האם זכרון יכול לייצר מחלה?

sense9

Member
מנהל
חוקרות מהטכניון הדגימו את יכולת המוח לעורר מחלה בגוף. להערכתן התגלית תועיל בשיכוך תגובות פסיכוסומטיות שליליות.
השפעות פסיכוסומטיות הן תופעה המוכרת לכולנו. אם, לדוגמה, נודע לנו שאדם ששהינו בקרבתו חלה בקורונה, יש סיכוי בלתי מבוטל שמייד נחוש כאב מציק בגרון או קוצר נשימה קל.
כבר לפני 150 שנה תיארו מדענים כיצד אנשים שאלרגיים לפרחים מפתחים תגובה אלרגית גם למראה פרח מלאכותי. ואכן, כיום ידוע שמחלות רבות ובהן אלרגיות, דלקות מעי ומחלות אוטו-אימוניות עשויות להתעורר או להתגבר בעקבות השפעה פסיכוסומטית.
איך זה קורה? איך יתכן שמחלה, היא תוצר של מחשבה או פעילות מוחית אחרת? על כך משיב מחקר שנערך בטכניון והתפרסם בכתב העת Cell. השורה התחתונה: המוח אכן יכול לייצר מחלה ממשית. את המחקר ערכה קבוצתה של פרופ' אסיה רולס מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בהובלת הדוקטורנטית תמר קורן ובשיתוף פרופ׳ קובי רוזנבלום מאוניברסיטת חיפה.
המחקר התמקד באיזור במוח הקרוי אינסולה ובקשר שלו למחלות מעי. לדברי פרופ' רולס, "האינסולה נבחרה בשל תפקידיה המגוונים באינטרוספציה (Interoception) – תפיסה של אירועים ומצבים גופניים ונפשיים פנימיים ובהם טמפרטורת הגוף, נשימה, קצב הלב, כאב ורעב; המעי נבחר משום היותו עתיר עצבים – במערכת העיכול יש כחצי מיליארד תאי עצב, יותר מאשר בחוט השדרה. מאחר שהאינסולה מנטרת את מצב הגוף שיערנו שהיא גם שומרת מידע על המצב החיסוני שלו ושלכך תהיה השפעה על מצב המעי".
ואכן, החוקרות הצליחו להראות כי במקרה של דלקת במעי, האינסולה צוברת מידע רב על הדינמיקה של הדלקת; יתרה מכך, אומרת פרופ' רולס, "הראינו שבהפעלה יזומה של אותו איזור באינסולה שהופעל על ידי הדלקת בעבר אפשר לייצר דלקת חדשה. מדובר בסוג של זיכרון, כי המניפולציה הזאת עובדת רק לאחר אירוע חיסוני כלשהו".
המחקר הנוכחי מרחיב את המונח "זיכרון חיסוני" המוכר כיום בעיקר בהקשר של חיסונים – יכולתה של מערכת החיסון לייצר תאי זיכרון ונוגדנים; במפגש ראשוני עם חיידק, נגיף או חיסון לומדת מערכת החיסון את מאפייניו של הפולש ושומרת אותם בתאי זיכרון משלה. כך, בפעם הבאה, תגיב המערכת במהירות ויעילות רבה יותר כנגד מרכיבים של אותו מחולל-מחלה ותוכל לצמצם תחלואה או למנוע אותה.
חוקרות הטכניון מראות במחקר הנוכחי, ככל הנראה לראשונה כי זיכרון כזה לא קיים רק בתוך מערכת החיסון אלא גם במוח; כי קבוצות נוירונים במוח יכולות לצבור, לאחסן ולייצא מידע הקשור למערכת החיסון. יתר על כן, בשעת האמת, כאשר הגוף מותקף, נחלץ המוח לעזרת מערכת החיסון ומסייע לה להגיב במהירות וביעילות.
החוקרות מדגישות כי המחקר נעשה בעכברים ולכן יש להיזהר בפרשנויות שלו לגבי בני אדם; עם זאת, הן מסבירות כי מעבר להישג המדעי – חשיפת המנגנון הפסיכוסומטי – יש בממצאי המחקר פוטנציאל קליני לטיפול במחלות דלקתיות כרוניות. זאת משום שבאמצעות מניפולציה על האינסולה אפשר לא רק ליזום ולהאיץ תגובות חיסוניות אלא גם להאט ולשכך אותן, ולפחות במקרה של דלקת מעי – ממש להסיג את המחלה כפי שהראו במחקר בעכברים.
על כן, ייתכן שעיכוב הפעילות באזורים מסוימים באינסולה יוכל לשכך מחלות פיזיולוגיות שמקורותיהן פסיכוסומטיים. אחד מיתרונותיה של התערבות כזו הוא בהיותה ממוקדת ומסונכרנת בין כל מערכות הגוף; בניגוד לטיפול גורף וכללי בסטרואידים היא מאפשרת לבצע טיפול ממוקד.
מקור - https://www.inn.co.il/news/531066

כתבה מורחבת באתר הארץ - https://www.haaretz.co.il/science/biology/.premium-MAGAZINE-1.10364398
 

uzi2

Active member
לא יודע אם לקרוא לזה פסיכוזומטי, אבל מאוד מרתק. האפשרות שמחלות אוטואימוניות של מערכת העיכול, כמו קוליטיס או קרוהן, יהיה ניתן להשפיע עליהן דרך המוח, זה כיוון מאוד מעניין. אין לי הפעם הרבה להוסיף. כל הנושא של מחלות אוטואימוניות מרתק אותי, עם הקשרים לחיידקים, גם במובן השלילי, וגם במובן החיובי. במערכת העיכול יש יחסית מערכת עצבים נרחבת (הווגוס).
כרגע אני קורא ספר בשם Chronic, שטוען שחלק לא מבוטל של המחלות האוטואימוניות, הן בכלל מחלות של חיידקים/ווירוסים, שגורם המחלה בהן לא זוהה, והן מתוייגות לפי הסימפטומים.
 

sense9

Member
מנהל
וזה משנה משהו לגבי הטיפול או שהטיפול נשאר אותו דבר?
 

uzi2

Active member
אני מניח שאת מתכוונת למה שכתוב בספר Chronic. אני רק בתחילתו, אבל עד כה לפי מה ש- Steven Phillips טוען, אז החלק הקשה הוא לאתר את גורם המחלה. לאחר שמזהים אותו, אז בהתאם, לפי מה שמוצאים, או שיש טיפול מרפא, או שאין. לטענתו, הפרוטוקולים לא מותאמים לחיפוש גורם המחלה (במספר מקרים בהם הוא מתמקד), אלא נותנים טיפול ג'נרי.

כרגע הוא מתמקד במשפחה של מספר מחלות (על פי טענתו) שנקראת מחלת Lyme. מחלה שעל פי המידע הרפואי הרשמי, מתחילה כמחלה חיידקית, אולם הופכת למחלה כרונית אוטואימונית, ולטענתו, מדובר במשפחה של מחלות שבהן החיידק המזיק נשאר ברקמות, והמשך טיפול אנטיביוטי, (אולם עם אנטיביוטיקה שונה מזו שבד"כ נותנים) ממשיך לעזור עד לממש ריפוי. הוא מזכיר לא מעט מחקרים, אולם ללא מספיק מידע לטעמי (בכל זאת ספר לקהל הרחב, אבל אפילו מידע שיאפשר לי לאתר מאמר, הוא לא מספק). מדובר מבחינתי בשלב זה בדעה (אני לא ממהר לקבל ולא לפסול דעות שאינן לפי מה שמקובל, ובשלב זה קורא). שוב, אני רק בשליש הראשון של הספר. בינתיים, הנטייה שלי היא לחשוב שזה אפשרי שיהיו דברים כאלו עבור חלק מהמחלות, כיוון שבהרבה מקרים לא מבינים עד הסוף את המנגנון של המחלה.
בכל המקרים, הבנה של מקור המחלה, והמנגנון (ולא רק של הסימפטומים) אמורה לעזור. אבל...

א. משמעותית, הרבה יותר קשה להבין את המקור, מאשר להבין את הסימפטומים. לכן אנחנו בהרבה מקרים פחות מבינים את המקור.
ב. הסימפטומים בהרבה מקרים מזיקים בפני עצמם, בלי קשר למקור.
ג. במקרה שבו יש תרופות כרוניות, שאלה מי יממן פיתוח של תרופה מרפאת. מחקרים בסיסיים - יש. אבל לחברות התרופות אין אינטרס כלכלי לפתח תרופה מרפאת, כשתרופות כרוניות יותר כדאיות.

מלא מעט חוקרים, קיים קושי לפתח תרופות כאשר זה לא משתלם כלכלית. ניר ברזילי בספר Age later, מתאר גילוי של סוג של חומצת אמינו, שניתן להפיק, שעוזרת נגד מספר מחלות שנחשבות למחלות זקנה, אך שמדובר במשהו שאינו פטנטבילי, ולפיכך חברת תרופות שתפתח תרופה על בסיס החומר הזה, תפסיד על זה כסף. מדוע שחברות ישקיעו במשהו שהן מפסידות עליו כסף?
חברות שנסחרות בבורסה מחוייבות חוקית, לדאוג לרווחיות של המשקיעים, ולכן למעשה אסור להן על פי החוק, להיות פילנטרופיות יותר מדי.
 

sense9

Member
מנהל
מעניין. תודה על התשובה המפורטת ומרחיבת הדעת.
 
למעלה