האם אתם עושים צנזורה לילדיכם?

Rivendell

New member
האם אתם עושים צנזורה לילדיכם?

יצא לכם להגיד לילד "זה עוד לא בשבילך" בספרייה או בחנות ספרים? לי אמנם אין עוד ילדים, אבל אני זוכרת שאמא שלי מעולם לא התערבה בקריאה שלי. היא אמנם קנתה לי הרבה ספרים, אבל מעולם לא צינזרה אותי בספרייה.
 

dawn35

New member
בהחלט!!!

אני ספרנית בישוב שלי ואני בעד שיטוט חופשי בספריה ובחירת ספרים כאוות נפשם של הילדים אבל- כשאני נתקלת בבחירה שאינה מתאימה בצורה קיצונית אני ממליצה לבחור משהו אחר ומסבירה גם למה- לדוג' קריאה בספרי נוער על בעיות של הנוער בגיל ראשית קריאה עד כיתה ג' היא בעיני לא תורמת ועשויה אף לבלבל או לאיים עליהם. דוג' נוספת-קריאה של ספרות פנטזיה מורכבת בגיל צעיר מדיי כמו ספרי טולקין (ההוביט -כיתה ז' ומעלה ) או אדאמס (מדריך הטרמפיסט לגלקסיה- כיתה ט' ומעלה) עשויה לגרום לילדים אלו להיות מתוסכלים מפני שלא הבינו ולותר על ספרים אלה גם בעתיד כשהיו עשויים להנות מהם מאוד.
 

dawn35

New member
ועוד באותו עניין

אתר מעניין באנגלית על צנזורה של ספרים בהמשך המאמר תחת הכותרת Unfit for Schools and Minors? יש גם פירוט של ספרים שנאסרו לקריאה ולימוד בבי"ס כמו: כיפה אדומה-שהולכת לסבתה עם מזון ויין- ילדה מסתובבת עם אלכוהול!!! תום סויר והקלברי פין-כינויים מעליבים לכושים-nigger ועוד מומלץ!
 

sandman2017

New member
נו באמת...

תום סוייר הוא אחד הספרים שחובה לכל ילד בעולם ובטח במדינה בעייתית מוסרית כמו שלנו לקרוא, אם יש שם כינויים מעליבים זה רק בגלל שבזמן כתיבת הספר ביטויים הללו היו מקובלים ולא נחשבו למעליבים, במקום לפסול את הספר הסבר קצר או ליווי של ההורה עם הילד היה יכול להוציא את המקסימום מבחינת הנאה ומסר מהספרים הנפלאים הללו. אני בכלל לא מתקוון להגיב על כיפה אדומה שרק אמריקאים מטומטמים יכולים לחשוב על היין בסל בתור דבר שיכול להשפיע על ילדים להיות אלכוהוליסטים!!!
 

Rivendell

New member
אני לא בטוחה שזה נכון

כלומר, היום ילדים מתבגרים הרבה יותר מהר ממה שנדמה לנו, וזה שהם לא קוראים על בעיות של בני נוער זה לא אומר שהם לא נחשפים לזה - ולא תמיד בצורה אופטימלית ("המורדים" למשל - ילדים בכיתות ג-ד כבר צופים בזה, זה לא דגם חינוכי אידאלי לטעמי). כלומר, אולי יותר בריא דווקא כן לתת לילדים עוד מקור, קצת יותר נכון ערכית? לגבי תסכול - אני חושבת שזה מאוד תלוי בילד, לא? אי אפשר לקבוע חד משמעית ובואפן גורף שזה כן וזה לא.
 

layla18

New member
זה מאד תלוי בבגרות הנפשית של הילד

וביכולת ההבנה שלו, אני למשל מגיל עיר מאוד קראתי ספרים שלא נחשבים לגילי ובכל זאת נהנתי מהם.
 

Sparks

New member
חולקת על דעתך...

בתור תולעת ספרים מוצהרת מגיל שש, אחד הדברים היותר מתסכלים שנתקלתי בהם היה האיסור להגיע למדף הספרים של "הגדולים" ואני מדברת על מצב שבו הייתי בכיתה ו' והמדפים הללו היו מיועדים לבני כיתה ז' ומעלה. אני חושבת שעצם העובדה שילד מבקש ומחפש ספרים נוספים על המוצע לו, מעידה על רצון לדעת ו"ראש פתוח" מספיק כדי להבין. ילד שרוצה לקרוא מה"מדף ההוא" רק כי זה אסור יתייאש מהר מאד כי הספרים באמת לא לרמתו. אני מאד נרתעת מהשימוש שלך במילים "בחירה שאינה מתאימה באופן קיצוני" והשאלה היא מי קובע? ההוביט כיתה ז' ומעלה? בזמן שטולקין עצמו הקריא אותו לילדיו כסיפור לפני השינה? (אני לא יודעת מה היה הגיל אבל אני מניחה שבכיתה ז' כבר לא רוצים סיפור לפני השינה) מדריך הטרמפיסט לגלקסיה הוא ספר מצחיק בעל הומור מסוג ייחודי. אני לא חושבת שילד שיקרא אותו ולא יבין יהיה כ"כ מתוסכל שיכריז כי לא ייגע יותר באף ספר. לדעתי תפקידה של הספרנית לכוון, ולהדריך ולא לשלוט ביד רמה בהשכלתם ובטעם המתפתח של ילדים. עד היום אני מתרגזת (קלות, קלות בלבד) כשאני שומעת את הספרנית מרתיעה אנשים במילים "לא, זה מדע בדיוני, זה לא בשבילך", ושמעתי אותה עושה זאת יותר מפעם אחת. הספרנית שלמדתי להעריך היתה הספרנית בבית הספר של אימא שלי. ששלחה לי ספרים דרכה ועיצבה את הטעם שלי עד היום, היא לא עצרה אותי כשביקשתי ספר מסויים ולהפך, בכלל לא נרתעה משלוח ספרים עצומי מימדים לילדה קטנטונת שרצתה "עוד כאלה" ולא ידעה מאיפה לקחת. סליחה על האורך אבל זו נקודה רגישה אצלי. ספארקס
 

matanaaa

New member
חולקת על דעת חלקכם

אני חדשה פה. עיינתי בפורום ועליי לומר שאני חלוקה בדעותיי עם כותב ההודעה. אני תולעת ספרים במלא מובן המילה , בכיתה ג' כבר הייתי קוראת ספרים של כיתות ה ולפעמים אף ו' ונהנתי מכל רגע. אני מסכימה שכיום הנוער קורא פחות ספרים אבל הוא מפותח יותר (בעקבות האינטרנט, בת דודה שלי בכיתה א' וכבר נעזרת באינטרנט לעבודות). יש לעשות צנזורה לילדים קטנים (שלא יקראו משהו לא לגילם באופן קיצוני) אבל טולקין והארי פוטר שהם מד"ב אהובים ופופולרים בגילאים של כיתות ג,ד , ה
 

LadyGaladriel

New member
ספרנית יקרה ומלאת רצון טוב.../images/Emo9.gif

אודה ולא אבוש שהצנזורה הזו גרמה לי בסוף כיתה ה' לקחת לידי בפעם הראשונה את ספרי טולקין ללא רשות, ולהוציא אותם בתיק הספריה שלי מהספריה.... (נשבעת!!! החזרתי ואפילו בזמן!!!!) הנקודה היא באמת מיהו הילד? מה היכולות האינטלקטואליות שלו,ואיך את מכירה אותו ברמת הבחירות הספרותיות אליהן הוא בחר להחשף בעבר. יש יוצאי דופן,ואלה מאד מתוסכלים מהגישה הגלובלית הזו, (אני קראתי את הקלות הבלתי נסבלת של הקיום של מילן קונדרה פעם ראשונה בכיתה ח' זה לא ספר לילדים, אבל התובנות שלו ליוו אותי הלאה הרבה אחרי...וזה באמת תלוי בילד...) דרך צלחה, ודרך אגב, מקסים בעיני שאת משקיעה בזה זמן ומחשבה ואנרגיה שיהיה לך רק אושר.יקירה.
 

Dorfl

New member
שאלה תמימה, מי קרא לזה "הקלות

הבלתי נסבלת של הספרות"?
 

Aquara

New member
../images/Emo4.gifאני לא בכיתה ז' אבל...

אבל קראתי את טולקין ונהניתי! אינני מבינה את בעיותייך. אור לתת ספרים מוגזמים, אבל מותר לתת ספרים על ההתבגרות לכיתות ו'. אני לא מבינה מה את חושבת, אבל יש אנשים שפשוט לא מבינים כמה מפותחים הם האנשים שעומדים מולם. נכון, חלק לא מסוגלים לקרוא אפילו את ז'ול וורן, אבל חלק מסוגלים לקרוא את טולקין. אני יודעת מכיוון שאני כותבת (סיפורים ושירים) ולדעתי ספרן טוב צריך לדעת להביט למוח וללב!!!! אני מזמינה אותך לקרוא בבלוג שלי... בתודה, ממני.
 

TwelveEyes

New member
כן ימעטו כמוך.

מעטים הזכרונות מימי ילדותי שמרתיחים אותי כמו הספרנית ההיא בספרייה אותה נהגתי לפקוד, שהייתה שולחת בי מבטי רצח בכל פעם שפזלתי ולו במעט לכיוון מדפי הנוער והמבוגרים. סליחה, אבל מי את בדיוק שנדמה לך שבידייך הסמכות לקבוע לילדים מה הם מסוגלים "לעכל" ומה לא? האם את מכירה כל ילד וילדה אישית? הרשי לי להפתיע אותך מעט: בכיתה ח' קראתי את "חוות החיות", "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" ו"גטסבי הגדול", בין השאר. אף אחד מהם לא היה ספר "טיפוסי" לנערה בת 13 וחצי. אני מודה שהיום, כשאני מתקדמת לקראת גיל 19, אני מסתכלת עליהם בצורה שונה... אבל להגיד שלפני חמש וחצי שנים לא נהניתי מהם יהיה שקר גמור. בושה וחרפה שאת כספרנית, במקום לעודד את התפתחותו השכלית של ילד דרך הקריאה, שולחת אותו לבחור ספר ש"יותר מתאים לרמתו". את אינך אמא שלהם - מסופקני אם את בכלל מכירה כראוי את כל הילדים שמבקרים בספרייתך - אז אנא, אל תתיימרי לחשוב שאת בעלת הכלים להחליט מה טוב להם ומה לא. -מזו שקראה את "ההוביט" בגיל 8 ונהנתה מכל רגע.
 

אור2221

New member
אוי, איך צחקתי עכשיו

עניתי לפני שראיתי את התגובות של כולם. אני רואה שכולנו היינו אצל אותה ספרנית? או שכל הספרניות עברו אותה הכשרה? אני לא זוכרת מה אכלתי אתמול אבל אני עדיין זוכרת את עצמי לפני 13 שנים ממררת בבכי וחוזרת הביתה בלי ספר, כי הספרנית אמרה לי לא! (והתווכחתי ויכוח עז) אור.
 

Moondust

New member
ראיתי את ההודעה בעמוד הראשי...../images/Emo41.gif

ואני חייבת להגיב, גם אם אחזור על מה שכבר אמרו. ספרנית יקרה, מי נתן לך את הסמכות לקבוע מה מתאים לילד ומה לא? לילדים, בניגוד אולי לדעתך, יש מספיק שיקול דעת והם יודעים מה מתאים לרמתם ומה לא. וגם אם יבחרו ספר שלא מתאים להם - הם יחזירו אותם בעצמם בלי שאת, או כל מבוגר אחר, יתערב להם בקריאה. ממתי מדריך הטרמפיסט לגלקסיה מיועד לכיתות ומעלה?! נכון שלמדריך הטרמפיסט יש הומור הזוי וייחודי ולא כל אחד יכול להתחבר אליו, אבל זה בכלל לא קשור לגיל הילד (אני קראתי אותו בכיתה ז' ונהניתי וצחקתי מכל רגע). אני זוכרת כשהייתי בכיתה ה', ספרנית אחת טרקה את הספר שהגשתי לה ואמרה בקול חמוץ: "את בטוחה שזה בשבילך?! כי אני לא חושבת!" כמובן שהתעקשתי על הספר והיא התחילה לקשקש על זה שעוד לא העבירו אותו למחשב ובלה בלה בלה. הוי, איך ששנאתי אותה. להתערב בספרים שילדים בוחרים מעיד על זלזול באינטיליגנציה שלהם ועל התנשאות. הוא לא הילד שלך והגבלת הספרים שהוא רוצה להשאיר גובלת בחוצפה.
 

אור2221

New member
אני ממש לא מסכימה

כמובן, ילד בכיתה ב' שקורא ספר עם אלימות/סקס גס ממדף המבוגרים זה לא לעניין, אבל מדריך הטרמפיסט לגלקסיה מכיתה ט ומעלה? אני קראתי אותו בז' כמדומני, ואת שר הטבעות (לא ההוביט) קנו לי לבת מצווה, וגמרתי אותו ביומיים (ישיבה אינטנסיבית בשירותים עם הספר :) ואני עדיין זוכרת איך הספרנית אסרה עלי לקחת את נשים קטנות המלא בכיתה ג' או ד', בטענה שזה קשה מדי, אני לא אסיים אותו והכריחה אותי לקבל אישור מאמא כדי לקחת אותו (ואמא אישרה בגלגול עיניים, מכירה את הסחורה שלה) ואת ההבעה על הפרצוף של הספרנית שהחזרתי אותו בתום סוף השבוע. אני לא אשכח את הוויכוח שהיה לי אף פעם, כשניסיתי להסביר לה שכן, אני אולי בת 9, זה לא אומר שאני לא יודעת מה אני אוהבת לקרוא. כן, קרה לי כמה פעמים שניסיתי לקרוא ספרים לא לגילי שהיו לי קשים מדי, ואז פשוט ניסיתי את הספר עוד כמה שנים. ילד שאוהב לקרוא מספיק כדי ללכת לספריה - לא ירתע.
 

פלקט

New member
זה שסיימת את שר הטבעות ביומיים

בשירותים, אומר יותר על הרגלי העיכול שלך מאשר על הרגלי הקריאה
סתם סתם, גם אני נהנתי מההוביט ושר הטבעות בערך באותו גיל (כיתה ז'-ח') והם ריתקו אותי בדיוק באוהת צורה, אני עדיין זוכר איך פעמיים שלוש (עם ההוביט ושר הטבעות חלק ראשון ושני) קראתי ברציפות, מרותק לספר, עד לפנות בוקר (היה חופש
). מישהו הזכיר את חוות החיות, אז בהחלט גם אותו וגם את 1984 קראתי בערך באותו גיל (שנה לאחר שר הטבעות נדמה לי) וכנ"ל לגבי המדריך לטרמפיסט
יש לציין שבספריה אצלנו יש שני חלקים במקומות נפרדים (באותו בניין), אחד למבוגרים ואחד לילדים, והמבוגרים זה מכיתה ח', ככה שלא נתקלתי בבעיות של "מבטים" מהספרנית.
 

אור2221

New member
סתם הרגל רע

שהיה לי בתור ילדה (נו טוב, גם היום יש לי חצי ספריה בשירותים, אבל אני כבר לא יושבת שעות :)
 
ואם, חלילה, הילדים ייחשפו לספרים

"בלתי מתאימים" במקומות אחרים, למשל בבית ההורים שלהם? אצלי על המדף יש הוביטים, ומרגרט אטווד והארי פוטי לדורותיו ולוליטה, גבי ניצן ודורון רוזנבלום, וגם אדאמס וטרי פראצ'ט (שבעוונותי, גם בגיל 30 אני לא תמיד מבינה אותו...) והבנות שלי יוכלו לקרוא כל ספר שהוא, ומה שלא יבינו - אני אשתדל להסביר. קראתי בגיל 12 את מדאם בובארי. לא אכחיש - לא הבנתי הרבה ואת מה שהבנתי לא אהבתי. קראתי את אותו ספר כמה שנים אחר כך והפרספקטיבה היתה שונה לגמרי. ילד שרוצה לקרוא, שום בולדוזר או ספרנית לא יעצרו אותו. אז ילד בן 10 לא הבין את דאגלס אדמס. ארבע שנים מאוחר יותר כשכל החברים שלו יקראו את מדריך הטרמפיסט, גם הוא יקרא. אגב, אני כילדה הייתי מבועתת מ"מובי דיק" (מעובד ומקוצר לילדים!) ומספר מסויים בסדרה החינוכית של "טיים לייף", ספרים שהותאמו במיוחד לילדים בני 8-9.
 
לדעתי...../images/Emo110.gif

על ההורים לצנזר את ספרי הילדים(אך לא בצורה קיצונית) בתור אחת שהיתה קבועה בספריה (שלוש פעמים ואף יותר) קראתי מגיל קטן ספרים שלא מתאימים לגילי..מה שגרם לי להיות בוגרת יותר מכל חברי.. בכל אופן..שתי צדדים יש למטבע-מצד אחד-הייתי הילדה הכי לא תמימה..מצד שני-הייתי הילדה הכי אינטלגנטית בשיכבה..
 
למעלה