהמון דתות יש טקסים, ולא כולם אובססיביים שם, נכון?
אדם דתי שסובל גם מ- OCD יבצע גם את הטקסים ה"רגילים" של הדת, וגם טקסים של OCD שייחודיים רק לו. ומאוד נכון לגבי "אגו סינטוני" ו"אגו דיסטוני". זה חלק מההגדרה. אבל, אחד המרצים שלנו טוען, שהאדם הראשון שהמציא את הדת סבל מ-OCD, וכולם פשוט קיבלו את זה וחיקו אותו

שרונסקי

New member
פשוט, בזבוז זמן מצידי להגיב על הדבר

הזה. יש כאן חוסר הבנה מוחלטת של הדת. רוב הדתיים, האמתיים, לא מקיימים את התפילות והמצוות כי הם מפחדים מאלוהים, אלא כי הם מאמינים שכך הם יתקרבו לאלוהים, וזו אחת השאיפות הגדולות שלהם. אפשר לנתח הרבה עמדות ואמונות כהפרעות נפשיות, זה תלוי לגמרי בהשקפה שבה דוגל האדם, וברור מה האדם האנטי-דתי (שכחתי את שמו) חושב. ניתן, לעומת זאת, לכבד כל אדם על אמונתו וכשהיא חורגת ממנה, במידה שמפריעה לו לתפקד גם בקרב האוכלוסיה שנוהגת כמוהו, יש לבדוק מה זה אומר. ובעניין המרצה שלך, שוב, זה עניין של השקפה, גם אם זה נכון, מדוע כל כך הרבה אנשים קיבלו וחיקו זאת? גם אם לא מאמינים באלוהים, שזו סיבה אחת להסבר למה קיבלו זאת, אפשר לדבר גם על זה שהאמונה עונה על צורך, נותנת משמעות, ואולי גם יש בזה משהו. אגב, יונג טען שבגיל מסוים חיים בחוסר אמונה הם חיים חסרים ובעיתיים. האם גם הוא סבל מהפרעה? בזה סיימתי את התגובה להתקפה לא מכובדת ולא מכבדת זו. אפשר לדון בכל, אבל צריך לכבד כל אדם על אמונתו.

Go Leo Go

New member
אז גם הפסיכולוגים מפחדים מהדתיים

זה שפרויד, יונג והחבר'ה לא העזו לומר את האמת בפנים שהתנהגות דתית היא הפרעה נפשיה, זה ששיטות הסיווג למחלות נפש (כגון DSM) מתחמקות גם הן ומגדירות אבנורמלי כמשהו פרטי, גם היא לא משנה את המציאות. דת היא הפרעה נפשית. למי שלא מאמין - תחזרו שוב למראות מגוש קטיף: האם אנשים שנאחזים בספר תורה ובשטויות שאומרים להם רבנים מתוך אמונה שזה יעצור צבא והחלטות ממשלה הם אנשים נורמליים? אגב - אני לא מחווה פה דעה על הנחיצות שבפינוי גוש קטיף או על הצורך בהתנגדות לפינוי אלא על האמונה משוללת היסוד שניתן לעצור את הפינוי באמצעות תפילות.

בתור אדם המתיימר להיות בריא בנפשו

אתה לוקח את העניין הזה קצת יותר מדי באופן אישי, מיסיונרי ודוגמטי?

Tatu4Taty

New member
ואדם שנאחז בשטויות ששאר ארגונים

וירקות אתאיסטיים פלטו ומנופף בזה כדגל של שפיות בעוד שהוא בעצם מאמין שלא קיים אל, זו לא הפרעה נפשית? אובססיות קיימות בחיי האדם בין אם ירצו בכך או לא, הטריק הוא לדעת לאזן את העניין ולעשות זאת מתוך רצון ומודעות לכך שמבצעים זאת.

DadleFish

New member
למה רק דת?

למען הבהירות אציין שאני חילוני בכל רמ"ח איבריי ושס"ה גידיי
ובכל זאת, מה שאמרת לגבי הטקסים קיים לא רק במסגרות דתיות. טקסים קיימים בכל מסגרת תרבותית שהיא. אי אפשר להגדיר השתתפות באי-אילו טקסים כאובססיה, לדעתי.

אל דן

New member
ל- Go Leo Go

לא מן הנמנע שיש הגיון מסוים בדבריך, וניתן לבנות קו לוגי שיאשר חלקית את הרעיון שאתה מעלה. יחד עם זאת, קשה להתעלם מהתחושה שאתה מתעסק "כמעט באופן אובססיבי" בניסיון לשכנע אנשים אחרים "בבורותם" ודורש מהם "להתוודות" . אולי המחשבות שלך בניסיון לשכנע את "הפסיכולוגים הדתיים" שהם למעשה אנשים אובססיבים, והמחשבה שטורדת את מוחך פעם אחר פעם, "כיצד יש עוול כזה בעולם"...... סגנון החשיבה הניהיליסטי, שלא מאמין בשום דבר ובשום דרך, עלול גם הוא להתפרש כקומפולסיה, והעשייה שלהם "למגר" תופעות מסוימות, עלולה להתפרש כאובססיה. (הגדרה- ניהיליזם היא תפיסה פילוסופית השוללת את כל הערכים והמוסדות המסורתיים ומאמצת צורת חשיבה הדוחה אמונה). הרעיון שמוצע לך, חיה ותן לחיות. אנשים אלו אינם מזיקים לך ולא לרעך. תן מרגוע לנפשך, ותיראה כמה הקלה ותחושת רווחה ,יהיו מנת חלקך. בברכת שנה טובה אלון

Go Leo Go

New member
אני בריא? אני?

לא יודע איך בריאותי הגיעה לדיון, אבל אני ממש לא משוכנע שאני חף מהפרעת אישיות או נוירוזה כזו או אחרת. מה שבטוח, אין לי אובססיות, קומפולסיות או פוביות, אולי בגלל שאני ניהיליסט. בהכשרתי, אני מדען עם תואר שלישי, משרה אקדמית והכל (ולא, אני לא הולך לספר איך ואיפה). בברנז'ה שלנו, האמת העובדתית היא סוף פסוק. מ.ש.ל. לצערי, אנשים דתיים לא ממש מקבלים את זה כשזה מגיע לפרקטירה דתית (קומפולסיות) או אמונות (אובססיות ופוביות). יש לי קולגות דתיים. אני לא מבין למה עם כל ההשכלה שקיבלו הם לא פותחים את העיניים. אפשר להגיד שאני אנטי דתי, כמו לפחות חמישה עשר אחוזים מהאוכלוסיה היהודית שהצביעו בבחירות האחרונות לשינוי (אני לא חבר מפלגה ולא קיבלתי ג'וב - תודה). לפני שנים, התעניינתי קצת בפסיכותראפיה (גם בלימודים וגם מחוצה להם). זה לא מפתיע, שנמשכתי במיוחד לגישה ההתנהגותית. מעבר לזה, הכל בראש, וההוכחות שפרויד והחבר'ה שלו צדקו חזקות לא הרבה יותר מההוכחות לקיומו של אלוהים. בברכת שנה טובה ומתוקה!

אמנם אני יודעת מעט על

הגישה ההתנהגותית ועל מיני גישות אחרות, אבל אני מרגישה צורך לתקן אותך על טעות קטנה . אני חילונית שאחיה חזר בתשובה ואפשר להגיד שאני אולי מעט אנטי כלפי החזרה בתשובה. אבל אפילו אני, חילונית שכמותי, מבינה את הצורך העמוק של האנשים במציאת הטוב בחייהם. ואני גם יודעת ומקבלת את האנשים שמוצאים את זה במקומות לאו דווקא נורמלים בעיניי או בעיניך, לפעמים אני מסתכלת על אחי שעכשיו נמצא בישיבה, ומוצאת את עצמי לפעמים מקנאה בו. מקנאה בו על היכולת להיות מאושר, ולמצוא את הדרך שלו, בדגש על דרכו שלו,לעשות את עצמו למאושר. אני יודעת שרובנו מחפשים כל הזמן את האמת הפנימית, את הסיפוק במקומות מסויימים שאנחנו לא מכירים בהם ועוד ועוד. אני אומרת, אם טוב לו לאדם, בין אם הוא משוגע ובין אם הוא נורמלי, אם טוב לו, מי אני שאפריע לו? כל עוד הוא חי ולא מפריע לי בחיי שלי, מאין הזכות שלי לשלול את אושרו? את דרכו? מצאת את הדרך הנכונה לחיים? אשמח אם תיתן לי טיפים, אשמח אם תראה לי אותה, אני בספק רב אם אסכים איתך ואקבל אותה, כי לכל אחד יש את דרכו שלו, ויכולה להיות דרך ההמונים, אבל ישנן גם דרכים אחרות.אין דרך אבסולוטית אחת. לסיכום- אל תהיה עיוור, אל תנסה גם לפקוח עיניים. פשוט תרפה. חיה את חייך שלך בלי לנסות לשנות את דרכם של אחרים. לא ילך לך. תפרוש. שנה טובה ומוצלחת. והרבה אושר!!!

Go Leo Go

New member
אז בואי ונזרוק עוד פרובוקציה

מצער שהדרך היחידה של אחיך למצוא את האושר עוברת דאך טקסי וודו, אבל זו זכותו המלאה (וגם זכותך לקנא בו על זה). הרשי לי לזרוק עוד פרובוקציה לאוויר - אם דת איננה הפרעה נפשית מכיוון שהיא גורמת הנאה למשתמשיה ואיננה מזיקה לאחרים מדוע שלל סטיות מיניות נחשבות להפרעה נפשית: מדוע פטישיזם, למשל, שאיננו מזיק לאיש ואף מהנה (כך אומרים) את משתמשיו נחשב לסטיה? מה איכפת לי מה עושה מאן דהוא בחדרי חדרים עם גרבי ניילון? ואם להיות הומו זה בסדר אז למה סאדו-מזוכיזם כאשר נעשה בהסכמה נחשב להפרעה נפשית? האם יש סיכוי שתסכימו איתי שהכל ענין של פוליטיקה והלובי הדתי (וגם ההומואי) חזק יותר הלובי הפטישיסטי והסאדו-מאזוכיסטי?

One Echoe

New member
התשובה ברורה.

מה שבקונצנזוס, לא יחשב כסטייה. ומה שלא, כן. אם אתה שואל אותי, לדאוג כל הזמן לאיך שאתה נראה זו הפרעה בפני עצמה, אבל זה קונצנזוס, ובחיים לא יגידו לך שיש לך הפרעה כזאת. .

מי שלוקה ב OCD לא יכול לתפקד

הומו יכול להיות גם ראש ממשלה וכמה שאני יודע ד"ר בורג היה חכם מאוד

One Echoe

New member
וכאן נשאלת השאלה לכותב ההודעה

המקורי: למה אתה מתכוון בהפרעה נפשית? להפרעה קומפולסיבית? אני לא יודע אם להגיד שחרדים לוקים באיזושהי הפרעה, אבל ברור שאת ההיגיון ואת הרציונליות הם איבדו. כמו כן, חלק מהאנושיות הם גם כן איבדו לטובת האלוהות.

יכול להיות שאתה צודק

כשאתה אומר שהכל עניין של קבלה והסכמה חברתית. אני אשקר אם אומר שאני לא רואה באיש המאונן על נעל של אישה כסוטה או אישה המתגרה ממכות בטוסיק כמופרעת. אבל האמת היא שגם אם אחשוב אותם לכאלה אין לי שום בעיה שיהיו כאלה. למה כל כך מפריע לך שאנשים מאמינים במשהו וחיים למענו? אתה חייב להודות שפטישיזם זאת הפרעה קשה יותר מאמונה בה'. האמת היא שגם אם אני רואה בדתיים כאנשים עם הפרעה נפשית, אני נוטה לראות בה הפרעה חיובית. חלקם עושים טוב גם לאחרים. מה גם שלדעתי כמעט כל אדם סובל מהפרעה נפשית מסויימת, קלה יותר, קשה יותר. אז באמת לא אכפת לי מה עושה כל אחד בחדרו, כל עוד אין הוא פוגע באף אחד אחר. רק שסאדו מאזוכיזם לא חייב להיות מוחצן, יכול להישאר בחדרו... בניגוד אליך, לדעתי אין זה מצער שדרכו של אחי עוברת דרך טקסי אמונה למינהם, הוא נהנה מהם.אל תצטער בשביל אף אחד מהמאמינים, אני יכולה להבטיח לך שרובם מאושרים אף יותר ממך.

One Echoe

New member
איזו התנשאות.

מאושרים יותר ממנו? על סמך מה את אומרת את זה? על סמך זה שדיברת עם כל הדתיים וחקרת את החיים של כותב ההודעה? חרדים מלשון המילה חרדה=תאמיני לי שהם לא " נהנים " מהתפילות האלה. אולי זה מביא להם סיפוק. אבל נהנים? קשה לי להאמין.

נימת ההתנשאות שמורה ל GO LEO

שבטוח שהמאמינים הם חבורת אידיוטים שמחפשים משמעות אז הם קוראים תנ"ך. הוא אמר שמצער אותו שאנשים מוצאים את האושר בטקסי וודו למינהם. אני מגיבה ואומרת שלא יצטער לא בשבילם ולא בשביל אף אחד אחר שמאמין. ואולי לא חקרתי את החיים של הדתיים אבל אני מניחה שגם לך אין שום מושג אם הם נהנים או לא. זה משתנה, אז בוא נשאיר את זה להם. מה הבעיה שלכם כל כך עם האמונה בה'? מה כל כך מפריע לכם? אשמח לקבל תשובה...

Go Leo Go

New member
מי יותר מופרע ממי

פטישיסט משקיע כל יום חמש דקות באוננות על גרב ניילון, בעוד חברו הדוס פוחד להשתמש באמצעי מניעה למרות שהוא לא רוצה יותר ילדים. במשפחה של מי יהיו יותר זאטוטים מיותרים נתמכי סעד? נניח שידידנו הפטישסט גם מפנק את עצמו בספרות מקצועית אחת לשבוע במשך חצי שעה, בעוד חברו עם הדוס משקיע כל יום שעתיים בתפילות לבורא עולם. מי מאבד יותר זמן מחייו? מי פוחד להדליק חשמל בשבת? מי צם כל שני וחמישי? מי יותר מופרע??

למעלה