פיקנוגנול, pycnogenol = סימן שאלה אחד גדול../images/Emo70.gif
ואפילו יצא חרוז. נתבקשתי להגיב להודעה בתחילת שרשור זה, אבל אני מודה, אני מגיבה ברגשות מעורבים. פיקנוגנול הוא חומר המופק מעץ אורן מזן מיוחד המצוי רק בדרום צרפת. החומר נמצא גם ביין אדום, בחמוציות, בענבים, בקקאו ובעוד מקורות אך בכמות קטנה בהרבה מאשר בעץ האורן הצרפתי. אתם יכולים למצוא עליו לא מעט חומר, בעיקר מהחברות המשווקות את המוצר. כך מתוך חיפוש אקראי בגוגל. כל התועלות אשר מתוארות בהודעה הראשונית: "אנטי אוקסידנט, אנטי דלקתי חזק ביותר, עוזר למניעת אוסטיופורוזיס, מפחית אלרגיה, ועוד ועוד, בנוסף לפוטנציאל שלו לעזור להפרעת קשב וריכוז." אינן מוכחות באופן חד משמעי בספרות המדעית בבני אדם. רוב העבודות המתוארות הן על בעלי חיים, חולדות, ליתר דיוק. מחקרים שכן נעשו בקרב בני אדם הם קטנים (עשרות בודדות של אנשים), אנקדוטלים. נתחיל מהסוף – סיסטיק פיברוזיס – אין עבודה אחת המתארת מתן של פיקנוגנול לקבוצת אוכלוסיה זו. לא ניתן לדעת מה המינון, מה תופעות הלוואי, לאיזה פרק זמן, כמה פעמים ביום, פינוי מהכליות והכבד, מה התועלת, לאן הוא נכנס ומאיפה הוא יוצא... ועוד ועוד של תכשיר זה. לעומת זאת, יש עבודות (ראשוניות, אמנם) על אומגה 3, שום, ויטמינים ועוד מקורות "טבעיים" שרלוונטיים ל- CF. לאיזה מחלות לפיקנוגנול י כ ו ל להיות תפקיד כלשהו? אסתמה - ישנם 3 מאמרים (מעט מדי), מתוכם רק עבודה אחת משנת 2004 המתארת תועלת כלשהי במתן פיקנוגנול באופן רנדומלי ל- 60 ילדים עם אסתמת ילדות קלה (גיל 6-18 שנים) לפרק זמן של 3 חודשים. בתום המחקר החוקרים מסכמים כי בהשוואה לקבוצת הפלאסבו למטופלים עם פיקנוגנול היו קצת פחות החמרות ריאתיות, תפקודים יותר טובים ויותר ילדים יכלו להפסיק את התרופות למניעת התקפים. לא הופיעו נתונים ממשיים, כך שאני מאוד סקפטית לגבי מאמר זה....העיתון אינו מוכר בקרב רופאי הריאות בארץ: The Journal of Ashtma . דרוש מחקר רב בנושא זה. בעיות ורידיות – Chronic venous insufficiency - ייתכן שפיקנוגנול מפחית תופעות של בצקות (נפיחות) ברגליים וכאבים. דרוש מחקר רב בנושא זה. לאילו מחלות לפיקנוגנול יש תפקיד שנוי במחלוקת אם בכלל? ADHD – פיקנוגנול ניתן למבוגרים הסובלים מ- ADHD לשיפור הריכוז. המידע לגבי יכולותיו לסייע בתופעה זו היא כנראה לא כ"כ משמעותית מפלאסבו. דרוש מחקר רב נוסף בנושא לפני הסקת מסקנות לטיפול או לאי טיפול. אנטיאוקסידנט – לא ברור האם אכן יש לפיקנוגנול יכולת כאנטיאוקסידנט בבני אדם. תוצאות קיימות רק בבעלי חיים. מתנהל מחקר רב בנושא זה כבר כעת בכמה תחומים כך שיש עוד מה לצפות. סוכרת – שילוב של פיקנוגנול בחולים עם סוכרת המטופלים בתרופות קונבנציונאליות יכול לשפר את איזון הגלוקוז ולשפר תפקוד האנדותל. מצד שני, קיים חשש לירידה רבה מדי בסוכר עד כדי היפוגליקמיה. מחקר רב נוסף צריך להתבצע בנושא זה. אותו דין גם בטיפול להפחתת אלרגיה, לאוסטיאופורוזיס ועוד....ואני לא אפרט. כי באמת. זה יותר מדי. יש לזכור, כמו לכל תוסף או מולטיויטמין או תרופה "טבעית" יותר או פחות, יש השפעות בין תרופתיות ותופעות לוואי: פיקנוגנול יכול להוציא מאיזון חולה סוכרת מאוזן, יכול להוריד לחץ דם בשילוב עם תרופות לחץ הדם, ויכול להעלות סיכון לדימום בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה. תופעות לוואי כמעט שאינם מדווחים כיוון שבאמת כנראה שהוא נסבל מלבד בעיות במערכת העיכול, כאבי ראש ותופעות מינוריות אחרות. מצד שני, תכשיר זה לא ניתן לכל כך הרבה אנשים (כמו במחקר קליני משמעותי) שניתן להסיק את המסקנה שהוא בטוח. ועכשיו, על סמך הכתוב פה, לדעתי, יש לחשוב הרבה זמן האם באמת כדאי לשלם סכום כסף לא מבוטל (אותו אפשר להשקיע בטיפול עבורו יש הרבה יותר הוכחות חותכות) בשביל לקנות מוצר על סמך ניסיונו של אדם אחד. ואני לא מזלזלת, באמת באמת שלא. ייתכן שבעוד כמה שנים רבות יוכח שפיקנוגנול הוא טיפול אפשרי למחלות שמערבות דלקת במערכת הנשימה. לכל הפחות יבינו טוב יותר את בטיחות החומר. אך, נכון לעכשיו, זה לא כך. אלה העובדות. הוא עדיין לא "פולמוזיים של הטבע". ואסיים באותה סיומת כפי שסיימת, אסף, בתחילת השרשור "מי ייתן ומעבודתי הקשה יישאו פרי החולים האחרים". ורדית נ.ב: אסף , אין בדברים אלה לפסול את מה שעושה לך טוב, כל עוד זה לא עושה לך רע. אנא דווח זאת לרופא המטפל.