זה מה שמצאתי
“סיר פלא” הוא סיר לאפייה על גבי פתיליה, גז וסוגי כיריים אחרים, ששימש בישראל של תקופת היישוב ועד שנות ה-70 של המאה ה-20, במטבחים שטרם היו מצוידים בתנורי אפייה. בין המשתמשים בו היו שכינוהו בשמו הגרמני: “וונדרטופ” (Wundertopf). סיר הפלא שימש בעיקר לאפיית עוגות, אשר עקב צורתו נאפו כטבעת חלולה. הסיר עגול, במרכזו חלל עגול הבנוי כארובה. נלווה לסיר מכסה תואם, כשל סירים רגילים, ללא פתח מרכזי. הסיר לא מונח ישירות על הכיריים אלא על גבי טבעת מתכת רחבה, ששוליה הפנימיים מתרוממים לארובה. טבעת זו מפרידה בין הסיר לכיריים ועל ארובתה מורכב הסיר. הטבעת נועדה לספוג ולפזר את החום, כך שהעוגה לא תצא אפויה מדי באמצע ולא אפויה מספיק בשוליה. האפייה נעשית בדרך כלל על להבה בעוצמה נמוכה וכשהמכסה סגור. הוצאת העוגה מהסיר נעשית על ידי הפיכת הסיר מעל צלחת או מגש. כדי שפעולה זו תתאפשר יש לשמן היטב את הסיר ולקמח טרם הכנסת בלילת העוגה, ולפני הוצאת העוגה האפויה יש להעביר סכין בין שוליה לבין דפנות הסיר על מנת לנתקה מן הדופן. כיום ישנן משפחות דתיות המשתמשות בסיר פלא לאפייה בפסח, על מנת לוותר על הצורך בהכשרת התנור לפסח. ב"סיר פלא", ניתן לאפות עוגות בחושות, עוגות טורט ועוגות שמרים. ניתן להשתמש בסיר גם לאפייה בתנור, אך ללא המכסה והטבעת הנלווית. עוגות הנאפות ב"סיר פלא" יוצאות, אווריריות וגבוהות, בטעם של פעם. באתר קוקסטוק מדברים על סיר פלא מאלומיניום איכותי ועבה, מתאים לאפיית עוגת טורט בתנור, על הגז, כיריים חשמליות ואפילו לאינדוקציה!!! כמובן גם מתאים לפשטידות ותבשילים.