הדשא של השכן ירוק יותר

yaakii

New member
הדשא של השכן ירוק יותר

האם המצב הזה באמת קיים? האם אנשים באמת רואים את הדברים השייכים לאחרים כטובים יותר משלהם? למה זה?

kaenar

New member
אמת.

המצב הזה קיים והוא תופעת טבע, אין מישהו שלא קינא לאחר במשהו, שלא חשב שמצבו גרוע לעומת חברו. אבל זה כמובן לא צריך לקרות המצב הזה, כי לכל אחד יש מזל בפני עצמו כי כמו שיש מישהו עם מצב יותר טוב משלך , כך יכול להיות מישהו עם מצב יותר גרוע, לכן צריך לראות את הטוב שבמצבך גם כשהוא לפי דעתך גרוע. הכל יחסי, אם חושבים על זה, אז אין דבר כזה מצב גרוע.. הממ.. הם רואים את הדברים של אחרים כטובים יותר משלהם מהסיבה הפשוטה, הרצון הזה להיות הכי הכי, להיות זה שיש לו הכל, כדי להרגיש סיפוק, כדי להרגיש הכי טוב. זה כמובן לא יכול לקרות לעולם, אבל יש לנו תקוות וחלומות שיהיה לנו כל מה שאנו רוצים וחפצים בו. ואם למישהו יש משהו שאנו לא יכולנו להשיג זה מעורר בנו תימהון, איך יכול להיות שהוא השיג את זה, ואני לא? היתכן שהדשא שלו ירוק יותר? לא, זה רק בדמיון שלנו, יחסית, הכל יחסי, הדשא של השכן יכול להיות לדעתי ירוק יותר, אך הוא גם יכול להיות ירוק, פשוט ירוק רק בגוון אחר. ושלי ירוק בגוון מסויים, גוון מיוחד שמתאים רק לי . אני מיוחד :) יש סיפור יפה מלא במסר ששמעתי פעם: סיפור סיני עתיק "בכפר בסין התגוררו איכר סיני זקן ובנו אשר כל רכושם היה סוס אחד. באחד הימים ברח הסוס. באו כל אנשי הכפר לזקן ואמרו לו: "איזה אסון, מה תעשה עכשיו? איזה עצוב". השיב להם הסיני: "ידידיי, איך אתם יודעים מה רע ומה טוב?" בבוקר שלמחרת, בנו של הזקן ניסה לקשור את אחד הסוסים למחרשה אולם הסוס בעט בו ושבר את רגלו של הבן. באו אנשי הכפר לזקן ואמרו לו: "איזה אסון, מה תעשה? איך תעבד את שדותיך?". השיב להם הסיני: "ידידיי, איך אתם יודעים מה רע ומה טוב?" לאחר שבוע פרצה מלחמה בין סין ליפן. שלטונות הצבא הגיעו לכפר וגייסו את כל הבנים. את בנו המגובס של הזקן לא גייס הצבא. המלחמה הייתה קשה ורבים מן הבנים נהרגו או נפצעו". מה המוסר השכל לדעתכם? לדעתי הסיפור אומר שאין דבר כזה רע, ובעצם.. הכל לטובה.. אז גם אם נדמה שהדשא של השכן ירוק יותר, צריך להבין שהדשא שלי צריך להיות שלי, והדשא שלו צריך להיות שלו. ושלי טוב, כי הכל לטובה, אז אין לי סיבה לקנא.

yaakii

New member
משמעות המשפט היא לא סתם לקנאות במשהו

שיש לאחר ולי אין. הדשא של השכן ירוק יותר. יותר ממה? מהדשא שלי.. זאת אומרת המשפט בא לומר שגם אם לאדם תהיה אישה, לדוגמא מטבעו הוא יסתכל על אישה של חברו ויגיד : "וואוו! הוא זכה באישה טובה יותר..." השאל היא : למה? תשובתי: כנראה לאנשים יש ביטחון עצמי נמוך והם תמיד חושבים ש"הרוויחו" את הדבר הפחות טוב..

yaakii

New member
ואגב, יש את הגרסה של הסיפור שלך במקרה שקרה:

התלמוד מספר על רבי עקיבא, שהיה תלמידו של רבי נחום איש גמזו. משמעות השם "גמזו" הוא קיצור המשפט "גם זו לטובה". פעם אחת נסע רבי עקיבא לעיר נידחת. היה לו תרנגול שיעיר אותו, חמור לרכב עליו, וכמה נרות לתאורה. עם רדת החשיכה, הגיע לכפר, בו היו כל האכסניות בתפוסה מלאה. לא היה לו מקום ללון, הוא יצא ליער והקים לו מחנה. בעודו לומד תורה, נשבה רוח וכיבתה את הנר והוא נותר בחשיכה. זמן קצר לאחר מכן, הגיע אריה וטרף את החמור שלו, ולאחריו בא חתול וטרף את התרנגול שלו. וכך נותר לו רבי עקיבא לבדו ביער, והוא חסר כול! אך הוא אמר בלבו: "גם זו לטובה". בבוקר קם רבי עקיבא והמשיך במסעו ברגל. הוא עבר דרך הכפר, ושם נודע לו, לתדהמתו, שכנופיית שודדים הגיעה אליו בלילה, שרפה את הכפר, רצחה את יושביו, ולקחה את כל רכושם. "כעת אני רואה כיצד ה' מגן עליי. אילו הייתי משיג חדר באכסניה בכפר, הם היו לוקחים גם אותי. ולו היה החמור שלי נוער, לו היה התרנגול שלי קורא, לו היו נרותיי דולקים, הם היו מוצאים גם אותי. כל מה שה' עושה הוא עושה לטובה!". אגב, לא הבנתי איך הסוס שברח, בסוף גרם לטוב..?

kaenar

New member
יפה ../images/Emo3.gif

בגלל שהסוס ברח, אז הבן קשר סוס אחר למחרשה, שבעט בו. אם הסוס לא היה בורח, אז היה יכול להיות מצב שהבן היה קושר דווקא אותו למחרשה ואז הוא לא היה בועט בו, ואז הוא לא היה נפצע והיו יכולים לגייס אותו לצבא, והוא היה מת. כלומר, כנראה שהסוס שברח לא היה בועט בו, והוא הרי היה "זקוק" לבעיטה הזו, שהצילה את חייו. איך שהכל מסתדר.. ולא בסוף, כי אם כבר לפני ההתחלה :)

kaenar

New member
אממ..

"אה.." אין לי מושג על מה את מדברת, או "אה.." הבנתי ?

kaenar

New member
כן, נכון.

הבנתי את השאלה. אבל אני לא חושבת שזה בגלל ביטחון עצמי נמוך, אני חושבת שזה בגלל שהאדם מטיבעו רוצה להיות הכי טוב, ורוצה שיהיו לו את הדברים הכי טובים, הוא שואף למצוינות ולעיתם מאבד את ההיגיון.. הוא בטוח בעצמו, אבל תמיד חושב שהוא ראוי ליותר מהאחר. כתוצאה מהחשיבה הזאת, מתערער בטחונו. אבל הוא לא מקנא במישהו אחר מחוסר ביטחון, חוסר הביטחון בא אחר כך, אחרי שקינא וחשב: "למה לי אין?" חח עכשיו עניתי על השאלה כמו שהתכוונת?

antreprize

New member
אולי זה מכיוון שלאנשים אין נטייה

לכבס את הכביסה המלוכלכת שלהם באמצע הרחוב. זה יוצר מצב שבו האנשים מסביב נחשפים לכל היתרונות של רכוש מסויים אבל לא לחסרונותיו וככה נוצרה התחושה שהדשא של השכן ירוק יותר.

בהחלט קורה, ויש לי גם דעה בנושא

אני יכול להעיד על עצמי שאני בן אדם מאוד קנאי=אני מקנא בהמון אנשים אנחנו מסתכלים על בן אדם ורואים משהו שאנחנו מקנאים בו אצלו, נגיד יופי, ואנחנו רוצים להיות הוא. אבל כמובן שאנחנו רואים רק צד אחד של הדברים ואם באמת היינו בנעליו היינו יכולים לגלות הרבה דברים שאנחנו ממש לא מקנאים בהם אצלו. זו ראיה שיטחית של הדברים

Lady In Blues

New member
קנאה שנובעת מרגשי נחיתות.

הרי המשפט "הדשא של השכן ירוק יותר" הוא בעצם מראה לאדם שלא מאושר ממה שיש לו. כלומר, קנאי. העולם קפיטליסטי ומושחת ערכים כשלנו, רוב בני האדם בונים את ביטחונן העצמי ע"י השוואה לשאר החברה, זה יוצר מצב סיזיפי של תחרות בלתי נגמרת כי אתה תמיד תרגיש כאילו הדשא של השכן ירוק יותר, גם אם הוא לא. המצב הזה קורה, להערכתי, מכיוון שאצל כולנו מושרש הפרדוקס של "אני חייב להיות הכי טוב" ובו זמנית "אני לעולם לא אהיה הכי טוב". הפרדוקס הזה יוצר רגשי נחיתות (שהן התוצאה של המירוץ להצלחה) ומביא אותנו כל הזמן להשוות את עצמנו לשכנינו, ולקבוע שתמיד הדשא שלהם ירוק יותר. ואטז, כמובן, התמרמר על זה.

../images/Emo45.gif

לא רק זה, אלא שהפירסומאים והעשירים יודעים לנצל טוב טוב את המצב הזה. ויותר גרוע , דור שלם גדל על זה שהוא לא שווה כלום אם אין לו וואנס , פלאפון וכדומה . או בעיקרון ,על השיטה הזו. שימו לב גם עד כמה השיטה הכלכלית הזו פועלת כמעט רק במישור החומרי; מה יש לך , כמה גדול ועד כמה כסף אתה יכול להוציא בקניון. כי זה מה שיהפוך אותך ל"מאושר" יותר ו"מוצלח" יותר . והכי חשוב יותר "טוב" מאחרים.

yaakii

New member
אם מדברים על פרסומאים...

שמעתי על כל מיני מסרים סמויים שמכניסים במוצרים / בפרסומות. לדוגמא: כל שעוני המחוגים בפרסומות (נו, מכירים? השעון שמוצג על כל העמוד בעיתון..) מכוונים לשעה 10 ועשר דקות (/ותשע דקות). מוזמנים לבדוק! הסיבה:המראה של השעון בשעה הזאת מושך יותר, משום מה... דוגמא שנייה: בקבוקי שתייה מעוצבים בצורת גוף אישה וכך זה גברים נשבים במשקה..

antreprize

New member
אין דבר כזה "עולם מושחת ערכים"

כי אין ערכים מושחתים, כל הערכים שווים. אין שום קשר בין המשפט הזה לקפיטליזם, כל מה שהקפיטליזם אומר זה שלבן אדם יש זכות להשיג דשא בלי שהממשלה תתערב, הוא לא אומר שהבן אדם צריך דשא או את הדשא הכי ירוק. גם אין שום קשר לנחיתות, הרצון להיות הכי טוב קיים כדי לאפשר השרדות והתרבות ולא כדי להלחם ברגשי נחיתות מסויימים.

Lady In Blues

New member
אני לא רוצה להכנס לדיון על מהו קפיטליזם

לכן אגיד בקצרה שלעניות דעתי, זהו משטר כלכלי חברתי שהופך את האדם לאינדיבידואל בתוך קבוצה ובשילוב עם טבע האדם התחרותי ואוהבת המנעמים, הפכה אותנו לחברה שרודפת אחרי חומריות והשגים לא משמעותיים ומכניסה את חבריה למרוץ עכברים. מנקודת המבט שלי, הערכים (במובן של רעיון נשגב עליו מבסס אדם את מחשבתו) הללו מושחתים. מושחתים ממהמילה משחית, משחית את נפש האדם. גם מושחת במובן של החלפת הערכי למען כסף. ו... טוב, אני לא רואה איך הטענה האחרונה שלך סותרת משהו שאמרתי. הרצון להיות הכי טוב אולי קיים בגלל עצמו, אבל בשילוב עם הסמר החברתי של "לעולם לא תהיה הכי טוב" הוא יוצר פרדוקס שמביא לרגשי נחיתות.

antreprize

New member
גם בלי קפיטליזם אנחנו

חברה חומרנית שרודפת אחרי הישגים חומרניים. למה הם מושחתים? מה משחית בהם? את טענת ש" מכיוון שאצל כולנו מושרש הפרדוקס של "אני חייב להיות הכי טוב" ובו זמנית "אני לעולם לא אהיה הכי טוב". הפרדוקס הזה יוצר רגשי נחיתות (שהן התוצאה של המירוץ להצלחה) ומביא אותנו כל הזמן להשוות את עצמנו לשכנינו, ולקבוע שתמיד הדשא שלהם ירוק יותר." אני אמרתי שאין קשר לרגשי נחיתות(מלבד במקרים מסויימים, בדברים כאלה תמיד יש יוצאים מהכלל).

ל שכזו

New member
(מותר להכנס לדיון? ../images/Emo13.gif)

הקפיטליזם הוא לא רק "הזכות של אדם להשיג דשא בלי שהממשלה תתערב", הוא גם חלופה לתפיסת הכלכלה כמשפיעה על החברה. אם להסביר במונחים האלו, עצם העובדה שאדם יכול לקנות דשא בלי שהממשלה תתערב, כלומר בלא קשר לצרכיו ולצרכי החברה, אלא רק ע"פ היכולת והרצון שלו, גורם לו להיות אחראי לגורלו לבד, בלי שום תמיכה של גורמים ארגוניים כלשהם כמו מדינות. מצב כזה יוצר פערים חברתיים, שאיפתו של האינדיבידואל היא מן הסתם להיות העשיר והמוצלח יותר, במוקד הכוח, וכיוון שלעולם יהיו טובים ממנו תמיד יהיו לו רגשי נחיתות, הקפיטליזם יוצר מצב של תחרות מתמדת. כיוון שהעשירים יותר הם החזקים יותר בחברה (מה שבא לידי ביטוי ביחסי הון ושלטון, למשל), נוצרת הרגשה שמי שאינו עשיר פחות "טוב". וזה עוד בלי לדבר על השלכות של הקפיטליזם כמו תרבות הצריכה שגורמת לנו להרגיש טוב עם עצמנו לפי קריטריונים מסוימים או אם קונים מוצרים מסויימים, כיוון שהיא משווקת לנו את השאיפות שלנו כמוצר. או הפרטות של גופים ממשלתיים שפוגעות בעובדים ובצרכנים בשביל שהדשא של מישהו יהיה ירוק יותר. מה שמשחית בערכים האלו, בעיניי, הוא בעיקר העובדה שכסף הופך למטרה לשם השרדות בחברה, ומחליף שאיפות אחרות ורוחניות שיכולות להיות לבני האדם. במקום שבני האדם יספקו את צרכיהם הם צריכים להתמקד במירוץ אחר הכסף על מנת להיות טובים יותר, כיוון שהתשתית לקפיטליזם (ואני מדברת כאן על הקפיטליזם כמושג קונקרטי, לא קפיטליזם אוטופי כלשהו) היא לגרום לבני-אדם להרגיש רע עם עצמם כדי שיהיה טעם בצריכה שמעבר לצרכים האמיתיים שלהם. ובנוסף יש גם את הבעיות האקולוגיות עם כל העסק, שהן משחיתות בפני עצמן לטעמי. מן הסתם היו לבני האדם שאיפות חומריות מאז ומעולם, אבל הקפיטליזם גרם להן להיות על חשבון השאיפות הרוחניות. אפשר להסתכל על זה גם במונחים מציאותיים יותר, ולבחון כיצד תקציבי חינוך במדינות שונות משפיעים על לימודי הרוח והתרבות המוקצים לתלמידים, לעומת מדינות בהן השאיפה היא רק להוציא אותם עם תעודת בגרות.

מלבד זאת,

הקפיטליזם תלוי באבטלה ובעוני ותלוי בכך שיהיו הרבה מהם. בשיטה קפיטליסטית כל עובד צריך להיות מודע, תמיד, לכך שאפשר להחליף אותו ומודע, תמיד, לאן הוא יגיע אם אכן יחליפו אותו. זה גורם לאדם להיות מכונת עבודה, אתה כבר לא שוכר את כוח עבודתי של אדם, אלא קונה אותו עצמו. בנוסף, כאשר העולם רודף רווח, האנשים תמיד מפסידים. ניקח לדוגמה את חברות התרופות הפרטיות - נתון ראשון: חולים קונים תרופות. נתון שני: בריאים לא קונים תרופות. נתון שלישי: תרופות הופכות אנשים חולים לבריאים. נתון רביעי: חברות התרופות הקפיטליסטיות מחפשות רווח, אותו הן מרוויחות ממכירות תרופות. מסקנה בלתי נמנעת: מטרתן של חברות התרופות בעולם קפיטליסטי היא לגרום לאנשים לצרוך עוד תרופות, לא לרפא אותם. וכשהמחשבה הזאת בראש שלכם, נסו לחשוב, כמה מרוויחות החברות מחולי איידס שצריכים לצרוך עשרות עד מאות כדורים בשבוע?

למעלה