תשובה שתאכזב אותך, אולי
אני סטודנט לתואר שני, וכמו סטודנטים אחרים מאוד עניין אותי לחקור את נושא ההיפנוזה לעומק. כבר בלימודי לתואר ראשון יצא לי לדבר עם אחד הפרופסרים שלי והוא אמר לי שהיפנוזה זה שקר, אבל עד עכשיו לא כל כך הבנתי לעומק את דבריו, חשבתי שהוא פשוט לא חסיד של שיטת טיפול זו. אך השנה התחלתי לחקור את הנושא לעומק ורק עכשיו אני מתחיל להבין את גודל התופעה ההזוייה הזאת שנקראת היפנוזה, וככל הנראה זה הולך ומתברר כאחד השקרים הכי ממוסדים של המאה האחרונה.
נשמע הזויי נכון? אז מה שאני אגיד הולך להשמע לך הזויי עוד יותר.
נתחיל בעובדות היבשות- מי המציא את ההיפנוזה? שרלטן אוסטרי בשם מסמר, שהיה מטפל בחולים שלו ע"י מגנטים והאמין בנוזל מסתורי שקיים באנשים יחידי סגולה בעלי יכולות מגנוט שונות ומשונות. אני לא אחפור לך בפרטים היבשים, אבל בעיקרון אף אחד לא לקח את הבחור הזה ברצינות עד תקופה מאוחרת יותר שאיזה רופא החליט לחקור את העניין, וניסה למסד שיטה חדשה לטיפול.
ועכשיו לעובדות היותר קונקרטיות-
נתחיל במהי היפנוזה? אם יש וויכוח מסויים בין החוקרים כיום לגבי קיומה של ההיפנוזה, הרי שיש כמה נושאים שאינם חלוקים כלל וכלל, והם אלו-
1. היפנוזה לא דומה למצב של שינה.
2. החולה מודע לחלוטין לכל אורך הטיפול.
3. אין שכחה אחרי היפנוזה (שמטופל ישכח דברים שנאמרו בטיפול או מעשים שנעשו)
4. מטופל לא יעשה שום דבר נגד רצונו במהלך הטיפול ההיפנוטי.
5. לא ניתן להתקע במצב היפנוטי.
עד כן כל החוקרים מסכימים, נמשיך לדברים שעליהם "רק" רוב החוקרים מסכימים-
אין ממצאים המקשרים בין זכרון מוגבר לבין היפנוזה, קרי אי אפשר לגרום למהופנט לזכור פרטים חדשים מעברו. להפך- מחקרים הצביעו על כך שמהופנטים חשבו שהם נזכרים בפרטים חדשים אך התברר שהיו אלה פרטים כוזבים.
אין כרגע ממצאים קלינים של סריקות מוח המצביעים על שינוי במצב התודעה של בן אדם במהלך הטיפול ההיפנוטי. אני רוצה לציין בנקודה זו שקראתי כמה מחקרים עדכניים שטוענים שמצאו אולי סימנים למצב היפנוטי בסריקה מוחית אך כרגע העניין בחיתולים, מבחינת המדע כיום עוד לא נמצאו הוכחות קלינות של סריקות מוח לגבי מצב תודעה היפנוטי.
מספיק שתסכם את מה שכתבתי עד עכשיו בשביל להסיק שגם אם היפנוזה קיימת, היא הרבה פחות שימושית ומעשית ממה שרוב האנשים מאמינים כיום. תחבר את כל ה"לא" ותגלה שהכן שנשאר מאוד מצומצם.
אני רוצה להדגיש שוב, שמבחינת המדע אין שום הוכחה חותכת לקיומה של היפנוזה, לפחות לא יותר חותכת מכל הרפואה ההומאופתית.
ופה מדובר בנקודה חזקה מאוד- האם אתה מאמין בהומאופתיה?
ככול הנראה שבלתי נמנע שההיפנוזה תפול בדיוק באותה קטגוריה של הומאופתיה. הסבר קצת על המחלוקת ברפואה הומאופתית- השיטה ההומאופתית היא כזאת שמביאים לך תרופה, שרמת הדילול שלה במים היא בערך כמו טיפה אחת של חומר פעיל ביחס לכל האוקיינוסים ביחד. בסופו של דבר מבחינת המדע המטופל שותה מים טהורים, אך מבחינת ההומאופת המטופל שותה מים המכילים סגולות של החומר המהול.
אז למה הומאופתיה כן עוזרת בסופו של דבר? או שקיים כוח נסתר שהמדע לא גילה, זאת בהחלט אפשרות, אבל כרגע אפשרות יותר הגיונית היא אפקט הפלצבו. המטופל חושב שבכוח התרופה לרפא אותו והכוחות שהוא מקבל מכך עשויים לגרום לשיפור פיזי ואמיתי במצבו ותפקודו. זה פחות או יותר כמו שמאמן אחד יגיד לקבוצה שלו לפני המשחק שהם הכי טובים והם הולכים להביס את הקבוצה השני, ומאמן אחר יגיד לקבוצה שלו שהם התאמנו גרוע והסיכויים שלהם קלושים. למרות שאין שינויי מבחינה טכנית ברמה של הקבוצות, ככול הנראה קבוצה א' מתחילה עם יתרון מסויים.
וזאת בקצרה השקפת העולם הנוכחית של המדע על ההיפנוזה. לא יותר מאפקט פלצבו. המטופל רוצה להאמין, המטפל עוזר לו להאמין- ובסוף חלק מהמטופלים מרגישים שיפור מסויים.
אז מה רע בזה? שום דבר.
מה בעייתי בזה? שרוב הציבור כיום חי באשליה שהיפנוזה היא שיטה מדעית, רפואית ומוכחת, בעוד שכרגע היא לא מוכחת יותר מנומרולוגיה ואסטרולוגיה.
דרך אגב בעניין זה, רוב האנשים שיקראו את מה שאני הולך להגיד יחשבו לעצמם "איזה בולשיט", הרי אנחנו רואים כל הזמן בטלוויזיה היפנוזה, כמו בתוכנית של נמרוד הראל, הרי איך הוא גורם לבן אדם לא להצליח לפתוח את הפה?
אין לי תשובה איך הוא עושה את זה, אבל אני יכול להבטיח לך שהוא לא עושה את זה עם היפנוזה, כי אם תחזור לחמשת הנקודות שציינתי לגביהם יש קונצנזוס בין כל החוקרים, תבין שהיפנוזה היא לא הכלי שיכול לאפשר את זה. אז איך בכל זאת? התשובה- הוא קוסם! הוא בדרן! זה המקצוע שלו, לעשות אשליות שאנשים לא יבינו איך זה קורה. משום מה כשאנשים מסתכלים על קלף שנעלם יודעים להגיד "בולשיט" אבל כשמסתכלים על בן אדם מהופנט זה פתאום נראה הגיוני לחלוטין.
ועוד נקודה למחשבה בעניין הזה- בישראל קיים חוק האוסר על היפנוזה. לפי מה שהבנתי (יש מצב שאני טועה) ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמחזיקה בחוק כזה. החוק הוא חוק פרמיטיבי ומביך ושווה ערך לחוק אשר יאסור ייצור של שטיחים מעופפים וגלימות העלמות.
ומה לגבי המקרה משנות השמונים שבו אישה נתקעה במצב היפנוטי במשך שבועיים?
התשובה שלי היא- תשיגו לי חומר ופרטים על המקרה, ואני אגבש תשובה. ניסיון שלי לחפש מידע אמין על המקרה העלה חרס, כך שכנראה מדובר בעוד בולשיט.