האם אתם כמראיינים הייתם רוצים שאגיד לכם שאני מכירה את החידה שאתם שואלים?

בתקופה האחרונה הייתי בשני ראיונות שבהם הכרתי את החידות. אתמול היה לי מבחן בכתב שכלל כמה שאלות שאת כולן הכרתי (ואת רובן בגלל שהן עלו בראיונות קודמים). בשני הראיונות פשוט עניתי על השאלות מהר ובצורה יסודית (נניח נתתי את הפתרון הטריוויאלי, הסברתי למה הוא לא טוב, ואז שיפרתי באיטרציה או שתיים את הפתרון כולל הסברים).

האם ברור למראיינים שהשאלות שלהם לא בהכרח מקוריות, ומבחינתם אם אני מראה שאני מבינה את צורת המחשבה מאחורי הפתרון זה מספיק (ודי ברור מהמהירות שבה אני עונה שאני מכירה את התשובה)?

קלייטון.ש

Well-known member
מה יעזור אם תגידי למראיין שאת מכירה את החידות שלו? הוא ישאל אותך חידה אחרת? יציג בפנייך כל מיני חידות שאסף מפה ומשם וישאל אותך איזו את לא מכירה, ועם זו יבחן אותך?
את פשוט מוכיחה שכל השיטה הזו מופרכת. השיטה הזו מוצאת לא מתכנתים טובים אלא לומדי פתרונות-של-חידות טובים. כאשר מדברייך מסתבר שגם מלאי החידות מצומצם. ומי שיש לו יתרון בהצלחה בשיטה הזו הוא לא מי שצבר ניסיון בעבודה כמתכנת אלא מי שצבר ניסיון בראיונות עבודה, ולכן יצא לו ללמוד חידות ופתרונן.
אני במקומך לא הייתי מגלה לו שום דבר. אני במקומך הייתי מעמיד פנים שאני לא מכיר את החידה ומשקיע בה איזה מאמץ למראית עין.
המראיין בוחר להשתמש בכלי מופרך אז שישלם הוא את המחיר.

user32

Well-known member
מנהל
זה לא משנה מה אנחנו רוצים. משנה מה יקדם את סיכוייך להתקבל. אם תגידי שאת מכירה את השאלה, בהרבה מקרים פשוט ישאלו שאלה אחרת עד ימצאו משהו שאת לא מכירה.
הדרך ה"נכונה" תהיה לקמט את המצח, לחשוב כמה דקות ולתת תשובה על כל פתרונותיה, יתרונות, חסרונות וכו'. גם בעבודה האמיתית, אם נתקלת בבעיה שכבר פתרת בעבר, אין שום בעיה להשתמש בפתרון שכבר יישמת במקום הקודם.
מראיינים יודעים שהשאלות לא בהכרח מקוריות. רובם מתכחשים או מתעלמים מזה. היתי לא מזמן במקום שהVP ראיין מישהו שענה מהר מדי ובבטחון מדי והיה נדמה שהדליפו לו את השאלות (הוא הגיע מהמלצה של מישהו בחברה). אז הוא ביקש ממני לראיין אותו גם. וגם על השאלות שלי הוא ענה ברמה של להגיד את התשובה עוד לפני שסיימתי לשאול. הוא פשוט היה עם יכולת חשיבה טובה, חובב חידות ומתורגל מאוד בראיונות. באופן מאכזב הוא התגלה כמתכנת בינוני למדי, מה שמחזק את הטענות של קלייטון.
אגב, זה שאתה מכירה את השאלה לא בהכרח חוטא למטרת המראיין. אין מועמד שיכול לשנן מאות שאלות ותשובות ולדעת להסביר את כל הצדדים כמו שצריך מבלי שהוא בקיא בחומר. זה לא פסול להכיר את השאלות והפתרונות, אפילו להפך.
נתקלתי פעם במועמדת שהגיעה כנראה מלאה בbrain dumps וזה היה מביך כי היא ענתה תשובות שלא קשורות לשאלה. זה היה משהו כמו איך למיין מערך? תשובה: אני אשתמש בסינגלטון עם סקלאביליות!

אז אילו שאלות בראיון עבודה יכולות להעיד על היכולות של המועמד/ת? שאלות דזיין? תרגיל מעשי במשרד או בבית?

Harrington

Well-known member
מנהל
בתקופה האחרונה הייתי בשני ראיונות שבהם הכרתי את החידות. אתמול היה לי מבחן בכתב שכלל כמה שאלות שאת כולן הכרתי (ואת רובן בגלל שהן עלו בראיונות קודמים). בשני הראיונות פשוט עניתי על השאלות מהר ובצורה יסודית (נניח נתתי את הפתרון הטריוויאלי, הסברתי למה הוא לא טוב, ואז שיפרתי באיטרציה או שתיים את הפתרון כולל הסברים).

האם ברור למראיינים שהשאלות שלהם לא בהכרח מקוריות, ומבחינתם אם אני מראה שאני מבינה את צורת המחשבה מאחורי הפתרון זה מספיק (ודי ברור מהמהירות שבה אני עונה שאני מכירה את התשובה)?
אולי הוא דווקא סבור שאת מכירה (למשל אם זאת חידה ישנה וכדו') והוא בודק את כנותך והגינותך? אין דרך אמיתית לדעת.

קלייטון.ש

Well-known member
אז אילו שאלות בראיון עבודה יכולות להעיד על היכולות של המועמד/ת? שאלות דזיין? תרגיל מעשי במשרד או בבית?
אי אפשר לבדוק יכולות תכנות בראיונות ומבחנים. אפשר לבדוק שלמועמד יש ידע בכיוון הדרוש, כלומר שהוא לא לגמרי שיקר ואין לו מושג בתכנות. אבל מאחר ומועמדים מתכוננים לבחינות האלה, שהם יודעים את התוכן שלהן מראש, הבדיקות האלה לא בודקות ניסיון ויכולת בתכנות, אלא תכונות אחרות. תכונות כמו כושר להצליח במבחנים, כושר לפתור חידות, כושר חברתי (כפי שראינו מועמדים עם רשת חברתית רחבה יותר הם בעלי סיכוי גדול יותר להגיע לראיון) ובאופן כללי היכולת להרשים את הזולת, במקרה זה המראיין. כל אלה תכונות שלא סותרות יכולת תכנות - אדם בעל התכונות האלה יכול להיות מתכנת טוב - אבל גם לא מעידות עליה.

Zadig

Well-known member
חידות זה טריקים לבדוק עד כמה הראש פתוח. לרוב מתכנתים עם נסיון מקובעים לשיטות עבודה. ככל שיש יותר נסיון קשה "להזיז" לכיוון המתאים (שזה לא בהכרח הכיוון הנכון...).
למקום עבודה חדש יש את המערכות שלו ואת המתודולוגיה (טכנית וניהולית). העובד החדש צריך להשתלב בקיים, וזה מעבר לכישורים טכניים.
יכול להיות המתכנת הטוב בעולם אבל חסר עבודה...

נערך לאחרונה ב:
אבל בסופו של דבר רוב הגיוסים הם מוצלחים. אני מכירה מעט מאוד מקרים שבהם עובד פוטר בטווח זמן קצר אחרי שגייסו אותו מסיבות מקצועיות.

choo

Active member
למה את קוראת לזה "חידות"? אלו באמת היו חידות, או שאלות תיכנות פתוחות עם מספר פתרונות אפשריים?

קלייטון.ש

Well-known member
אבל בסופו של דבר רוב הגיוסים הם מוצלחים. אני מכירה מעט מאוד מקרים שבהם עובד פוטר בטווח זמן קצר אחרי שגייסו אותו מסיבות מקצועיות.
גם אם ההכרות שלך משקפת את המציאות הכללית זה לא מוכיח שהשיטה של הראיונות מוצאת מתכנתים טובים. השיטה של הראיונות מוצאת מתכנתים שמתאימים להשקפת העולם של הארגון, ולכן לא מפתיע שהם ממשיכים לשרוד בארגון. אם המתכנת מצליח לספק תוצרת כלשהי הוא יכול להיות גם בינוני ומטה מבחינת יכולת התכנות, אבל אם בו בזמן הוא טוב בהשתלבות בארגון ובסיפוק הממונים עליו, הוא ימשיך.

אם מדובר באמת על חידה - אני לא רוצה להתראיין במקום ששואלים בו חידות.
אם מדובר על שאלה טכנית מקצועית לגיטימית, אז כן, אני חושב שהגון לציין שפגשתי את השאלה ואני לא באמת חושב עליה עכשיו מחדש. המראיין מן הסתם יבקש לשמוע את הפתרון, לראות שאני באמת יודע על מה מדובר, אבל נוכל להתקדם מהר הלאה שאוכל להדגים באמת את היכולות שלי ולא סתם היכרות מוקדמת עם הבעיה. מראיינים טובים או שישלפו שאלה חלופית או שיש להם איך להמשיך ולהעמיק במורכבות של השאלה כך שזה לא מאוד משנה שאת הבסיס הכרתי.

user32

Well-known member
מנהל
מה רע בשאלות תכנות מהסוג שהזכרת? וכן, גם שאלות דיזיין ולפעמים מטלת קוד של שעתיים-שלוש. לי אין בעיה שמועמדים מתכוננים למבחנים. להפך, זה מעצבן אותי כשמישהו בא לא מוכן עד כדי כך שלפני כמה שנים התחלתי לשלוח מייל למועמדים עם רשימת נושאים שיהיו בראיון. למה למבחן באוניברסיטה לגיטימי ללמוד ולהגיע מוכן אבל למבחן תכנות לא? בעיניי זה בדיוק אותו דבר. מי שמסוגל לשבת ולשנן חומר, להבין אותו, לתרגל, לזכור וליישם - מבחינתי זה מעיד על יכולות. לא תאמיני כמה מועמדים מקבלים רשימת נושאים (שהם אמורים כמובן להכיר בלי קשר לראיון) ומגיעים לגמרי חלודים כשחלק מציינים "לא היה לי זמן להתכונן".
אז יש אנשים סופר חכמים שזוכרים הכל בלי להתכונן, כאלה הייתי שמח להעסיק. ויש אנשים סופר חרשנים שלומדים ביסודיות ומגיעים מוכנים, גם כאלה הייתי שמח להעסיק. ויש את אלה שהם בין לבין וגם הם טובים.
ויש בערך 70% שהם או לא מסוגלים ללמוד את החומר כי הוא קשה להם מדי, או לא יודעים ליישם אותו על מצבים אמיתיים, או עצלנים שלא טורחים לפתוח ספר רענון ואותם אני מסנן. עובדתית, למרות שאפשר לדעתי די בקלות להתכונן למבחנים והשאלות חוזרות על עצמן בכל הראיונות (כפי שנוכחת לדעת), עדיין רוב המועמדים מגיעים לגמרי לא מוכנים ואני לא שואל שאלות שנחשבות קשות בכלל.

אתה צודק ב 100%, ואני יכולה בשלוף לחשוב על שני ראיונות שבהם הרשמתי מראיין פשוט כי תרגלתי, בעיקר בכל מה שקשור למימוש אלגוריתמים בלי רקורסיה (נניח הרצת DFS על עץ בינארי בלי להשתמש ברקורסיה).

River2020

New member
זה לא משנה מה אנחנו רוצים. משנה מה יקדם את סיכוייך להתקבל. אם תגידי שאת מכירה את השאלה, בהרבה מקרים פשוט ישאלו שאלה אחרת עד ימצאו משהו שאת לא מכירה.
הדרך ה"נכונה" תהיה לקמט את המצח, לחשוב כמה דקות ולתת תשובה על כל פתרונותיה, יתרונות, חסרונות וכו'. גם בעבודה האמיתית, אם נתקלת בבעיה שכבר פתרת בעבר, אין שום בעיה להשתמש בפתרון שכבר יישמת במקום הקודם.
מראיינים יודעים שהשאלות לא בהכרח מקוריות. רובם מתכחשים או מתעלמים מזה. היתי לא מזמן במקום שהVP ראיין מישהו שענה מהר מדי ובבטחון מדי והיה נדמה שהדליפו לו את השאלות (הוא הגיע מהמלצה של מישהו בחברה). אז הוא ביקש ממני לראיין אותו גם. וגם על השאלות שלי הוא ענה ברמה של להגיד את התשובה עוד לפני שסיימתי לשאול. הוא פשוט היה עם יכולת חשיבה טובה, חובב חידות ומתורגל מאוד בראיונות. באופן מאכזב הוא התגלה כמתכנת בינוני למדי, מה שמחזק את הטענות של קלייטון.
אגב, זה שאתה מכירה את השאלה לא בהכרח חוטא למטרת המראיין. אין מועמד שיכול לשנן מאות שאלות ותשובות ולדעת להסביר את כל הצדדים כמו שצריך מבלי שהוא בקיא בחומר. זה לא פסול להכיר את השאלות והפתרונות, אפילו להפך.
נתקלתי פעם במועמדת שהגיעה כנראה מלאה בbrain dumps וזה היה מביך כי היא ענתה תשובות שלא קשורות לשאלה. זה היה משהו כמו איך למיין מערך? תשובה: אני אשתמש בסינגלטון עם סקלאביליות!
איך גילית שהוא מתכנת בינוני למדי? אני מניח שזה לא בא ברגע אלא כמה פעמים שהוא עשה דברים שלא ציפית להם, השאלה אם אתה יכול להרכיב מהפעמים האלה שאלות לראיונות עבודה ולשאול אותם במקום לשאול חידות או לשאול איך להפוך רשימה מקושרת או שאלה אחרת שמתבססת על ידע של BFS/DFS ולא על הידע והניסיון שהמועמד צבר בתור מתכנת

user32

Well-known member
מנהל
איך גילית שהוא מתכנת בינוני למדי? אני מניח שזה לא בא ברגע אלא כמה פעמים שהוא עשה דברים שלא ציפית להם, השאלה אם אתה יכול להרכיב מהפעמים האלה שאלות לראיונות עבודה ולשאול אותם במקום לשאול חידות או לשאול איך להפוך רשימה מקושרת או שאלה אחרת שמתבססת על ידע של BFS/DFS ולא על הידע והניסיון שהמועמד צבר בתור מתכנת
הבעיות איתו היו דברים שקשה לעלות עליהם בראיון. היה לו תואר ראשון מאוניברסיטה טובה והוא מתמטיקאי חובב. אוהב אמיתי של מתמטיקה ובאופן כללי בחור חכם. הבעיה בעבודה שהוא כל הזמן שואל שאלות בלי סוף בסגנון "האם לעשות ככה, או אחרת", לא מצליח לקנפג את הסביבה, לא מצליח להבין איך להשתמש בAPI, נלחץ כשהוא צריך לעבוד על משהו טיפה לא מוכר. וזה לא מישהו מתחיל, היו לו כמה שנות נסיון. לי מהצד היה נראה שהוא מחפה על חוסר בטחון עצמי בכך שהוא עושה השתדלות יתר להיות פרקציוניסט. מהבודדים שבראיון יכולים לענות על שאלת החסרונות שלך בתשובה "אני פרקציוניסט מדי" בצורה כנה. כלפי חוץ הוא היה מלא בטחון על גבול השחצן אבל לתדהמתי בסתם בעיה פעוטה הוא היה נלחץ ומלחשש או אפילו שולח לי מייל "תגיד לי איך עושים" כאילו שלא ישמעו שהוא לא יודע להעתיק תיקיה בלינוקס למשל.
בסוף זה התבטא גם בעבודה כי מה לעשות, במקום ההוא פחות עסקו בפיצוח בעיות מתמטיות ויותר עסקו בפיתוח פיצ'רים וסט והיכולות שלו להתמודד עם המציאות היו בינוניות ביותר.
בדיעבד, נראה שהוא הגיע כל כך מוכן לראיון שהוא פשוט למד כל שאלת ראיונות אפשרית מכל כיוון אפשרי כדי לא להתפס חלילה עם איזו חולשה וגם ירה את התשובה כל כך מהר ומדוייק שזה לכשעצמו היה נראה חריג.

River2020

New member
הבעיות איתו היו דברים שקשה לעלות עליהם בראיון. היה לו תואר ראשון מאוניברסיטה טובה והוא מתמטיקאי חובב. אוהב אמיתי של מתמטיקה ובאופן כללי בחור חכם. הבעיה בעבודה שהוא כל הזמן שואל שאלות בלי סוף בסגנון "האם לעשות ככה, או אחרת", לא מצליח לקנפג את הסביבה, לא מצליח להבין איך להשתמש בAPI, נלחץ כשהוא צריך לעבוד על משהו טיפה לא מוכר. וזה לא מישהו מתחיל, היו לו כמה שנות נסיון. לי מהצד היה נראה שהוא מחפה על חוסר בטחון עצמי בכך שהוא עושה השתדלות יתר להיות פרקציוניסט. מהבודדים שבראיון יכולים לענות על שאלת החסרונות שלך בתשובה "אני פרקציוניסט מדי" בצורה כנה. כלפי חוץ הוא היה מלא בטחון על גבול השחצן אבל לתדהמתי בסתם בעיה פעוטה הוא היה נלחץ ומלחשש או אפילו שולח לי מייל "תגיד לי איך עושים" כאילו שלא ישמעו שהוא לא יודע להעתיק תיקיה בלינוקס למשל.
בסוף זה התבטא גם בעבודה כי מה לעשות, במקום ההוא פחות עסקו בפיצוח בעיות מתמטיות ויותר עסקו בפיתוח פיצ'רים וסט והיכולות שלו להתמודד עם המציאות היו בינוניות ביותר.
בדיעבד, נראה שהוא הגיע כל כך מוכן לראיון שהוא פשוט למד כל שאלת ראיונות אפשרית מכל כיוון אפשרי כדי לא להתפס חלילה עם איזו חולשה וגם ירה את התשובה כל כך מהר ומדוייק שזה לכשעצמו היה נראה חריג.

העניין הוא שבסוף אתה מתאים את המשרה לבנאדם. בן אדם שהוא חובב מתמטיקה אמיתי ומאוד חכם ברמה שהוא בולט מאחרים בגאונות שלו שזה פחות או יותר מה שהבנתי ממך (אולי קצת הגזמתי) בדרך כלל לא מתאים למשרת backend טיפוסית לפחות לדעתי. דווקא המקרה שהבאת הוא מקרה מעולה למה צריך לשאול בן אדם כזה אפילו שאלה פשוטה כמו איך היית מגדיר API ששולף סטודנטים מהDB ששם משפחתם מתחיל בM ומעלה, לראות איך הוא כותב קוד, התשוקה שלו, ידע בDB, ידע בREST, שכבות, ארכיטקטורה, דברים שמראים ידע בסיסי של מתכנת שאחר כך לא תופתע שהוא פתר את כל השאלות בראיון אבל לא בדיוק המתכנת שציפית. אפשר גם לפתח את השאלה הזאת למקומות יותר עמוקים ומסובכים.
אני חושב שעם קצת מאמץ מראיין יכול להכין שאלות לראיון עבודה מה5-10 שנות ניסיון שצבר ולמצוא את המרואיין שידע לפתור את השאלות האלו שהם real life problems ולא את החידות/שאלות על BFS שמבחינתי זה לא כזה שונה.

קלייטון.ש

Well-known member
גם אני לא יודע להעתיק תיקיה בלינוקס. כל פעם אני צריך ללכת שוב לגוגל למצוא את הפקודה.
אולי הבחור שלך לא שמע על גוגל. נראה לי שאתה צריך לשפר את הראיונות והמבחנים שלך כדי לבדוק עד כמה המרואיין יודע להשתמש באינטרנט לפתרון בעיות שהוא לא מכיר.

arseny92

Well-known member
מנהל
גם אני לא יודע להעתיק תיקיה בלינוקס. כל פעם אני צריך ללכת שוב לגוגל למצוא את הפקודה.
אולי הבחור שלך לא שמע על גוגל. נראה לי שאתה צריך לשפר את הראיונות והמבחנים שלך כדי לבדוק עד כמה המרואיין יודע להשתמש באינטרנט לפתרון בעיות שהוא לא מכיר.
יש סביבות שבהם המדיניות אינה מאפשרת שימוש באינטרנט ולכן יש צורך לדעת פקודות למניהם גם ללא אינטרנט ולשם כך הבדיקה של עד כמה שולטים במערכת

קלייטון.ש

Well-known member
יש סביבות שבהם המדיניות אינה מאפשרת שימוש באינטרנט ולכן יש צורך לדעת פקודות למניהם גם ללא אינטרנט ולשם כך הבדיקה של עד כמה שולטים במערכת
אם יש מדיניות כזו אז היא מטומטמת, ואני משתדל לרסן את עצמי.
בפיתוח תוכנה אין כלי יותר חשוב מהאינטרנט. מי שחוסם את האינטרנט בפני מתכנתים מוכיח שאין לו התחלה של הבנה של המקצוע.

אם יש מדיניות כזו אז היא מטומטמת, ואני משתדל לרסן את עצמי.
בפיתוח תוכנה אין כלי יותר חשוב מהאינטרנט. מי שחוסם את האינטרנט בפני מתכנתים מוכיח שאין לו התחלה של הבנה של המקצוע.
לפעמים מדובר על חברה שעוסקת בתחום בטחוני ולכן חוששת מתקיפות, וההגנה הכי יעילה היא לא להתחבר מלכתחילה לאינטרנט במקום להתמודד עם פריצות. זה לא נעשה "סתם כי המנהל פוחד שהעובדים שלו יבלו כל היום באינטרנט".

למעלה