האירנים חותרים לרצועה שיעית שתשתרע מאירן עד ל...

האירנים חותרים לרצועה שיעית שתשתרע מאירן עד ל...

האירנים חותרים לרצועה שיעית שתשתרע מאירן עד לבנון
נכתב ע"י: גל ברגר

בראיון ל`וושינגטון פוסט` אומר המלך עבדאללה, כי אירן מנסה להשתלט על המערכת הפוליטית בעירק ומזרימה אליה אירנים רבים כדי שיצביעו בבחירות; "עירק בשליטה שיעית תשנה את המאזן בין הסונה לשיעה במזה"ת וגם סעודיה אינה חסינה"

עבדאללה מלך ירדן מזהיר מפני ניסיון של האירנים להשפיע על מהלך הבחירות בעירק ב-30 בינואר במטרה לערער את המאזן בין הסונה לשיעה במזרח התיכון וליצור רצועה שיעית מאירן, עבור בעירק וסוריה, עד לבנון. "גם סעודיה אינה חסינה מכך", הוא מדגיש היום.

המלך אמר את הדברים בראיון המתפרסם הבוקר (ד`, 8.12.04) ב`וושינגטון פוסט`. הוא מבקר בימים אלה בארה"ב לאחר ששב מביקור בסעודיה ובלוב.

מלך ירדן גילה בראיון, כי למעלה ממיליון אירנים חצו את הגבול לעירק בעידודה של טהראן, רבים מהם במטרה להצביע בבחירות בינואר. "אני בטוח שאירנים רבים יצביעו בבחירות כדי להשפיע על התוצאות", אמר עבדאללה.

המלך הוסיף, כי האירנים משלמים משכורות ומעניקים גיבוי למובטלים עירקים כדי לזכות באהדת האוכלוסייה לקראת הבחירות שבפתח. "גורמים אירנים חמושים אף אומנו על-ידי משמרות המהפיכה האירניות כדי להבעיר את האווירה בעירק לאחר הבחירות".

"חצי סהר שיעי"


"קיים אינטרס אירני בכינון רפובליקה איסלמית בעירק. המעורבות האירנית נועדה להקים ממשלה שתהיה מאוד פרו-אירנית", הוסיף המלך עבדאללה. "אם המפלגות הפרו-אירניות ישתלטו על הממשלה החדשה בעירק, עשוי להיווצר חצי סהר של דומיננטיות שיעית מאירן, דרך עירק וסוריה עד לבנון, באופן שישנה את מאזן הכוח המסורתי בין שני הזרמים האיסלמיים הגדולים ויציב אתגרים חדשים בפני ארה"ב ובנות בריתה".

"אם עירק תיהפך לרפובליקה איסלמית, אזי נעמוד בפני מכלול של בעיות שלא יצטמצמו לגבולותיה של עירק. אני מביט בחצי הכוס המלאה ומקווה שזה לא המצב. אך מקבלי ההחלטות ברחבי העולם צריכים להיות מודעים שזוהי אפשרות... אפילו סעודיה אינה חסינה. זו תהיה בעייה גדולה".

גם הנשיא הזמני של עירק, ראזי אל-יאוור, הביע חשש דומה ואמר, כי "האירנים מגבים מפלגות שיעיות ומועמדים שיעים הרצים בבחירות ומזרימים אליהם סכומי עתק, במטרה ליצור ממשלה דומיננטית שיעית בדמותה של הממשלה האירנית".

"חזון אפוקליפטי של המלך עבדאללה"


ד"ר רונן זיידל, מומחה למפרץ הפרסי ולעירק באוניברסיטת חיפה אמר ל-Nfc, כי מדובר בחזון אפקוליפטי של המלך הירדני, בעיקר משום שלהערכתו, "עירק תמשיך להיות מדינה מבורדקת ללא ממשל מרכזי גם לאחר הבחירות בינואר". ד"ר זיידל הסתמך בדבריו על דוח של ה-CIA בנוגע לעירק.

"המצב בעירק אינו ברור. החששות מעניינות כשלעצמן שכן הן יוצאות מכיוונו של המלך ואולי אף משקפות חששות סונים, ותו לא. ואולם, עניין `הרצועה השיעית` זהו דבר שאינו הולך לקרות בטווח הנראה לעין, זה רחוק מאוד מזה".

"החשש הירדני משקף את החשש הסעודי"


ד"ר יהושוע טייטלבאום, מומחה למפרץ הפרסי וחוקר בכיר במרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת ת"א, אמר, כי החשש הירדני משקף כפי הנראה את חששה של סעודיה, שם ביקר המלך עבדאללה בשבת האחרונה. הוא אף הוסיף, כי ייתכן והמלך "עושה לביתו, שכן ידוע, כי בתוך המשפחה ההאשמית ישנם כאלה הטוענים לכתר העירקי".

עם זאת הדגיש ד"ר טייטלבאום, כי גם לאחר שהשיעים יזכו בבחירות, אין זה אומר ש"הם בכיס של האירנים". "במלחמת אירן-עירק, למשל, השיעים העירקים לחמו לצד אנשיו של סדאם חוסיין נגד האירנים".

"השיעים בעירק לא ישושו לחסות אירנית"


ד"ר מיכאל אפל, מומחה וחוקר עירק בחוג למזרח התיכון באוניברסיטת חיפה, סבור, כי חששו של עבדאללה נעוץ דווקא ב"פחדים של העולם הערבי, סוני בעיקרו, מהפיכתה של מדינה סונית למדינה שיעית".

לדבריו, השיעים העירקים ישמחו לקבל סיוע מאירן אך "הם אינם ששים לפעול תחת חסות אירנית". "המערכת הפוליטית השיעית בעירק היא מערכת מורכבת עם ויכוחים ומאבקים פנימיים... סיסתאני ומוקתדא סדר למשל, הם בראש וראשונה עירקים".

ההערכה: השיעים יזכו בבחירות


שלושת המומחים היו תמימי דעים לגבי ההערכה, כי השיעים יזכו ברוב גדול בבחירות הקרובות וזאת בהתאם לרוב שהם מהווים באוכלוסייה. באשר לנהירה האירנית אל תוך עירק כדי להצביע בבחירות, כפי שמשתמע מדבריו של המלך הירדני, זו אכן אפשרית, לדבריהם.

ד"ר טייטלבאום מסביר: "במהלך ההיסטוריה הגיעו אירנים רבים והשתקעו בערים הקדושות לשיעה - נג`ף וכרבלאא`. איני יודע לגבי שאלת האזרחות וזכות ההצבעה, אך ללא ספק יש שם ערבוב אוכלוסיה". ד"ר אפל הוסיף מצדו, כי להערכתו, "המלך עבדאללה התכוון בדבריו לעירקים שיעים פרו-אירנים שגורשו בשעתו על-ידי סדאם חוסיין בטענה שאינה מהווים חלק מהמרקם הערבי". הללו, אגב, הנם בעלי זכות הצבעה.

במפרץ הפרסי, יש לומר, השיעים מהווים מיעוט, למעט בבחריין, שם רוב האוכלוסייה היא שיעית ונשלטת על-ידי מיעוט סוני. החוף המזרחי של סעודיה, העשיר במחצבים ובנפט, נשלט אף הוא על-ידי השיעים, אך הרוב בסעודיה הוא עדיין מוסלמי-סוני. באשר למשטר העלווי בסוריה - מדובר לדברי המומחים בכת שמקורה בשיעה אך בפועל, אין לה כל קשר אליה.

עודכן ב- 08/12/2004 14:18:00
 
למעלה