הדת כפטריאכלית

הדת כפטריאכלית

כיצד מתייחסות הדתות השונות לאישה וכיצד השפיעה הדת על מצב האישה לאורך אלפי שנות דיכוי? טוב, אנחנו כבר יודעים איך האיסלם מתייחס לנשים, אף שנדמה לי שהדבר אינו מעוגן בקוראן, משום שהדרוזים למשל מתייחסים בשיוויון יחסי לנשים. ביהדות מברכים שלא עשאם אישה. בנצרות נטלו את סיפור בריאת האישה מצלע אדם ועשו ממנו צימעס. ולדעתי, כמעט בכל הדתות יש גרעין מוצק של אידיאולוגיה פטריאכלית.

אין תגובות?

נשות הפורום מתנמנמות? (בינתיים אספר לכם חוויות מפורום אחר: פורסם שם לינק בנושא הצניעות ונשאלה השאלה מדוע נשים צריכות להקפיד על לבוש צנוע. אחד המשתתפים ענה וקבע שנשים צריכות להתלבש בצניעות כדי... שלא יאנסו אותן... אצלי זה הקפיץ את כל הפיוזים וציפיתי שנשות הפורום, גם אם הן דתיות, יעשו בו שפטים... נאדה! עד כאן חוויותיי המרתקות)

לא מפתיע

אלו מאיתנו אשר לא מאמינים שהתורה לדוגמה ניתנה ע"י ה´ אלא נכתבה ו"הומצאה" ע"י אנשים בשר ודם, מבינים שהדת למעשה משקפת את התרבות ממנה באה. כאשר גברים שלטו ללא עוררין, אין פלא שהדת נכתבה עבורם והנשים הינן משניות. כך גם לגבי הנצרות.

מאידך, מעניין שרוב הנביאים

וגם האנשים שהיתה להם חוויה דתית ישירה דוגמת אברהם, משה, ישוע, היו גברים. נכון ששרה ראתה מלאכים ומרים אם ישוע ראתה מלאך, אולם אין הן מייסדות דתיות בפני עצמן. האם ייתכן שהחוויה הדתית הנשית התפרסמה פחות? התיישבה פחות עם תפיסת מנהיגי הקהילה? עוד נקודה מעניינת: גם אם נניח שהתורה ניתנה בהשראה אלוהית, היא סוננה והועברה דרך מוחות התקופה לפני שהושמה בכתב. לכן, ייתכן שהיו מושגים שלא זכו לעבור הלאה. וקינוח פרגמטי: לו הייתי אלוהים והייתי רוצה להעביר כמה כללים בסיסיים ("תהיו טובים, אל תהיו רעים, להרוג זה פויה") לא הייתי שמה דברי בפי נשים בתקופות העתיקות, פשוט משום שאיש לא היה שועה לדבריהן...

רק להזכיר ולציין את הנביאות

מרים, חולדה ודבורה. אגב, היו נביאים נוספים שלא נכתבו דבריהם בתנ"ך. אולי היו גם נביאות כנ"ל.

אלי ו.

New member
לפי התורה מרים היתה נביאה

ראי שמות ט"ו כ´ ותקח מרים הנביאה אחות אהרן, את-התף--בידה; ותצאן כל-הנשים אחריה, בתפים ובמחלת. כא ותען להם, מרים: שירו ליהוה כי-גאה גאה, סוס ורכבו רמה בים.

נביאה היא מי שמתנבאת, לא?

אבל טוב, קיבלתי את התיקון. מרים היתה נביאה. דווקא מתאים לתפיסתי שאישה ששרה ומחוללת ויודעת להתחבר לאנשים ולתת לתחושותיהם ביטוי עז, תוגדר כנביאה. עדיין, בשורה התחתונה, הנשים הן מיעוט בקהל הקדוש הזה, והסיבה לכך תמוהה קצת, לא?

עוד פרטים:

מתוך דברי רבינו בחיי, שמות פרק ט"ו, פסוק כ´: "...כל אשר תאמר אליך שרה עשה, מלמד שהיה אברהם טפל לשרה בנבואה... ...ועוד תמצא עקרים גדולים שבתורה מפורשים ע"י נשים... עולם הבא הנקרא צרור החיים על ידי אביגיל, וענין תחיית המתים וסדרי תחנה על ידי חנה, וענין הגלגול על ידי התקועית וכל זה יורה שאין האשה דבר טפל לגמרי אבל יש לה עקר. ודרשו רבותינו במסכת מגילה שבע נביאות הן: שרה, מרים, חנה, דבורה, חולדה, אביגיל, אסתר..."

זו רק האוזן שלי?

או שבאמת יש איזה נימת לוואי במשפט "וכל זה יורה שאין האשה דבר טפל לגמרי אבל יש לה עקר."? (כלומר בדרך כלל טפל, אבל יש יוצמכ"ים?) בכל מקרה, זו פרשנות מאוחרת. אגב, 0000000000000000000 יקר, אתה מגלה בקיאות מפתיעה...

יש די הרבה התייחסויות דתיות

לכך שאלוהים חלקו אישה וחלקה גבר. נתחיל מסיפור הבריאה, ואם נבחר להתייחס אליו אלגורית, הרי שהאדם (שכתוב בתנ"ך כי נברא בצלם אלוהים ולא יעזרו תעלולי פיסוק בעניין הזה) נברא ומתוכו נבראה האישה. המשך הרעיון יכול להיות שהאל הוליד מתוכו פן נשי. לאל יאנוס יש שתי פנים - אחת אישה ואחד גבר. אלי יוון ורומא הכילו דמויות נשיות וגבריות. יתקנו נא אותי הפאגאנים, אבל מידיעותי הזעומות גם לתפיסתם האל חלקו אישה וחלקה גבר. בוודאי יש עוד סימוכין.

חז"ל

אמרו שלאלוהים יש ישות נשית איתו השכינה אלוהים הוא היוצר אבל השכינה היא הכוח שנותן את החיים...

אני מתחילה להבין שחז"ל אמרו

הרבה דברים... בפתיל אחר מסורתי התווכח כאן על בלעדיותו של האל כישות אלוהית, והנה מתברר שחז"לנו סתרו אותו. עוד פרטים? מובאות?

masorti

New member
חז"ל לא סתרו כלום..

עד כמה שהבנתי, מדובר על "פן גברי" ו"פן נשי" של אותה יישות. (הרי לאל אין מין מוגדר משום שהוא יישות לא-חומרית) לא מדובר על שני אלים. נראה לך סביר שחז"ל יטענו שיש שתי אלוהויות נפרדות?

אלי ו.

New member
../images/Emo45.gif

התורה משתמשת בכינויים שונים לאל. לפי המפרשים, כל כינוי משמש למידה אחרת של האל. אחד הדברים המוחלטים ביהדות זה אמונת הייחוד, מונותאיזם. למעשה הרמב"ם מגדיר את הנצרות, להבדיל מהאסלם כעבודה זרה, בגלל שאמונת בייחוד האל בנצרות אינה מוחלטת. (השילוש הקדוש בקתוליות)

למעלה