הגדרה ל- "תכנון/פיתוח בר-קיימא"

ש מים

New member
הגדרה ל- "תכנון/פיתוח בר-קיימא"

ההגדרה "הרגילה/המוכרת" קצת קשה לעיכול, לעיתים. להלן הגדרה קצת שונה (ומעט יותר פילוסופית) לרעיון ה-"בר-קיימא", כפי שאני כתבתי והגדרתי (מצ"ב קישור, לקוח מפורום גיאוגרפיה).

מושג חדש : " חקלאות בר-קיימא "

ישנו עכשיו מושג חדש שמיתקשר אל החקלאות האורגנית והוא ניקרא " חקלאות בר-קיימא " . ענף זה דומה מאוד לחקלאות האורגנית בכך שמגדלים צמחים ללא שום ריסוס וללא שימוש בחומרי הדברה . אם רק יתחילו להישתמש כאן בארץ בענף הזה אני חושב שהאדמה תיהיה יותר פורייה וזה ישמור יותר טוב על השטחים הפתוחים החלקאיים שהולכים ומיתמעטים .

ש מים

New member
תיקון + הבהרה

המונח "בר-קיימא" (ויש המכנים את תפישה זו גם: "קיימות") הנה תפישה/ראיה כללית (ואם תרצו: "דרך חיים" או, נכון יותר: "ראיית עולם"). תחת "גג" זה ניתן להכניס כל דבר בחיים, החל מתחבורה, הרגלי אכילה והמשך בחקלאות, בניה, חינוך ורפואה. עקב "התעסקותי" (
) גם בפילוסופיות מזרחיות ("סוטו זן", ליתר דיוק), אני רואה את הקשר ההדוק שבין פילוסופיית ה-"זן" לבין ה-"קיימות". חג שמח!

siviva

New member
הגדרה ל- "בר-קיימא"

אני לא יודעת לאיזו הגדרה רגילה התכוונת,בד"כ משתמשים בהגדרה של ברנדלנדט (Brundlandt) שאומרת שפתוח בר-קיימא הוא כזה ה "ממלא אחר צרכי ההווה בלי לסכן את יכולתם של דורות העתיד למלא אחר צרכיהם".באנגלית זה קצת יותר טוב to meet the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. קצר וקולע, לא? שום דבר אישי, אבל ההגדרה הזו מתעכלת לי קצת יותר טוב... העניין היותר קשה לעיכול לדעתי, הוא בחירת המילה "בר קיימא" כתרגום ל-"sustainable/ity". גם "קיימות" נראית לי פספוס. לא הצלחתי למצוא הרבה תחליפים אולי יש למישהו הצעות?

ש מים

New member
הגדרת sustainability

כן. הגדרה שהבאת היא ההגדרה "הרשמית", כפי שאומצה ע"י האו"ם בוועידת ריו 1982. אבל - כמו שאמרתי (וכפי שנוכחתי, כשניסיתי להסביר את "מהות העניין" ל-"הדיוטות") - התרגום לעברית מאוד "מסרבל" את העניין...
לכן הבאתי "פרשנות" (רש"י, רמב"ם, אתם תחליטו...
), שכמובן נסמכת על "ההגדרה הרשמית". אגב, המילה "קיימוּת" הנה התרגום החדש ששמעתי (אם אני לא טועה, ראיתי את זה באיזה פרסום של "מרכז השל", אבל אל תתפשי אותי במילה). חג שמח וכל טוב!

ועידת כדור הארץ של האו"ם - 1992

הועידה הבינלאומית של האו"ם בנושא איכות הסביבה שהתקיימה ב-ריו דה ז'נרו בשנת 1992

siviva

New member
גם קיימות זה לא ממש זה, לא?

המושג עצמו קשה להבנה בגלל שהוא מכיל את הכל בעצם, זו תפיסת עולם בפני עצמה, כמו שאתה אומר, ולנסות להסבירה ל"הדיוטות" זו לא משימה קלה..
חלק מהתפיסה הססטינבילית זה היכולת לחיות אורח חיים שיכול להתקיים לעד ובכך בעצם לא לפגוע ביכולת הדורות הבאים לחיות באותה צורה. זה מדבר על שימוש במשאבים בצורה כזו שתבטיח שלא ייכלו. אלו דברים שאיך שהוא ההגדרה השנייה, אם מתעמקים בה, כן תופסת. אבל ההסבר שאתה הצעת לא כולל את כל ההיבטים האלו. אתה אומר "עמדת ה-"בר-קיימא" (או - "קיימות") הנה כי במסגרת מכלול השיקולים יש לתת משקל (גדול וכבד) להשלכות העתידיות של בחירתנו" הדגש אצלך הוא לתת משקל להשלכות עתידיות אבל אתה לא אומר מאיזה סוג. יש שיגידו שבעתיד הטכנלוגיה תתפתח ותוכל למצוא פתרונות לבעיות של היום. זה גם סוג של לתת משקל להשלכות עתידיות אבל זה לא כ"כ ססטינבילי...
המשך חג שמח!

ש מים

New member
אוווו... אנחנו נכנסים לפילוסופיה...

אז ככה: 1. אכן, מחשבה על "ההשלכות העתידיות של מעשינו". 2. אני לא מכיר מישהו שיכול לדעת (בבטחון, ב-100%) מה ייה בעתיד. 3. לכן, נקודת המבט שלי היא שאת העתיד יש לחשב ולחזות באמצעות הכלים והנתונים שיש בידינו היום. 4. ולכן, אם תהיה התפתחות "חיובית" בעתיד - מה טוב, רק נרוויח מזה. אבל אין לנו את הכלים לדעת ולוודא זאת, ולפיכך עלינו לצפות חיים (עתידיים) זהים לנורמות (ההתנהגות, החיים) הנהוגות כיום. 5. ואם המצב ישתפר: בואי ונשאיר מעט עבודה (תכנון, עשיה, מחשבה) גם לילדינו ולנכדינו ולממשיכי דרכנו). אבל כאמור: זו הפילוסופיה שמנחה אותי... (תמתיני לסֵפֵר!
). והעיקר שאנו מסכימים ומשוחחים...

siviva

New member
העיקר שאנו משוחחים ומסכימים...

ש מים יקר. כמובן שאני מסכימה איתך ועם תפיסת העולמ הססטינבילית שהצגנו. אין שום ויכוח! רק מנסים לשפר את ההגדרות רק לא? הדוגמא הייתה רק כדי להראות את ההבדלים בין שני הניסוחים, אני לא באמת מסתמכת על חידושים טכנולוגיים שיצילו לנו את הסביבה. באמת נהנית לשוחח
ואין לי בעייה עם קצת פילוסופיה... שיהיה אחלה יום

ש מים

New member
רוצה להצטרף לצוות??

(לכתיבת ספר) איך אתר מרטין לותר (קינג)?: I Have a dreem... אז "יש לי חלום", לכתוב ספר: ספר על תפיסת עולם, כוללנית - החל התכנון סביבתי "בגדול" ועד להתנהגות הפרט. משולב בה-מ-ו-ן פילוסופיה (ממעט שיחות וידע שאספתי בינתיים: יש בפנים המון "זן", פילוסופיה של היוגה (דיסקסתי זאת עם מורה לאשטנגה-יוגה...) ואני מחפש עכשיו את היהדות...). כמו שאמרתי: עדיין בגדר חלום רחוק (אלא אם יציעו לי מלגת-מחקר ממדרשת בן-גוריון. שם אני רוצה לשבת ולכתוב!
).

siviva

New member
יאללה בכיף!

אם אתה תשיג את מלגת המחקר - אני מצטרפת בשמחה!. אולי אתה יודע, אבל אחת הדרכים העיקריות להשגת מלגת מחקר (PhD) היא פשוט להציע הצעת מחקר ולמצוא מי שיהיה מוכן לחנוך אותך מטעם האוניברסיטה/מכון המחקר. נראה כאלו הצעת מחקר יש לך (הכיוון הכללי) אולי תציע אותה למדרשת ב"ג? אם תחכה שיציעו לך - הרבה מים יעברו בנגב... אני אשמח להשתתף בחלק של סביבה והתנהגות (שני התחומים בהם אני מתמחה), אתה לוקח את חלק הזן והיהדות? ועכשיו ביתר רצינות לרגע, - אם נושאי דת והקשר לסביבה מעניינים אותך - אני יודעת שיש הרבה התפתחות בזמן האחרון מצד גורמים סביבתיים שבודקים איך להיעזר בכוח ובראיית הדת כדי לקדם נושאים של ססטינביליות וא.סביבה. כך שאני מאמינה שאפשר יהיה "למכור" נושא מחקר כזה. אם אתה מעוניין במאמרים/ארגונים/שמות חוקרים/ או מה שלא יהיה בנושא דת וסביבה - אשמח לתת קצת קישורים ממה שיש לי. ממש הסמקתי מההזמנה...
מה לגבי כתיבת הספר באוניברסיטת ב"ג באילת? לפחות בהפסקות בין קריאה לכתיבה נוכל לצאת לשתות איזו בירה.

ש מים

New member
ספר...

בעיות: 1. יש העייה עם נושא "החניכה": אני זקוק ל2 חונכים. האחד מתחום הפילוסופיה (למרות שיש לי מורה, אבל הוא לא באקדמיה, ולכן אני לא מאמין שיכירו בו) והשני מתחום התכנון. 2. מדובר, ככל הנראה, בעבודת ע-נ-ק, שכן היא תצטרך "לרקוד על 2 חתונות": על הבמה הפילוסופית ועל "הבמה הסביבתית". ונראה לי שגם על במת מדעי ההתנהגות...
3. מקום העבודה שלי (וגם המגורים) זה בצפון. יצטרכו לתת לי "פיתוי הולם" עמ"נ לנטוש (בזמנים אלו...) מקום עבודה בטוח ו-"לא רע", לטובת אי-וודאות אקדמית...
4. אילת אינה מהווה פיתוי עבורי (למרות שבירה טובה - מהווה גם מהווה!
). השקט הנוף והמיקום של מדרשת ב"ג מהווים עבורי מימוש של חלום... לאור כל הנ"ל, יודעת מה יגרום לי להתחיל בפעולה ממשית? (טפו, טפו, חס-וחלילה, חמסה, חמסה, חמסה) רק פיטורין מהעבודה...
אל תדאגי, יהיה מעניין!
(יהיו הרבה בירות אל תוך הלילה, מדיטציות טובות ועוד דברים...
).

siviva

New member
מתי מתחילים?

בוא רגע נפרק את הדברים. לגבי שתי הבעיות הראשונות - אם אתה מוצא חונך לתחום תכנון סביבתי שהוא גם פתוח לפילוסופיה - הרי אז תוכל לכלול אלמנטים פילוסופיים בעבודה, ולהיעזר במורה הלא "מוכר" ורעיונותיו. (אחרי הכל PhD הוא תואר פילוסופי).זה גם פותר את הבעייה השנייה - כי יחייב לצמצם את הנושא לתכנון סביבתי בגישה פילוסופית-(ו)התנהגותית.... עכשיו לגבי המציאות...שתי הבעיות הבאות שהעלית. למצוא עבודה אקדמאית עם תמורה הולמת וודאית? קטונתי... שמור על עבודתך הבטוחה לבינתיים וחמסה חמסה שהיא לא תאבד
ולגבי אילת...השקט הנוף והמיקום של מדרשת ב"ג לא כל כך שונים מאלו של אילת. קל למצוא שקט במרחק הליכה, על הנוף לא צריך לפרט והמיקום - יותר נגיש ו"מרכזי" יחסית למדרשה. אצלנו אפילו יותר טוב כי יש גם מקומות טובים לשתות בהם בירה
ככה דילגת מעל האפשרות?

ש מים

New member
לך, לאיילת ולכל המתעניינים

"העסק" מתבשל לי בראש (האמת שיש 2 נושאים שמתבשלים...). הרעיון קיים, לא עוזב ולא יעזוב. היישום, כאמור, עלול להתעכב (יודעים: עבודה במשרה מלאה, משפחה, ילדים, אימונים (אני גם לומד-מתאמן וגם מאמן...), "החיים" ועוד...). אבל כל ההצעות (שנתתן) נקלטות!
בכל אופן, אם אנו רוצים "להעלות הילוך", אפשר להתקדם במסרים האישיים (למרות שאני לא רואה תחליף לשיחות פנים אל פנים). הנושא סבוך, מורכב ולדעתי מהווה ממש "אידיאולוגיה" חדשה, הן בתחום התכנון והן בתחום "החיים האמיתיים"). חג שמח, כל טוב, ושוב: תודה, תודה, תודה לכוולם!

siviva

New member
אז נקנח לבינתיים...

היי איילת, ותודה על המידע. אז רק נקנח בנקודה חיובית - עצם העובדה שהשיח על הנושא מתפתח ולאט לאט נקלט בראשי הרבה אנשים מכל התחומים
ואני באמת מקווה שיקלט כ"אידיאולוגיה" חדשה ברחבי הארץ והעולם

ש מים

New member
רק דבר "קטן" לסיום:

בלי "צניעות" אין "קיימות" )sustainability). וכמו שאמרה החכמה מציון (בפרפרזה...): "הצניעות מתחילה בתוכנו"

ש איילת

New member
יש גם את המכללה בשדה בוקר...

ואם מדובר בחלום קצת רחוק...אז בעוד כמה שנים תהיה מכללה ישראלית ירדנית בערבה..אולי גם שם תהיה אפשרות לקבל מילגה.. בצפון..אתה יכול להתחיל את המחקר שלך 'על אש קטנה' בבוסתן העולמי ד"א , אני מאוד מאוד מתעניינת בכל מה שקשור לבניה ירוקה וגם התחלתי לא מזמן להתעניין בפרמקלצ'ור..אז אם תרצה אני גם מוכנה לתרום.
איילת

ש מים

New member
../images/Emo13.gif../images/Emo45.gif

חבר'ה, אני מאחרון הסוציאליסטים: מבחינתי, כל אחד יכול להצטרף (אני רואה את הנושא, הכתיבה הזו, כ-"קיבוץ"...
).

ש מים

New member
איילת, מה זה "הבוסתן העולמי"???

לא שמעתי על דבר כזה... איפה זה? מה זה? מה מתרחש שם? למי/איזה גוף זה קשור??? תודה!

למעלה