האמת שלא התכוונתי לחזור לכאן, ובוודאי לא כל כך מהר. אבל יש

TCHM

New member
Auflauf = תבשיל בגרמנית


 

מיכי 10

Member
תודה, רעיה! סיר הפלא עם המכסה, יהיה גבוה מדי עבור

הטוסטר אובן שלי. בתנור, או בטוסטר אובן, אני מעדיפה לאפות בתבניות, ולא בסיר הפלא, כי אותו הרבה יותר קשה לנקות. מה שכן, בא לי היום רעיון, שמתישהו, אולי אסע אל הבת הצעירה שלי, שגרה בעיר סמוכה. ואבקש לאפות אצלה, על כירת הגז, בסיר הפלא שלי (עם אותה טבעת, כמובן), פשטידת איטריות עם גבינות שונות, ביצים, מלח ופלפל שחור. זה משהו שאמא שלי היתה מכינה לנו פעמים רבות, ומגישה עם סלט עגבניות ובצל ירוק, או עם סלט חסה. כולנו אהבנו את זה מאד. ואני יודעת שאם אביא פשטידה כזאת לאחי הגדול, ועוד בתוך סיר פלא, זה ישמֵח אותו מאד מאד. שמתי לב שהוא מתגעגע לאוכל הפשוט והטעים, שאמא שלנו היתה מכינה. וכיוון שהוא חבר קיבוץ, האוכל שם שונה לגמרי. רציתי לכתוב לך ש-auflauf זה בגרמנית תפיחה או תבשיל. ואז ראיתי שאבי TCHM, כבר הקדים אותי בכך. :)
 

ornme1

New member
הרעיון המקסים שתביאי לאחיך פשטידה של אמא,

הזכיר לי: מכרה שלי סיפרה שאת האזכרה לאמא שלה הם עורכים בארוחה שמורכבת כולה, מתחילתה ועד לקינוח, ממאכלים שהאמא נהגה להכין. כמובן שגם לאורך השנה כולה הם מכינים פה ושם מתכונים שלה, אבל באזכרה זה אך ורק מאכלים ממתכונים כאלו. ואין שום דבר בעולם שמקרב אותם יותר מזה לזכרה וזה לזה.
 

מיכי 10

Member
תודה


כן, הוא בעצמו כבר סבא לנכדים רבים, אבל נראה לי שמתגעגע עד היום דווקא לאוכל הפשוט והצנוע, שאכלנו בבית הורינו כשזמנים היו קשים יותר. אז אפילו אם אכין לו (כמו אמא) כוס חלב קר עם פרוסות בננה דקות וכפית סוכר, הוא יתמוגג מנחת. נחמד מה שעושים באזכרות לאמא של המכרה שלך. אנחנו עושים כבר שנים אזכרות מכובדות מאד להורים שלנו. אבל כיוון שאנחנו, ברוך ה', משפחה ממש גדולה - שלושה דורות צאצאים של ההורים - לא חשבנו על רעיון כזה של ארוחות. אלא כל אחד מכין משהו או כמה דברים. פשטידות, סלטים, מרקים, עוגות/עוגיות, ירקות חתוכים, פירות. וקונים לחמים, שתייה קלה, שוקו, ופינת שתייה חמה. כשחוזרים מבית העלמין, נוסעים אל אחי או אל אחותי, מסדרים ומתכבדים במה שהכנו והבאנו. ואז מישהו מהמשפחה מלמד משניות לזִכרם. ואחרי זה יש "תוכנית אמנותית" - כל שנה בנושא אחר שקשור אל הורינו - ובה אנחנו מרצים ומספרים הרבה עליהם, לפעמים גם עם מצגות, ומשתפים את הדור הצעיר ואת ילדיו.
 

חנהפ

Active member
זה מה שמצאתי

“סיר פלא” הוא סיר לאפייה על גבי פתיליה, גז וסוגי כיריים אחרים, ששימש בישראל של תקופת היישוב ועד שנות ה-70 של המאה ה-20, במטבחים שטרם היו מצוידים בתנורי אפייה. בין המשתמשים בו היו שכינוהו בשמו הגרמני: “וונדרטופ” (Wundertopf). סיר הפלא שימש בעיקר לאפיית עוגות, אשר עקב צורתו נאפו כטבעת חלולה. הסיר עגול, במרכזו חלל עגול הבנוי כארובה. נלווה לסיר מכסה תואם, כשל סירים רגילים, ללא פתח מרכזי. הסיר לא מונח ישירות על הכיריים אלא על גבי טבעת מתכת רחבה, ששוליה הפנימיים מתרוממים לארובה. טבעת זו מפרידה בין הסיר לכיריים ועל ארובתה מורכב הסיר. הטבעת נועדה לספוג ולפזר את החום, כך שהעוגה לא תצא אפויה מדי באמצע ולא אפויה מספיק בשוליה. האפייה נעשית בדרך כלל על להבה בעוצמה נמוכה וכשהמכסה סגור. הוצאת העוגה מהסיר נעשית על ידי הפיכת הסיר מעל צלחת או מגש. כדי שפעולה זו תתאפשר יש לשמן היטב את הסיר ולקמח טרם הכנסת בלילת העוגה, ולפני הוצאת העוגה האפויה יש להעביר סכין בין שוליה לבין דפנות הסיר על מנת לנתקה מן הדופן. כיום ישנן משפחות דתיות המשתמשות בסיר פלא לאפייה בפסח, על מנת לוותר על הצורך בהכשרת התנור לפסח. ב"סיר פלא", ניתן לאפות עוגות בחושות, עוגות טורט ועוגות שמרים. ניתן להשתמש בסיר גם לאפייה בתנור, אך ללא המכסה והטבעת הנלווית. עוגות הנאפות ב"סיר פלא" יוצאות, אווריריות וגבוהות, בטעם של פעם. באתר קוקסטוק מדברים על סיר פלא מאלומיניום איכותי ועבה, מתאים לאפיית עוגת טורט בתנור, על הגז, כיריים חשמליות ואפילו לאינדוקציה!!! כמובן גם מתאים לפשטידות ותבשילים.
 

מיכי 10

Member
תודה, חנה. גם אני מצאתי וקראתי את זה, וגם זוכרת מניסיון.

מה שחידשת לי, אלה שתי השורות האחרונות שהבאת, שבהחלט מעניינות אותי מאד. "באתר קוקסטוק מדברים על סיר פלא מאלומיניום איכותי ועבה, מתאים לאפיית עוגת טורט בתנור, על הגז, כיריים חשמליות ואפילו לאינדוקציה!!! כמובן גם מתאים לפשטידות ותבשילים". לא מכירה את אתר "קוּקסטוק", אבל מיד אחפש אותו בגוגל. :) תודה לך!
 

מיכי 10

Member
מצאתי את האתר, חנה, וגם את מה שכתבת בקשר לסיר הפלא המיוחד

הזה, שעולה -.109 שקלים. הוא נראה נהדר! אך כיוון שאני לא מתכוונת לחזור לאפייה רצינית, לא סביר שאקנה אותו לעצמי. :)
 
למעלה