האם הכתבה הזו נכונה ללינוקס?

matam haifa

New member
האם הכתבה הזו נכונה ללינוקס?

לאחרונה יש מן "תחרות" מי מסוגל להשתמש במחשב יותר ענתיקה בתור שרת. לפי מה שידוע לי הרבה תוכנות לא מסוגלות לנצל את מהירות המעבד. האם מישהו מהמומחים כאן יסביר את העניין ? (כמובן בקשר ללינוקס)

matam haifa

New member
חידוד השאלה ../images/Emo38.gif

הבנתי כבר ש-kde ו-gnome הם לא לינוקס, אלא רק תוכנות שרצותעל לינוקס. אי לכך מגיעה השאלה: האם התוכנות הנ"ל מנצלות את מהירויות המעבדים השונות
מדוע kde יותר איטי מ-gnome ? האם יש שוני בשפת התכנות שבה נבנתה מערכת ההפעלה XP לבין לינוקס?

voguemaster

New member
היי!

ממתי KDE איטי יותר מ-GNOME ? הכל תלוי באיזה Window Manager אתה משתמש תחת GNOME. עד כמה שידוע לי, ל-KDE יש רק סוג אחד, אבל ל-GNOME אפשר לשנות (אין לי הרבה ניסיון עם KDE, אבל ללא ספק מהיר יותר אצלי), ואם תנסה את Enlightment לדוגמא, תיווכח שהמצב קצת שונה
לא שאני מזלזל ב-GNOME, עבדתי עם ה-DESKTOP הזה מלא זמן. אבל ברגע שראיתי איך נראית RH7.2 (בברירת המחדל שלה אפילו!!) אמרתי די ל-GNOME. אלי

הראל

New member
המערכת הפנימית מהירה מהרשת ../images/Emo70.gif

מערכות הפעלה של "מיקרוסופט" דורשות תמיד את החומרה החזקה ביותר. בגלל שהן פועלות תמיד עם מעטה גרפי, וכן בגלל בזבוז המשאבים הקיים בהם. לעומתם, מערכות לינוקס מנצלות ביתר יעילות את משאבי החומרה. מכיוון שתמיד, התנועות בתוך המחשב מהירות ממהירות הרשת החיצונית, אין משמעות רבה לחומרה חדישה מחד, אך יש משמעות לכמות זיכרון ה- RAM במחשב. מה עוד וגם כיום (נדמה לי) שמערכות מיקרוסופט אינן multi-task אמיתי אלא time sharing ולכן הם איטיות. בעוד לינוקס הוא "רב משימתי" אמיתי. מה עוד ובמערכות "מיקרוסופט" יש "באגים" משונים, ואפילו בין תוכנות "מיקרוסופט" האמורות לעבוד יחד מעצם טבעם. לכן, אם אתה בונה שרת, ואין לך למעשה צורך במעטה גרפי, וגם אם התקנת אותו, הוא אינו משפיע במאומה על פעולות השרת, ברור שלינוקס יעבוד מהר יותר ויציב יותר גם על חומרה נחותה יחסית. אתן לך דוגמא - גוף מסויים המשרת למעלה מ- 6000 משתמשים החליט להקים שרת exchenge לצורך הדואר האלקטרוני. הם הקימו שרת "אקסצ´נג´ 2000" ואף הגדילו לעשות ולרווחת המשתמשים התקינו יחד עימו שרת outlook2000. מובן שהשרת נפל עם העלאתו, משום שיש התנגשות DLLים בין ה- אקסצ´מג´ לבין ה- אאוטלוק2000. גם לאחר שהתקינו מחדש את השרת ובו רק ה- אקסצ´נג´. נפל להם השרת כל בוקר בין השעות 8 ל- 9 בבוקר. רק אז הסתבר להם שבשרת מסוג זה, אם נכנסים יותר מ- 200 משתמשים בבת אחת, הוא קורס. ובין השעות 8 ל- 9 בבוקר נכנסות כל הפקידות כדי לבדוק דוא"ל... לבסוף, הקימו שרת לינוקס ועליו sendmail ע"ג מכונה מיושנת. שרת זה משרת את כל אלפי המשתמשים ללא בעיות !!!

voguemaster

New member
כן אבל ההשוואה לא הוגנת

המעטה הגרפי שאתה מדבר עליו שיש למערכות של מיקרוסופט הוא סטנדרט, לעומת מה שקורה בלינוקס שאין כזה דבר! מדיבור עם כל מיני אנשים שמבינים בזה ועבדו קצת עם הקוד של XFREE אני אומר לך שיש הרבה פחות סטנדריזציה בשרת X של לינוקס ובכל מה שאופף אותו, ודברים מבוצעים יותר לאט. מצד שני, אם נוריד כל צורך בממשק גרפי, הרי ברור שלינוקס עדיפה! לינוקס יכולה לא לעבוד בכלל עם ממשק גרפי וזה ישחרר הרבה משאבי מערכת. אצל מיקרוסופט אין אפשרות כזו בכלל, אז ברור שעבור שרת עדיף מערכת לינוקס CONSOLE... אני לא לגמרי בטוח לגבי מודל ה-MULTITASKING של המערכות החדשות של מיקרוסופט, אבל אני לא כ"כ מבין מה זה לדעתך "רב משימתי אמיתי". ועזוב, תאימות של כל מיני דברים אין גם ב-UNIX, תמיד יהיו פשלות ותמיד יהיו דברים שלא יאהבו אחד את השני. כמו שאתה לא מסוגל להתקין כל פיסת תוכנה שבא לך והיא ישר תעבוד (אתה לרוב צריך ספריות וכל מיני דברים אחרים שאתה צריך להתקין בנוסף), כך אתה לא יכול לצפות ממיקרוסופט שכל דבר יעבוד שם כמו שצריך באופן מוחלט. העניין מסתיים בנקודה שהממשק הגרפי הוא זה שעושה את ההבדל. לא צריך אותו, ולכן לינוקס נהפכת לברירת מחדל טובה יותר (מה גם שעדיין יש את כל מודל האבטחה שלה). וד"א, EXCHANGE זה שרת ארגוני, לא רק שרת דואר. יש לו הרבה שימושים ולהתקין אותו רק בשביל להיות שרת דואר זה דבר לא חכם. SENDMAIL הוא אולי MTA מוצלח, אבל הוא מוגבל לעובדה שהוא מטפל רק בדואר. אלי

ezaton

New member
לא.

גם לינוקס הוא time sharing. מערכות הפעלה real-time אינן קיימות בשוק הביתי (vxworks לדוגמא). אותו init שאתה מכיר, הוא למעשה המתזמן שתפקידו לקבוע תור מי להכנס. הסיבה שמערכות לינוקסיות רצות טוב יותר על חומרה נחותה קצת מורכבת, ומתחלקת למספר חלקים. הנה ההסבר (הפעם חינם): 1) תלות המערכת בבמשק הגראפי שלה - בחלונות הממשק הגראפי כמעט חיוני (יש דרכים לנטרל אותו ולאפשר עדיין מערכת עובדת), בלינוקס זאת פשוט רמה אחרת של עבודה - ניתן לעבור ממצב למצב בקלות, ואין חובת שימוש בממשק הגראפי. 2) כאמור, init הוא המתזמן בלינוקס (לבוגרי קורסי מבוא למערכות הפעלה - scheduler). שים לב שחתימת הזיכרון שלו קטנטנה, והוא ממש פרוסס זעיר. הוא לא משולב עם הליבה (קרנל), והוא גם עצמאי אל מול הממשק הגראפי (שלו היום יש כבר מתזמן משלו, בכמה רמות מעל). היתרון בכך שהוא זעיר, בעיקר מתבטא בכך שתחת עומסים כבדים, כאשר פרוסס מסרב לשחרר את המעבד (כלומר, למסור חלון זמן לפרוסס אחר) מתזמן קטן יכול "להדחק" פנימה ולשחרר אותו (סלח לי על הציוריות, אבל היא נועדה להסביר). שיחרור זה מאפשר לתפקד עם מערכת גם כאשר ישנם פרוססים "תקועים" שצורכים הרבה CPU. בחלונות, לעומת זאת, המתזמן, הליבה, וגרעין הממשק בגראפי אחד הם, ולכן תחת עומסים כבדים, אין ביכולת אף אחד מהם לתפקד, ולכן כאשר פרוסס נתקע בחלונות, םעמים רבות, כל המערכת תיפול איתו. 3) הכונן הקשיח הוא התקן קלט/פלט איטי מאין כמוהו (בהשוואה לשאר המערכת). שימוש ב swap (שמהווה הרחבה לזיכרון הפנימי מבחינת המערכת) צריך להיות מינימאלי. בזמן שמערכות יוניקסיות מתנהלות כך, מערכות חלונאיות תמיד מחזיקות קצת swap, כדי שיהיה תמיד חלק מהזיכרון ram פנוי לטעינת תוכנה מהר. זה לא מאוד טוב כשמדובר בשרתים, כי הם "זוחלים" על רקע שימוש מיותר בכונן הקשיח. לינוקס, אגב, לא מזדרזת לשחרר זיכרון לאחר סגירת תוכנית, למקרה שתפתח שוב את אותה התוכנית - יחסך ממך זמן טעינה ארוך ומיותר. 4) ניהול הזיכרון בלינוקס, ככלל, טוב יותר - המערכת מנהלת לעצמה את הזיכרון, ולא צופה שתוכנות שרצות עליה תנהלנה לעצמן. 5) אאוטלוק 2000 (שרת?) ו exchange2000 הם היינו הך. 6) sendmail משמש דואר יוצר (פרוטוקול SMTP). הראל, כוונתך היתה אולי לשרת POP3 או IMAP4, אך לא sendmail. Ez

matam haifa

New member
אחלה הסבר. אולי פיספסתי בין השורות

האם KDE , Gnome ושות´ באמת מנצלות את מהירות המעבד?? קח דוגמא: celeron 600 מול מעבד 1500 , שאר רכיבי המחשב נניח זהים. האם KDE ירוץ מהר יותר? (אם אתה רוצה דוגמאות אחרות של מעבדים, קח אחרים)

ezaton

New member
בוודאי שירוץ מהר יותר

לפחות פי 3. התוכנות מהודרות לפי 686, מה שמיעל קלות אותן, אבל אל תבנה על זה. ככלל, ככל שהמחשב מהיר יותר הוא יריץ גם את הממשק מהר יותר. זה טבעי. פשוט, ממשקים גרפיים הם מאוד כבדים. אם יש לך מחשב חלק, ואתה מתעקש על X, תריץ WindowMaker או אחד מחבריו, הידועים בחתימות הזיכרון הקטנטנות שלהם. Ez

הראל

New member
דעתי על המעכת הגרפית

לדעתי, ללא בדיקת מעבדה מקצועית, רק משימוש, הן במערכות "מיקרוסופט" והן במערכות לינוקס. ה- GUI בלינוקס אינו מהיר יותר. יש לי אמנם הרגשה כאילו GNOM מהיר יותר מה- KDE אבל כמובן שזה הרגשה סוביקטיבית ולא מבוססת מדעית. מאידך, יש יתרון ללינוקס בכך שמחשב לא "יפול" גם אם המערכת הגרפית שלו תיתקע. יתירה מזאת, אפילו אם המערכת "הלא גרפית" ... "כאילו" תיתקע, תתפלא לראות שהשרת ממשיך לתפקד

ezaton

New member
תלוי איזה, ותלוי באיבזור

ואת זה אתה יכול לקבוע. אם אתה צריך משהו מינימאלי, אל תעבוד ב KDE או ב GNOME, אלא במשהו קטן (כמו WM וחבריו). מערכת גרפית עדיין תהיה. אגב, KDE2 כבד משמעותית מ KDE1. עובדה עצובה. חבל שכך. Ez

beitar

New member
KDE1 היה בפונקציונליות ובעיצוב

יותר דומה לחלונות 3.11 מאשר לנניח חלונות 2000. לעומת זאת, KDE2, זה עולם אחר ! גם יפה גם אופה לדעתי, וזאת למרות הכמה וכמה חסרונות שיש במערכת הזו !

beitar

New member
גם KDE2 זז יפה !

ל KDE2 יש את המחלות שלו, אבל בהתקנה נכונה ומוצלחת, הוא יציב ומעולה. למשל kde2.0 שבא עם מנדרייק 7.2 , למרות הביקורות הרבות על היציבות של kde2.0 עבד ממש ממש לא רע, וזז יפה מאוד. לעומת זאת, kde שבא עם הראד האט 7.2 עובד על הפנים לעניות דעתי. לדעתי הסיבה של KDE יש כמה וכמה מתנגדים, היא בעיקר בגלל שיש כאלה שנפלו על KDE שלא עבד כמו שצריך (מסיבות כאלה ואחרות) וזה פגע בשם של המערכת. בסופו של דבר, כשה KDE עובד, הוא עובד היטב, הוא רץ ממש לא רע, ונותן שלל יישומים לא רעים בכלל, כשהדובדבן שבקצפת הוא קונקי, שהוא לדעתי תוכנת הקוד הפתוח הכי מעניינת שראיתי בשנים האחרונות למשתמש הבייתי (אני לא מדבר על שרתים ומה שמסביב).

ezaton

New member
אין תלונות על זה של המנדרייק

בגירסת ה 7.2. יציב כמו סלע. זה של הרדהאט 7.1 מצויין. אין לי כמעט נסיון עם זה של ה 7.2 רץ יפה, הכוונה לא מבחינת יציבות, אלא יותר, משאבים. זה נראה פחות סביר להריץ KDE2 על פנטיום 200MMX, אבל בזמנו, ה KDE1 פיזז עליו כמו ציפור שיר. אני כבר צריך ללכת לישון... יום ארוך היה היום, ומחר גם כן... Ez

voguemaster

New member
יש לי השגות ידידי

בקשר ל-2: על איזה מערכות של מיקרוסופט אתה מדבר שם ? בכל מערכת הפעלה של מיקרוסופט יש SCHEDULER נפרד מהקרנל, לא שם הבעיה. במערכות היותר ישנות דוגמאת 98 ו-95, יש בעיה הרבה יותר גדולה בכל מה שקשור ב-MULTITHREADING. אתה מבין, הספריות שבהן תוכניות משתמשות כתובות בקוד מעורב של 16 ו-32 סיביות. חלק גדול מהקוד נלקח מספריות 16 ביט של 3.11, במטרה להשיג גם תאימות DOS טובה יותר וגם זמן פיתוח קצר יותר. הבעיה עם הספריות האלו היא שהן סטטיות ו-SHARED לכל הפרוססים שרצים. זה יוצר כמה וכמה בעיות בניתוק כל פרוסס מפרוסס אחר. אבל אפילו ללא זה יש בעיה אפילו גדולה יותר והיא לשלוט על איזה THREAD רץ בתוך אותן ספריות בכל זמן נתון. לכן מיקרוסופט המציאו את מה שנקרא WIN16MUTEX, שתפקידו לסנכרן גישה לכל אותן ספריות 16 ביט. אותן ספריות שאני מדבר עליהן מכילות את רוב המרכיבים החשובים של WINDOWS. מערכת שליחת ההודעות (MESSAGING), ה-GDI, כל ממשק המשתמש וחלק לא מבוטל מפונקציות ה-KERNEL. אם תוכנית לא משחררת (כתוצאה מבאג בד"כ) את אותו WIN16MUTEX, כל המערכת נתקעת. כמו שאתה יכול לנחש, אין פה MULTITASKING אמיתי לאור העובדה שרוב תוכן מע´ ההפעלה ניתנת לגישה רק ע"י תוכנית אחת בלבד. זאת הסיבה שכשפרוסס נתקע בחלונות, כל המערכת עלולה להיתקע ביחד איתו.. דבר שני, מודל ניהול הזיכרון של לינוקס לא כזה חכם.. אני לא בטוח מה הם עשו בקרנל 2.4 ומבוססיו, אבל כל הגרסאות שבאו לפני מנהלות זיכרון הרבה פחות טוב מ-BSD. דבר אחרון, SENDMAIL הוא לא רק שרת דואר יוצא. הוא גם יכול לקבל דואר ולאכסן אותו בדיסק (בד"כ ב- /var/spool/mail) עבור שרת כמו POPD, שקורא את הדואר משם עבור כל משתמש, כשצריך. אלי

פעם שניה שאתה מסנגר על win ..

בפעם השלישית .. גלידה .. ותיזהר יש כאן הרבה אוהבי גלידה ..

voguemaster

New member
תאמין לי

שאני ממש לא מסמפט את MS, אבל מצד שני, הם עשו כמה דברים בסדר. אם הייתה תמיכה טובה בעברית בלינוקס (קריאה כתיבה, WEB, מה שלא תרצה) אז לא הייתה לי סיבה להשאיר את WIN, חוץ מלמשחקים. גם ככה אני מפתח על לינוקס. אני מחכה בקוצר רוח ל-KDE3 ולנטסקייפ החדש
אלי נ.ב. וזה אומר שבינתיים ה-KDE2 שלי יושב משועמם.. LOL

ezaton

New member
בקשר לחלונות, מחמת הספק

אני לא אתווכח. בקשר ל Sendmail - הוא שרת SMTP, וככזה, הוא נותן שירותים רק לפורט 25. אמת, הוא יכול לשמור על הדיסק (וזה חלק חשוב מתפקידו), אבל אלו שקוראים דואר מאותו שרת אלמוני שלנו, משתמשים בשרת ה pop שמותקן עליו כדי לבצע את זה. ל sendmail, הפעם, אין קשר לעניין. Ez

למעלה