אני חושבת שאף עובד בענף לא חושב שמדובר פה באמת על הטבה - אבל צעד כזה (ובמיוחד צעד שמקבל כזו חשיפה בעיתונות) באה בעיקר כדי למשוך עובדים חדשים ולא מודעים לחברה.
מחפשת עבודה 17, מהכנוי אני מסיק שאת אישה.
תרשי לי להציג את הדברים כפי שאני מכיר מכמה ארגונים. מאחר ואני גבר אציג את הנושא מחברים (גברים) ובנות זוגם (חברה קבועה או אישה),
בשנה הראשונה בארגון, עובדים נוטים לקחת מעט ימי חופש, גם בשל הלימוד של התפקיד, הארגון, בהתחלה הם איטיים ובאמת שאין להם אפשרות לקחת חופש. חלק גם נשאר עד 19:00+ לסיים משימות. לצורך הנוחות נניח כי מספר ימי החופש שהעובד שלנו קיבל הוא: 27 ימי חופש + 20 ימי מחלה. לצורך העניין נניח כי בשנה הראשונה הוא ניצל 7 ימי חופש ולא ניצל אף יום מחלה. מה שמותיר את הצבירה שלו על 20 מתוך 54 שמותר לו לצבור (בהרבה ארגונים - מותר לצבור מכסה של שנתיים ימי חופש).
בשנה השניה שלו בתפקיד, הוא לוקח 5 ימי חופש + 5 ימי מחלה בבודדת (בניגוד לשנה הראשונה בתפקיד הוא לא הולך עם חום 38.5C או לאחר שישן בלילה רק שעתיים לעבודה). מה שמעמיד את הצבירה שלו על 42 ימי חופש.
בשנה השלישית מכסת ימי החופשה שלו עלתה ל- 69 ומגיע מייל מ- HR שעד סוף השנה הוא חייב לנצל 15 ימי חופש אחרת הם ימחקו.
לצורך הנוחות נניח כי עד חודש אוקטובר הוא לקח 3 ימי חופש + 5 ימי מחלה בבודדת. כמה שבועות לפני החגים של רוה"ש, כפור, סוכות, ... מגיע מייל נוסף יש לך 12 ימים לקחת עד סוף שנה אחרת הימים ימחקו. האיש מגיע הביתה ומספר לאישתו שאם הוא לא לוקח 12 ימי חופש עד 31 בדצמבר הם נמחקים. בד"כ, בתחום הזה אתן פשוט יותר טובות מאתנו, בד"כ האישה מתיישבת על המחשב בבית עם לוח שנה ומוצאת איך יוצאים לחופשה של 25 ימים יחד עם ימי חג וסופ"ש - טיסה ארוכה לארה"ב או לתאילנד או כל מקום אחר על הגלובוס. העובד שלנו בד"כ יעשה forward למייל של HR לבוס ויכתוב שהוא מתכנן לקחת 12 ימי חופש ברציפות סביב השבוע שלפני סוכות ועד כשבוע לאחר סוכות. הבוס שמודע לכל המשימות הקיימות, להבטחות ללקוחות, יעקם את האף אבל יאשר - גם הוא מבין שלעובד באמת מגיעים ימי החופש הללו וגם הוא לא רוצה שזה ימחק.
מגיעה שנה רביעית, הצבירה של העובד בתחילת שנה נקבעת ל- 81 ימי חופש. כבר בפברואר האישה מתיישבת על המחשב בבית ומארגנת את הטיול סביב פסח, באפריל העובד שלנו יוצא ל- 15 ימי חופשה - שבוע לפני פסח ויותר משבוע לאחריו - לצורך טיול ארוך בחו"ל. הצבירה שנתית עומדת על 65 ימי חופשה.
ניקח את הסטטיסטיקה שאני מכיר לגבי זמן עבודה בארגונים ונניח כי העובד מתחיל לחפש עבודה בחודש ספטמבר והתהליך מבשיל לקבלת חוזה עבודה חתום בנובמבר. בנובמבר העובד שלנו מודיע על סיום עבודה והבוס שלו מודיע על חפיפה של פרויקטים בהם הוא מעורב ובקשה לסיים 2-3 משימות קימות עד שיעזוב.
בסיום העבודה הוא יקבל 62 ימי חופשה (ימי חופש דצמבר לא נצברו כולם) שהם כמעט 3 משכורות + משכורת אחרונה. על פדיון ימי חופשה לא משלמים בטוח לאומי ובטוח בריאות רק מס הכנסה (למי ששכרו גבוה).
הרבה פעמים הכסף הזה משמש להחליף את האוטו של האישה כי הרבה פעמים לא משקולים פיננסים אלא משקולי נוחות העובד בוחר לקחת רכב ליסינג מהעבודה.
הרכב הקיים שלה ששווה כמה עשרות אלפי ש"ח יחד עם 4 משכורות של העובד שלנו שמתקבלות יחדיו מאפשר לשדרג את האוטו הפרטי.
מדובר ביתרון מאוד גדול למי שמראש חלק נכבד מהמשכורת (ומשכורת בת הזוג) משוריין לתשלום שכירות\משכנתא ו- 2-3 עלויות של גני הילדים. להרבה מאוד עובדים שאני מכיר כולל בהיטק - חלק נכבד מהמשכורת משוריין כבר בעת קבלתה להתחייבויות קודמות.
במצב של "קחו כמה ימי חופש שאתם רוצים" - בפועל, אל תקחו שום דבר, כי כל מי שיסייים משימה נוסיף לו עוד אחת שכבר מזמן היה צריך להתחיל לעבוד עליה.
לא יתקבל הכסף להחליף את האוטו הפרטי - לא תקחו חופשות ארוכות בחו"ל. השנוי הזה הוא כולו על חשבון רווחת העובד ולטובת מאזן רווח-הפסד של המעביד.
אם נביא צטוט נוסף מהכתבה: "
העובדה שסמנכ"לית משאבי אנוש לא מדווחת למנכ"ל, אלא לסמנכ"ל הכספים, מצביעה על המיקום שלה בארגון" - ואיך בד"כ חושבים סמנכ"לי כספים כולנו מכירים.