Heathen Dawn
New member
הגיגים אחרי מלחמת הכוכבים
אתמול בערב ראיתי את הפרק השלישי, כרונולוגית האחרון מתוך שישה, של מלחמת הכוכבים. סרט נהדר, מלא אקשן אבל לשמחתי בלי כמעט דם (אני חושב שאני ההפך מג'סטין ביחס שלי אל דם), וגם מלא אמירות פוליטיות ופילוסופיות. את תהליך ההפיכה של הרפובליקה לאימפריה לקח הבמאי לוקאס ישירות מההיסטוריה של נפילת רפובליקת ויימאר ועליית הדיקטטורה הנאצית. זה המוטיב החוזר ונשנה של המוכנות של אנשים לאבד את החופש שלהם תמורת ביטחון, והאזהרה ברורה. מעל לכל, המסר הוא שהכוח משחית והכוח המוחלט משחית באופן מוחלט. זה נוגע גם לגבי הסנאטור פאלפטין, שהפך לעומד בראש האימפיריה הגלאקטית, וגם לגבי אבירי הג'דיי עצמם, הנתונים תחת סכנת ההימשכות אחר הצד האפל של הכוח, כמו אנקין. וכאן מצאתי נכון לעשות קישור לפגאניזם (כן, חייבת להיות איזושהי הצדקה לשליחת ההודעה הזאת בפורום הזה). במאמרו "הפגאניזם על פרשת הדרכים" מדבר סקייטאצ'ר (נשמע דומה לסקייווקר, לא?) על מרכזיותה של החניכה בוויקה, התהליך שבו הופך המתלמד הוויקני לחלק ממסדר הג'דיי, אה, אני מתכוון, לוויקני. לא זו בלבד שסקייטאצ'ר מסביר על מעלות החניכה לגבי החניך עצמו, אלא יש לו חזון לגבי עתיד העולם כולו. אני מצטט מהתרגום לעברית (איזה מזל שיש תרגום ... מי תירגם? כל הכבוד!
): "אילו היתה דבר שבשגרה, אילו עברו אנשים חניכה ממש כפי שהם עוברים התבגרות, היה לנו עולם שונה וטוב בהרבה." "אף אילו מעגל החניכים היה מורכב ממיעוט נחשב של האוכלוסיה, התוצאה המאגית של מספר כזה של דיעות שעברו שינוי על העולם היתה עמוקה וחיובית." "אני מאמין - בוודאי, אני מקווה - שצעדים אלו יכולים לשמר את נתיב החניכה הנאופגאני, למנוע את היקברותו תחת המעטפת של הדת, ולהתיר את מה שלא קרה עד כה: התפרצות אמיתית, בקנה מידה גדול ומעבר לנקודת האל-חזור של המיסתורין, שתביא לשינוי התרבות האנושית והפלנטה הזו - בהנחה, כמובן, שהציביליזאציה תשרוד את משבר השנים הבאות." המעניין כאן הוא שסקייטאצ'ר כותב מאמר מציאותי (כלומר מתייחס למציאות, נטוע במציאות, לא פנטאזיה, הוא מאמין אמונה שלמה במה שהוא כותב) ואילו מלחמת הכוכבים היא סרט בדיוני, אך אני מוצא את הגישה של מלחמת הכוכבים מציאותית בהרבה מגישתו של סקייטאצ'ר, אשר לגבי דידי לוקה בפנטאזיה ובתלישות מהמציאות. למה אני מתכוון? אמר כאן סקייטאצ'ר שהתפרצות החניכה אל העולם תשפר אותו. שהחניכה בהכרח הופך את האדם לטוב יותר, מוסרי יותר, סר מרע ונזק. אתם מאמינים לזה? אני ממש לא. והנה בא הסרט הבדיוני מלחמת הכוכבים עם גישה הרבה יותר מציאותית: אין שום סיבה שאדם שנחנך אל מסדר הג'דיי יהיה טוב יותר. עוד יותר מזה: עתה כשהוא בעל כוח וידע יותר גדולים, יש יותר פיתוי לו שיימשך לצד האפל. הסרט מלחמת הכוכבים מכיר בצד אפל שהחניך יכול להישאב אל תוכו ולגרום בעקבותיו לאסונות מחרידים, בעוד שסקייטא'ר מתעלם לחלוטין מהאפשרות הזאת. במלחמת הכוכבים אנו רואים בבירור, לגבי אבירי הג'דיי, שהכוח משחית והכוח המוחלט משחית באופן מוחלט. אני בעד חניכה. אני תומך ברעיון שהחניכה מרכזית לוויקה. אני מכיר ביתרונות הגדולים שהחניכה עשויה לתת למי שמקבל אותה. אבל אני לא מקבל את החזון האוטופיסטי של סקייטאצ'ר, שלפיו תפוצת החניכה תשפר את העולם. מהרגע הראשון שקראתי את המאמר שלו ידעתי שיש כאן בעיה, יש כאן פגם אמיתי, ועכשיו, אחרי שראיתי את כל פרקי מלחמת הכוכבים, אני מבין בדיוק מה זה. אין ארוחות חינם, והגם החניכה יש לה מחיר, המחיר של הפיתוי להשתמש בידע ובכוח המאגי לצרכים שליליים. אז לא החניכה תהפוך את העולם למקום טוב יותר. אין קיצורי דרך - האפשרות היחידה לשיפור העולם היא הדרך הקשה והארוכה ועמוסת המכשולים של עבודה על עצמנו ועל החברה. אין שום משיח לצפות לבואו. היו ברוכים. HD
אתמול בערב ראיתי את הפרק השלישי, כרונולוגית האחרון מתוך שישה, של מלחמת הכוכבים. סרט נהדר, מלא אקשן אבל לשמחתי בלי כמעט דם (אני חושב שאני ההפך מג'סטין ביחס שלי אל דם), וגם מלא אמירות פוליטיות ופילוסופיות. את תהליך ההפיכה של הרפובליקה לאימפריה לקח הבמאי לוקאס ישירות מההיסטוריה של נפילת רפובליקת ויימאר ועליית הדיקטטורה הנאצית. זה המוטיב החוזר ונשנה של המוכנות של אנשים לאבד את החופש שלהם תמורת ביטחון, והאזהרה ברורה. מעל לכל, המסר הוא שהכוח משחית והכוח המוחלט משחית באופן מוחלט. זה נוגע גם לגבי הסנאטור פאלפטין, שהפך לעומד בראש האימפיריה הגלאקטית, וגם לגבי אבירי הג'דיי עצמם, הנתונים תחת סכנת ההימשכות אחר הצד האפל של הכוח, כמו אנקין. וכאן מצאתי נכון לעשות קישור לפגאניזם (כן, חייבת להיות איזושהי הצדקה לשליחת ההודעה הזאת בפורום הזה). במאמרו "הפגאניזם על פרשת הדרכים" מדבר סקייטאצ'ר (נשמע דומה לסקייווקר, לא?) על מרכזיותה של החניכה בוויקה, התהליך שבו הופך המתלמד הוויקני לחלק ממסדר הג'דיי, אה, אני מתכוון, לוויקני. לא זו בלבד שסקייטאצ'ר מסביר על מעלות החניכה לגבי החניך עצמו, אלא יש לו חזון לגבי עתיד העולם כולו. אני מצטט מהתרגום לעברית (איזה מזל שיש תרגום ... מי תירגם? כל הכבוד!