הגנת זכויות יוצרים על מוצר

marblearch

New member
הגנת זכויות יוצרים על מוצר

שלום רב,
אני מעצב מוצר וברצוני להגן על מוצרים שאני מעצב ומייצר.
רשמתי מדגם פעם אחת על רהיט שעיצבתי ויצרתי.
אמרו לי שיש לי הגנת זכויות יוצרים מעצם היצירה של המוצר ולכן אין צורך להסתבך עם התהליך הארוך של רישום המדגם.
מה הדרך הטובה ביותר עבורי "לסמן" המוצר תחת זכויות היוצרים שלי שיהיה לי קל להוכיח כי זהו עיצוב שלי?
תודה מראש

מדגם וזכויות יוצרים

שלום רב,
&nbsp
המידע שהזכרת בפנייתך אינו נכון. חוק זכות יוצרים קובע: "לא תהא זכות יוצרים במדגם כהגדרתו בפקודת הפטנטים והמדגמים, אלא אם כן המדגם אינו משמש ואינו מכוון לשמש לייצור תעשייתי;".
&nbsp
בעבר הוכן תזכיר הצעת חוק המבקש לקבוע הגנה על מדגמים לא רשומים. מדובר בהגנה חלקית (שאיננה חלה על מי שפיתח אחריך את המדגם באופן עצמאי) ולפרק זמן של 3 שנים בלבד (לעומת הגנה מקסימלית של מונופולין בן 15 שנה למדגם רשום). אולם התזכיר לא הגיע לשלב של חקיקה.
&nbsp
מומלץ, אפוא, לא לקבל החלטות משמעותיות בעניין זה מבלי להתייעץ תחילה עם עו"ד המתמחה בתחום.
&nbsp
בהצלחה,
דניאל

marblearch

New member
תודה על התשובה. אחדד השאלה

מעצבת שאני עובד איתה תבעה פעמיים על העתקה של המוצרים שלה וזכתה.
&nbsp
אציין כי אין לה מדגם, אבל היא אומרת שהיתה צריכה להוכיח שהיא היוצרת המקורית.
&nbsp
האם אתה מכיר דבר כזה? אם כן מה הדרך הטובה ביותר "לתקוע דגל" ולהוכיח כי אני היוצר המקורי?
&nbsp
בברכה

עילות תביעה שונות והוכחת זכות ביצירה

שלום,
&nbsp
לשאלתך, מי שאיננו בעל מדגם רשום, עשוי לזכות בתביעה מכוח עילות שונות, ביניהן, גניבת עין ועשיית עושר ולא במשפט. עם זאת, ככל שאין מדגם רשום, קיים קושי רב יותר להוכיח את התביעה. כאשר תובעים בעילת גניבת עין, יש להוכיח קיומו של מוניטין וקיומו של חשש להטעיה. בעילת עשיית עושר ולא במשפט, כדי שתקנה סעד בדיני קניין רוחני, יש להוכיח שמדובר במקרה מיוחד בו מתקיים "יסוד נוסף" שהינו התנהגות פסולה ובלתי הוגנת של המתחרה.
&nbsp
דרכים מקובלות שיכול לנקוט אדם כדי שיוכל להוכיח בבוא העת שהוא היוצר המקורי הן, בין היתר, לשמור את כל המסמכים הקשורים ביצירה הכוללים תאריכים, למשל מסמכי תכנון ופיתוח של המוצר, תכתובות בעניין המוצר עם לקוחות וספקים, וכן אמצעים שיווקיים כגון קטלוגים, פרסומים שונים וכו'.
&nbsp
אין ספק שבדרך-כלל הגשת בקשת רישום מדגם היא הדרך העדיפה לאור יתרונותיה המובהקים והעובדה שלא מדובר בעלויות גבוהות מדי (כל זאת כמובן בהנחה שלא מדובר בעשרות דגמים דבר השולל לעיתים כדאיות כלכלית).
&nbsp
בברכה,
דניאל

למעלה