האם...?

יוצאים ולא חוזרים

השאלה שלך מזכירה לי קצת את מה שקורה למכורים לסמים. תמיד אומרים שמכור לסמים, גם אם לא השתמש כמה שנים ,חי תמיד בפחד שיום אחד הוא יחזור.הנפילה מתרחשת בדרך כלל עקב משבר בחיים כגון, מתלה, אובדן אדם קרוב, פיטורין או משבר נפשי. ההבדל הוא שאצל מכורים נהוג לאמר שמי שהחזיק מעמד 5 שנים, הסיכוי שיחזור לסם קלוש. לעומת זאת, מנסיוני בה.ל.ל אני יודע שמי שעושה את הצעד המכריע של עזיבת הבית והתנתקות מהעולם החרדי (מה שאתה ,יונה, טרם עשית) כמעט תמיד לא חוזר. המעטים שחוזרים עושים זאת בעיקר בשנה הראשונה, בדרך כלל תחת לחץ או פיתויים כספיים של ההורים.אגב, אחד המעטים שחזר הוא שי הורוביץ, שהקים את ה.ל.ל לפני 11 שנים וזמן קצר אחר כך חזר לעולם החרדי.אין ספק שבהקמת ה.ל.ל הוא קנה לעצמו מקום בעולם הבא.

הרוסי עונה לשאלת עצמו

בחיי קורים דברים ותהליכים בשלבים מאוחרים יחסית לאחרים. לכן רק עכשיו אני מתחיל לצאת משלב שינוי הדעות התכוף (אצלי: ההחלטה על העזיבה, שיבה חזרה לתקופת זמן קצרצרה, הימנה קיצונית, השמאלה קיצונית, התמצעות, ההחלטה (שאני מכיר בה כי אינה עדיפה על קודמותיה) שעל הזין שלי הכל ושאני נון-פייטר חסר ערכים, החיים בשלום עם סביבתי הקרובה הדתית, החלפה קלה של תחומי עניין וכהנה). קשה לי לומר מתי ההשתנות התכופה הזו (שאינני בוש בה ושהשלמתי איתה כבר) תיפסק ויתחיל השלב בו המעברים הם טעוני משמעות רגשית וחשיבה רבות. אחר הדברים האלה, מה שאני יכול לומר נכון להיום- השיבה תיתכן, אך קשה יהיה לקרוא לזה "שיבה חזרה", משום לאותו מקום, לאותה אמונה ולאותו אופן דתיות שוב אינני חוזר. זה יכול לקרות מתוך הבנות שונות לחלוטין. החיים לפני אות אחת מליבוביץ ואחריה- אינם כלל אותם חיים. במה דברים אמורים? בשיבה בעתידי הרחוק. שהרי בזה הקרוב אינני רואה אותה ואינני מצליח לתאר אותה בשום פנים. אני שב ומדגיש, השיבה תיתכן תיאורטית. בני, קשה היה לקרוא את הדימויים שלך. לא, לא בגלל שזו אמירת האמת בעיניים. בגלל שיש בהם מן הדה-לגיטימציה של דרך החיים הדתית. ועוד: אינני חי בסביבה חרדית (הגם שאלה השכנים שלי, הם לא מכירים אותי, ולא אני אותם, הוא הדין לשכנים חילוניים שישנם בבנין שלנו), אלא עם משפחתי הדתית שמכירה בלית ברירה בהעדר השייכות שלי, בעצם, לדת, ועם כל זאת דורשת לשמור על כללים כאלה-וכאלה בביתה. יונה

שכחתי,

אם השיבה תקרה- הגורמת לה לא תהיה בשום אופן השתכנעות באמיתות האובייקטיבית של כל דבר שהוא באמצעות הוכחות המכונות "לוגיות" (אשר בשמן בן קם באביו ויד איש ברעהו. הייתי חייב). זהו

יונה יקירי

אני לא עושה דה - לגיטימציה של דרך החיים החרדית, וראה תגובתי לכופר. עם זאת יש אלמנטים מאד דומים בין חזרה בתשובה מהסוג הרדוד והפנאטי לבין התמכרות לסמים. כמובן שלא כל החוזרים בתשובה הם כאלה . חוצמזה, זה הגיל להתלבטויות, אז תמשיך לאל, לאט עד שתמצא את דרכך.

יש לי תשובה מפולפלת

נגיד שאחרי מסע מחשבתי ארוך והתלבטויות קשות אגיע למסקנא שהדת כן נכונה, אבל לפי הדת אסור היה לי בכלל להתלבט שהרי הרהורי כפירה אסורים, אם כך איך אני אמור לחיות עם הרעיון הזה שכל המסע אל הדת היה אסור, אבל הדת עצמה נכונה? זה לא נשמע לי הגיוני, אם הדת נכונה הרי אמור להתקבל בברכה כל מסע החקירה שהוביל אותי בסוף אל המסקנא ה"נכונה".

כייפר,

תשאל גם אחרים, זו לא רק דעתי: אתה מזהה עם עיקר הדת עוד אלף ואחד דברים נלווים ושוליים/לא מחייבים/נכונים רק למאן דאמר אחד מני רבים. ואם אתה כבר עוזב את הדת- הייתי ממליץ לך בחום לשדרג את אופן ניתוח הנתונים שלך. לא לרמה שלך "תשובות מפולפלות". זיי אונז שטארק און געזונט

איפה זה כתוב???

מי אמר שלפי הדת אסור להתלבט? להפך, אלוהים (הדתי, הלא דתי ואני) רוצה שנהיה כנים עם עצמנו כי הוא רואה כליות וטחול. זה אומר שאנחנו חייבים לעשות מסע שסופו לאו דווקא ידוע לנו. אחרת מה שווה מה שאנחנו עושים עם אנחנו לא עושים אותו בכנות? אחד הדברים האהובים עליי בדת היהודית (ויש את זה רק במעט דתות נוספות), הוא שכל אחד יכול למצוא בה מה שהוא רוצה ומה שמתאים לו. חלק מהאמונות שלי מטופלות בגמרא, זה לא מונע ממני להחזיק בהם. ללא קשר. בכלל, אני קוראת לאדם ´דתי´, אם הוא קורא לעצמו כך, ללא קשר לכמות המצוות שהוא מקיים או לא. גם אדם לא דתי, שמתעמת עם אלוהים על בסיס קבוע, נחשב בעיני ל´דתי´, כבר אמרו לפני - אדם שכופר צריך משהו לכפור בו. כך שהוא פשוט נמצא על ראשית הקשת (בעוד הנזיר יהיה בקצה השני). וגם אם אתה לא מקבל מילה ממה שאמרתי - אז יש פה פרדוקס, אז מה? מה אכפת לך? >ספל חמאה חובבת פרדוקסים מושבעת<

yariv~2

New member
גם אם אלוהים בכבודו ובעצמו

יבוא אלי לביקור אני לא יחזור.... כי אני פאקינג חלק ממנו! ואני לא מקבל פקודה משווים לי...ובכלל אני לא הולך לספק צרכים של אלוהות כל שהיא... לפחות לא כל עוד שיש דעה בראשי. וברצינות, אם עדיין יש לכם התלבטויות... תלמדו קבלה, ותראו כל כך הרבה בולשיט, כל כך הרבה חרא, שהכל יתגמד פתאום... למה חשבתם הרבנים אוסרים ללמוד קבלה?? למה? בגלל שהיה זמן שהיו אלפי אנשים שעזבו בגלל שאלות על צורת הבריאה וכו´.... חשבו על זה.

sharkyM

New member
הגדרת החזרה

איך אתה מגדיר "חזרה" ? האם למה שהיית ? האם להקצין יותר ?? השאלה היא ג"כ ממה נובעת היציאה ? האם מחוסר אמונה ? האם סתם כי אין לך כח לקיים שום דבר ? אני מכיר בחור שבאמצע החיים עקב משבר כלשהו יצא . אך היום הוא מקיים חלקית, מה שדאורייתא שומר . לי זה נראה אווילי : לא לנהוג ברכב בשבת ,אך לאפשר למישהו להסיע אותך !?

מה רע?

הבחור הזה מצא את הדרך שנראת לו, זה יפה מאוד. למה זה חייב להיות הכל או כלום? ומה אם כן יש אלוהים, אבל אני לא רוצה לקבל עול מכלות שמים? ומה אם אני מוכנה לקבל את דת משה אבל לא את דברי חז"ל? וכן הלאה.

למעלה