הודעה ארוכה...

ORTALCOHEN12

New member
הודעה ארוכה...

היי מיקי, זו אורטל, כתבת לי בפורום שירות לאומי בקשר לשאלתי על עזיבת הצבא. תראי, הסיבה האמיתית שאינני רוצה לשרת היא שילוב של אי הסכמה פוליטית, מצפונית בעניין המדים והייצוג וגם התפקיד אליו אני מיועדת בפרט. אני אמורה להיות משקית הוראה. תפקיד שאני דיי נרגשת לגביו ורואה בו תרומה חברתית ולאוו דווקא צבאית במובן השלילי של המושג, בעיניי. אני אכין חיילים "בעייתיים" לבגרויות במתמטיקה וספרות. העניין הוא, אותו התפקיד, במסגרת שירות לאומי, הכוונה, לעבוד עם נוער במצוקה, לגבש איתם זהות, לעזור להם לגשת לבגרויות ובכלל להתמודד עם החיים, הוא תפקיד מעמיק יותר, בעל שליחות ערכית יותר. אני אעבוד עם נוער פתוח ולא עם חיילים, שמייצגים משהו מאד מסויים, בעלי אופי מאד מסויים ומגובש אשר לומדים לבגרות בלבד. בתפקיד, במסגרת הצבאית שלו אין כל חשיבות לתהליך ולחוויה, אלא רק לתוצאה, שהיא עצמה מתבטאת בציון עלוב שכתוב על דף. אני שואלת את עצמי, תפקיד דומה, עם מספר ייתרונות, ללא מדים ומסגרת צבאית פוליטית, שזוהי הבעיה העיקרית שלי איתו..... אז..... למה לא? זהו, מצטערת על ההודעה הארוכה, כמו שאת רואה, אני ממש מעורערת, לא יודעת מה לעשות ומצוייה במבוך שאינני יודעת לצאת ממנו. אשמח אם תגיבי, דעתך, ותוכלי לייעץ לי בקשר לדרכים לצאת מן הצבא. תודה....

Mיקי_

New member
שלום אורטל

ראשית להמליץ לך על דרכים לצאת מהצבא אני לא אמליץ לך. אני רק יכולה לתרום לך מהדרך והידע שלי בנושא סרבנות מצפונית. אך אני לא זו שתשכנע אותך להתגייס או לא לצבא, ובטח לא זו שתעזור לך בענייני קב"ן (ע"ע פורום ש"ל) אז מה אני כן יכולה לומר לך? קודם כל, אני הייתי אמורה להיות משקי"ת עליה בצבא, שהוא תפקיד מאד משמעותי וגם שייך לאותו אשכול של הוראה כמוך. מאד רציתי לעשות משהו דומה בש"ל אבל זה בסוף לא יצא. ואת צריכה להתכונן שבצבא כבר יש לך תפקיד מובטח ולעומת זאת בש"ל שומדבר אינו בטוח. גם אם לא תתקבלי לש"ל עצמו. התרומה לחיילים היא משמעותית, תעזבי רגע את העובדה שהם חיילים על מדים והכל, הם בני אדם, בני אדם שיש להם פוטציאל להצליח, והמפגש איתך, יכול להשפיע על מהלך חייהם לעתיד. בזכותך. ככה שדווקא התפקיד שלך, במסגרת צבאיצת או שלא בה הוא משמעותי בעיניי. הבעיה שלי עם הצבא הייתה, השייכות שלי לצבא, לבישת המדים, נשיאת הנשק. (את יודעת שכמשקית הוראה תהיי חייבת להסתובב עם נשק כנתינת דוגמא? הת"שיות שלי לא הסכימו לוותר על כך, בשלב בו התלבטתי אם לשרת בצבא או לא, וזה תנאי שלך כמפקדת.) עצם זה שאאלץ ללמד מורשת קרב, ולהלל מצב של לחימה. כמשקי"ת חינוך יש לך הרבה השפעה, אך יש תכנים שבלתי ניתנים להוצאה ממסגרת מערך המידע והשיעורים שעלייך להעביר. ומה לעשות ייתכן שדברים אלו, שמאדירים את הלחימה, ואחוות הלוחמים, את ערכיות הקוד הצבאי וכ"ד, דווקא הם ישפיעו על אותם חיילים, ויעצבו אותם. ואלו דברים שלאיזה כיוון שלא סובבתי איתם, לא נראו לי ערכיים, ושאוכל להאמין בהם, או לשמש דוגמא איתם. אם את מזדהה עם חלק או עם כל הדברים שאמרתי לך כאן, הייתי מציעה לך לבקש וועדת מצפון. אם לא אלו הדברים שמפריעים לך, וזה יותר "בית חרושת לציונים" הייתי מציעה לך להוריד את הסטיגמות האלה, בצבא ובתפקידי ההוראה באמת יש ערך חברתי. ואלו החיילים שחשובים בסופו של דבר ולא המערכת. אבל את צריכה להיות שלמה עם המערכת על מנת שתרומתך תהיה משמעותית. אני למשל לא הייתי שלמה. ואם זה לא זה ולא זה, אבקש ממך להרחיב יותר. במידה ותחליטי שאת מעוניינת בוועדת מצפון, אוכל להמשיך ולסייע לך!

אimר

New member
אפשרויות

את מוזמנת לפנות לרשת הליווי של פרופיל חדש שיכולים לעזור לך עם מידע לגבי האפשרויות השונות שעומדות בפנייך.

yair abitan

New member
משהו אחד קטן...

חיילים לא מייצגים "משהו מאוד מסוים" זהו צבא העם ורק בשנים האחרונות התחילו כל מיני נערים בעיתיים להשתמט בדרכים לא דמוקרטיות הצבא ממלא אחר הוראות הממשלה והיא נבחרת בבחירות דמוקרטיות , כך שכל עוד הימין בשלטון "ויש כיבוש" (אלק.......חח) אתם תשרתו גם בשטחים "הכבושים". מה גם שיש חובה מוסרית , כמו שאני הגנתי עליך ובזכותי יכלת להסתובב בת"א , חיפה , נתניה וכו' כך תורך להגן עלי

נסי לראות קצת מעבר...../images/Emo26.gif

הצבא הוא לא גוף פוליטי (לפחות לא במדינת-ישראל). להיפך. נסי לא להתפס לסמלים (כמו למדים) ולסיסמאות וסטיגמות ("בעלי אופי מאד מסויים ומגובש") שהקשר שלהם עם המציאות הוא מקרי-בלבד. נכון - הצבא מוכוון ע"י גוף פוליטי - הממשלה. אבל כך גם השירות הלאומי. ובתי-החולים הממשלתיים. ומד"א. ובתי-הספר. ולשכות הרווחה... האם בגלל שהממשלה "שולטת" בכל אלה, את תסרבי להיות מורה? או רופאה? או עובדת-סוציאלית? האם בגלל העובדה שאחות לובשת מדים - את תסרבי לעבוד כאחות? האם מורה-חייל הלובש מדים צורם לך יותר מחוקר שב"כ למשל (שעובד בבגדים אזרחיים)?... תחשבי בעצמך אם זה לא קצת שטחי להטפל לסממנים חיצוניים או לדעות-קדומות וסטיגמות ריקות מתוכן - ואולי כדאי יותר לחשוב על המהות! כמורה-חיילת את לא תעבדי בהכרח כמורה של חיילים (וגם אם כן - מי הם אותם "חיילים"? נוער, שבגיל 18 במקום להתדרדר ולהזרק ברחובות, זכו לאיזושהי מסגרת שבה יוכלו גם לתרום וגם לקבל לא מעט). מורות-חיילות עובדות גם עם אותו נוער במצוקה שהזכרת. "ילדים בסיכון" (גם בגילאי בי"ס יסודי), שאחרי הבי"ס - במקום לחזור לבית בו האב בכלא והם עוסקת בזנות, הם באים למועדונית - שם הם מקבלים ארוחה חמה... מכינים שיעורים (כן - עם המורה-חיילת)... משחקים... יצא לי לפגוש חיילות כאלה במועדונית כזו בדרום ת"א (באזור פלורנטין). גם ב"כפר הילדים", פנימייה מאוד מיוחדת באיזור כרמיאל ראיתי חיילות שיושבות עם אותם ילדים שנפלטו מכל מסגרת אפשרית - ולוקחות חלק בהחזרתם למסלול "נורמלי".... בקיצור... נסי להסתכל מעבר לחריץ המוגבל שאנשים מנסים להציג את הדברים... המציאות לא חד-גונית כמו שאנשים מסויימים מנסים להציג אותה. בהצלחה...

sela v

New member
סמלים

צודק גם ללא מדים מי שנחשב איש שב"כ או איש מודיעין בצבא שלא לובש מדים, עדיין הוא בצבא. זה ממש לא רק החיצוניות. מה בדיוק פוליטי באחות? או במורה למתמטיקה בתיכון? מה שכן פוליטי, ולא הייתי מוכן לקחת בו חלק הוא שליחי סוכנות בחו"ל שלו רק בשביל להנות מחו"ל מוכנים לסע לרוסיה, ולרפובליקות של בריה"מ לשעבר, לשכנע כל אחד אפילו מי שלא יהודי לעלות לארץ, רק בשביל שיהיה סיבה לא לסגור את הסניף שלהם. בכלל כל הנסיון לשכנע אנשים יהודים להגר לישראל הוא מצער. מי שרוצה שיבוא, מי שלא לא. הצבא הוא צבא, וגם מורה שבאה על מדים או לא על המדים מייצגת את הצבא, וחייבת להצהיר כל מיני הצהרות בזכות הצבא, ברגע שאתה בצבא אתה פשוט לא יכול לזדהות בשלמות עם הפצפיזים.

הכל פוליטיקה...../images/Emo26.gif

אין שום דבר פוליטי באחות שעובדת בבית-חולים ממשלתי או במורה תיכון בבית-ספר ציבורי. כמו גם שאין שום דבר פוליטי בלוחם נח"ל שמשרת במוצב גלדיולה. כל הנ"ל הם אנשים שמועסקים ע"י המדינה, ומוציאים לפועל את המדיניות של הרשות המבצעת (קרי: הממשלה). ההתנגדות לכל הקשור לצבא מעידה על בורות וחוסר-הבנה בסיסי של המנגנון השלטוני. הצבא אינו גוף עצמאי. הצבא מוציא אל הפועל את החלטות הממשלה. אין כל הגיון בלסרב להיות חובשת צה"לית במרפאה למשל. אין בכך צעד פוליטי יותר מאשר להיות אחות בקופת-חולים. בשני המקרים מדובר בבעלי-מקצוע שמוציאים לפועל מדיניות ממשלתית... במצב כיום, גם הטענה ש"אני לא רוצה להיות חובשת, לטפל בחיילים ולסייע בכך לפעילות הצבא" היא מגוחכת... האם גם כאחות בקופת-חולים תסרבי לטפל באזרחים שמשרתים במילואים למשל?... האם מורה לספורט בתיכון צריך לסרב ללמד ילדים שמתכוונים להתגייס, כדי לא לסייע להם להיות חיילים טובים יותר?... ההגיון המעוות שמאחורי הטיעונים שלכם, מהר מאוד מגיע לרמות אבסורדיות...

sela v

New member
פוליטיקה

אז גם בצבא יש פוליטיקה, למשל הרמט"כלים האחרונים היו מאד פוליטים ולא פחדו לרמוז בגסות מה הם חושבים על המצב. עכשיו יש הבדל בין לשרת במנגון צבאי, לבין לשרת במנגנון אזרחי. דוגמא אחת היא שלמשל מורה יכולה לסרב להעביר שיעור מסויים אולי זה יעלה לה במשרתה, אבל בצבא היא תשלם על זה בישיבה בכלא. אני לא מבין איך בכלל אפשר להשוות בין משהו צבאי למשהו אזרחי.

אני חושב שאפשר לסכם את הדיון...

במה שאמרת: ש"אתה לא מבין". ה"עובדות" שאתה מסתמך עליהן שגויות. הן פשוט אינן עולות בקנה אחד עם המציאות. קצין מודיעין שסרב פקודה כתוצאה מעמדה פוליטית (הוא חשב שהמידע שהוא יעביר, יסייע לצה"ל לפתוח במהלך התקפי בשטחים) נשפט והודח אמנם מתפקידו, אבל לא ישב יום אחד בכלא. גם אם רמטכ"ל מביע עמדות מדיניות, זה עדיין לא אומר שהוא עושה מה שהוא רוצה. הוא עושה בדיוק מה שהדרג המדיני אומר לו ובאישורו בלבד. כך שהדמוניזציה שאתם מנסים לעשות, הולכת לכיוון הלא נכון. למעשה אתם הייתם אמורים להחרים את הממשלה ולא את הצבא. אז למה אתם נטפלים דווקא לצבא? כי זה יותר נוח. אפשר בקלות להגיד שהצבא לא בסדר ולהשתמט משרות או ממילואים. נראה אתכם מחרימים את מדינת-ישראל ומחליטים לא לשלם לה מיסים...

אני?? קטונתי...../images/Emo13.gif../images/Emo26.gif

אין לך בעיה איתי. יש לך בעיה עם עובדות. עם מציאות. לא אני החלטתי שאותו קצין שסרב פקודה לא ישב בכלא (הצבא עצמו החליט כך). לא אני החלטתי שהצבא הוא גוף שנתון למרות הממשלה (הכנסת החליטה כך). לא אני החלטתי שגם שאר הגופים הציבוריים (בתי-חולים, בתי-ספר וכו') כפופים גם הם לממשלה (משרד-הבריאות, משרד החינוך וכו') למה אתה בא אלי בטענות? אני רק מצביע על עובדות שסותרות את מה שאתה אומר.

אimר

New member
בעעע - אתה טועה כל הזמן וזהו

מצד אחד נורא בא לי לענות לך, כי אתה ממשיך עם השטויות, מצד שני אני יודע שאתה לא מקשיב ומה שיותר חמור, לא קולט כשמנסים לדבר איתך על תפיסות בסיסיות, אז אני לא. אז הנה הפתרון, לענות לך בלי לענות לך. אולי זה פתרון.

שמע...../images/Emo26.gif

אני ציינתי עובדות - אתה אומר שהן לא נכונות. מה יותר פשוט מלהגיד איפה אתה חושב שאני טועה ולמה. ואתה במקום זה מתפלסף ונואם למה אתה רוצה לענות ולא רוצה לענות ושאני כן קולט ולא קולט.... אני כתבתי שם עובדות - עם מה בדיוק אתה לא מסכים?

אimר

New member
נה נה בננה

אתה לא ציינת עובדות, אתה ציינת תפיסות ודעות שלך ושל אנשים נוספים. אבל אתה לא קולט את עצם האפשרות שמה שאתה רואה בו אמת ועובדות הוא רק תפיסה סובייקטיבית. השאלה היא לא רק איפה טועים ואיפה צודקים, זו שאלה סובייקטיבית. כל עוד אתה לא מקבל את התפיסות הללו יש לנו מרחב צר מאוד לדון בו. נכון גם שכל עוד אני לא מקבל את האמת שלך יש לנו מרחב צר מאוד לדון בו. ההבדל הוא שברמה הבסיסית, האם מדובר בתפיסות או בעובדות, אני צודק ואתה טועה :)

קרא שוב../images/Emo26.gif

אמרתי ש: 1) אותו קצין שסרב פקודה לא ישב בכלא. 2) שהצבא הוא גוף שנתון למרות הממשלה. 3) שגם שאר הגופים הציבוריים (בתי-חולים, בתי-ספר וכו') כפופים גם הם לממשלה (משרד-הבריאות, משרד החינוך וכו') עכשיו... עם איזה מהעובדות הנ"ל אתה לא מסכים?

אimר

New member
כן אדוני ראש הממשלה

אני מדבר על תפיסות, אתה עונה עובדות. ההבדל בינינו הוא שאני מבין על מה אתה מדבר ואתה לא מבין מה אני רוצה ממך. נקודתית בעניין הזה, הגישה שלך מאוד פורמליסטית, אם כתוב בספר החוקים שהצבא ושאר הגופים הציבוריים כפופים לממשלה אז הם כפופים לממשלה וזהו. אין מה לבוא אליהם בטענות אף פעם, אין להם סמכויות, אין להם שיקול דעת, אין מצבים שבהם הם מיישמים החלטות בלהיטות ואחרים שהם גוררים את הרגליים, אין מצבים שבהם רוב המדיניות נקבעת על ידי הכפופים ולא על ידי הממונים, אין מצב שהצבא מסובב את הממשלה על האצבע הקטנה שלו כי הממשלה תלויה באישור ותמיכת הצבא, אין מצב שהפעילות בשטח מכתיבה מדיניות ל"קובעי המדיניות", אין סיכוי שהדעות של רוב קציני הצבא ביחס לפלסטינאים ומה צריך לעשות להם ישפיעו על ההתנהגות שלהם, הרי הם כולם אוטומטונים, יש פקודות, יש היררכיה, יש תהליך קבלת החלטות, הכל מסודר ומאורגן ומדויק עד המילימטר. אני מצפה מאדם ביקורתי שלא יקבל מבנים פורמליים כחזות הכל וינסה לראות כיצד באמת פועלים מנגנוני קבלת ההחלטות, איך הדינמיקה היא כזאת שאפילו שפורמלית יש היררכיה ותהליך קבלת החלטות אנשים בעמדות מפתח יכולים לשלוט בתיאור המצב ובתכנון האלטרנטיבות כך שמה שהם רוצים שייעשה אכן ייעשה. לא מזמן מישהו תיאר את זה לגבי המלצות אגף התכנון של צה"ל (הגוף המתכנן היחידי במדינה בענייני צבא): הם מכינים לכל עניין שלוש המלצות, אחת סבירה אבל לא ממש משנה כלום, אחת מוגזמת ובחיים לא תתקבל, והשלישית היא זו שמלכתחילה נראית להם. לא ראית אף פעם "כן אדוני ראש הממשלה"? אתה לא יודע שיצרים ואינטריגות משחקים תפקיד בתהליך קבלת ההחלטות לא פחות משיקול דעת? אני כבר לא זוכר מתי, נדמה לי לפני חצי שנה בערך, אחרי פיגוע גדול הממשלה החליטה לפלוש לעזה ובהדרגה להשאר שם, הקצינים בחטיבה סיכלו את העניין, הם הדליפו לעיתונות שזו הכוונה והעניין בוטל. כל העניין הזה של פורמליזם ועובדות הוא חשוב ורלוונטי אבל אצלך הוא מראית הכל. אם פורמלית הצבא כפוף לממשלה אז לאף אחד בצבא אין מיליגרם של אחריות לאף פעולה של הצבא, כל ההחלטות, כולל החלטות להרוס בתים, להטיל סגר, לירות במכונית של גדעון לוי, הכל זה שרון.

אתה מדבר לא לעניין....../images/Emo26.gif

או שפשוט לא קראת את השרשור, או שיש לך בעיות רציניות בהבנה. אורטל התלבטה אם לשרת כמורה-חיילת, והיו שלוש נקודות שהטרידו אותה: 1) השירות על מדים 2) אי הסכמה פוליטית 3) ספציפית לגבי התפקיד - מורה של "חיילים שמייצגים משהו מאד מסויים, בעלי אופי מאד מסויים ומגובש אשר לומדים לבגרות בלבד". על כך עניתי: 1) שנושא של המדים הוא מאוד שטחי בעייני - והצעתי לה שתסתכל מעבר לסמלים וסטיגמות. נתתי דוגמה של חוקר שב"כ על אזרחי ולעומתו אחות על מדים (שניהם עובדי-מדינה). 2) הצבא אינו גוף פוליטי, הוא גוף שנתון למרות הממשלה. לכן דרך ההסתכלות שלה על הצבא כגוף פוליטי - מוטעית. ונתתי דוגמאות לגופים נוספים שנתונים למרות הממשלה - בתי-ספר ובתי-חולים. באותו אופן שהיא לא תשלול את האפשרות להיות מורה או רופאה - כך אין סיבה לשלול את האפשרות להיות מורה-חיילת. כמו בכל גוף - כך גם בצבא הפוליטיקה לא פוסחת על הפרט. וגם לכך הבאתי דוגמה - אותו קצין שסרב פקודה ובכך סיכל תקיפה של צה"ל בשטחים. גם הדוגמה שאתה הבאת, שקצינים באיזושהי חטיבה הדליפו לעיתונות ובכך סיכלו פעולה של צה"ל - מדובר בפעולה של יחידים. כך גם כל "מכתבי הקצינים" למיניהם. אבל אין לכך קשר לגישה של אורטל - שלא רצתה לקחת חלק בצבא כגוף פוליטי - הצבא כגוף אינו גוף פוליטי. ושים-לב למה קורה כאן - בכל הדוגמאות שאני ואתה הבאנו, מדובר דווקא בפוליטיזציה של הצבא לכיוון השמאל!!! אנשים שסרבו לקחת חלק בפעילות צה"ל או שסיכלו אותה! וזה בטח לא מה שמפריע לאורטל בהצטרפות לצבא... 3) גם כאן ההסתכלות של אורטל הייתה בעיקר מתוך דעות קדומות. החיילים שיהיו תלמידים שלה הם לא מכלול אחד. וכשאתה בא להיות מורה שלהם, לא חשוב אם במסגרת צבאית או אזרחית - אתה קודם כל מחנך, ורק אחרי זה דואג שהם יעברו את הבגרות... בנוסף, תיקנתי טעות שהייתה לה - מורים-חיילים לא מתעסקים רק עם חיילים. ונתתי שתי דוגמאות שראיתי בעדות אישית של "ילדים בסיכון" (בגילאי 6-12) שטופלו בין-השאר ע"י מורות-חיילות. אז עכשיו, שאתה אולי קצת יותר מבין על מה הדיון, ואולי גם קראת כמה הודעות בשרשור - אולי תוכל לכתוב הודעה קצת יותר לעניין...

sela v

New member
יש הבדל בין

מורה חייל למורה רגיל. מורה חייל לא יכול לבוא ולדבר כנגד הצבא. מורה רגיל כן. למשל מרצה באונ' יכול להגיד כל דבר, ויש לו קביעות ואף אחד לא יכול לפטר אותו אלא אם הוא יעשה עבירה נגד המדינה. גם מורה בבי"ס הרבה פעמים אומר את דעתו, אבל מורה חייל לא יכול. אני רוצה לראות מורה חייל שיצא כנגד הצבא. בצבא אסור אפילו לשלוח דואר שלא עובר דרך הצנזורה, אסור לסע לחו"ל ללא אלף ואחד אישורים, אסור לדבר עם עיתונאים אפילו מחוץ לתפקיד שלך. אז אל תשווה לי בין אחות למורה חיילת.

והקשר הוא?... הבנת הנקרא...../images/Emo26.gif

אני אמרתי שמורה-חיילת לא בהכרח עובדת עם חיילים - אלא גם עם ילדים. לא ברור לי איך התשובה שלך קשורה לזה. אבל אני אגיב בכל-זאת: נכון - חייל לא אמור לדבר עם עיתונאים או להתראיין ללא אישור. גם שוטר לא. גם כבאי לא. מורה-חיילת ועוד איך יכולה להעביר ביקורת על הצבא, מן-הסתם בגבולות הטעם הטוב. כמו מורה בבי"ס שיכול להעביר ביקורת על מערכת-החינוך, אבל אם הוא יתחיל לנאום לתלמידים שלו כמה בית-הספר שלהם חרא וכמה המנהל שלהם הוא בן-אדם מזוויע - אז הוא חורג מהרבה כללי אתיקה בסיסיים, וסביר שהוא לא ימשיך בתפקידו לאורך זמן. רוצה לראות מה קורה למוקדן של "פלאפון" שמתראיין ל"מעריב" ואומר להם כמה "פלאפון" זו חברה גרועה - ושהוא בכלל ממליץ על "סלקום"? הצבא לא יוצא-דופן מהבחינה הזו מכל גוף צבאי/אזרחי/ממשלתי/פרטי אחר. כך שמה שאמרת לא תורם כלום לעמדה שלך, ובטח לא משנה שום-דבר לאורטל.

אה, וגבי היוהרה שלך....../images/Emo26.gif

זה נחמד שאתה בא ומסביר לי איך הצבא פועל...
אתה זה שניזון מ"גדעון לוי" ומ"כן אדוני ראש-הממשלה"... אני לעומת זאת ב-10 שנים האחרונות בצבא, במהלכם הספקתי להיות גם בחובה, גם בקבע וגם במילואים. במקרה גם יצא לי לראות בדיוק איך הצומת הזה של צבא-מדינה-קברניטים עובד, גם מבחינת תהליך קבלת ההחלטות. ואם אתה חושב שקצינים במטכ"ל יכולים לסובב על האצבע את מי שיושב בממשלה ומקבל החלטות - אתה כנראה רואה יותר מידי טלוויזיה... את מי יסובבו על האצבע? את שרון (אלוף במיל) ואת מופז (רב-אלוף במיל)? את מה שהם שכחו על הקשר בין צבא למדינה - אלופי המטכ"ל הנוכחיים עוד לא למדו. אתה יכול להמשיך לשאוב את הידע שלך מסדרות קומיות בריטיות ומעיתונאים תמהוניים - אבל אל תתפלא אם הידע שלך לא יהיה קשור למציאות. במדינת-ישראל הצבא נתון למרות הממשלה - בתאוריה ובפועל. אם שרון ירצה - הצבא יהיה בעזה. אם הוא לא ירצה - הצבא לא יהיה שם. שום קצין ושום מח"ט לא יוכל לעבוד עליו ולסובב אותו. הממשלה מחליטה - הצבא מבצע.

למעלה