הורים לילדים דו לשוניים

תמשיכי לדבר איתו ברוסית

אני לא הייתי מתקנת אותו. הוא ילמד בהמשך להבדיל בין השפות וגם עם מי מדברים באיזו שפה.

אצלינו מתקנים ומתעקשים. גם על עברית, אגב

כשהיא עונה לי בשפה שאינה רוסית, אני חוזרת על המילה/משפט ברוסית, היא חוזרת אחריי, ואנחנו ממשיכות לנהל את השיחה ברוסית.
כנ"ל כשאבא שלה מדבר עברית והיא עונה באנגלית.
אצלינו המצב טיפה שונה, כי אין סביבה של שפה מעבר לבית (ולאחרונה חוג של שעתיים בשבוע), ומאידך חשוב לנו מאוד לשמור גם על הרוסית וגם על העברית שלה.

Mיצי

New member
ותודה על כל התשובות המחכימות

אני מבינה שמה שעשיתי בתחושת הבטן הוא נכון
ונראה איך הצ'וק ידבר בעוד חצי שנה - שנה

עונה כאמא לילדים דו לשוניים

אנחנו מתגוררים בארה"ב, והילדים נמצאים רוב שעות היום בסביבה דוברת אנגלית.
בבית אנחנו מדברים רק עברית, ואנחנו עומדים על כך.
למדתי את נושא הדו לשוניות הן מפרספקטיבה הורית והן כאשת חינוך לילדי ישראלים, ולהן תובנותיי:
המפתח לשימור/פיתוח שפה שנייה הוא התמדה. יש לי פה חברה טובה מאוד, שהיא ישראלית הנשואה לאמריקאי שלא דובר מילה בעברית. הילדים שלה (נולדו והתחנכו פה) מדברים איתה עברית ואיתו אנגלית. הכל עניין של הקפדה והתמדה- הם יודעים מגיל אפס שאם אמא מדברים רק בעברית, וזה עובד.
בבית שלנו- הילדים יודעים שמדברים רק בעברית.
כשהם עונים באנגלית אני שואלת אותם "באיזו שפה מדברים בבית?" או לפעמים רק אומרת "עברית!" והם מייד חוזרים על הדברים בעברית. אני מקפידה לקרוא להם בעברית, כדי שירחיבו את אוצר המילים, מכינה איתם שיעורים בעברית (כך הם מרוויחים פעמיים- גם מקבלים עזרה וגם לומדים את המושגים בעברית. זה גם מאפשר לנו לשוחח על דברים וללמוד מילים שבדר"כ לא נמצאות בשיח היומיומי עם הילדים- למשל שיחה על התנועה לזכויות האדם, שיוויון, אפליה, או להבדיל, לדבר עם כפל וחילוק, או על חיות נכחדות).
אין שום מניעה שהילדים שלך יגדלו דוברי רוסית כשפת אם, למרות שהשפה השלטת שלהם לעולם תיהיה עברית. (במקרה של ילדיי- שפת אם אנגלית ושפה שלטת- אנגלית), הכל שאלה של התמדה.

miss buttons

New member
נצל״ש- הורה שמדבר ב2 שפות...

האם יש דרך נכונה ללמד את הילד 2 שפות על ידי אותו הורה? אם הורה רוצה לדבר עם ילדו גם בעברית וגם באנגלית- איך עושים את זה נכון (אם בכלל)?

בדרך כלל להורה יש שפה אחת יותר דומיננטית

שפה שבה הוא מתנהל יותר בקלות ובטבעיות. רצוי שעם הילד הוא ידבר רק בשפה הזו. בגיל יותר מאוחר (לאחר שהילד התמחה בשפת האם שלו) אפשר להכניס עוד שפה כשפה נוספת (לא לנסות להפוך אותה לשפת אם הכוונה) וללמד אותו ממש באופן שיטתי את השפה הזו.
אני כן שמעתי וקראתי כל כך שניתן לדבר אל הילד בגיל אסם בשתי שפות אבל אז צריך להחליט על איך ומתי מדברים בכל שפה ולדבוק בזה ללא חריגות. למשל, מחוץ לבית רק עברית, בבית רק אנגלית.
אני לא מומחית ספציפית לרב לשוניות אבל אישית מאמינה יותה בשיטה הראשונה. לבחור את מה שהכי זורם ולדבוק בשפה הזו בכמה השנים הראשונות.

לא מומחית אבל אמא לפעוטה 3-לשונית

ילדה בת שנה ושבע.
בבית מדברים עברית, וממה שהבנתי מהרופאה נכון לדבר עם הילדה בשפה שבה הכי טבעי לנו לדבר, שפת האם. הסבתא שלה שמטפלת בה מגיל 6 שבועות מדברת איתה רק ברוסית (כמו כן כל המשפחה של הבעל). בחוץ, מאנשים זרים ובמדיה היא שומעת רק אנגלית (חיים בארה"ב).

נכון להיום הילדה מבינה את שלושת השפות. אם שואלים שאלה בכל שפה, היא עונה בעברית תמיד, אך אם מבקשים לבצע מטלה או להצביע/לזהות חפץ באנגלית או ברוסית היא מבינה ומבצעת בהצלחה. כשמבקשים ממנה להגיד מילה ברוסית או אנגלית היא חוזרת ואומרת (מאמא, פאפה, dog וכו'), אך לבדה מבחירה מדברת עברית.

אני מאוד חששתי מהעניין של השפות ושזה יבלבל אותה, אבל נראה שהיא מסתדרת מצויין. הדיעה המקצועית לגבי איזו שפה לדבר איתה היא די אחידה- מה שטבעי למטפל (אמא, אבא, סבתא, גננת וכו').

בדיוק במצבכם, כמה שנים קדימה. מחזקת את דעתך

שלנו בת 5, וגם היא חשופה לשלוש שפות. היא דוברת את שלושתן שוטף, כשאנגלית היא השפה השלטת.
יש כמובן בילבולים פה ושם (גם לי יש, כי חלק מהדברים מעולם לא למדתי בשפה מסויימת), אבל בגדול היא מסתדרת מצויין בכל אחת מהשלוש.

תודה על השיתוף, טוב לדעת

הגיוני מה שאת אומרת כי אחים שלי למשל גדלו פה בארה"ב ולמרות שבבית אצל ההורים דיברו ועדיין דוברים עברית, השפה הדומיננטית של כל אחי ואחיותיי היא אנגלית.

ברור לי שברגע שבתי תתחיל ללכת למוסד לימודי בו דוברים אנגלית זה ישלוט ואין לי בעיה עם זה
.

פלגיה

New member
בד"כ לא אמורה להיות בעיה

אבל יש אחוז מסויים של ילדים שיש להם בעיות בהתפתחות שפתית, ואז אנשי מקצוע ממליצים לעזוב את הרב לשוניות ולהתמקד בשפה אחת יחידה. גם כדי להצליח לעקוב אחר אוצר המילים של הילד, וגם כי כנראה נוצר אצלו בלבול. זה מה שעשו ההורים של גיסתי כשהתברר שיש לאח שלה לקויות שפה.

למעלה