ד.מ.מ

אסופית02

New member
יש לך בעיה בנתונים.

או שהניקוד שגוי, או שהשורש שציינת שגוי. ערבבת שתי צורות שונות באחת. תִּדַּמִּי- נוכחת, עתיד, התפעל, דמ"ה. נסתר עבר: הִדַּמָּה. דגשים: קל, משלים, תבניתי. תָּדׂמִּי- נוכחת, עתיד, קל, דמ"ם. דגשים: קל, משלים.
 

or99

New member
ואולי זה נפעל?

יש לי לוח פעלים שם כתוב ש-נָדַם בעתיד נקבה גוף שני: תִּדַּמִּי (כשההטעמה בד') טוב... הוא נותן שם דווקא את הדוגמה של תִּסַּבִּי, אבל זה מתאים גם לדמ"מ, לא?
 

אסופית02

New member
תיקנתי את הניקוד, ופתרתי את השאלה..

תִּדַּמִּי -אכן יהיה בבניין נפעל. ואם כבר שים לב שלתִּדּׂמי-אין עבר נסתר באותו בניין- כלומר אין דַם כמו שיש סב, אאל"ט. מדובר בפרדיגמה חסרה..
 

אִיתַי

New member
ובהקשר זה... ../images/Emo26.gif

בהתייחס לשורש דל"ל מציין 'לוח הפעלים השלם' כי יש האומרים שצורת העתיד תִּדַּלִּי (ודומיה, בשאר הגופים כמובן) היא בבניין נפעל, בעוד ברור לכולנו שצורות העבר וההווה הן לבטח בבניין קל: דַּלּוּ, דַּלִּים. אינני יודע אם במקרה זה הבניין משתנה במעבר מזמן לזמן, אך אם אכן הדבר כך, אין זה המקרה היחיד: נִגָּש - בהווה נפעל, יִגַּש - בעתיד קל.
 

Yuvalenko

New member
המממ..... ומה דעתכם על ההסבר שזה

בסך הכל דגש לתפארת הקריאה? כמו במילה "נִדּוֹן" למשל... היש דברים בגו?
 

Yuvalenko

New member
אני אשמח אם תגלי לי איזה דגש זה

בנדון. ככה לימדו אותי בבית הספר, מורה שידעה לשון יותר מכל אחד אחר שאני מכיר.
היא הסבירה בדיוק מה שכתוב שם בתמונה שצירפת - זהו דגש ללא כל סיבה מיוחדת. לכן המילים - נָדוֹן ו - נִדּוֹן, הן זהות במשמעות..
 

אסופית02

New member
פססס..פססססס בוא ואגלה לך..

אין לי מושג איך קוראים לדגש הזה. המונח "דגש לתפארת הקריאה" פשוט יוחד למילים מסויימות. אבל אם המורה שלך ידעה לשון יותר טוב מכולם, אז אולי היא ידעה מה שהיא אומרת.
 

אִיתַי

New member
גם המורה שלי לימדה אותי כך... ../images/Emo13.gif

המורה שלי ללשון לימדה אותנו שהדגש ב"נדון" הוא "דגש מיותר", שזה בדיוק מה שאתה אמרת: דגש ללא כל סיבה מיוחדת.
 
למעלה