גם פסיכואנליזה היא חלק מהאגודה, אז מה?
קודם אמרת שהיפנוזה היא סוגסטיה עמוקה, עכשיו אתה מנסה להגיד שהיא לא סוגסטיה אלא שבמצב היפנוטי אנשים רגישים יותר לסוגסטיה (ועמוקה לעומת לא עמוקה בא לידי ביטוי בעוצמה בלבד). איך אתה יכול להבחין בין שני הגורמים? מה יש בהיפנוזה שאין בסוגסטיה? אם ע"י סוגסטיה וע"י טכניקות של היפנוזה מגיעים בדיוק לאותה תוצאה (אותה התנהגות), למה להניח שהיפנוזה שונה מסוגסטיה כקונספט?
גם בניסוי המפורסם בו נבדקים חישמלו כביכול אנשים הם עשו משהו שבמצב רגיל לא היו עושים. הם לא היו מהופנטים, הם צייתו לסמכות. במצב של סוגסטיה\היפנוזה המצב קצת שונה כי יכול להיות שאנשים מאמינים שההתנהגות באמת באה מהם אבל הבסיס הוא אותו בסיס. בניגוד לרצונם הכוונה היא משהו שבמצב לא היפנוטי הם לא היו עושים.
אם אדם רגיל יבוא ויבקש ממני להתייחס לנעל שלי כאל כלב קרוב לוודאי שאחשוב שהוא קצת קוקו. מנגד, אם תקח אדם ותביא אותו לאיזה גורו שטוען שהוא מהפנט והאדם גם מאמין לו (ורוב האנשים מאמינים בהיפנוזה) אז סביר להניח שזה אכן יקרה.
אנחנו יצורים נורא סוגסטיביים בלי שום היפנוט. מספיק שמישהו ידבר על כינים והראש יתחיל לגרד. אם מוסיפים לזה דמות כריזמטית ואמונה אזי הסוגסטיה עולה. אם אדם כריזמתי יכול להביא אנשים לעשות דברים מעצם הסוגסטיה, בלי להשתמש בטכניקות של היפנוט (אולי האדם יחשוב שזה היפנוט) אז אין מה לדבר בכלל על היפנוזה כתופעה בפני עצמה או תופעה שונה מסוגסטיה ואפשר לדבר על משתנים שתורמים לסוגסטיה.
גוגל סוקלר נותן המון תוצאות ומעט מהן מתייחסות להתנהגויות תחת היפנוזה. אני לא מגיעה על סמך המחקר הנוכחי לשום מסקנה. כמו שכבר חזרתי ואמרתי, אני מגבשת דיעה על סמך ראיות מחקריות, לא אנקדוטות, לא מופיעים ולא תוכניות טלווזיה. בפעם האחרונה שעברתי על ספרות של היפנוזיה (שזה היה לפני כמה שנים), הדיעות היו מאוד חלוקות ועסקו יותר בהשפעה של היפנוזה על... ולא על ניסיון לנתח את התופעה ומה עומד מאחוריה. ייתכן שיש עוד מאות מחקרים וסקירה מקיפה תעזור ללא ספק, אבל אני עם yno1, אני לא חושבת שהעבודה המחקרית מסתכמת בניסיון להפריך משהו (כי זה בלתי אפשרי) אלא בניסיון לגבש מושג על העולם כתוצאה מהראיות והעמדת הראיות האללו למבחן (אבל היה לנו כבר דיון כזה) ונכון להיום, לא ראיתי ראיות מחקריות שתמכו בכך שאנשים תחת היפנוזה עושים משהו שמצב שהוא לא היפנוטי לא היו עושים.
אולי יש כאלה, אני לא חוקרת היפנוזה וכנראה גם לא אהיה. הדיוק הזה התחיל מזה שאני לא מסתמכת על ראיות לא מדעיות וזאת עדיין העמדה שלי, אני לא חושבת שאנחנו הולכים להסכים על זה אז ניראה לי שאעצור פה.