ההוכחה החזקה ביותר לאמיתות התורה

MeatIsYummy

New member
ההוכחה החזקה ביותר לאמיתות התורה ../images/Emo70.gif

הוכחה זאת כבר נכתבה בידי ריה"ל וככל שהתעמקתי בה הגעתי למסקנה שהיא נכונה ושקשה מאוד עד בלתי אפשרי להפריך אותה מבחינה הגיונית. אני מעוניין לשמוע את דעתכם לגביה ואיך בתור לא-מאמינים אתם מתמודדים עם הוכחות הגיוניות ומדעיות מסוג זה שסותרות את הדעה שלכם ומהוות מועקה על הנפש שלכם (אני די בטוח בזה). אני נמצא במצב שקראתי המון לגבי המדע ואני מסכים שלא כל דבר הכתוב בתורה/גמרא זה תכלית הנכונות אבל עדיין יש לדברים שלא מסתדרים כביכול הסברים המתקבלים על הדעת ולתורה יש הוכחות מספקות שבשבילי הזיק של התקווה שווה את זה. חסל דיבורים, והנה ההוכחות: 1. הוכחת ההוכחות! הוכחת ריה"ל: מעמד הר סיני וקבלת התורה ע"י 300,000 איש גברים (לא כולל נשים וטף) כפי שמסופר בתורה מדורי דורות. אדם שפוי לא יקבל שקרו לו או לאבותיו ניסים ונפלאות החל מיציאת מצרים, קריעת ים סוף וכלה במעמד רב עוצמה. לא ניתן לשכנע 300 אלף איש שדברים שלא קרו להם אכן התרחשו, נקודה. אי-אפשר גם לשכנע אנשים שהניסים קרו ל- 300 אלף אבותיהם כי הם פשטו יתכחשו למקרה ויספרו סיפורים סותרים שיביאו לידי מחלוקות ואנדרלמוסיה ורק בודדים יקבלו ברצינות תורה זאת (אף אב לא יעביר לבנו דברי שקר שלא קרו לו במציאות). לא ניתן גם לשכנע כת קטנה שדברים אלו קרו כי כדי לעשות זאת נצטרך לשכנע גם את אבותיהם לספר להם סיפור זה במדויק ושהדבר יועבר מדורי דורות בלי סילופים ושינויים. בקיצור, עצם זה שמסופר לנו על מעמד של 300 אלף איש ומדורי דורות אף אחד בעם ישראל לא קם ואמר שהמעמד שקרי והדברים הועברו מאב לבן באותה הגרסה מהווה הוכחה מוצקה דיה כדי להאמין למסמך היסטורי בדומה למסמכים מהשואה, מהתקופה היוונית ושאר מיני כתבים. 2. בניגוד לשאר הדתות, הדת היהודית מכילה את האיסורים והמצוות הרבות ביותר שמגבילות את האדם בכל תחומי החיים החל מהשכמת הבוקר וכלה ביום השבת (613 מצוות ואיסורים!). באף דת אחרת אין כ"כ הרבה איסורים ומצוות שבחלקם גם לא ברורים מבחינה הגיונית. עכשיו, בתור בני-אדם משכילים, אתם בטח מבינים שכל בן אדם פיכח לא יקבל על עצמו איסורים והגבלות אלו בלי סיבה ממשית. תחשבו על המאמינים הראשונים שנצטוו במצוות אלו, האם עולה על דעתכם שהם קיבלו דברים אלו ללא שאלות וסיבה מספקת לקיום המצוות?! תוסיפו לזה את העובדה שחוץ ממצוות שבין אדם למקום (כגון: תפילות, לא לעבוד ע"ז ושאר דברים) ובין אדם לחברו (כיבוד אב ואם, לא תגנוב, לא תרצח וכו') ישנם גם מצוות שלא מתקבלות על הדעת שיומצאו ללא סיבה ורק בן אדם מטורף יעלה על דעתו להמציא דברים אלו ורק בן-אדם עוד יותר מטורף יסכים לקיים דברים אלו כמובנים מאליהם! (כגון: שמירת שבת, ברית מילה, פרה אדומה, תפילין ועוד הרבה מצוות). 3. ישנם מצוות רבות שהיו תמוהות במשך שנים רבות ולא יחסו להם חשיבות ורק בדורנו אנו מודעים למשמעותם ובזמן הקדום לא היתה דרך לדעת את השפעתם: ברית מילה - מניעת מחלות המצטברות מתחת לעורלה והפחתה משמעותית של הסיכון לקבלת איידס. נטילת ידיים - מניעה של מחלות זיהומיות (בעבר לא היה ידוע על חידקים ואנשים רבים היו מתים מהגיינה ירודה). תפילין - ע"פ הסינים המקומות שבהם הם מונחים הם מקומות אסטרטגיים שמשפיעים לטובה על הגוף ויש להם תורות שלמות על הנושא. איסור קרבה לאישה ואשת איש - ידוע לכולם שחיי הנישואים בטווח הארוך לאדם שמקיים דברים אלו מוצלחים בהרבה מאשר אדם שבטווח הקצר נהנה מקרבה זאת. איסור בשר וחלב ואוכל כשר - מדענים גילו כי אוכל כשר בריא יותר ועצם ההשגחה עליו מגבירה את איכותו. בנוסף, ידוע שההמתנה בין בשר וחלב מועילה מבחינה בריאותית ועדיף שלא לערבב. ישנם דוגמאות רבות נוספות ועליכם לשים לב לכך שלא כל דבר אנחנו יודעים ולפעמים יש דברים שגדולים מאיתנו שיודעים מה טוב בשבילנו וקשה לי להאמין שמישהו יכול לחשוב שאדם פרמיטיבי לפני 3000 שנה ידע את כל הדברים הללו וכתב את התורה בהתאם. 4. אנחנו עם ששרד יותר מכל עם אחר על פני אדמות. המצרים של היום הם לא המצרים של פעם לפי כל המדענים וכך גם הרבה עמים אחרים שנמחקו מעל פני האדמה. איפה ארם, פרס, עמלק, עמון, מדי, פלשתים, יוונים ושאר עמים שונים ומשונים? תמיד אפשר להגיד ששרדנו במזל והכל פוקס אבל יש גם את העובדה שאנו חיים כיום בדיוק בארץ ישראל שהובטחה בתורה מלפני 3000 שנה לנו וגם הובטח שלא נכלה גם אם נחטא, מה שקרה וקורה. כמה עמים אתם מכירים ששרדו כ"כ הרבה שנים כמונו, שיש להם ספר שאומר להם דברים אלו ושהגיעו לנחלה שמובטחת בספר זה? יש עוד הוכחות רבות ויפות ואני מוכן להמשיך לכתוב אם ירצו... פשוט חורה לי שיש אנשים שלמרות כל הבנתם בנושאים מדעיים מתכחשים לעובדות ברורות שכנגד פניהם. אני מעוניין שתגיבו מה דעתכם על הוכחות אלו והאם יש בכלל דרך הגיונית לסתור אותם שלא מתבססת על תרוצים עלובים וקלושים? תודה על שקראתם עד פה
שלא תבינו אותי לא נכון, גם לי יש המון שאלות ובעיות עם דברים שכתובים בתורה ובגמרא ולא כל מילה של חז"ל נראית לי אבל יש שם גם המון דברים שקשה לי להסביר אותם מבחינה הגיונית אם ברצוני להגיד שכל מה שכתוב שם זה שטות.

שלום לך..

קראתי, אבל למען האמת לא ממש היבנתי את הטיעון שלך, יעני בשורה תחתונה!!?!!? ברמה הפשוטה ביותר,אתה אומר "הוכחות" ועוד "הוכחות רבות"... הוכחות למה?!?! מעבר לכך, כשאתה כותב "ואיך בתור לא-מאמינים אתם מתמודדים...", מי זה "אתם"?? וכיצד קבעת ש"אתם" אינם מאמינים?!!??!

ד ר א ל

New member
עוד לפני שקראתי את מה שכתב, קראתי את שלך

נדמה לי שישוע המשיח קבע מיהו מאמין, האם לדוגמא את מכירה אדם שבאמונתו יכול להערים הר על משנהו? ויכול להשריש עץ פיקוס השיקמה בתוך הים? שתי דוגמאות מהברית החדשה. דוגמה מהברית הישנה? יהושוע בן נון שציווה על הכוכבים והם צייתו לו ועמדו ולא זזו במשך 24 שעות (שמש בגבעון דום וירח בעמק איילון). לפי אמונתי, מאמיני אמת נדירים הם עד מאד, וכל אחד אם יהיה כן עם עצמו, יוכל להגיד ללא צל של ספק שהוא עדיין לא הגיע לאמונת אמת. ישנו פסוק מתהילים "קרוב ה' לכל קוראיו לכל אשר יקראוהו באמת" - מי שמתפלל וקורא לאביו שבשמיים באמת - נענה באופן מושלם. דרך טובה לדעת עד כמה אתה מאמין - אם תפילותיך נענות ומתגשמות.

AlYahudii

New member
Takfir!

כתבת כי "מי שמתפלל וקורא לאביו שבשמיים באמת - נענה באופן מושלם. דרך טובה לדעת עד כמה אתה מאמין - אם תפילותיך נענות ומתגשמות." יש כמה בעיות בדבריך אלו, כמו - למשל - שאם אדם גדול קרא ולא נענה - אתה מייחס פגם לאמונתו, ואילו אם אדם שאינו גדול התפל ונענה - אתה מודד את אמונתו כגדולה, מבלי לקחת בחשבון שאולי לא תפילתו היא שנענתה, אלא האל עשה כך מסיבותיו שלו. אבל בדבריך טמונה בעיה תאולוגית קשה יותר, משום שלכאורה, כשאדם מאמין מושלם מתפלל - לאל "אין יכולת בחירה". לפי דבריך, האל "מוכרח" להיענות לתפילתו של המאמין המושלם. והד'א יכון תכפיר כביר!

ד ר א ל

New member
המילה - takfir לא מובנת לי

לפי דעתי, לא יתכן שיהיה אדם גדול רוח בעל אמונה שתפילתו לא תענה. ואם כתוב משהו בסגנון כזה בספרי הקודש. אז אומר שאנחנו לא ממש מבינים את הכתוב. אבל שוב, אני מדבר על דעתי. כל אחד ודיעותיו. אני מתייחס לפסוק מתהילים "קרוב ה' לכל קוראיו, לכל אשר יקראוהו באמת". וזה מוביל אותי למחשבה, שכאשר אדם דובר אמת, ורק אמת. אם למשל יבקר אצל חולה סרטן גוסס שעומד למות ויגיד - אתה בריא. אותו חולה סרטן יהיה בריא. כהרף עין. אותם אנשים שמדברים על חשבונות שמיים, לפי דעתי אלה תירוצים שבאו לתרץ חוסר אמונה.

ד ר א ל

New member
שלום יאמי

נראה לי שהיה יפה אם היית כותב מיהו אותו ריה"ל, סביר להניח שתוך כמה שניות נקבל תשובה בגוגל. אבל אתה פונה פה לאנשים מדת אחרת (בדרך כלל), שלא בטוח שבקיאים בכל רבני ישראל לדורותיהם. אגב, אני יהודי. לא כל כך מתעניין במסורת ישראל, אז אני לא ממש זוכר מי היה ריה"ל. לגבי ההוכחות, לא כל כך הבנתי איפה יש פה הוכחות, כלומר, ההיגיון שלך עובד בצורה מסויימת, כנראה שהיגיון של אנשים אחרים עובד בצורה שונה. אחרת כולם היו חושבים כמוך, סך הכל, לא כולם סובלים מפיגור שכלי, ולא מסוגלים להבין ברמה זו או אחרת את המוצג בפניהם. משיחות רבות שהיו לי עם אנשים, הבנתי מזמן, שאנשים מסויימים מבינים וקולטים אחרת את "המציאות". ואין זה אומר שכולם שוגים (חוץ מאותו אדם שמסתכל על כל השאר), כולם צודקים. כל אדם שנמשך לתורה מסויימת ולהבנה מסויימת את אותה תורה - צודק, בהתאם לדרגת ההתפתחות אליה הגיע. אגב, באותם ספרים שאני מאושר לקוראם נכתב שהמדע הוא הפך אהבת האלהים. לא בטוח אם זה ציטוט מדוייק וגם לא בטוח שהוא יובן כראוי, אך זה בטח מראה מה דעתי על המדע.

בבקשה,

ריה"ל = רבי יהודה הלוי רב, משורר ופילוסוף יהודי מהמאה ה-11, נולד בספרד ומת בירושלים. על פי המסורת המקובלת, התפלל ליד הכותל המערבי ומקומי רכוב על סוס שעבר בסימטת הכותל, רמס אותו וגרם למותו. חיבורו הפילוסופי המפורסם ביותר היה הספר "הכוזרי" בין שיריו הרבים, ניתן לראות שירי דת ושירי חול ובעיקר שירי געגועים לארץ ישראל כמו "לבי במזרח ואנוכי בסוף מערב" או השיר "צִיּוֹן הֲלֹא תִשְׁאֲלִי" שאני מצרף בית מהשיר: צִיּוֹן, הֲלֹא תִשְׁאֲלִי לִשְׁלוֹם אֲסִירַיִךְ, דּוֹרְשֵׁי שְׁלוֹמֵךְ וְהֵם יֶתֶר עֲדָרָיִךְ? מִיָּם וּמִזְרָח וּמִצָּפוֹן וְתֵימָן שְׁלוֹם רָחוֹק וְקָרוֹב שְׂאִי מִכֹּל עֲבָרָיִךְ,

ד ר א ל

New member
באמת בושה וחרפה שלא זכרתי

את ראשי התיבות של רבי יהודה הלוי, ככלות הכל, זה רחוב חשוב מאד בתל אביב. חחחח אני צוחק, כי הרבה פעמים אנשים נשכחים למעט רחוב הנושא את שמם. לא קראתי כמעט משהו משל ריה"ל, אולי כמה שירים בתיכון? לא זוכר אפילו. למרות שכמעט אין שיחה עם דתי שמנסה לשכנע אותך בצדקת דרכו על ידי המלצה - קרא את הכוזרי ! תודה על התזכורת.

הגיון שמתבסס על עצמו

אין שום הוכחה לארועים בתנ"ך עד ימי דוד המלך. עם ישראל היה נכחד לפני אלפים שנה אילולה הנצרות שדאגה לשמרו(ולרדוף אותו) כהוכחה לתנך וברית החדשה. יש הוכחה קלושה למלכות דוד חותם שנמצא ב"עיר דוד" מבין אלפי החותמות שנמצאו ב"עיר דוד" על אחד מהם היה כתוב עיר דוד. עכשיו בבקשה נשמה תביא הוכחות. העולם קיים פחות מ6000 שנה תביא הוכחות סיפורי האבות תביא הוכחות יציאת מצרים? תביא הוכחות? מלכות שאול הוכחות?

1ysrat

New member
שלום לך.........

יש הבדל גדול להסתכלות בין יהדות לנצורות נוצרים מאמינים בתורת משה וברית החדשה יהדות היא - תורה ואז אהבה כלומר תקיים את התורה ואז בא אהבה בנוצרות - האהבה ואז תורה כלומר אהבה אב הבן ישוע המשיח ואז תורה אמונה (אהבה) היא מתנת אלוהית על-טבעית, המאפשרת לנו להאמין ללא ספיקות .

yaponchik

New member
הבנתי בערך למה התכוונת

אבל לא בטוח שזה נכון להסביר את זה בצורה הפשטנית. הרי ידוע לנו שאנחנו נושענו בחסד ורחמים של מלכנו וגואלנו בדם הכפרה על החטאים בשה ישוע המשיח ובחסד הלב שלנו מתעורר. ומאבן הופך ללב חיי ופועם! כל זה בחסד אלהים חיים! אך ידוע גם שיוחנן באיגרותיו אומר: "ידידי נאהב נא איש את רעהו כי האהבה מאלהים היא וכל אשר יאהב נולד מאלהים וידע את האלהים: ואשר איננו אהב לא ידע את האלהים כי האלהים הוא אהבה: בזאת נראתה אהבת האלהים לנו אשר שלח האלהים את בנו את יחידו לעולם למען נחיה על ידו: זאת היא האהבה לא שאנחנו אהבנו את האלהים כי אם הוא אהב אותנו וישלח את בנו לכפרה על חטאתינו:" אך ידוע! שאהבה שלא מתבטאת במעשים! היא אינה האהבה! כמו שכתוב באחת האגרות לא זוכר של מי "אמונה בלי מעשים זה כמו גוף ללא נשמה"..תקנו אותי אם אני טועה. לכן בכוח האהבה! בהבנת החסד ותוכנית אלהים נעשה מצוותיו נלך באורחותיו נבקש לרצונו! באהבה וביראת שמיים כי התיר אותנו מחיים כבולים וסתומים..והסיר את הכיסוי שהיה על העינים שלנו ועוד כתוב באיגרת יוחנן: "בזאת נדע כי נאהב את בני האלהים באהבתנו את האלהים ובשמרנו את מצותיו: כיז את אהבת אלהים אשר נשמור את מצותיו ומצותיו בלתי קשות הנה: כי כל הנולד מאת האלהים מנצח את העולם:" כפי שמשה אמר לבני יש5ראל כי המצווה שאלהים מעניק להם והתורה לא בשמים היא! שנבקש שמישהו יעלה לנו וישמיענה או מעבר לים וכדו' אלא היא קרובה בפינו! ובלבנו לעשותה!! הללויה:) מקווה שלא חפרתי לכם! יש עוד הרבה פסוקים לגביי זה... נצרות זה לא עצלנות...אני לא נוצרי..אני יהודי! בן ליהודים בארץ ישראל מאמין בישוע המשיח ואני לא מאמין שאנחנו אחרי שאנחנו יודעים את חסד מלכנו יכולים להיות עצלנים בעשיית מצוותיו באהבה:) ואני מדבר על להיות דתי אלא לעשות את זה ברוח ובאמת בעזרת השכינה שבליבנו ובידיעת החסד:) אחים ואחיות יקרים שירבו תפילותינו על להעם והעולם שאלהים יסיר את הסתר הפנים ושיוכלו אנשים לראות את מלאך הפנים! מלאך ה' אשר הדריך את העם לצאת ממצרים..אותו מלאך ה' שאברהם ראה לפניו באוהל..אותו אחד שישוע אמר על עצמו..."כי לפני אברהם אני הוא" חזק דברו ונאמן ויציב שאו ברכה וחסד:)

AlYahudii

New member
הו יאמי, כמה הרבה עוד עליך ללמוד!

ראשון - ראשון: 1. לא הבנת את ריה"ל, ויש לי תחושה עמומה שלא קראת אפילו את ספר הכוזרי, אלא קראת את מה שכתב מכלי שלישי או רביעי. כדאי ורצוי לקרוא וללמוד לפני. אגב, דומני שהנוצרים אינם כופרים בכך שהאל הטוב נגלה אל עם ישראל ונתן להם את התורה במדבר, כך שעם מי אתה מתווכח ועל מה? 2. ראשית, ההלכה היהודית כוללת הרבה יותר מאשר 613 מצוות. תרי"ג (=613) אלו רק המצוות הראשונות. שנית, כמות האיסורים היא הוכחה למשהו? ואם מחר יקום נביא שקר ויוסיף עוד 100 מצוות ואיסורים, תטען שהוא-הוא נושא דבר האמת? והלוא התורה עצמה קבעה "לא תוסיפו"! 3. אוי ואבוי לאמונתך אם אתה תולה את המצוות במדע הרופאה, או בנקודות הלחיצה האנרגטיות הסיניות! מצות התורה אינן ספר מניעת מחלות, וגם לו יתברר על ידי המדע כי ברית המילה מזיקה - ימשיכו היהודים למול את בניהם, כפי שעשו זאת גם בתקופות בהן השלטון אסר על כך. אגב, גוים רבים אוכלים חזיר, או בשר בחלב, וחיים חיים בריאים למרות זאת. 4. קראתי פעם שיש מדענים שמצאו שאחרי הפצצה הגרעינית, ישרדו כאן בעיקר ג'וקים. שרידה זה הוכחה למה בדיוק?

ד ר א ל

New member
סעיף 4 מאד מרגש, המסקנה המתבקשת

אם ישרדו פה רק ג'וקים, והרי עם ישראל נצחי הוא, מן הסתם חייבים ללמוד איך עושים ברית מילה לג'וקים ויפה שעה אחת קודם. אה.. רצוי מאד מאד קודם כל לגייר את האמא של הג'וק..

גידעון1

New member
אתה רומז שהיהודים הם ג'וקים?

זכותך המלאה להתרחק מהיהדות אך זה לא מקנה לך זכות לדבר ככה על יהודים.

ד ר א ל

New member
אוי, בטעות הגבתי לעצמי ולא לך גדעון

אני בנייד, באוטובוס בדרך הביתה.

ד ר א ל

New member
אפשר להרגע. רק התלוצצתי

לגבי התרחקות מיהדות, מהי בעצם יהדות? לפי ראות עיני קשה למצוא בימינו יהודי של ממש. לדעתי היהדות של היום כפי שהיא מתבטאת בדרכם של רבני ישראל, זה משהו אומלל למדי. אך כידוע, דיעות שונות זה נפלא בחסד אלהים. אשאר אני בדעתי ואותם אלה שאינם בדעתי? אינם מעיניני, כלומר יש השגחה אלהית ואין מה לדאוג להבנה כזו או אחרת של הזולת

Thoma

New member
מסכים לגבי המשפט הראשון

לגבי המשפט השני אני לא כל כך מסכים. אם אתה מתייחס רק לרבני ישראל שמקבלים משכורת מהמדינה אז יש בזה מידה של אומללות. אבל מהיכרות אישית עם חרדים אני חושב שחלקם אנשים מעניינים וחכמים שאפשר ללמוד מהם לא מעט.

ד ר א ל

New member
התייחסתי לגישה הכוללת של רוב היהודים הדתיים

ולמעשה נדמה לי של רוב בני האדם באשר הם שם. אותה גישה אומרת, קודם כל טובת עצמי, ואחר כך טובת הזולת. ישוע מנצרת לימד "אהבה" כלומר - "ואהבת לרעך יותר ממך". זה השוני הגדול. ובגלל זה אני אומר אומללות על הגישה הראשונה. ועל הגישה השניה אומר מי שהגיע למימוש "ואהבת לרעך יותר ממך" - מצא את ישוע בלבבו. ואם ניסוח זה קשה - אזי - חשף אלהים בליבו, והוא יודע את האמת - הכל זה דבר אחד - אלהים. ואדם האוהב דבר אחד ושונא דבר אחר - אינו אוהב כלל. ועל ידי אהבת כל הבריאה, על כל מרכיביה, אתה מגיע לאהבה. אבל זולתך ולא אתה. אך מאחר ואני טרם הגעתי להיות ראוי לחסד אלהים, ואני רחוק מלאהוב, קחו את דברי בעירבון מוגבל, כי לא מעדות עצמית אני מדבר, אלא מקריאה בספריו של אדם שלדעתי כן אוהב.

Thoma

New member
שלום רב!

עדיף להיות יהודי מאשר להיות חילוני, אז כל הכבוד שאתה מתחזק :) דבר שני - חלק מהדברים שאתה אומר לא נכונים, ואני מציע לך לקרוא יותר. אתה צריך להבין שהגמרא - משנה ותלמוד - הם טקסטים מאוחרים מאוד, והחלו להתחבר בידי הפרושים אחרי חורבן בית המקדש השני, התלמוד נחתם בסוף המאה ה-6 בערך אם זכרוני אינו מטעני (כלומר המצוות יותר מאוחרות מאשר התנ"ך, בניגוד לתיאולוגיה היהודית התורה שבכתב/תנ"ך והתורה שבעל-פה/תלמוד לא ניתנו ביחד מהר סיני). בדיעבד המסורת הנוצרית והמסורת היהודית (לא התנ"כית, אלא היהודית! משנה ותלמוד) הם אחיות, הם החלו להתפתח בו זמנית עם יתרון כרונולוגי קל לזו הנוצרית. מה שמתואר במקרא זה פולחן המקדש, וזו מסורת משותפת לכל הזרמים שיצאו מהדת התנכ"ית (קראים נוצרים ויהודים) ארץ ישראל של היום זו ארץ של כופרים, וזו הפרה של שלושת השבועות, מבחינת היהדות זו לא מדינה יהודית! אני מניח שאם תשאל את רבותיך הם ירחיבו בנושא. אם אתה מאמין אתה צריך להאמין למרות שלא כל חלקיק מידע נופל במקומו המדויק כמו פאזל, אמונה אמיתית היא אמונה לנוכח הפרדוקסים, מי שמסתגר ומסיט דעתו אמנותו תמיד תהיה תלויה בדבר ושברירית. בהצלחה בהמשך :)

Aeshma Daeva

New member
עדיף להיות חילוני, ביקורתי ואדם חושב מאשר לתת

לדת הממוסדת והמאורגנת לסנוור ולטמטם את השכל.

למעלה