שאלה מעניינת. התשובה עוברת דרך השאלה מה מטרת החקירה הנדרשת. משום מה בישראל מתקיימות לא מעט חקירות שהן מיותרות לחלוטין. לא בגלל שלא צריך שמערכת האכיפה והחוק תטפל בעניינן, אלא בגלל שהכל ברור, גלוי וידוע. כך למשל, דוגמה מובהקת הייתה בסופרים שהוציאו בזמנו את הספר שעסק בשאלה אם מותר להעניש ערבי שצפוי בהמשך חייו לפגוע ביהודים (או משהו כזה). הסופרים נקראו לחקירה (וכרגיל באירועים כאלה, נעצרו לחקירה זו בקול רעש גדול). אבל מה הם נשאלו שם? הרי לא הייתה כל מחלוקת שהם כתבו את הספר. תוכן הספר גם היה ידוע ובוודאי שלא היה צורך בחקירת הסופרים בשביל לדעת מה נאמר בו. אז אולי צריך להגיש כתב אישום בסוגיה (מגוחך לחלוטין בעיני, אבל זו דעתי האישית בלבד) ויתכן שלא, אבל מה הצורך בחקירה?
התשובה שהמערכת תיתן על כך, היא שעליה לבחון בין השאר את היסוד הנפשי. למי שלא בקי בהליך הפלילי, ללא יסוד נפשי אין עבירה. יסוד נפשי לענייננו על רגל אחת: כוונה (לעבור את העבירה). אולם בתכל'ס, בהרבה מאוד מקרים גם אם היסוד הנפשי מתקיים, ה'חשוד' כהגדרתו הרשמית לא יועמד לבין. זאת מסיבות שונות. כך למשל בעניין של שרה נתניהו ודברים שנטענו באיזו תוכנית טמבליזיה לאחרונה, נטען שחלה עליהם התיישנות בכל מקרה. כלומר גם אם חקירת הגב' נתניהו תעלה שבתיאוריה היא עברה את העבירה ושעליה לעמוד לדין, הסיכוי להגשת כתב אישום, נמוך ביותר (יש שם אמנם גם טענה לפיה לא חלה התיישנות ויתכן שזה העניין באותו מקרה). אז מה התועלת בחקירה, זולת ההפגנתיות שבדבר כלפי הציבור?
חזרה למקרה של גוטליב; חה"כ גוטליב טוענת כידוע שלח"כים יש חסינות מפי העמדה לדין. היא לא באמת טוענת שיש לה חסינות מפני חקירה. אלא מאי, היא טוענת שמאחר ובמקרה הזה ברור וגלוי שעשתה את מה שעשתה ('עברה את העבירה' כביכול) במסגרת עבודתה כחברת כנסת ומאחר ועל כך חלה חסינות, הרי שבמשתמע יש לה חסינות גם מפני החקירה, מהטעם שאין כל עניין בחקירה. גם אם בחקירה יתברר שהיא עברה את העבירה ושמתקיימים כל יסודות העבירה שהיו מובילים להעמדתו לדין של אדם רגיל, במקרה שלה עדיין לא יוגש כתב אישום מפאת חסינותה הפרלמנטארית (המהותית).
המערכת לעומתה טוענת, מעבר לכך שבאירועים קודמים לא התקבלה טענת החסינות מפני חקירה, שיש צורך בחקירה כדי לברר אם יש לה חסינות מפני העמדה לדין, במקרה ויתברר שהיא עברה את כל יסודות העבירה.
בתכל'ס, מה שהמערכת טוענת שצריך להתבצע בחקירה ושבגין כך עליה להתייצב, המערכת בקלות רבה יכולה לעשות גם לגמרי בלעדיה חברת הכנסת, ה'חשודה' כהגדרתה הפורמלית. על החוקרים והפרקליטים המלווים להתיישב סביב השולחן, לפרוס עליו את העובדות, לבחון אותן ולקבל החלטות בתיק (וההחלטה על פניו, ברורה כבר כעת כמפורט מעלה). נוכחותה של גוטליב בחדר חקירות לא יעלה ולא יוריד לעניין זה.
שורה תחתונה: אפשר להרחיב עוד ועוד אבל נדמה שהדברים ברורים. כמו שאני מבין את הדברים, חה"כ גוטליב בהחלט צודקת בדבריה. אולי ההגדרה המדויקת שמועתקת לתקשורת אינה מדויקת, כלומר אין לה באמת חסינות מפני חקירה. לא באופן רשמי ומסודר והדברים לא מופיעים בלשון זו בחוק. אבל יש לה במשתמע חסינות כזאת, כאשר שום דבר שיכול לעלות בחקירה כזאת ממילא לא יכול להוביל לכתב אישום מפאת חסינותה מפני זה.