ובאותו נושא, כדאי לקרוא את נדב אייל
נדב איל Nadav Eyal
11 hrs ·
הערב קיבלתי מכתב מאדם שראה את הריאיון שקיימתי אמש עם השר בנט. לא ביקשתי את אישורו לפרסם את המכתב, אז לא אפרסם את שמו או את התוכן המדויק של הדברים. אסתפק ואומר שהוא האשים אותי, כחילוני, בתחושת דחייה מיהדות וחוסר ידע ורצון להרחיק אנשים מידיעת יהדות.
כך השבתי לו הערב:
"שלום ד"ר ______,
ידע הוא אכן כוח כפי שציינת בסוף מכתבך.
הואיל וטרחת וכתבת מכתב ובו קבעת כמה קביעות עליי עצמי, כגון זו שיהדות מעוררת בי קבס, הרשה לי לתרום לך מעט ידע ובכך לבטח יגבר כוחך.
אני יהודי. הוריי יהודים. גם הוריהם. משפחת סבי נרצחה בשואה. משפחת סבתי ישבה במחנות ריכוז ברוסיה כאסירי ציון בגלל רצונם לעלות לארץ ישראל. צד אחר במשפחתי בנה את כבישי הארץ במסגרת גדוד העבודה. הם כולם לחמו בהגנה ובצה"ל. כל אבות המשפחה מצד אמי הם מורים, אגרונומים ומהנדסים. מורים שלימדו עברית עוד בניכר ומהנדסים שבנו את הארץ ואגרונומים שנטעו עצים.
כולם היו יהודים. יהודים יודעי תנ"ך על בוריו, אוהבי הארץ ואוהבי אדם. חלקם לחמו, אחרים עונו, יש שנהרגו וזכו בצל"שים למען מדינת ישראל. כל מי שהזכרתי, לבד מסבי מצד אבי, היו אנשים חילונים לגמרי. סבא של סבא שלי היה כבר אדם חילוני.
אתה כותב שאתה חילוני? נהדר. אין אדם בעולם שצריך להיות גאה יותר במורשתו מיהודי חילוני. החילונים היהודים הם איינשטיין, שפינוזה, פרויד, כהנמן, הרצל, בן גוריון, אשכול, והרוב המוחלט של מקוממי התקומה היהודית במאה ה-20. הם כולם פעלו בניגוד גמור, אגב, לכמעט כל הרבנים האורתודוקסיים שראו בציונות שיקוץ ועלייה בחומה. עבורם הציונים היו רשעים, בועלי נידות ומחללי שם שמיים ברבים. רב אחד שונה, יוצא דופן, היה הרב קוק. צא וקרא מה כתב על האבחנה בין חרדים לחילוניים ("חופשיים" כלשונו).
לא, כל "ניסיון לדעת" לדעת משהו בנושא דת לא מעורר בי דחייה. איך אני יודע? כי בביתי צמים ביום הכיפורים, עושים קידוש ביום שישי וחלקנו שומרים כשר בפסח. רעייתי היא בוגרת החוג לפילוסופיה יהודית וארון הספרים היהודי שלנו, מילולית, רחב מאוד. הידע היהודי שלי איננו מצומצם ואני מדבר בזהירות; אך תמיד אפשר לדעת יותר.
אתה שואל איך אוכל לענות לתנועה להחרמת ישראל, ל-BDS, אם אינני מכיר את ההבטחה האלוהית לאברהם.
אתרום לך עוד פריט מידע. אני, בניגוד אליך, עניתי ונאבקתי פעמים רבות ב-BDS. חלום חייהם של הקיצוניים האלה הם יהודים כמוך שרואים ביהודים דת בלבד, ולא לאום או עם. לדתות, אתה מבין, אין זכות להגדרה לאומית. לעמים יש.
נאבקתי ב-BDS בכיתות הלימוד באוניברסיטה בלונדון ואני רוצה לומר לך מה אמרתי להם: היהודים הם עם ודת מקדמת דנא, שורש קיומנו הלאומי וההיסטורי בארץ ישראל, יש לנו זכות למדינה ככל העמים. ובארץ ישראל, בה נולד העם היהודי, בה עוצבה דמותו הרוחנית, שם זכותנו הגדולה ביותר.
אני בטוח שאתה אדם טוב. לצערי השתכנעת בקמפיין של שנאה ושנאת יהודים. במקרה הזה נגד יהודים ליברלים. נגד יהודים כמוך. כמוך, אשמח שילדיי יידעו וילמדו מושגים נרחבים ביהדות. אני אפילו מתעקש על כך. אני גם מתעקש, ואמשיך להתעקש, שלא תתבצע להם מניפולציה זולה בספרי הלימוד או בכיתות שתשלול את זהותם כחילונים או מסורתיים.
ללמד כן. אגיד לך מה לא: להטיף שצריך להתפלל, לגרום לילדים להרגיש רע כשנוסעים באופניים ביום כיפור, לקבוע שמדע הוא תפילות למען גשם, להדגים אטומים של מימן באמצעות איסור על חתונה חד מינית, לבקש מתלמידים לכתוב תפילות כשיעורי בית. וגם להכניס לכיתות בנות שירות לאומי, שלא הוכשרו כמורות, בנות 18, ונוכחותן ממומנת על ידי גרעינים תורניים פוליטיים שרוצים לגאול את "עם ישראל" באמצעות "חיבור לעולם הקודש".
אתה כותב לסיום שזו גאווה עבורך שילדיך ילמדו יהדות מהי. תן לי לומר לך משהו: הדוגמאות שהבאתי, שהן מה שאני מתעקש שאיננו ראוי, אינן לימוד יהדות. אגב, רובן גם ממש לא קשורות לשר בנט כפי שהדגשתי בריאיון. אלה דוגמאות של חוסר כבוד, אטימות מחשבתית, ניסיונות כפייה והתנשאות. כולן מונעות בגלל קומבינות פוליטיות או תקלות פשוטות באישור ספרי לימוד.
כאשר אתה מלמד את ילדיך יהדות, אנא ממך זכור איך חז"ל מכנים את עם ישראל: "ענווים". "ענווים הגיע זמן גאולתכם". אפשר, לדעתי, להגיע להסכמות פשוטות מאוד שיפתרו את השיחה החריפה בענייני דת בבתי ספר ממלכתיים חילוניים. דרושה ענווה, מכל הצדדים. אבל לבטח ובעיקר מהשררה.
בברכה,
נדב איל"