על עוני מזווית אחרת
בחודש פברואר בשנה שעברה הבן אמר לי שיש לו חבר שהוא פגש באינטרנט ושהוא רוצה להזמין אותו לביקור, פברואר היה עמוס עם ביקורי אונברסיטאות עם הבת ואמרנו שלא מתאים עכשיו ואולי בחופש הבא... לקראת חופשת אפריל הוא שוב הופיע עם אותה בקשה... שוב לא התאים ונפנפנו אותו בלי להכנס לפרטים... לקראת הקיץ הוא הגיע שוב עם אותה בקשה, הפעם כבר היה קשה לנפנף אותו והתחלנו לשמוע פרטים על החבר. מסתבר שלחבר קוראים בשם מוסלמי (אף פעם לא נכנסנו לעיניין הזה יותר לעומק) והוא מהפרוג'קטים הכי עניים של שיקגו. מדובר על ילד שחי עם אבא מאוד לא יציב שיוצא ונכנס לאישפוזים על רקע נפשי והאמא גרה בעיר אחרת והיא לא ממש בתמונה, בקיצור לא תמונה מעודדת. ברגע הראשון אמרנו 'לא' למה להכניס ראש בריא למיטה חולה? אבל לבן זה היה מאוד חשוב והוא ממש התעקש. דיברתי עם חברה שהיא עובדת סוציאלית במיקצועה והיא הציעה לי לבקש המלצות מהמורים שלו כדי להבין על מה בדיוק מדובר... ביקשנו המלצות (וגם נתנו שמות של ממליצים עלינו בשביל שהוא יוכל לדעת לאן הוא בא), וחזרו אלינו שני מורים, המורה ל-AP בהסטוריה ומורה ל-AP בכימיה... (היינו בהלם כי אצלנו, בשכונה המפונפנת שלנו, אפשר רק לחלום על הקורסים האלה בכיתה י'). ההמלצות של המורים היו מאוד חמות, ועלה מהן שמדובר על ילד באמת נחמד... החלטנו ללכת על זה. בהתחלה סיכמנו עם האבא שהוא יקנה את כרטיסי הטיסה ואנחנו נשלם על הארוח, אחר כך הסתבר שצריך לשלם על unaccompanied minor, בסופו של דבר הילד הגיע על חשבוננו. כשהבן ואני באנו לאסוף אותו משדה התעופה הגיע ילד חמוד מאוד. הלכנו לחניון והילד עמד מול המכונית ואמר שזה פעם ראשונה שהוא נכנס למכונית, הלסת של הבן שלי נשמטה... אז איך אתה מגיע ממקום למקום? 'התשובה היתה ברכבת או אוטובוס... אין לנו מכונית'. למחרת שאלתי אותו לאן הוא רוצה ללכת והוא ביקש ללכת לפלנטריום, הוא שמע על זה אבל מעולם לא ביקר באחד... למחרת הגענו למוזיאון המדע בבוקר ונשארנו שם עד שגרשו אותנו בסגירה. הילד היה צמא למידע, בסופ"ש נסענו ל-NYC וגם שם הוא רצה לראות עוד ועוד. כשהגענו לאתר ההנצחה ל-9.11 הוא לא ידע הרבה על הנושא, ותוך דקות חקר ולמד על זה בעזרת הסלולר שלו ובא עם שאלות מצויינות... המפגש איתו היה מדהים לשני הצדדים... ברור שהילד הזה מאוד מיוחד, במקום שבו הוא גדל יורים ברחובות והוא לא נגרר ומצליח להשאר ממוקד ולא להכנס לעינייני סמים או כנופיות... ברור גם שהוא חכם הרבה מעל הממוצע... אבל לילד הזה המערכת עוזרת בענק... הוא הולך לביה"ס מצויין והעוני שלו זה דבר זמני... בעוד שנה וחצי (טפו טפו טפו שרק יגיע חי לשם) הוא ילך לאוניברסיטה טובה ויצא ממעגל העוני... במקרה שלו אין בעיה איך לממן את הלימודים באוניברסיטה וטוב שזה ככה. העולם האלקטרוני שבו אנחנו חיים היום והאינטרנט הנגישו את המידע, טלפון סלולארי כבר לא כל כך יקר, ומסתבר שלפחות במיקרה הזה, אפשר לקבל אותו בחינם משרותי הרווחה
הסיפור הזה הרבה יותר ארוך והוא לימד אותנו המון על אמריקה, אבל בשורה התחתונה, כניראה שבחלק מהמקומות, המערכת הסוציאלית עובדת כמו שצריך.
הוא יחזור אלינו גם בקיץ הקרוב...