ההסבר המקובל הוא בקיומה של סימטריה ביקום
והסימטריה הזאת שקרויה SO(3,1). היא מעיין הכללה של סיבובים.
מרחק בין 2 נקודות יהיה תמיד אותו מרחק גם כאשר נסובב את מערכת הצירים. זו סימטריה שקרויה SO(3).
והיא שאם המיקום של נקודה אחת יהיה x,y,z והמיקום של השניה יהיה X,Y,Z אזי המרחק יהיה:
(X-x)^2+(Y-y)^2+(Z-z)^2
ההנחה שלנו כאן היא של מרחב ישר (יחסות כללית מסבכת יותר את העניין).
גם אם נסובב את מערכת הצירים, הרכיבים בציר x, y, z של הנקודות ישתנו, אך עדיין באופן שהנוסחה למרחק תתאר את אותו המרחק. חוקי הפיסיקה אינם משתנים תחת סיבוב מערכת הצירים, (וסיבוב מערכת הצירים מוגדר כשינוי מערכת הצירים ששומר על הגודל הרשום לעיל. ולכן הסימטריה של סיבובים SO(3) היא סימטריה של חוקי הפיסיקה.
אבל מה שגילו זה קיום של סימטריה קצת יותר מורכבת, והיא שאם יש שני ארועים נקודתיים שמתרחשים בזמנים שונים: X,Y,Z,T והשני ב- x,y,z,t, אזי חוקי הפיסיקה אינם משתנים כאשר "מסובבים" את מערכת הצירים כך שהגודל:
(X-x)^2+(Y-y)^2+(Z-z)^2-(T-t)^2
נשאר קבוע.
כלומר חוקי הפיסיקה שקושרים בין הארועים מאפשרים כל שינוי מערכת צירים ובלבד שהגודל הרשום לעיל נשאר קבוע. מסימטריה זו ומהעובדה שמהירות התנועה של גוף חסר מסה היא קבועה בכל אחת ממערכות הצירים, נובעים כל התכונות של התכווצות האורך והתארכות הזמן, וגם החסם התחתון והעליון עבורם. השאלה מה יותר יסודי היא שאלה יותר פילוסופית מאשר פיסיקלית. מבחינתי הסימטריות הן הסיבה. ואני לא תמיד מבין מה אדם מסויים מחפש כאשר הוא שואל - מה הסיבה? האם חוקיות מסויימת בפיסיקה? כי לכל דבר אפשר לשאול מה הסיבה, כמו הילד ששואל על כל דבר "למה" באחת הפרסומות.