היי, עלתה שאלה בויכוח עם חבר: יש חוק שאוסר

z x 7 r

New member
היי, עלתה שאלה בויכוח עם חבר: יש חוק שאוסר

להתאבד? בדרך כלשהיא מגבילים את נסיון התאבדות מהבט של המדינה? אם כן - מה יכול להיות עונש על נסיון כזה ( במידה ולא הצליח? ) תודה.
 
על ניסיון התאבדות

יכול להיות עונש מוות. :) האמת, הייתה פעם עבירה של ניסיון התאבדות בפקודת החוק הפלילי, אך היא בוטלה לפני כארבעים וחמש שנים. נכון להיום, ניסיון התאבדות אינו עבירה על החוק, אבל "המביא אדם לידי התאבדות, בשידול או בעצה, או מסייע אדם להתאבד, דינו [קרי: עונשו המרבי, עב"א] - מאסר עשרים שנים" (סעיף 302 לחוק העונשין, שהחליף את הפקודה הנ"ל).
 

z x 7 r

New member
הבנתי. תודה. אבל יש לי שאלת המשך:

אם נמצא אדם שמנסה להתאבד, אף ראשות לא אמורה לעשות דבר? שוטר רואה בן אדם שרוצה לקפוץ מקומה 30 פשוט יעמוד ויסתכל? ואם ינסה להתערב, המתאבד יכול לתבוע את השוטר על דבר מה? לא יודע - התערבות לחיים פרטיים או משהו כזה? מוזר לשמוע שלמדינה לא משנה אם אזרח חי או מת, כי ההתייחסות אל האזרח היא כאל מקור הכנסה - ממסים וכד'.
 
תשובה

צריך להבדיל בין עצם ביצוע העבירה, אם בכלל לבין סמכויות השוטר, למשל. ספר החוקים מגלם איזונים בין ערכים ועקרונות רבים והעובדה כי מעשה מסויים אינו מוגדר כעבירה לא מלמדת כי למדינה "לא משנה...". בהחלט ייתכן ואפשר לטעון דווקא היפוכו של דבר. מעבר לכך ניתן לחשוב למשל כי עצם הכללת מעשה ההתאבדות כעבירה פלילית דווקא תעודד את המתאבד להשלים את מלאכתו בכדי שלא ייענש. מה גם שמי אשר גמר בליבו לתאבד ייעשה כן עם או בלי עונש או למצער לנוכח מצבו הנפשי הוא לא יהיה כשיר לעמוד לדין ו/או נושא באחריות פלילית שהרי צריך להיות "משוגע" כדי להחליט להתאבד לא? ואני לא מתכוון לנושא של המתות חסד וכו' שזה נושא נפרד וגדול בפני עצמו. השוטר וכל אזרח יכול ואף צריך, מכוח חוק "לא תעמוד על דם רעך", במגבלות שם, להתערב ולנסות להציל את המתאבד הנ"ל. יש אף הגנות בחוק הן מפני ביצוע מעשה פלילי לכאורה כנגדו והן מפני תביעה אזרחית.
 

Arana

Active member
מנהל
ותוספת לדברי עופר:

במשטרה יש הנחיה להעביר דיווח על ניסיונות התאבדות לפסיכיאטר המחוזי באותו אזור. אם האדם הגיע לביה"ח בעקבות ניסיון ההתאבדות - סביר להניח שעובד סוציאלי או פסיכיאטר מטעם ביה"ח יבוא לשוחח איתו.
 
למעלה