האם ההיסטוריה חוזרת על עצמה

a e q u i t a s

New member
האם ההיסטוריה חוזרת על עצמה../images/Emo35.gif

השאלה השבועית בפורום פוליטיקה עולמית
האם היסטוריה חוזרת על עצמה? בתורת היחסים הבינלאומיים, ישנה היום שני אסכולות מובילות בנוגע לשאלה הזו.... האסכולה המדעית- טוענת שההיסטוריה אכן חוזרת על עצמה בקווים בסיסיים קבועים ושיש ללמוד מן העבר. האסכולה המסורתית טוענת שאין שום הגיון בהיסטוריה, כלומר כל פעולה היא תוצאה של תאונה או הזדמנות. בעבר פורסם בפורום מאמר של סיקור ממוקד על קווי דימיון בין התחמשות האיראנית לזו המקבילה לה העיראקית (קישור) הדימיון מאוד מפתיע,האם זה אומר שהתיאוריה הזו היא נכונה? ואם כן אז מה אם מלחמות עולם? האם רצח עם בקנה מידה עולמי יכול להתחולל בשנית? האם הטלת פצצה גרעינית על ידי מדינה זה דבר שאינו תלוש מהמציאות? האם ציר מדינות הסכמה והמרכז דומה לזו שהתווה הנשיא גורג' בוש בנוגע לציר הרשע במלחמה בטרור? תנו דרור למחשבותיכם
מה אתם חושבים

לאיזו "התחמשות של עירק" הכוונה?

לנשק ההשמדה ההמוני ששימש עילה לפלישה האמריקאית? אולי באמת יש כאן דימיון: הביריון העולמי מחפש שוב ושוה עילה לתוקפנות, להענשת מדינות סוררות שאינן נכפפות למרותו, להשתלטות על אוצרות הטבע שלהן. אגב, הטלת פצצה גרעינית ע"י מדינה זה דבר שכבר קרה פעמיים. ב-1945.

אלון 58

New member
למה?לאשמדאי סדאם לא היה נשק כזה?

יש בינינו כאלה המאמינים בחפותו של סדאם חוסיין?הזכרון כל-כך קצר?לילות הסקאדים...?העיירה הכורדית חלבג'ה...?הוא לא היה בריון אזורי?מ-1991 הוא הפך ל"צדיק" מזרח-תיכוני?טול קורה מבין עיניך והתחל להפעיל את הזכרון!

../images/Emo6.gif כן, היינו בתערוכה האמריקאית,

בה הוצגו "התותח" ושאר כלי הנשק ששימשו עילה לתקיפת סדאם חוסיין - בן בריתה לשעבר של ארה"ב. אשמח אם תציג לי קישור להודעה אחת שלי, בה טענתי שסדאם חוסיין היה צדיק - ואז נדבר על קורות ועל עיניים

אלון 58

New member
לא צריך קישור...,

בסך-הכל צורת הצגת הדברים נראית כמו של עו"ד של הצורר של בסרה

אגב, המונים בבסרה הפגינו ממש

בימים אלה את חיבתם הרבה למשחררים הבריטיים (ר' סיפור המסוק הבריטי).

אלון 58

New member
אלה היום יפריחו בלונים ויזרקו אורז,

ומחר יידו פצצות-תבערה...!

iamyoda

New member
בלי להשתמש במילה צדיק

אתה תוקף כל הזמן את המלחמה האמריקנית בעיראק. אתה מנסה להבין על איזה נשק להשמדה המונית מדובר, לך תשאל כורדים שחוסלו בנשק כימי, שבויים אירנים או סתם חיילים מהשורה. אתה לא יכול לתקוף את עצם היציאה למלחמה של האמריקנים (בניגוד נניח לניהול המלחמה) בלי להצדיק את המשטר שהיה קיים שם קודם. אם לדעתך המשטר העיראקי היה לא פחות מאשר רצחני,אשר השתמש בנשק להשמדה המונית פתח במספר מלחמות וכו' וכו', הרי שהעילה למלחמה היא מוצדקת מעצם זה ולא משנה אם האמריקנים מצאו נשק להשמדה המונית או לא (זה לא משהו מופרך, קיומו של נשק כזה, לאור הניסיון העיראקי בשימוש בנשק להשמדה המונית). גם עולם הביטויים ההמוני שלך, באשכול אחר כינית את הוריי קשקוש למשל, מופנה כנגד האמריקנים- צ'ייני הוא מבחינתך טינופת וזה בסדר, הוא לאו דווקא כוס התה שלי, אבל כמו שאתה אומר שבשום מקום אתה לא משבח את סדאם, לא ראיתי אותך מדביק לשם שלו את המילה טינופת. לכן ברור שאתה סבור שהאמריקנים כיום גרועים יותר מאשר סדאם חוסיין, ומכאן שאתה סבור כי מוטב היה שהוא היה ממשיך לנהל את עיראק עד היום, ולכן זוהי הבעת תמיכה בסדאם. צדיק או לא צדיק, בעיניך הוא שליט לגיטימי שהאמריקנים המרושעים הדיחו.

a e q u i t a s

New member
../images/Emo45.gif

אתה בהחלט צודק, גם אם טלמון לא כתב את זה במפורש, הוא בהחלט מציג בדרך הכתיבה, הסגנון ורוח הדברים את ו"תמיכתו" בממשל האימים של סאדם חוסיין.

iamyoda

New member
כרגיל תשובתך "מרתקת"

אתה פשוט מותיר את כולם "פעורי פה", ה"שנינות" שלך מרגשת. אתה כל כך "חכם" ואנחנו "טיפשים". איזה "כיף" לקרוא את התגובות שלך. ואני "ממש" לא ציני, רק שתדע.

יש לי שאלה קטנה, בלי שנינות,

בנוגע להודעתך על הבחירות בצ'ילה, שהופיעה בטאג ליין. כתבת שם משפט כזה: "צ'ילה השתחררה משורה של משטרים צבאיים רק בשנת 1990". האם לא קשה לך למנות לפחות 2 מ"שורה" זו שהסתיימה ב-1990?

מסלינה

New member
כן ולא

ההסטוריה היא סה"כ תאור ההתנהגות האנושית. לכאורה מספר התרחישים אין סופיים, אבל למעשה יש בנו (האנושות) כמה תכונות בסיסיות וכנראה מובנות בגנים: התחברות לקבוצות, התקיימות של מנהיגות והירארכיה בתוך אותם הקבוצות, תחרות, אימותים ובריתות, שאיפה לכוח, שאיפות אינטלקטואליות ואולי עוד כמה ששכחתי. מכך שיש מספר מוגבל של קומבינציות, ולכן נראה שאנו חוזרים על עצמינו. מצד שני, כל רכיב כזה יכול לקבל אין סוף פנים, ולכן התוצאה הסופית נראת שונה. אז לדעתי, ניתן לתאר כמעט כל ארוע או התרחשות הסטורית על פי כמה פרמטרים קבועים, ובהסתכלות זו ההסטוריה חוזרת על עצמה. מצד שני, הצבע, התבלינים והמוזיקה לעולם לא חוזרים על עצמם.

dahliash

New member
מסכימה עם מסלינה - ועוד

יש הרבה מכנים משותפים בין התנהגויות חברתיות שיש להן נפקות מדינית, ואני חושבת שאותן "תכונות אנושיות משותות" באמת יוצרות תחושה מסוימת שההיסטוריה חוזרת על עצמה. אני גם חושבת שיש תכונות חברתיות שהן גלובאליות, ואשר מכתיבות מציאות ש"תחזור על עצמה". גזענות, טיהורים אתניים ורצח עם הם הדוגמה הקלאסית לתכונות מהסוג הזה. תופעות איומות אלה נובעות כולן מתכונות אנושיות בסיסיות: הגדרת קולקטיב (בין אם אתני או לאומי), כאמצעי להשגת כוחו ושליטה; הזרה של קולקטיבים אחרים אשר מתחרים על אותם משאבים ודה-הומניזציה שלהם שבאה בצורת הצדקה של אינטרסים קולקטיביים. לכן, לצערי, מאחר והתכונות החברתיות האלה הן מחלה כרונית של האנושות, אשר חברות בכל רחבי העולם סבלו ממנה לאורך ההיסטוריה,ואף אחד לא מחוסן מפניה, הרי שההיסטוריה נדונה "לחזור על עצמה" בהקשר הזה. כמו שאמרה מסלינה, תפאורת הרקע תשתנה, אבל המניעים הם זהים.

T a u r u s

New member
היסטוריה בהחלט חוזרת על עצמה

אפשר להתווכח ולתהות האם בימינו אנו רואים הישנות של ארועים כאלה או אחרים, אבל ההיסטוריה חוזרת על עצמה. קנה מידה לעיתים משתנה ונוצרת ספירלה...

a e q u i t a s

New member
אני גם חושב שהיסטוריה חוזרת על עצמה

אני גם חושב שאירועים היסטוריים הם תוצאה של דפוס התנהגות אנושית של מנהיגי מדינות קבוע, ולכן כל עוד שהטבע האנושי בדבר רדיפה אחרי אינטרסים אישיים, תאווה אחר כוח, שנאה וקנאה לא באמת השתנתו, אזי באמת היסטוריה חוזרת על עצמה בצורות כאלה ואחרות... מה שכן, אני שם לב לאחר הטיהור האתני בקוסבו שניהל סלודובן מילושובץ', אומנם דפוס התנהגות של רצח העם על אדמת אירופה חזר, אומנם במימדים קטנים בהרבה מהשואה היהודית, אך בניגוד לשתיקה הרועמת של מדינות העולם במקרה של השואה היהודית, מדינות העולם שבראשה אמריקה בהנהגת ביל קלינטון שלחו את חייליהם כגנד חיילי מילושובץ' כך שאולי יש עתיד טוב יותר?!

../images/Emo2.gifששששש

אל תגיד שהיה טיהור אתני בבלקן, זה נוגד את דעתו של פוטין ושל ידידנו טלמון. אחרת מעולם לא היו תומכים במילושביץ' בשעת המלחמה נכון? דא סילברמן! זוהי קונפירציה של המערב והציונים שנועדה לאפשר לכנופיות מוסלמיות לבצע אימפריאליזם ומהפכות צבעוניות בכל צבעי סוכריות הm&m.

למעלה