הארכת תוחלת החיים והמוסר הוויקני

ToryMaster

New member
המ

מעניין. היה לי קל והגיוני יותר לפרש את זה כ"אם זה פוגע - אל תעשה את זה", אבל אולי זה לאו דווקא מה שנכון. הרשי לי לשאול עוד שאלה כללית. אם הריד לא אומרת במפורש שאסור לפגוע באנשים, את חושבת שאפשר לפרש את זה כ"מותר לפגוע במי שרוצים"?

כרמית.

New member
לא...

ה-Rede המסורתי בכלל לא מדבר על מצב של פגיעה. הוא לא עוסק בזה. אפשר להגיד שזה בכלל לא העניין כאן. המטרה של ה-Rede היא ללמד את הוויקה שאין איסורים על אורח חיים. אין מצוות "אל תעשה". אין מגבלות על אוכל או לבוש או חיי משפחה או עיסוק וכדומה. כל עוד זה לא פוגע באף אחד, הוויקה יכולים לחיות את חייהם כפי שהם רואים לנכון. זה גם עולה בקנה אחד עם דברי האלה: All acts of love and pleasure are my rituals. אי אפשר להסיק מה-Rede *שום דבר* לגבי מקרה שבו כן יתרחש נזק פוטנציאלי למישהו או למשהו. אפשר להסיק כל מיני דברים לגבי פגיעה ממקורות אחרים. למשל ממצוות האלה שאומרת: For my law is love unto all beings או למשל מן האמונה כי וויקני אמור לגלות אחריות מעצם היותו קשור אל האלוהות בעבותות של אהבה, אמון וחניכה.

ToryMaster

New member
המ

לא חשבתי על זה ככה. מדהים כמה אני עוד בראש יהודי של חטא וכפרה לפעמים.

ToryMaster

New member
בשביל לסגוד לאילן?

[לא,רגע, זה מסרים] אני אחזור אלייך עם זה.

gwizard

New member
נכון מאוד

וזה בדיוק הכוח שלו - הריד לא מכתיב מה לעשות ומה לא לעשות, אלא משאיר לכל אחד לבחור לפי ההבנה האישית שלו את דרך החיים. ניתן לפרש את זה כ: כדאי לך לא לעצור את עצמך, אלא לחיות את החיים במלואם - כל עוד אתה לא גורם נזק. אני ממליץ על האתר הזה כמקור מחשבה נוסף: http://wicca.timerift.net/rede.html

DarlingAdam

New member
פגיעה זה סובייקטיבי...

אני יודע שאמרו את זה פה כבר כמה פעמים, אבל מאוד חשוב לי להביע את זה שוב. פגיעה זה סובייקטיבי. הרבה מהדברים שאני עושה שמבחינתי הם חיים פשוטים ושלווים נורא פוגע באמא שלי, לדוגמה. ולא כי אני רוצה לפגוע בה. להבדיל, יש כאלה שלטעמם התאבדות היא פגיעה עצמית קיצונית, ויש כאלה שרואים אותה כדרך היחידה אל החופש (ואני מקווה שהדעה הזו לא תגרום להודעה להימחק). בכל מקרה היא בד"כ פגיעה אנושה בסובבים את המתאבד, אבל כאן באה הנקודה של "אני או אתם". יש כאלה שרוצים לחיות עד כמה שאפשר - חיי נצח אם המדע רק יתיר זאת. ויש כאלה שהרעיון מעורר בהם חלחלה. ששמונים שנה נראות להם כבר עכשיו קצת יותר מדי. בשבילם, הארכת חיים היא פגיעה ברמת החיים, בחיים הנוכחיים (שיתקלקלו בציפייה לעתיד), או באמונה שלהם שזמנם יגיע כשיגיע (והרי ישנם מקומות שבהם אנשים מעדיפים לתת לרפואה להתעסק איתם כמה שפחות).

ToryMaster

New member
זה באמת עניין של השקפה

הרי מוות לא באמת פוגע באדם שמת, זה לא מפריע לו, הוא כבר מת, הפגיעה היא באנשים שמסביב.

DarlingAdam

New member
יש שיטענו

שמוות פוגע בחיים. וזה לפני שנדבר על "החיים שלאחר המוות" ומה שעלול לקרות שם למתאבדים על סמך די הרבה אמונות.

gwizard

New member
ויש שיטענו

כי מוות הוא חלק אינטגרלי של החיים ובלעדיו לא יהיו חיים. חיים לאחר המוות ומה קורה לך תלוי אך ורק עד כמה אתה מאמין בעצמך.

ToryMaster

New member
המ

לוידעת, אני טוענת שNone מתייחס לאף אחד, לאו דווקא לאף יצור חי, אלא לאף אחד בסביבתך. אני גם לא מאמינה שמוות זה גיהנום וזוועה כמו שטוענים אנשים, זה פשוט המשך.

DarlingAdam

New member
לאו דווקא "מאמין",

אבל הייתי רוצה לחשוב שהמוות הוא שינה. מנוחה נעימה. סוף. די כבר לכל הרעש הזה. לצאת מהמעגל, ולא להסתובב בו לנצח. שלווה. אחרת מה הטעם.

Tatu4Taty

New member
יותר מדי משתנים במשוואה

זה פוגע בעצמנו לא להאריך את החיים? ואולי זה עוזר לחיות את הרגע? אני חושב שזה אישי וצריך להישאר כזה. לא הייתי אוסר על הארכת החיים וגם לא הייתי מונע מאדם שלא מעוניין בזאת. מה שכן, הייתי מציב רף מסוים לזמן שאפשר לחיות בהתאם לפגיעה בכדור הארץ. אל תשאל אותי מה הוא יהיה, אני חושב שזה חלום באספמיה רק לחשוב שאפשר לקבוע כזה רף.

למעלה