אני פשוט חושב שהתלהבות בסגנון של "בראבו!" על איזשהו זרם דתי-פילוסופי מסוים היא משהו שהיינו עושים אולי בגיל צעיר יותר, היום זה כבר נראה מהצד מאוד ילדותי (אל תפגעי, אבל אני בד"כ כולל את האגנוסטים בקטגוריה הזו).
מעולם לא יצאתי לרחובות וצעקתי "אני אגנוסטית! שכולם יידעו!", ולמען האמת אני מעדיפה לא להעלות דיונים בנושא, בעיקר כי אני מאוד מכבדת את האמונה (or lack thereof) של כל אדם, וחושבת שיש הרבה דברים יפים בדת היהודית. נולדתי למשפחה כזאת, ומעולם לא חונכתי בצורה של אמונה, וגם כשגדלתי מספיק כדי לחשוב בעצמי על הדברים, השלמתי עם האמונה של המשפחה ואני מי שאני. ועכשיו, במילות המשפט האלמותי: Some of my best friends are religious!
פוגע באמונה של מישהו. ההיפך הוא הנכון, אני חושב שלא משנה באיזו דיעה יחזיק אדם הוא לא ייפגע מאגנוסטיציזם היות ואגונסטיקאים מחזיקים ב"אמת מתמטית" (מה שאני אומר הוא או נכון או לא נכון - היגד עם 100% הצלחה) ולא נוגעים כמעט בעניין האמונה.
לדעתי השיח הציבורי עבר ממזמן מויכוח על אמונה לכזה העוסק באורח חיים על סמך זהות לאומית-דתית כלשהי. לא יצא לי להתקל במישהו ש"נפגע" מהעובדה שאני אינני מאמין בדת או באלוהים, כן יצא לי להתקל באנשים שהזדעזעו למשמע העובדה שאני לא תומך או מקיים אורח חיים יהודי בתחומים רבים.
בבי"ס. אנשים ממש נפגעו מזה. בגלל זה השתדלתי לא לדבר על זה, אבל הדיון עלה - ובהחלט לא רציתי לשקר. הכיתה רגשה וגעשה עד שהמורה הרגיע את התלמידים והחזיר אותם ללימודי המתמטיקה.
אם כבר אמרתי לך במפורש שאנשים נפגעו מזה, איך אתה בכלל יכול לטעון אחרת? הרי אני מדברת מניסיון, וזה לא משהו שאני משערת שיקרה. מעבר לשוק שאנשים נכנסים אליו כשהם שומעים על דבר כזה, הם רואים זאת כפגיעה אישית (לפחות חלק מאלה שאני נתקלתי בהם) שאדם אינו שותף לדעות שלהם, ולעיתים גם מרגישים שמישהו שאינו מאמין באלוהים (לא בדיוק לא מאמינה, אבל כן) חש נעלה (וזה עוד סיבה להיפגע), גם אם המצב ממש לא כזה.
לא אמרתי שלא ייתכן אחרת, אפילו הסתברותית זה לא מסתדר. כשם שיש אנשים שנפגעים מכל מיני עניינים שכלל וכלל לא נוגעים להם, בהחלט סביר להניח שיימצאו אנשים שיזעיפו פנים על אגנוסטיציזם. מה שכן אמרתי הוא שהשיח הציבורי עבר ברובו לכזה העוסק באורח חיים מאשר באמונה. כלומר, לא ניתן לדרוש מאדם חילוני להאמין בדת, אבל כן ניתן לדרוש ממנו לקיים אורח חיים מסורתי-יהודי באמצעות כל מיני הפחדות לא רלוונטיות.
אני מכיר מישהו שלמדה בחוג לתולדות האומנות ואמרה שזה מדהים ושגם החוג לאומנות יצירה מדהים. כך גם שמעתי מידידה טובה שלי שלמדה בחוג לתיאטרון ואף התנסיתי בעצמי כשהשתתפתי בסדנא שהיתה לה כשבאתי לבקר