הועלה דיון בפורום סטודנטים,

הועלה דיון בפורום סטודנטים,

לגביי עצומה להעלאת שכר המינימום. אשמח לשמוע מה דעתכם - גם לגביי הנושא באופן כללי, וגם באופן יותר סציפי על הדיון שהיה בפורום.
 

shooGS1

New member
שיפנו את זה לפורום כלכלנים ורו"ח

נו באמת, אני פותחת הודעה: הממ - יש הגיון בדבריו, צודק! עוד הודעה: יש הגיון בדבריה עוד הודעה: גם זה צודק ועוד אחת: ואללה זה מתקבל על הדעת ועוד אחת ועוד ועוד הבעיה היא שכל הודעה מנוגדת בתכלית לקודמתה... מה אני? נגיד בנק ישראל? היועץ הכלכלי לראש הממשלה?
 
אני כבר חושש להכניס תגובה רצינית

רוח שטות השתלטה עלינו
ולא שיש משהו רע בזה... רגע של רצינות: הקישור לא עובד כך שאין לי מושג על מה מדברים שם. ככלל אני חושב שדווקא חשוב שלעו"סים יהיה יותר ממושג קלוש לגבי מדיניות כלכלית - חברתית, ונחזיק בהבנה בסיסית לפחות בכלכלה. יש בודאי קשר בין גובה שכר המינימום (ורעיון שכר המינימום בכלל) למצב החברתי, והרי המצב החברתי הוא הבסיס לעבודה שלנו. זכורני שבדרום אמריקה הגו תוכנית בה עברו עו"סים במקומות שכוחי אל בארצות האלה ולימדו את התושבים פרקים בהלכות מדיניות חברתית וכלכלית, על מנת שיבינו מהם הגורמים המשפיעים על חייהם ומצבם הכלכלי.
 
פעם שמעתי דיעה בעניין

על הדרך בה אירוע במקום אחד משפיע על הרבה מאד אירועים במשק. אם מעסיק א' משלם שכר גבוה יותר לעובד שלו כך שהוא לא נאלץ להגביל עצמו לקיום בסיסי (או השרדות בלבד) אלא יכול להתחיל להרשות לעצמו גם "מותרות", יותר מעסיקים במשק נהנים מכך. מי שיש לו מעט כסף כדי לקנות יותר בגדים, למשל, מספק עבודה לא רק לחנות הבגדים אלא גם לעובדים של החנות, לנהג שמוביל את הסחורה, ליצרן של הבד, לפירסומאי של הפירמה, למזכירה של הפרסומאי שנותנת דמי כיס גדולים יותר לילד שלה שקונה בהם תקציב טוקמן גדול יותר... וכו' וכו'. בקיצור, נראה לי שכאשר מדובר בשכר מינימום שמאפשר השרדות בלבד (השרדות בהשוואה לנורמות הקיום אצלנו), יש בהחלט מקום להעלות אותו. יכול להיות שההשפעה תיראה רק בשלב מאוחר יותר, אולי מאד מאוחר. עם זאת נראה לי שהמצב כפי שהוא היום לא יוכל להשאר כך עוד זמן רב.
 

shooGS1

New member
מצד שני../images/Emo26.gif

ההשפעות הולכות גם לצד השני, כשאתה מדבר על העלאת שכר מינימום, כופים אותה באופן כללי, ולא באה ממעסיק אחד שמרויח טוב ורוצה לצ'פר את העובדים שלו היא יכולה להפוך עסקים ללא כלכליים, לגרום לפיטורי עובדים, קיצוצים, הרחבת מעגל המובטלים, פשיטות רגל, הוצאת תזרים כספים לייצור בעולם השלישי ועוד וזה בטווח הקצר הנראה לעין לפני שצמיחה תתחיל לתפוס תאוצה. נראה לי שצעד של העלאת שכר מינימום יעיל יותר למשק בריא (פרדוקסלי) ולא למשק חולה כשלנו, נראה שהעלאת שכר מינימום באופן חד כל כך תגרום יותר נזק בטווח הקרוב מאשר תועלת בטווח הארוך. בוא נסכים על זה שאם פחות תקציבים יופנו לביטחון, למשל, ישתפר המאזן. ולכן לפני שנוקטים באמצעים סימפטומטים (כך נראית לי העלאת שכר מינימום) עדיף לטפל בבעיות השורש. וחוצמזה העלאת שכר מינימום שתהיה בריאה למשק כרוכה גם בתוכנית כוללת מסביבה שתהיה מכוונת להקל על העסקים לעמוד בזעזוע, כמו הקלות במיסוי המטורף המוטל על בעלי עסקים. אבל למי יש תקציב לזה? חוצמזה מה אני מבינה בכלכלה?
 
אל תצטנעי

נשמע שאת מבינה משהו.... עם דבר אחד לפחות אני מסכים, שהעלאת שכר המינימום היא טיפול בסימפטום. הבעיה שבאידיאולוגיה הכלכלית השלטת היום קשה לסמוך על מישהו שיטפל בבעיות מן השורש ולכן פונים לטיפול בסימפטומים. צעד כזה לא כדאי שיבוא ללא שינויים נלווים במערכת הכלכלית בכלל. אבל מה גם אני מבין בכלכלה...
 

טל קר

New member
לא רק סימפטום

כשאנשים לא מצליחים לגמור את החודש וחיים בעוני בלי אפשרות נראית לעין לשינוי, כשכיום קיים מצב שאפשר גם לעבוד במישרה מלאה ובכל זאת להיות עני (לא רק במובן של קו העוני, אלא במובן הפשוט ביותר של קיום), תוספת הכנסות קבועה זה לא רק טיפול בסימפטום, זה גם חלק מהפתרון.
 
זה טיפול בסימפטום במובן

שזה טיפול מסוג "עוד מאותו דבר" - כאשר תרופה מסויימת מפסיקה להשפיע נותנים מינון גדול יותר, וחוזר חלילה. כאשר המחירים יעלו ושכר המינימום שוב לא יספיק למחיה בסיסית, שוב יצטרכו להעלות אותו. אני ממש מצטער שאינני מבין מספיק בכלכלה כדי להסתכל על המצב בצורה מקיפה באמת. אני יכול לומר בודאות שאין מחשבה חברתית כיום אצל אנשי האוצר, ולכן הטיפול בנזקקים הוא ברמה של כסף (מתן כסף או צמצום של קצבאות) ולא ברמה של חינוך, של שותפות חברתית (סליחה על הרעיון...), של הסתכלות על האנשים המרכיבים את החברה והבנה שמדובר בחברה של אנשים ולא בפארק תעשיה גדול.
 

טל קר

New member
זה תלוי איך מגדירים את השינוי

אם השינוי הוא "עוד אלף שקל בחודש, מעמותה", זה אכן טיפול בסימפטום. אם השינוי הוא "התאמת שכר המינימום ליוקר המחיה באופן שוטף" זה חלק מפתרון של הבעיה. ואכן, כשהמחירים יעלו ושכר המינימום שוב לא יספיק למחיה בסיסית, שוב יצטרכו להעלות אותו. למה לא? במצב בו עובדים מישרה מלאה ועדין עניים כי משכר מינימום לא מצליחים לגמור את החודש, אז טיפול ברמה של כסף (למשל התאמת שכר המינימום) נראה לי בהחלט חלק מהפיתרון.
 
אבל עצם העובדה שהמחירים לא חדלים

לעלות אינה מהווה בעיה בפני עצמה? אני שואל כאחד שלא מבין - למה מחירים לא מפסיקים לעלות? האם זו לא בעיה בשיטה כולה?
 

טל קר

New member
מה שחשוב זה לא המחיר, זה היחסיות,

אם הכל עולה פי שתיים, אבל כל ההכנסות באשר הן הן פי שתיים, זה לא משנה. כשעלויות המחיה עולות והשכר לא מותאם, זה משנה ועוד איך. למה עולים המחירים? א. התיקרויות של גורמי יצור (למשל עליה במחיר הדלק) או של שלבים אחרים בדרך (למשל מכסים) ב. כי הם יכולים - למשל כי המפעל הוא מונופול מקומי או אין ממש תחרות (למשל ההבדל במחירי בזק לחו"ל לפני הצטרפות חברות אחרות ולאחר מכן) ג. בשביל הערך המוסף של ה"מוניטין" או ה"מותג" (מיצוב כמוצר יוקרתי).
 
נודודי השינה שלכם

גרועים יותר משלי... גם אני לא ממש מבינה בכלכלה, מעבר לכמה דברים שלמדתי כ"העשרה" בשעות הפנאי... אבל ההגיון שלי אומר שבטווח הקרוב העלאת שכר מינימום -> יותר מובטלים. ההשפעות לטווח הרחוק, כמו ששו כתבה (אם אני זוכרת נכון) יכולות להתממש רק אם הכלכלה בארץ הייתה יותר יציבה. אני חושבת כמוך, שצריך פיתרון יותר רחב ויסודי מאשר "פיתרון קסם" פופוליסטי.
 

SuperGirl 25

New member
זהו "אפקט הפרפר" (כמדומני)

והזכרת אותו כבר בהודעה בה תיארת את סערת האיקונים של ג שם
כשאירוע אחד (כמו משק כנפי פרפר או לחילופין העלאת שכר המינימום) יכול להשפיע על כ"כ הרבה גורמים בשרשרת...
 

SuperGirl 25

New member
מה זו הלשון הזו? מה עשיתי? ../images/Emo4.gif

סתם, סתם, נו צחקתי
אגב, מישהו ראה את הסרט?
 
יש לי אותו ב DVD

מחכה להכנס למערכת, כנראה לא בזמן הקרוב. אבל התיאוריה מעניינת מאד. היא הולכת עמוק פנימה לתוך תורת הקוואנטים, סיבתיות, הסתברויות. מאד מעניין.
 
אני ראיתי

כלומר, הייתי בקולנוע כשהוא הוקרן. אבל רוב הסרט הידיים שלי היו על העיניים כי פחדתי להסתכל על המסך (יותר מדי אלימות מפורטת!)
 
למעלה